Zastava vazdusne puske

Dodatak primetio sam da se ne vidi dobro
83bee7592a44d99b7d059beb3a9643a1.jpg

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Hvala Stefane!

Tvoja kolekcija je sigurno jedinstvena kod nas, a verovatno i šire... Ti si nam u stvari pokazao koliko je streljaštvo bilo razvijeno kod nas, bivša država je stvarno ulagala u najsavremeniji arsenal što tvoja kolekcija i dokazuje.
Hvala kolega na divnim recima! Znaci i prija kad neko ceni neciju trud i bolest da skupi sve sto voli 😂👍🏼 Ja sam odusevljen koliko je Jugoslavija volela streljastvo. Svaka veca firma je imala svoju ligu i stalno su se ljudi takmicili. Nema sta nije bilo kod nas od pusaka i pistolja, a samo predpostavljam da je vecina ovih redjih kolekcionarskih primeraka u rukama starijih ili nezainteresovanih ljudi da dele to po forumima i drustvenim mrezama. E ja tu pokusavam da napravim razliku i sve to retko i unikatno detaljno dokumentujem i fotkam. A sto se tice Zastavice pored svih ovih pusaka sto imam mogu sa sigurnoscu da kazem da je nasa domaca M81/M81A jedna od najboljih Vp ikada! Zasto? Pa zato sto taj odnos cene-kvaliteta-preciznosti nikada nije postojao kao kod nase Zastavice. Tako prost i jednostavan dizajn, a tako dobar i precizan! Svaka jedna velika cast nasoj Kragujevackoj (Crvenoj) Zastavi!

Od pre nedelju dana sa vlasnik ZASTAVA VP M97. Za ovaj model zastavine puške sam prvi put saznao iz Jocinog blog-a, a uživo ga nikad nisam video do sada. Nisam mogao da odolim da ne posedujem nešto što je Zastava poslednje napravila od vazdušnih pušaka, a i trebala mi je puška za disciplinu 10 m serijska puška, s' obzirom da mi HW 35 baš nije "legla" za ovu namenu...
IMG-c44e2ebdc7f4253e78dc88bdbbce8eda-V.jpg
M97 je pokušaj Zastave da osavremeni prethodne modele M57 i M81 sa nekim unapređenjima preuzetim od nemačkih takmičarskih pušaka - sistem bravljenja cevi, moderniji nišani i povećana snaga odn. brzina dodavanjem još jedne opruge. Takođe je fabrički dodata šina 11mm za montažu dioptera ili optike.
Primerak puške koju sam kupio je u fabričkom stanju - verovatno nije uopšte korišćena. Međutim, od višedecenijskog stajanja opruga je oslabila i brzina sa H&N Sport dijabolama je bila oko 110 m/s. Pušku sam rastavio, odmastio (ako je išta i bilo masti) i ispolirao sve delove - cilindar, klip, klipnjaču, vođicu opruge, klin okidača, bočne strane okidača i krajeve opruge:
IMG-b0f2d448460b7ece9e5d37502aea1b2b-V.jpgIMG-2544c83af63d33083fc6fd24a17e2472-V.jpg
Nabavio sam novu oprugu, nov silikonski dihtung klipa i novi kožni dihtung cevi koji sam prethodno držao 24 h u ulju.
IMG-e60cd1aea55a2fb96dc8b9ba916ff45f-V.jpgIMG-a843392114dec8a1bf5f5fc74be33059-V.jpg
Da bi smanjio silu potrebnu za okidanje, oprugu okidača nisam skraćivao, ali sam je oslabio tako što sam zagrejao i sabio krajeve. Na žalost ovo nisam fotografisao.
Pre sklapanja sve sam dobro podmazao molibden-litijumskom mašću. Prvo sam ostavio samo jednu oprugu i dobio brzinu oko 128 m/s sa H&N Sport dijabolama:
20251213_105829.jpg20251213_105713.jpg
Zanimalo me je šta će biti ako dodam i drugu oprugu, pa sam je ponovo rastavio i ugradio. Sa njom brzina je porasla na oko 160 m/s sa H&N Sport dijabolama:
20251218_073046.jpg20251218_073009.jpg20251218_072944.jpg20251218_072802.jpg
Odlučio sam da je testiram u ovoj varijanti sa dve opruge:
20251218_073146 (Small).jpg
I na kraju, od svih ovih "match" dijabola sa ravnom glavom, M97 je najpreciznija sa Sport S Field Target dijabolama - brzina oko 146 m/s:
20251218_174355 (Small).jpg20251218_174510 (Small).jpg20251218_174542 (Small).jpg20251218_174608 (Small).jpg
I evo prvih rezultata na 10 m stojeći stav sa mojim 50+ očima i muskulaturom (ova dva flajera su potpuno moja greška):
20251218_174109 (Small).jpg

Imaju još dve stvari na pušci ili puški koje treba da unapredim.
Nije za sada neophodno, ali ću staviti jaču oprugu u mehanizam za zabravljivanje cevi, ali kad smislim kako da oblikujem kraj osovinice koja drži polugu kad je ponovo vratim na mesto. Da bi je izbio, moram da razbušim jedan kraj. Svaki savet iskusnih kolega je dobrodošao!
Druga stvar je prvo koleno okidača - trenutno prosto "preskoči" nakon pritiska. Drugo koleno je odlično definisano, lako i odsečno. Mislim da je ovo rezultat što je puška praktično nova i nerazrađena i da će s' vremenom da se zub na osovini klipa i zub okidača sami "nažuljaju" pa će ovaj prvi hod da bude "gladak"...ako neko zna kako se ovo rešava na drugačiji način, bio bi zahvalan na savetu!

Od pre nedelju dana sa vlasnik ZASTAVA VP M97. Za ovaj model zastavine puške sam prvi put saznao iz Jocinog blog-a, a uživo ga nikad nisam video do sada. Nisam mogao da odolim da ne posedujem nešto što je Zastava poslednje napravila od vazdušnih pušaka, a i trebala mi je puška za disciplinu 10 m serijska puška, s' obzirom da mi HW 35 baš nije "legla" za ovu namenu...
View attachment 20822
M97 je pokušaj Zastave da osavremeni prethodne modele M57 i M81 sa nekim unapređenjima preuzetim od nemačkih takmičarskih pušaka - sistem bravljenja cevi, moderniji nišani i povećana snaga odn. brzina dodavanjem još jedne opruge. Takođe je fabrički dodata šina 11mm za montažu dioptera ili optike.
Primerak puške koju sam kupio je u fabričkom stanju - verovatno nije uopšte korišćena. Međutim, od višedecenijskog stajanja opruga je oslabila i brzina sa H&N Sport dijabolama je bila oko 110 m/s. Pušku sam rastavio, odmastio (ako je išta i bilo masti) i ispolirao sve delove - cilindar, klip, klipnjaču, vođicu opruge, klin okidača, bočne strane okidača i krajeve opruge:
View attachment 20823View attachment 20824
Nabavio sam novu oprugu, nov silikonski dihtung klipa i novi kožni dihtung cevi koji sam prethodno držao 24 h u ulju.
View attachment 20825View attachment 20826
Da bi smanjio silu potrebnu za okidanje, oprugu okidača nisam skraćivao, ali sam je oslabio tako što sam zagrejao i sabio krajeve. Na žalost ovo nisam fotografisao.
Pre sklapanja sve sam dobro podmazao molibden-litijumskom mašću. Prvo sam ostavio samo jednu oprugu i dobio brzinu oko 128 m/s sa H&N Sport dijabolama:
View attachment 20827View attachment 20828
Zanimalo me je šta će biti ako dodam i drugu oprugu, pa sam je ponovo rastavio i ugradio. Sa njom brzina je porasla na oko 160 m/s sa H&N Sport dijabolama:
View attachment 20829View attachment 20830View attachment 20831View attachment 20832
Odlučio sam da je testiram u ovoj varijanti sa dve opruge:
View attachment 20833
I na kraju, od svih ovih "match" dijabola sa ravnom glavom, M97 je najpreciznija sa Sport S Field Target dijabolama - brzina oko 146 m/s:
View attachment 20834View attachment 20835View attachment 20836View attachment 20837
I evo prvih rezultata na 10 m stojeći stav sa mojim 50+ očima i muskulaturom (ova dva flajera su potpuno moja greška):
View attachment 20838

Imaju još dve stvari na pušci ili puški koje treba da unapredim.
Nije za sada neophodno, ali ću staviti jaču oprugu u mehanizam za zabravljivanje cevi, ali kad smislim kako da oblikujem kraj osovinice koja drži polugu kad je ponovo vratim na mesto. Da bi je izbio, moram da razbušim jedan kraj. Svaki savet iskusnih kolega je dobrodošao!
Druga stvar je prvo koleno okidača - trenutno prosto "preskoči" nakon pritiska. Drugo koleno je odlično definisano, lako i odsečno. Mislim da je ovo rezultat što je puška praktično nova i nerazrađena i da će s' vremenom da se zub na osovini klipa i zub okidača sami "nažuljaju" pa će ovaj prvi hod da bude "gladak"...ako neko zna kako se ovo rešava na drugačiji način, bio bi zahvalan na savetu!
JA bih bio jako oprezan sa izmenama na osovini koja drži polugu, verujem da će jača opruga da reši problem ili ako ga nema da predupredi problem koji u nekim sluačjevima može da se javi na ovoj puški, a to je bravljenje i pomeranje cevi. Zastava nije poznata po završnoj obradi i mnogo toga mora da se ispolira (bukvalno i figurativno), ali valja biti oprezan kad se elementi razbušuju ili seku, jer nekad može da nastane šteta koju posle ni Voja ne može da popravi :)

JA bih bio jako oprezan sa izmenama na osovini koja drži polugu, verujem da će jača opruga da reši problem ili ako ga nema da predupredi problem koji u nekim sluačjevima može da se javi na ovoj puški, a to je bravljenje i pomeranje cevi. Zastava nije poznata po završnoj obradi i mnogo toga mora da se ispolira (bukvalno i figurativno), ali valja biti oprezan kad se elementi razbušuju ili seku, jer nekad može da nastane šteta koju posle ni Voja ne može da popravi :)
Nisam verovatno dobro napisao, nema potrebe za nekim radikalnim razbušivanjem, Potrebno je samo skinuti glavu sa jedne strane osovine da bi mogla da se izvuče/izbije i to mi nije veliki problem. Ja razmišljam kad je budem vratio ponovo na svoje mesto, kako da nakucam/nanitujem lepo glavu da se štift ne bi izvlačio...
Ali za sada nema potrebe za tim...cev se dobro zabravljuje i ne pomera ni malo.

Nisam verovatno dobro napisao, nema potrebe za nekim radikalnim razbušivanjem, Potrebno je samo skinuti glavu sa jedne strane osovine da bi mogla da se izvuče/izbije i to mi nije veliki problem. Ja razmišljam kad je budem vratio ponovo na svoje mesto, kako da nakucam/nanitujem lepo glavu da se štift ne bi izvlačio...
Ali za sada nema potrebe za tim...cev se dobro zabravljuje i ne pomera ni malo.

Dobro, to bi relativno lako trebalo da se desi. A znam da ne mrda puška, sve te puške koje ste kupili sam ja pregledao vrlo pažljivo :)

AKo mene pitaš odlična serijska 10m puška. Ja generalno dosta cenim zastavu u tom segmentu, uz malo poliranja i sređivanja okidanja, ja ne vidim veliku razliku između moje M81A i Anšica 335. A ujedno ne vidim bitnu razliku između m81a i M97.

Da, stvarno ove zastavine puške imaju dobar balans!
Sa hw35 nisam mogao da nanišanim sa otvorenim nišanima i da zadržim pušku ni sekundu. Gađanje mi se svodilo na spuštanju puške od gore i u momentu poravnavanja nišana sa donjim delom crnog polja - okidanju. Zbog odličnog rekord okidača, uspevao sam da budem precizan, ali sam se brzo umarao.
Sinoć kad sam nanišanio sa M97, samog sebe sam iznenadio da mogu držim pušku mirno nekoliko sekundi u tačnom položaju za gađanje. Neverovatno!
A možda i moje telo pamti treninge od pre 40 godina sa ovom puškom?
[automerge]1766386146[/automerge]
Nakon ispaljenih 100-tinak dijabola, verovatno se sve "namestilo" na svoje mesto, pa se našla i precizna "match" dijabola za M97 - Excite ECON II.

20251221_204358 (Small).jpgScreenshot_20251222_072750_Ballistic Energy Calculator (Small).jpg20251221_201847 (Small).jpg20251221_201913 (Small).jpg20251221_202011 (Small).jpg
Konstantna brzina 173 m/s, izmerio sam i težinu dijabola - 0,4927 g. Snaga 7,37 J.

Slede dve mete na 10 m otvoreni nišani po pet dijabola u svaku metu, gađano sa stola:
20251221_203704 (Small).jpg20251221_203855 (Small).jpg

I za kraj - stojeći stav 10m, otvoreni nišani, 10 dijabola - 7 u proširenu rupu + 3 van, al' u crnom polju -nije loše za jednog dedu od 50+ ?
20251221_203454 (Small).jpg

Attachments

• 20251221_201946 (Small).jpg
    20251221_201946 (Small).jpg
    41.9 KB · Views: 16
Last edited:
View attachment 20825

Mala brzina sa originalnom oprugom je zbog ovog đona, sa originalnom kožicom je brzina veća za 20m/s. Prave ih u Trsteniku (imaju za većinu VP) i nisu ni za šta (sem za prodaju preko oglasa). Komentarisali smo ih pre par godina. Prevelika im je tvrdoća (zarad lakše i jeftinije obrade) i baš se lako oštete. Jedno vreme sam ih ugrađivao i rezultati su bili očajni. Već na pola kutije dijabola krene da pada brzina.
Baš me zanima kako će ti držati brzinu tokom eksploatacije.

Hvala Vojo na informaciji. Svesno sam rešio da isprobam kako će raditi sa plastičnim dihtungom, a pročitao sam već na forumu da se nisu pokazali...inače čim počne da pokazuje znake slabljenja, puška dolazi kod tebe po nov kožni đon i novu oprugu...

To je u suštini isto ono što sam ti i ja rekao da stvarno valja, koristilo bi se na takmičenjima
A kad vidiš da sve takmičarske Zastave imaju kožni đon, mislim da je poruka više nego jasna.

Mislim da bi ti sa kožnim djonom i sa jednom kvalitetnom original oprugom to bilo baš kako treba.

Kod mene je brzina oko 165m/s i u M97, M81a i M81.

Ali eto taman ti da isprobaš pa da nam javiš

Pozdrav svima nisam nasao nigde na forumu mada svaka cast zastavice su ispostovane bas ako vec ima usmerite me...Moja zastavica se razbolela mislio sam da je od hladnog vremena kad ono dupla opruga odsvirala svoje i to posle samo 1500 dijabola,ustvari nije ni toliko.Za sad ide fabricka i remont a moje pitanje za kolege glasi: Dali postoji kvalitetna dupla opruga za m56 da je provereno sa vase strane da ce to da traje ili je preporuka vasa da ostane fabricka? Sa onom duplom je bilo lepse gadjati na vise od 25m ali kratko je trajalo i krenule su muke...Mnogo kratko...
20251230_184146~2.jpg

Pozdrav svima nisam nasao nigde na forumu mada svaka cast zastavice su ispostovane bas ako vec ima usmerite me...Moja zastavica se razbolela mislio sam da je od hladnog vremena kad ono dupla opruga odsvirala svoje i to posle samo 1500 dijabola,ustvari nije ni toliko.Za sad ide fabricka i remont a moje pitanje za kolege glasi: Dali postoji kvalitetna dupla opruga za m56 da je provereno sa vase strane da ce to da traje ili je preporuka vasa da ostane fabricka? Sa onom duplom je bilo lepse gadjati na vise od 25m ali kratko je trajalo i krenule su muke...Mnogo kratko...
View attachment 20910

Moj savet pravac do Voje u Barič. On ima extra opruge za Zastave. Moje sve Zastave sa tom novom oprugom guraju malo ispod 170m/s.

Sent from my iPhone using Tapatalk

View attachment 20910
Kao što je Steff već rekao - Svi putevi ka kvalitetnim delovima vode u Barič...

A u meduvremenu možeš da iskombinuješ staru fabričku oprugu sa tom drugom širom. To sam i ja uradio...

Inače, jedina po meni mana ovog zastavinog rešenja vazdušne puske je velik "pre-load" glavne opruge. Praktično opruga slabi i kad se puška ne koristi odn. stajanjem puške. Ovo je verovatno manje izraženo kad je opruga od kvalitetnog opružnog čelika, ali dugoročno i takva opruga će oslabiti. Dokaz ovome je puška koju sam ja kupio, praktično nekorišćena, ali je stajala najmanje 20 godina i originalna fabrička zastavina opruga je neupotrbljiva.
Ova druga šira i kraća opruga, mislim da nije u nekom "pre-load"-u i nije toliko ugrožena.

Opruga koja je na slici levo( ja kazem fabricka a ne mogu da tvrdim da jeste) izvadjena je iz zastavice koju smo ja i drug uzeli kod vojske za njega. Zatekli smo tamo sanduk sa preostale 4 m56 konzervirane skroz i mogao sam samo da zakljucim da su nove(neupotrebljavane) jednu tackicu nigde nisam mogao da nadjem srafovi novi okidaci kundak sve...On je hteo da mu stavim duplu oprugu vec je nabavio negde a ovu mi je ostavio otiso za ameriku da radi i tamo je vec godinama.Ova opruga zavrsi u moju zastavicu svaki put kad imam neki problem uvek radi isto samo malko da je brza zabave radi...A ova sira a kraca tacno nije mnogo ostecena ali sam razocaran materijalom i ne vracam to u pusku.Na kraju ostaje Baric ali u novoj godini cekam prvo hroni da stigne da vidimo gde smo i sta pa onda menjamo.Veliki pozdrav i hvala na pomoci

Да ли неко може да препоручи лепак за лепљење пикатини шине за оптику на сандук заставе. Два сам пробао и оба су попустила. Користио сам два нека двокомонентна лепка, први лидлов, а другу неки из воби хауса. Да будем искрен први пут нисам одмастио шину и сандук па је можда то разлог, али не знам зашто други пут није хтео да држи.

Users who are viewing this thread

Back