Zastava vazdusne puske

Ja sam lepo prvo izvadio osigurac , zatim odvojio telo klipa od dela sa navojem.
Tek onda se dobija lep prostor da dodam var.
Nakon togo sam lagano obradio var i narezao novi navoj.
Normalno bolje da to odradi strugar, mada meni to nije prestavljalo problem.

Cek, cek malo, ja sam ovde nesto propustio... Jel mogu da zamolim za neku sliku tog osiguraca (i njegove pozicije) i kako se razdvaja telo klipa od osovine? Imam slican problem sa ostecenim navojem, pa bih da to resim kako treba.

Odmah na samom klipu iza dihtunga nalazi se osigurac duzine 22mm debljine ako se ne varam 2mm.
Kad se osigurac izbijje, izbija se i deo na kojem je navoj.
Mora malo da se kucne po navoju da bi se ceo deo izbio napolje.

Na prethodnoj strani moj post gde su slike puške i klipa. Vidi se na drugoj slici gde je klip.

Hvala puno momci, sad sam ga provalio na Zaretovoj slici! Moj klip je u prilicno losem stanju (dosta riseva, skorene stare masti i sl.) pa nisam ni provalio osigurac.

Ispoliraj klip, biće kao nov. I na mom ima malo oštećenja.

Mene interesuje kako odvijate navrtku koja drži đon? Pretpostavljam da originalni alat (ne znam ni kako izgleda) ima nekoliko ljudi na forumu. Šta rade ostali? Koristite čekić i neki šrafciger ili nešto slično za udaranje?

zare said:
Ispoliraj klip, biće kao nov. I na mom ima malo oštećenja.

Mene interesuje kako odvijate navrtku koja drži đon? Pretpostavljam da originalni alat (ne znam ni kako izgleda) ima nekoliko ljudi na forumu. Šta rade ostali? Koristite čekić i neki šrafciger ili nešto slično za udaranje?

Urezes stari srafciger da dobijes slovo U i dobio si alat

Može ako nije kirnerovano. Ako jeste onda treba mnogo veća sila, zato i pitam.

I još jedna stvar. Da li navrtku osiguravate nakon stezanja i kolike su šanse da se odvije ako nije osigurana? Fabrički je kirnerovana na 2 mesta.

Nakon zamene koznog duhtunga silikonskim mislim da nema potrebe za kirnovanjem, zato sto se koza vremenom sabija tako da navrtka bude slobodnija i moze doci do odvijanja, dok se silikon ne moze sabiti i uvek tezi u prvobitni polozaj, a samim tim uvek vrsi pritisak na navrtku.
Mada nije na odmet malo i kirnovati.
Ali ne preterivati.

Zavarivanjem ili navarivanjem menja se sastav metala i po meni nista unutar cilindra ne treba zavarivati ili navarivati , zavarivanjem ili navarivanjem takodje se javljaju negativna naprezanja unutar samog elementa koji se zavaruje .
Ja licno nikada ali nikada ne bih stavio silikonski zaptivac klipa na pusku na kojoj to nije fabricki predvidjeno a sve ovo sa oglasa bi zaobisao u sirokom luku , koza je zakon , mozda se na temu zaptivaca jave momci koji pucaju u klubovima .
Ipak svako neka radi kako misli da treba ...

Moram se složiti sa Scorpiom ovaj put, u pravu je sve što je napisao, posebno za korišćenje silikonskih dihtunga, koža je zakon i u praksi i u klubovima se pokazala odlično, kad je dobar dihtung traje i preko 10 godina u stalnoj eksploataciji, samo ako se redovno podmazuje, nema nikakvih problema.

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Slazem se sa kolegom skorpio da unutar cilindra ne treba nista zavarivati i navarivati, tako da sam i ja najvise za zamenu cele klipnjace ( kupiti novu) ali gde je naci ???
Ono sto sam primetio kod same klipnjace je da je kod mesta gde se nalazi navoj obican metal, dok je na drugoj strani gde ce bravi za okidac okaljeno da ne bi doslo do habanja.
Iz tog razloga smatram da je najbolje resenje navariti i odraditi nov navoj.
A ako neko zna gde se moze naci nova klipnjaca ja bih bio zahvalan i normalno porucio bih novu.

Ako negde ima, ima u Zastavinom servisu u Kragujevcu. Ali sam 99 % siguran da oni to neće da prodaju sem ako je ne ugrade u okviru popravke puške koja je na servisu kod njih.

zare said:
Na koliko dijabola/meseci... se vrši redovno podmazivanje?
Posle svakog pucanja se nakapa par kapi ulja u cilindar i prebriše Puška masnom krpom i miran si

zare said:
Ako negde ima, ima u Zastavinom servisu u Kragujevcu. Ali sam 99 % siguran da oni to neće da prodaju sem ako je ne ugrade u okviru popravke puške koja je na servisu kod njih.
Do pre 2 meseca fabrika nije prodavla delove nikome osim ovlašćenim serviserima, pa čak ni streljačkim klubovima, trenutno ne znam kakva je situacija, ali mislim da se nije ništa promenilo.

Mane kouč said:
zare said:
Posle svakog pucanja se nakapa par kapi ulja u cilindar i prebriše Puška masnom krpom i miran si
Kroz transfer port? Drugog puta nema bez rastavljanja?
Nisam znao za to. Običan narod uglavnom ništa ili vrlo retko podmazuje.

zare said:
Mane kouč said:
zare said:
Kroz transfer port? Drugog puta nema bez rastavljanja?
Nisam znao za to. Običan narod uglavnom ništa ili vrlo retko podmazuje.
Tako je, ništa se ne rastavlja.

Users who are viewing this thread

Back