Zastava vazdusne puske

Mane kouč said:
a čini mi se da ima par članova ovde kiji su probali okidanje na zastavicama sa kojim pucaju moji strelci.

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka
Cuj probao.. imam jednu takvu Zastavicu... 😊 Secam se kad sam na onoj tvojoj "rekorderki" probao okidanje, raspametio sam se.
Bata @Glock, moras da probas okidanje na Zastavi kad Mane nasteluje. 😉
Inace, slazem se sa kolegama. Okidanje se ne podmazuje.

zare said:
Glock17 said:
Znači li to da zastavica m56 ima podešavajući okidač?
Kad ga ne podmazuješ onda ga otežavaš, a kad ga podmazuješ onda ga olakšavaš?
Da, logika je takva.
Kao što nema mnogo logike da dodir 2 pokretna metala ostaviš nepodmazanim. Verovatno je praksa pokazala bolji osećaj kada nije podmazano jer je trenje uvek isto. Kada podmažeš pa se mazivo potroši na nekim delovima, nemaš svuda isti otpor pri okidanju. I to pije vodu.
Mene interesuje da li se i koliko troše dodirne površine okidača i osovine klipa kada nema maziva?
Toliko se troše da zastavice traju po 40 godina u klubovima sa konstantnim pucanjem. Ne brini ništa, sredi pušku i samo pucaj, redovno podmazuj posle svakog pucanja , sa par kapi ulja i prebriši je masnom krpom i uzivaj.

Mane kouč said:
Glock17 said:
Kad ga ne podmazuješ onda ga otežavaš, a kad ga podmazuješ onda ga olakšavaš? :p
Opet se razmećeš svojim ne znanjem! Da, za tvoju informaciju Zastavica ima podešavanje težine okidanja, i prilično lepo može da se namesti okidanje kod nje sa sitnim doradama, a čini mi se da ima par članova ovde kiji su probali okidanje na zastavicama sa kojim pucaju moji strelci.

@Mane kouč To si u pravu kod nje kad se podesi lepo okidač to je strava nije kao na ove novije ali je odličan.

Послато са M2004J19C помоћу Тапатока

Evo i moje M56 koju sam prilično neplanirano kupio pre nekoliko dana. Na slikama je izgledala odlično a prodavac je "prećutao" (a pitao sam ga) da je sve metalno u stvari ofarbano (nije četkom na sreću), mada i ne izgleda loše da ne grešim dušu i da je kundak napukao na 2 mesta sa obe strane rukohvata. Posle se naravno pravio lud. Neka njemu služi na čast a ja sam dobio zanimaciju. Teško žabu u vodu naterati :D :D .

Puška je bila zatrpana mašću, to u životu nisam video, kao da si delove ubacio u kutiju sa mašću. Kompeltan klip, đon, okidać, opruga, sve je bilo prepuno masti, čak sam iz kundaka izvadio bar jednu kafenu kašičicu masti.

Koliko vidim to je verovatno i sačuvalo, najveće oštećenje je ovo što se vidi na klipu. Ništa što vrlo fina vodena šmirgla ne može lako da reši.

Attachments

• IMG_2021.jpg
    IMG_2021.jpg
    193 KB · Views: 627
  • IMG_6930-.jpg
    IMG_6930-.jpg
    268.6 KB · Views: 627
zare said:
Evo i moje M56 koju sam prilično neplanirano kupio pre nekoliko dana. Na slikama je izgledala odlično a prodavac je "prećutao" (a pitao sam ga) da je sve metalno u stvari ofarbano (nije četkom na sreću), mada i ne izgleda loše da ne grešim dušu i da je kundak napukao na 2 mesta sa obe strane rukohvata. Posle se naravno pravio lud. Neka njemu služi na čast a ja sam dobio zanimaciju. Teško žabu u vodu naterati :D :D .

Puška je bila zatrpana mašću, to u životu nisam video, kao da si delove ubacio u kutiju sa mašću. Kompeltan klip, đon, okidać, opruga, sve je bilo prepuno masti, čak sam iz kundaka izvadio bar jednu kafenu kašičicu masti.

Koliko vidim to je verovatno i sačuvalo, najveće oštećenje je ovo što se vidi na klipu. Ništa što vrlo fina vodena šmirgla ne može lako da reši.
Kod mene doduše bilo s ulje jer sam preterao s uljem ali to je otklonjeno i sad puška funkcioniše bez problema

zare said:

@zare Prednji nišan je kod mene drugačiji kod mene se steluje levo-desno a kod tebe je fiksni

Mane kouč said:
Glock17 said:
Kad ga ne podmazuješ onda ga otežavaš, a kad ga podmazuješ onda ga olakšavaš? :p
Opet se razmećeš svojim ne znanjem! Da, za tvoju informaciju Zastavica ima podešavanje težine okidanja, i prilično lepo može da se namesti okidanje kod nje sa sitnim doradama, a čini mi se da ima par članova ovde kiji su probali okidanje na zastavicama sa kojim pucaju moji strelci.

"Ne znanjem" ili neznanjem? Pitanje je sad... :D :lol:

Šteluje se i ovaj. Bacao je desno 3-4 cm, pomerio sam ga malo priručnim metodama, videćemo kad sklopim kako će biti.

Da li je uopšte moguće naći originalni alat za štelovanje nišana i za M56 i M81?

zare said:
Šteluje se i ovaj. Bacao je desno 3-4 cm, pomerio sam ga malo priručnim metodama, videćemo kad sklopim kako će biti.
Ja isto ali više puta mi je zadnji bio problematičan ali sam rešio

zare said:

Da li je uopšte moguće naći originalni alat za štelovanje nišana i za M56 i M81?
Originalni tesko, jako su retki i ko ima cuva ih ko oci u glavi. Ali relativno lako moze da se napravi alat za M56. Moze i za M81 al trazi malo ozbiljnijeg majstora.

Ako imaš neku sliku pravljenog alata za M56, voleo bih da vidim ;) .

Ovo bi trebalo da radi posao za M81:
https://www.aliexpress.com/item/1005002667776418.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.3d004fd4tJA8yw&algo_pvid=31052850-db9c-4622-975b-5fa3df91a7a0&algo_exp_id=31052850-db9c-4622-975b-5fa3df91a7a0-8&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000021626280463%22%7D

Nas kolega sa foruma @BadmintonBoy je napravio odlične pomerače po mojim orginal uzorcima, pa možeš njega pitati.

Hvala, imam i ja tu neke ideje, ima vremena za to...

Nego imam drugi problem. Navoj na klipu je baš oštećen, kao što se vidi na slici.
Da li rezati manji navoj ili postoji neko drugo rešenje?

Attachments

• IMG_20211.jpg
    IMG_20211.jpg
    322.9 KB · Views: 510
U strugu se to lako resi , moze potpuno isti da bude , nadji dobrog strugara i lako ces srediti ...

Nije problem strugar ;) .
Da li je navoj deo osovine? Ako jeste mislio si da se ureže navoj u osovini i navije brezon?

Meni ovde nista nije jasno ( kakvo navijanje brezona).
Ja bih na tom mestu gde je ostecen navoj dodao var aparatom co2 ili elektricnim nebitno, onda obrada na strug i zatim narezati novi navoj.

Može i tako ali je mnogo komplikovanije.

U celu priču se ubacuje nepotrebno varenje a u oba slučaja imaš rezanje navoja. Samo u ovom slučaju režeš navoj u rupi u osovini i uviješ brezon koji možeš posle 100 puta vrlo lako da zameniš i za 3 minuta imaš ispravan navoj.
U varijanti varenja, svaki put kada se navoj ošteti moraš opet isti posao da radiš iz početka.

Ne slazem se.
Jer ako se busi moras probusiti najmanje 5mm da bi urezao navoj , tako da ti sa tih 5mm busenja stizes tacno da ostetis osigurac koji je duzine 22mm i debljine 2mm.
On osigurava da se ne odvoje sam klip od dela na kojem je sam navoj.
Mozda nisam najbolje objasnio ali kad se klip malo bolje pogleda vidi se odma iza dihtunga da postoji osigurac.

Sad sam išao do garaže da merim, jeste 5 mm, u pravu si. Nekako mi se činilo da je više i da ima više mesta, nisam merio.

Navoj ne može da bude dublji od 4 mm a obzirom da 2-3 (puna kruga) navoja drže oko 75 % opterećenja čini mi se da bi to vršilo posao pod uslovom da se navoj nareže do samog dna rupe. Sve to pod uslovom da brezon nije "brezon" nego vijak sa navojem po celoj dužini.
Druga varijanta je pravi brezon koji ne udara u dno rupe nego u telo klipa i tako se zateže. U tom slučaju i da se stigne skoro do samog osigurača, osigurač ne mora da se ošteti.

Ima tu više varijanti, u pravu je scorpio, to je posao za strugara koji zna znanje. A ne verujem i da scorpio priča napamet, pretpostavljam da je tako nešto već rađeno dosta puta.

Users who are viewing this thread

Back