Weihrauch springerice

"Osim toga, short strokovanje klipa u HW97 i HW77K smanjuje hod klipa, što rezultira bržim opaljivanjem i manjim uticajem na preciznost pri držanju puške."

Ako smanjujes zapreminu vazduha u cilindru dodavanjem plasticnog produzetka na klipu, opruga ce morati da bude vrhunska (TBT to jeste), zica tanja i elasticna, da bi razvila odgovarajucu snagu bez trzaja.

Javi kakvi su rezultati i dali si zadovoljan, jer me bas interesuje kako ce da ti se svide impuls, preciznost i opsti ugodjaj.

[mention]Webley & Scott [/mention] I mene mnogo interesuje jer sam iskreno do skoro svima pricao koji će vam taj short stroke bla bla... Dok mi upućeniji kolega nije objasnio da maltene svi na ft-u sa 97/77icama imaju short strokove i da rade posao...

Tako da javljam rezultate

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pozdrav, ekipo!

Napokon, nakon mnogo, mnogo traženja i strpljivog čekanja, uspeo sam da, zahvaljujući mom dragom prijatelju [mention]goxy [/mention] , nabavim TBT F1 kitove, i želim mu od srca da se zahvalim na svemu što je učinio!

Sa velikim zadovoljstvom želim da podelim sa vama da su mi stigli TBT maxi kit za HW35E i TBT Maxi Pro kit sa shortstroke-om za HW77k! 77ica je fabrički dosla sa 20j iako je bila precizna , mnogo je trzala i samo pucanje nije bilo toliko smireno. Takođe, uskoro očekujem i TBT Maxi za HW30S i TBT Maxi Pro sa short stroke za HW97Kt. Pa da maltene sve HW puškice doradim da budu koliko toliko lepše i mirnije za pucanje. Dok ne dodje HW50s 75year pa i za njega da nabavim

Zaista se radujem što ću se upustiti u sve ove nadogradnje, doterati puške do mog nekog savršenstva. Ovo je prava prilika da dodatno unapredim svoje znanje, uživam u svakom koraku majstorisanja i učenja o oruzju koje posedujem.

Za one koji nisu upućeni u to šta su i čemu služe ti kitovi nek znaju da TBT kit zapravo donosi unapređenje u vidu kvalitetnije i bolje opruge, kao i top het i vodič opruge od delringa, čiji je cilj da eliminišu kontakt metal na metal i time smanje vibracije prilikom opaljivanja. Osim toga, short strokovanje klipa u HW97 i HW77K smanjuje hod klipa, što rezultira bržim opaljivanjem i manjim uticajem na preciznost pri držanju puške. Sve ove nadogradnje čine naš hobi još zanimljivijim i zabavnijim za samostalno doradjivanje i ugradnju.

Ako imate neke savete ili iskustva sa ovim kitovima, rado bih ih čuo!

A i ako imate neko pitanje slobodno pišite.

Radujem se da podelim ovo iskustvo sa svima vama.

Pozdrav svima!

64d57804c40219026e32b1e9f4870a05.jpg

fe5d0a2b9dad7ffa557b20ec0fcb53a9.jpg

Kažeš Stefane - "Napokon, nakon mnogo, mnogo traženja i strpljivog čekanja..." U čemu je bio problem sa nabavkom TbT kitova ?

Ja sam moj kit za HW35 naručio preko E-bay -a, ista je proizvođačka cena i stigao mi je bez problema iz Britanije za nedelju dana na kućnu adresu.

@adevic Preko @goxy ja mi je stiglo za 2 nedelje direktno od Tbt-a iz Engleske. Problem je što sam preko nekog drugog poručio i platio 300€ pre tačno godinu dana za 3 tbt kit-a, a nikada ih nisam dobio... To me je bas razočaralo i nisam hteo da se bahćem i ponovo plaćam i poručujem dok se on nije pojavio...

@SrpcheTheGreat Drug moj, nije baš ista situacija kad poručiš jedan TBT kit na kućnu adresu i kad ti treba njih pet komada odjednom.

Meni jednostavno tako više odgovara. Kad naručujem veću količinu, potrebna je dodatna logistika, vreme, praćenje, carina, preuzimanje… a to trenutno nemam kad da jurim. @goxy sve to preuzme na sebe, čovek završi i ono što ja ne stignem, i na kraju me samo obavesti kada je roba stigla da mogu lepo da preuzmem bez stresa i cimanja.

Tako da nije “okolo”, nego meni najpraktičnije.

@adevic Preko @goxy ja mi je stiglo za 2 nedelje direktno od Tbt-a iz Engleske. Problem je što sam preko nekog drugog poručio i platio 300€ pre tačno godinu dana za 3 tbt kit-a, a nikada ih nisam dobio... To me je bas razočaralo i nisam hteo da se bahćem i ponovo plaćam i poručujem dok se on nije pojavio...

Ja bih javno objavio ime i prezime tog sto te je zavrnuo, narocito ako je u ovom hobiju, da spasis druge od prevaranta.
Nije 300 dinara pa da otpises...

Što se tiče cele te priče, iskreno ne bih želeo javno da iznosim ime tog čoveka niti da ga prozivam. Nije poenta da se bilo ko linčuje po forumu, niti da pravimo dodatne probleme jer jednostavno, situacija se desila kako se desila.

Nemam želju da dalje vučem tu temu, niti da pravim neprijatnosti bilo kome. Najvažnije mi je da sam sada preko Goxy-ja sve uspeo da završim korektno, brzo i bez ikakvih problema, i na tome sam mu zahvalan.

"Osim toga, short strokovanje klipa u HW97 i HW77K smanjuje hod klipa, što rezultira bržim opaljivanjem i manjim uticajem na preciznost pri držanju puške."

Ako smanjujes zapreminu vazduha u cilindru dodavanjem plasticnog produzetka na klipu, opruga ce morati da bude vrhunska (TBT to jeste), zica tanja i elasticna, da bi razvila odgovarajucu snagu bez trzaja.

Javi kakvi su rezultati i dali si zadovoljan, jer me bas interesuje kako ce da ti se svide impuls, preciznost i opsti ugodjaj.
Nik sa TbT-ja to objasnjava cinjenicom da su Weihrauch klipovi do 1995. godine (ako se ne varam) bili 25mm u precniku. Navodno je zapremina vazduha sa tom mjerom bila idealna. Posle te godine pa do danas, Weihrauch klipovi su 26mm u precniku. Taj short stroke umetak bi trebalo da smanji zapreminu vazduha na tu idealnu mjeru, a i kraci ciklus ispaljivanja doprinosi preciznosti.

Kolega, u suštini si potpuno u pravu što se tiče dimenzija klipa i zapremine vazduha. Stari Weihrauch klipovi od 25 mm zaista imaju tu neku idealnu zapreminu, i short-stroke umetak u novijim (26 mm) praktično samo pokušava da vrati taj odnos na meru koja daje najčistiji i najkontrolisaniji rad sistema.

Ali da dodam nešto iz mog ugla i mog iskustva: short stroke sam po sebi ne donosi magičnu „preciznost“ u smislu da puška odjednom pogađa bolje. Ono što short stroke realno radi jeste da skraćuje hod klipa i ubrzava ceo ciklus opaljivanja. Zbog toga je reakcija puške brža, kraća i mirnija, pa puška postaje mnogo manje osetljiva na način držanja.

I upravo tu leži cela poenta. Short stroke nam daje veću toleranciju, pa mi kao strelci možemo da budemo precizniji, jer puška manje “kažnjava” svaki milimetar pogrešnog hvata ili pritiska na kundak.

To rezultuje da je lakše izvući maksimalnu preciznost iz puške, ne zato što je ona postala preciznija sama po sebi, već zato što nama daje stabilniji i predvidljiviji ciklus pucanja.

I upravo tu leži cela poenta. Short stroke nam daje veću toleranciju, pa mi kao strelci možemo da budemo precizniji, jer puška manje “kažnjava” svaki milimetar pogrešnog hvata ili pritiska na kundak.
Nemas pojma koliko to pomaze amaterima kao meni. Moja Diana je pucala kao totalno 2 puske, zavisno od toga dal je drzim kako treba za prednji oslonac ili ne.

Pa da, to su i boljke i čari springerica. Nije baš svako vičan da iz njih izvuče pravu preciznost.

Samo da me podseti neko, sta je glavni faktor preciznosti puske (strelac po strani) ?
I dal su Vajrauh puske na trzistima gde se one koriste u punoj snazi, za koje je i 26mm klip prvobitno namenjen, ista manje precizne zbog nedostataka short-stroka?

Last edited:
Cev je uvek najveći faktor preciznosti, to je neupitno.

A što se tiče TBT kita i short stroke-a, ja bih to objasnio ovako: zamisli jak auto koji na pravcu ide brzo bez obzira na sve. Tu nećeš primetiti neku veliku razliku ako mu unaprediš vešanje. Ali čim uđeš u krivine tu se vidi koliko znači bolje, usklađenije ogibljenje. Auto je stabilniji, predvidljiviji i lakši za kontrolu.

Tako isto i sa springericom:
short stroke i TBT kit ne prave magičnu preciznost, već prave pušku manje osetljivom na položaj, držanje i tehniku pucanja. Utiču da ciklus bude kraći, mirniji i bolje kontrolisan, pa smo mi kao strelci ti koji mogu da izvuču više preciznosti, jer puška manje “kažnjava” svaku sitnu grešku.

Dakle sama puška je i dalje precizna, ali je sa ovim doradama pitomija, mekša i bolje usklađena, pa je njen puni potencijal mnogo lakše iskoristiti.

A svakako mislim da moje hw77k i 97kt na 25m imaju odlične grupe i bez tbt-a.

b3bc24de9171d7de66a905a5b6b9fcc1.jpg

Hw97kt 5kom. na 25m.

1d6a3a699ab395edfc4d971aae49055d.jpg

Hw77k 15kom. na 25m.

A kolega @burekusvemiri i ja smo na Bukovoj Jaruzi na 75m pogadjali i ove najmanje gongove sa našim 97icama...

4dfc829150f9a8f277ada53d308e81cf.jpg

2d5e21da199c7ac5c00a3216170eb84e.jpg

551e0d010b6eeb05b1e55e97e6681b12.jpg

d730ebcbf4dbd7be5fbfd58928d22b3b.jpg

6ff197803f621a0e512afcd75070e9a1.jpg

Last edited:
Tvoji rezultati na 25 i 75 m su vise nego odlicni, pa me zivo zanima koliki boljitak ces da primetis sa TBT short-stroke, jer mi se cini da si vec usao na teritoriju zakona opadajucih prinosa, gde svakih novih €100 doprinosi sve manjem poboljsanju grupacije.

Što bi rekao Del Boj: “He who dares, wins.” (kod nas bi to bilo najbliže: „Ko se usuđuje taj dobija.“)

Tako da, kontam da će sam TBT kit sigurno doprineti lepšem i finijem radu puške, a za short stroke stvarno ne mogu ništa da tvrdim dok ne probam. Ostaje mi da sve ugradim, izigram se oko finih podešavanja i vidim kako se ponaša u praksi.

Zato ugradiću sve, pa kad legne kako treba, kačiću grupe i izneti svoje utiske da vidimo koliko je stvarno doprinelo.

Videćemo šta kažu mete. One nikad ne lažu.

Last edited:
Samo da me podseti neko, sta je glavni faktor preciznosti puske (strelac po strani) ?
I dal su Vajrauh puske na trzistima gde se one koriste u punoj snazi, za koje je i 26mm klip prvobitno namenjen, ista manje precizne zbog nedostataka short-stroka?
Mislim da im je to upravo bio i cilj, pojacati snagu puske. Ja vjerujem da taj nacin povecanja precnika klipa na 26mm je taj koji ne utice ili minimalno utice na samu preciznost puske u vakumu (ako izbacis greske strijelca). Ako se ne varam, Steff-ova HW77 je trenutno snage 20J, a pravi grupe kao PCP puska. Vidjecemo kakva ce preciznost biti posle ugrade TbT kit-a i da li se tako precizna puska moze popraviti jos. Siguran sam da ce, ako nista, biti mnogo tisa i ugodnija za koristenje.

Mislim da je jedan od razloga bio i marketing. Kupci koji se ne razumiju u vazdusno oruzje, ili traze namjenski jace puske za lov, zvucnije im izgleda kad neka puska ima snagu 20J u poredjenju sa onom od 16J. Ja svaki dan pregledam oglase kod nas u Bosni da slucajno ne iskoci neka HW77 ili HW97 i vidim da puske kojima prodavci pisu da im je izlazna brzina preko 300m/s mnogo cesce nestaju sa oglasa.
Prije neki dan sam vidio da je neki prodavac okacio Hatsana i stavio da je izlazna brzina 430 m/s i da probija zvucni zid. Siguran sam da se neki kupac usrecio i da ce sa velikim osmijehom probijati zvucni zid dugo vremena 😃

Users who are viewing this thread

Back