Zdravo društvo, Steff Airguns ovde.
Nije me dugo bilo jer sam svašta nešto zabavno radio sa mojim dragim Zastavicama pa bi voleo da sa vama podelim priče vezane za ove dve moje unikatne Zastavice.
Još prosle godine u oktobru dok sam bio na poslu, javio mi se drug sa foruma (
@BurekUSvemiru ) i pita: “Jel si video da se prodaju neke zastavice, skoro kao nove?” Kažem mu sad cu da bacim pogled, i šta vidim? Prelepa Zastava M81A, sa potpuno unikatnim kundakom punim šare. Cena smešnih 18.000 RSD. Pomislih odmah: “Kineza jedva kupiš za te pare, a ovde domaća legendarna, još i u tako dobrom stanju?” Ako je nešto za moju kolekciju, uzimam.
Isplaniram kako cu posle posla svratiti do streljane da je pogledam i eventualno kupim. Tamo upoznah divnog čoveka Dalibora Fatu Fatića i odmah se oduševim. Puška stoji potpuno nova, neotpakovana, umotana u mastan papir sa oznakom iz 1985. Iskreno, takve stvari retko nalazim.
Odneo sam je kod
@wooyadeen na kompletan servis (hvala Vojo, odradio je posao kako treba). A cak sam je i ja dodatno rasklapao i mastio i polirao oprugu.
U nekom naletu inspiracije rešim da probam da uradim stippling na kundaku — da bude lepše i da ne klizi kad pucam.
Počeci su bili sitni (prvi pokušaji nisu izgledali bajno)
ali nisam odustao: uzeo sam svoj Bosch dreml, posvetio dosta sati i truda i korak po korak napravio izgled koji sam hteo. Sada je baš onakva kakva po meni treba . Stisak je čvrst, estetika poboljšana(barem meni) , osećaj u ruci mnogo bolji.
Kad sam preuzeo Zastavu od Voje posle servisa, odmah sam otišao na streljanu da je probam. Prvi osećaj – kao da pucam iz potpuno nove puške, a u stvari stara dama iz ’85. Radi savršeno glatko, okidanje mekano, a kundak sa stipplingom mi daje baš onaj grip koji sam želeo. Nema klizanja, nema nerviranja, već čvrsta kontrola pod prstima.
Par saveta ako i vi pokušate stippling:
1. Počnite polako — probne tačke pre punog zahvata.
2. Koristite masku i zaštitu za oči — prašina nije za igru.
3. Ne žurite: bolje više manjih poteza nego jedan brz i katastrofalan.
4. Ako niste sigurni, prvo vežbajte na komadu stare plastike/drveta pre nego što radite na originalu.
Crvena Zastava M81A je puška sa kojom sam se prvi put u životu takmičio i mogu vam reći prezadovoljan sam sa njom!
Ubrzamo na 14 jul ove godine i jednu priču koja mi i dalje daje osmeh svaki put kad pomislim na nju. Otišao sam do Fate da pogledam i probam pre kupovine jedan Anschutz 335 Magnum.
Zna se, uvek volim da testiram puške dok sam tamo. Dok sam birao i pucao na metu, Fata priđe i kaže: “Imam nešto da ti poklonim za sina.” Mislio sam prvo da je neka sitnica, deo opreme ili igračka. A ono kundak. I to kakav kundak! Ljudi moji, takvu šaru i rad nisam video u životu.
Fata kaže da su svi mehanizmi kod Voje na servisima i da ću morati da sačekam, ali ja presrećan nastavim testiranje 335-ice. U jednom trenutku on nešto rama oko kundaka i kaže: “Evo, spremno.”
Ispostavi se da ima mehanizam, ali šrafovi ne leže kako treba. Kad smo bolje pogledali — našao je mehanizam od M81, a kundak je od M56. Malo komplikovano, ali Fata mi veruje i kaže: “Odnesi Voji, on će da sredi.”
Voja je malo proširio ulaz glodalicom da mehanizam uđe kako treba.
Ipak, morao sam da jurim i nekoga ko će da produži trigger guard zbog položaja šrafa ispod puške.
Morao je mehanizam da se pribije za kundak. Kad je sve to Voja sklopio i nameštio, došao je red na mog odličnog druga (znaš ko si) da dodatno obradi kundak i da mu da završni izgled.
Stigao je kundak kod drugara i krenulo je da se radi.
Posle mesec dana i desetina sati ručnog šmirglanja, ulja, selaca i voska — kundak je napokon bio gotov.
Spajanje je proteklo savršeno i kada smo sve sklopili, znao sam da je ovo više od običnog poklona: to je kombinacija više ljudi — Fata koji je poklonio, Voja koji je servirao i prilagodio, drug koji je uradio sav fini rad — i mene koji sam sve to sproveo do kraja. Moj sin će imati večnu uspomenu na sav trud i prijateljstvo iza ovog kundaka.
Zahvale:
Veliko hvala Fati na neverovatnom poklonu i poverenju. Hvala Voji na mehanici i strpljenju, i mom drugu koji je uložio desetine sati ručnog rada da kundak zasija kako zaslužuje. Hvala svima — ovo nije samo predmet, već uspomena koja će trajati.
SM Spring-meister