Zastava vazdusne puske

Brzinsko pucanje iz Zastavice. Udaljenost 43 metra, vetar promenljivog pravca od 0 do 2 m/s. Najpre sam odneo ovu staru džezvu, a kada sam video da mogu da "nadmudrim" vetar postavim i malu glavicu luka i iz tri pokušaja pogodim je dvaput. Inače, u idealnim uslovima, kada je vreme sasvim mirno i pucam pažljivo, grupe na ovoj udaljenosti najčešće su u krugu od 4 cm, a grupe od tri pogotka ponekad nisu šire od 30 mm.

Attachments

• 1.jpg
    1.jpg
    356.7 KB · Views: 7,328
  • 2.jpg
    2.jpg
    400.6 KB · Views: 7,328
  • 3.jpg
    3.jpg
    161.9 KB · Views: 7,328
  • 4.jpg
    4.jpg
    555.1 KB · Views: 7,329
  • 5.jpg
    5.jpg
    419.2 KB · Views: 7,328
Sa zadovoljstvom procitah tekstod Ledenog. Stvarno bi bilo lepo da Zastava izbaci neki model vazdusnog oruzja, verujem da je unosnije proizvoditi vatreno nego vazdusno oruzje i da je to jedini razlog sto Zastava ne proizvodi nista :(

Mi još nismo otkrili limite stare Zastavice! Pre neko veče, kada se posle zalaska sunca vetar sasvim smirio, opalili smo nekoliko dijabola u plastičnu flašu od dva litra, na 93 metra. Meta se jedva videla, ali smo imali nekoliko pogodaka, pa sam jedva čekao da ponovimo pri boljim uslovima. Prilika se ukazala danas, ali je vreme bilo daleko od idealnog. Nisam merio brzinu vetra, ali verujem da je duvao makar 1 m/s, a sunce je iznad mete, što je sigurno uticalo na rezultate. Zato su i slike takve kakve jesu :-/. Međutim, ovog puta sam gađao iz ležećeg stava, koji je definitivno udobniji (i stabilniji, makar za mene) od svakog stola, a i sama meta (metalna ploča 28x21 cm) je bila mnogo vidljivija nego flaša, koju sam zbog veoma debele vertikalne linije končanice jedva nazirao.
Što se vetra tiče, napamet sam odlučio da gađam u desnu ivicu mete. Prvi pokušaj - pogodak. Pošto sam hteo da znam gde sam tačno pogodio, kako bih eventualno korigovao nišansku tačku, odšetao sam do mete i taj prvi hitac je bio sasvim nisko. Malo sam podigao končanicu, pažljivo nanišanio i... Ding! Treći - pogodak i tako sve do petog! Uprkos vetru, koji sudeći po zastavici nije sve vreme duvao istim intenzitetom. Kada sam prišao meti, nisam mogao da verujem, jer su četiri dijabole bile u krugu prečnika 11 cm! Pri tome treba imati u vidu da sam koristio neke General dijabole od 0,51 gram, koje jesu precizne, ali ne baš toliko kao JSB Exact od 0,54 mm, koje smo potrošili. Razlika u preciznosti je sigurno 20-25% i ako idemo tom logikom, sa JSB bi grupa verovatno bila uža od 10 cm, što je zaista fantastičan podatak. Možda je šteta što nisam snimio i izmontirao video, ali biće valjda još prilike. I onda imate ljude koji tvrde kako je optički nišan na springerici prelamači nepotreban, jer takve puške nikada ne mogu da budu naročito precizne, pa su grupe od 10 cm na 20 metara po njima "odlične" itd itd.
Kada se setim onog eksperimentisanja na 100 jardi po snegu, kada nam je trebalo dvadesetak dijabola da "ubijemo" balon prečnika 15 cm (okačio sam taj video u nekom od gornjih komentara), jasno je da sma bio u pravu i da je problem tada bio u ulju koje se zadržalo u cilindru nakom mog nespretnog podmazivanja.
Da rezimiramo, Zastava M56 stara 38 godina, daljina 90 metara, grupa od četiri dijabole prečnika 11 cm! A mislim da može i bolje. Znači, nisu bili u pravu svi oni koji su mi rekli da preterujem kada sam pretpostavio da ovom puškicom može da se gađa i pogađa možda i na sto metara!

Attachments

• 8.jpg
    8.jpg
    411.1 KB · Views: 7,249
  • 7.jpg
    7.jpg
    620.2 KB · Views: 7,249
  • 6.jpg
    6.jpg
    464.8 KB · Views: 7,249
  • 5.jpg
    5.jpg
    395.3 KB · Views: 7,249
  • 4.jpg
    4.jpg
    380.6 KB · Views: 7,249
  • 3.jpg
    3.jpg
    383.6 KB · Views: 7,249
  • 2.jpg
    2.jpg
    640.6 KB · Views: 7,249
Jučerašnja akcija. Zaista verujem da ovako nešto kod nas niko nikada nije uradio, ali to ne znači da je ovakav poduhvat nemoguć. Poslao sam ovaj snimak Zastavi i napisao im da u Srbiji postoji veliki broj strelaca i ljubitelja ovog sporta koji bi pozitivno reagovali na odluku Zastave da ponovo počne da se bavi vazdušnim puškama. Po meni, za početak bi mogli da malo osavremene i pojačaju stari model (M81 ako se ne varam), ali bi na dobar prijem sigurno naišla i magnum springerica, a verujem da bi pravi bum napravili sa PCP puškom. Sve to, naravno, pod uslovom da su i dalje u stanju da prave ovakve cevi. Ova puška stara je 38 godina i do sada je ispalila na desetine i desetine hiljada dijabola. Cev je originalna.

https://www.youtube.com/watch?v=VwYYUdLuJGs&t=23s

Kolega Vi ste digli temu springerica na viši nivo...pravo je zadovoljstvo čitati Vaše testove :)
Samo napred

Ledeni said:
Jučerašnja akcija. Zaista verujem da ovako nešto kod nas niko nikada nije uradio, ali to ne znači da je ovakav poduhvat nemoguć. Poslao sam ovaj snimak Zastavi i napisao im da u Srbiji postoji veliki broj strelaca i ljubitelja ovog sporta koji bi pozitivno reagovali na odluku Zastave da ponovo počne da se bavi vazdušnim puškama. Po meni, za početak bi mogli da malo osavremene i pojačaju stari model (M81 ako se ne varam), ali bi na dobar prijem sigurno naišla i magnum springerica, a verujem da bi pravi bum napravili sa PCP puškom. Sve to, naravno, pod uslovom da su i dalje u stanju da prave ovakve cevi. Ova puška stara je 38 godina i do sada je ispalila na desetine i desetine hiljada dijabola. Cev je originalna.

https://www.youtube.com/watch?v=VwYYUdLuJGs&t=23s
Sto se tice PCP pusaka, Prva Petoletka je jos pre 20ak godina radila za UK trziste. Koliko cujem, radi se na novoj, e da li ce biti kod nas u prodaji..

Sent from my iPhone using Tapatalk

beretta said:
Kolega Vi ste digli temu springerica na viši nivo...pravo je zadovoljstvo čitati Vaše testove :)
Samo napred

Zahvaljujem kolega!

Pto se tiče trsteničke puške, mislim da se model zove Logun ili tako nekako. Jednom sam je čak i uživo video, dok još nisam znao šta je PCP puška :D

Ledeni said:
beretta said:
Samo napred

Zahvaljujem kolega!

Pto se tiče trsteničke puške, mislim da se model zove Logun ili tako nekako. Jednom sam je čak i uživo video, dok još nisam znao šta je PCP puška :D
Da, Logun se zove. Evo nekih slicica
add9d5dfd59464fcc23866146d44999f.jpg
333ada6cfb38eac2f5946a24f4d518b9.jpg
3b363c0aab8e4d10b268666c2d04114e.jpg
57265ca54f6fcd848c569117a3ca8545.jpg
eb0925d1edffecb2da4ecd4eb44b4315.jpg
b30de1a3660d12755c6e43bc9ecfe7d8.jpg

Sve pohvale za zastavicu!

U bre, ono što sam ja video izgledalo je mnogo ružnije. Možda je to bio neki početni model, davno je bilo, na nekom sajmu pre desetak, možda i više godina. Nije mi jasno zašto ih ne ponude domaćim kupcima! hajde neka neko ko se doznaje u trgovinu i te stručne stvari napiše - šta mogu da izgube?!?

Ove verzije su radjene za strano trziste, verovatno po licenci tako da nisu smeli samostalno da ih prodaju ako sam dobro shvatio. Nadam se da sa novom puskom nece biti tako tj. moci ce valjda i ovde da se kupi..

Sudeći po specifikaciji, ovo je rađeno za Engleze. Ali ne vidim šta bi ih sprečilo da naprave izmene, pojačaju snagu na uobičajene nivoe i naprave novi model koji će ponuditi i nama.

Ledeni said:
Sudeći po specifikaciji, ovo je rađeno za Engleze. Ali ne vidim šta bi ih sprečilo da naprave izmene, pojačaju snagu na uobičajene nivoe i naprave novi model koji će ponuditi i nama.
Mislim da ce novi model biti max 24J..

Meni ja Zastava odgovorila na email da ce se proizvodnja vazdusne puska nastaviti u aprilu ove godine.Nisu mi rekli detalje.Sto se tice prve petoletke,s obzirom da sam iz okoline Trstenika dosta drugara mi radi u namenskoj,kazu mi da su ove PCP pravljene za Englesko i Indijsko trziste,za Englesko do 16 j a za Indijsko ove jace.Cak je i jedan radnik slucajno ubijen ovakvom puskom.Neka budala se senlucila puskom i nije znala da je napunjena.Dobio je diabolu 5.5 mm u stomak koja je prosetala kroz telo i pogodila srce.

nick88 said:
Meni ja Zastava odgovorila na email da ce se proizvodnja vazdusne puska nastaviti u aprilu ove godine.Nisu mi rekli detalje.Sto se tice prve petoletke,s obzirom da sam iz okoline Trstenika dosta drugara mi radi u namenskoj,kazu mi da su ove PCP pravljene za Englesko i Indijsko trziste,za Englesko do 16 j a za Indijsko ove jace.Cak je i jedan radnik slucajno ubijen ovakvom puskom.Neka budala se senlucila puskom i nije znala da je napunjena.Dobio je diabolu 5.5 mm u stomak koja je prosetala kroz telo i pogodila srce.

To nisam hteo da pominjem na forumu, ako nisi znao covek je greskom usmrtio svog najboljeg prijatelja.

Današnja zanimacija sa Zastavom i veoma zanimljivi rezultati. Objasnio sam sve u videu. Pojma nemam zašto je JSB danas bio ovako loš, ali su ove jeftine dijabole oduševile. Mislim da ih samo treba malo probrati i sortirati, a H&N moram još da proverim.

https://www.youtube.com/watch?v=7lRg1oCQxQs

alexsasax said:
nick88 said:
Cak je i jedan radnik slucajno ubijen ovakvom puskom.Neka budala se senlucila puskom i nije znala da je napunjena.Dobio je diabolu 5.5 mm u stomak koja je prosetala kroz telo i pogodila srce.

To nisam hteo da pominjem na forumu, ako nisi znao covek je greskom usmrtio svog najboljeg prijatelja.

Čuo tu priču odavno, deluje kao neukusna reklama snage puške. 16j iz blizine može da uđe 1-2 cm u čoveka (pod uslovom da nije go već da ima radno odelo i dve majce). Prošetati kroz telo od stomaka do srca ne može ni MK.

Da, greska dovede do tragedije.
Kolega nick88 je u pravu sto se tice senlucenja u slobodno(radno) vreme, cuo sam svakakve price. Valjda je to normalno kod nas..

Poz svima.Jel moze neka informacija o CZ M81 ima jedna u oglasu.Trazio sam po netu skoro da nista nema o toj pusci svaki savet je dobro dosao,

Users who are viewing this thread

Back