Mi još nismo otkrili limite stare Zastavice! Pre neko veče, kada se posle zalaska sunca vetar sasvim smirio, opalili smo nekoliko dijabola u plastičnu flašu od dva litra, na 93 metra. Meta se jedva videla, ali smo imali nekoliko pogodaka, pa sam jedva čekao da ponovimo pri boljim uslovima. Prilika se ukazala danas, ali je vreme bilo daleko od idealnog. Nisam merio brzinu vetra, ali verujem da je duvao makar 1 m/s, a sunce je iznad mete, što je sigurno uticalo na rezultate. Zato su i slike takve kakve jesu :-/. Međutim, ovog puta sam gađao iz ležećeg stava, koji je definitivno udobniji (i stabilniji, makar za mene) od svakog stola, a i sama meta (metalna ploča 28x21 cm) je bila mnogo vidljivija nego flaša, koju sam zbog veoma debele vertikalne linije končanice jedva nazirao.
Što se vetra tiče, napamet sam odlučio da gađam u desnu ivicu mete. Prvi pokušaj - pogodak. Pošto sam hteo da znam gde sam tačno pogodio, kako bih eventualno korigovao nišansku tačku, odšetao sam do mete i taj prvi hitac je bio sasvim nisko. Malo sam podigao končanicu, pažljivo nanišanio i... Ding! Treći - pogodak i tako sve do petog! Uprkos vetru, koji sudeći po zastavici nije sve vreme duvao istim intenzitetom. Kada sam prišao meti, nisam mogao da verujem, jer su četiri dijabole bile u krugu prečnika 11 cm! Pri tome treba imati u vidu da sam koristio neke General dijabole od 0,51 gram, koje jesu precizne, ali ne baš toliko kao JSB Exact od 0,54 mm, koje smo potrošili. Razlika u preciznosti je sigurno 20-25% i ako idemo tom logikom, sa JSB bi grupa verovatno bila uža od 10 cm, što je zaista fantastičan podatak. Možda je šteta što nisam snimio i izmontirao video, ali biće valjda još prilike. I onda imate ljude koji tvrde kako je optički nišan na springerici prelamači nepotreban, jer takve puške nikada ne mogu da budu naročito precizne, pa su grupe od 10 cm na 20 metara po njima "odlične" itd itd.
Kada se setim onog eksperimentisanja na 100 jardi po snegu, kada nam je trebalo dvadesetak dijabola da "ubijemo" balon prečnika 15 cm (okačio sam taj video u nekom od gornjih komentara), jasno je da sma bio u pravu i da je problem tada bio u ulju koje se zadržalo u cilindru nakom mog nespretnog podmazivanja.
Da rezimiramo, Zastava M56 stara 38 godina, daljina 90 metara, grupa od četiri dijabole prečnika 11 cm! A mislim da može i bolje. Znači, nisu bili u pravu svi oni koji su mi rekli da preterujem kada sam pretpostavio da ovom puškicom može da se gađa i pogađa možda i na sto metara!