Zastava vazdusne puske

Rešio sam sada da uzmem standardnu oprugu, uglavnom ovde svi savetuju nju. Ako ne budem zadovoljan (mada za gađanje u metu ne verujem da će biti problema) uzeću jaču.

U međuvremenu sam napravio priručan alat za podešavanje prednjeg nišana na M56. Mala aluminijumska stega, napravljen prorez da bi pokretni deo nišana mogao da upadne. Nije savršeno, osa vijka ne gađa baš nišan gde treba ali radi posao. Danas prednji nišan podešen sa ovim "alatom".

A u nedostatku gajke za zadnji, poslužilo parče drveta :lol: .

Attachments

• IMG_20211022_174924-.jpg
    IMG_20211022_174924-.jpg
    183.5 KB · Views: 899
  • IMG_20211022_181325-.jpg
    IMG_20211022_181325-.jpg
    388.4 KB · Views: 899
  • IMG_20211022_181032-.jpg
    IMG_20211022_181032-.jpg
    300 KB · Views: 899
Pošto sam dugo smarao i zapitikivao po forumu red je da podnesem izveštaj :D .

Ubačena danas standardna Zastavina opruga (39 cm)i nije se desilo ništa posebno u odnosu na staru (36,5 cm). A nije da se nisam nadao :D .

Pre 2 dana sam rekao da vise nema velikog odstupanja po visini. Ima i dalje i sa starom i sa novom oprugom. Čim se minut-dva ne puca, prva dijabola podbacuje i celih 10 cm. Sledeća već ne ali stalno ima odstupanja gore-dole po 3-4 cm, nekada i više. Bez obzira na to, deluje mi da je ipak snaga nešto veća, rupe na meti se buše nešto pravilnije ali je to daleko od čiste rupe. Nema tu snage i dalje.

Kada sam već otvarao pušku izvadio sam i klip sa novim dihtungom iz Magnuma, stavljenim pre nedelju dana i obzirom koliko je bilo teško ubaciti ga u cilindar sada ide vrlo lako u cilindru a i neuporedivo lakše se ubacuje u cilindar. Previše lako za moj ukus, mada tu nemam iskustva. Ili sam ga previše stanjio pre ugrađivanja ili je loš kvalitet pa se previše brzo potrošio.
Tipujem na prvi razlog, obzirom da sam to radio prvi put ali sve je moguće...

Znači, nov dihtung ili pravi majstor :D :D .

Bravi odlično, cev ne mrda po vertikali sem vrlo malo levo-desno.
Nemam čime da izmerim brzinu ali kada opalim, vidim dijabolu kako leti. Znam da je Zastava slaba puška ali ne znam da li treba da se vidi.

I što me još buni, zadnji nišan moram mnogo da podignem da bi gađao na 9-10 m. Ostane vrlo malo mesta da se još podigne a koliko se sećam treba da ide do 20 m.

Ovo je samo mali broj modela dihtunga, podloske koje sam obradjivao od razlicitih materijala jer nisam imao original, dihtunga cevi, navrtke da bih doso do nekih boljih rezultata.
To mi je bilo pri ruci a kolko jos opruga posedujem to nesmem ni da pokazem jer bi me kolega glok odmah opomenuo na moje greske :D :D .
Salim se moram da priznam da to sto sam radio sa oprugama ipak je kolega glok bio u pravu( izgubio sam na preciznosti)
Uverio sam se tako sto mi je skoro bila na opravci neka BSA strong , mislim da je turska u kalibru 4.5mm.
Zamenio sam dihtung klipa i testirao njenu snagu i preciznost.
Snaga 10 preciznost 0 .
Tako da prevelika snaga kod springerica definitivno rezultira manjak preciznosti.
Probao sam je sa HN , JSB , GAMO , SPORT S , SPORT HUNTER , RVS , ne vredi .
Inace kolega zare moj predlog za dihtung ti je bio samo da poranjas gornje ivice ako nisu jednake , a ne da mu smanjujes precnik smirglanjem da bi ga lakse ubacio.
Uz malo muke i podmazivanja mora uci u tom precniku( normalno ako je podloska original ili bar istog precnika.

Attachments

• 20211024_193214_copy_768x1024.jpg
    20211024_193214_copy_768x1024.jpg
    362.3 KB · Views: 824
Pozdrav svima. Zare kakav ti je dihtung na cevi? Ako je dihtung mali tj ne dihtuje dobro onda tu gubiš vazduh.
Na 10 m ako je puska ispravna ne da ne treba da vidiš dijabolu nego vreme leta do cilja je praktično skoro instant. Ako gubis na dihtungu na cevi to se lako proveri. Opalis u sigurnom pravcu a na sastav cevi i cilindra odozgo pospes bebi pudera ako ne napravi oblacic dihtung je ok. Isto tako ako dihtung cevi nije odgovarajuce velicine-debljine moze imati za posledicu da cev vise upadne pa zato moraš dizati zadnji nisan. Izvinjavam se unapred pametnijima sto im oduzimam prostor i tracim vreme dok citaju ovo.

cikaBane said:
Pozdrav svima. Zare kakav ti je dihtung na cevi? Ako je dihtung mali tj ne dihtuje dobro onda tu gubiš vazduh.
Na 10 m ako je puska ispravna ne da ne treba da vidiš dijabolu nego vreme leta do cilja je praktično skoro instant. Ako gubis na dihtungu na cevi to se lako proveri. Opalis u sigurnom pravcu a na sastav cevi i cilindra odozgo pospes bebi pudera ako ne napravi oblacic dihtung je ok. Isto tako ako dihtung cevi nije odgovarajuce velicine-debljine moze imati za posledicu da cev vise upadne pa zato moraš dizati zadnji nisan. Izvinjavam se unapred pametnijima sto im oduzimam prostor i tracim vreme dok citaju ovo.

Kolega bane lep predlog za puder posluzice i meni. Ali ja bih se vise fokusirao na dihtung klipa zato sto kolega zare kaze da mu u vecini slucaja prva dijabola najvise odstupa po visini. Moje misljenje a mozda gresim, to znaci sto vise opaljenja manja ostupanja.smatram da sa vise opaljenja dolazi i do veceg sabijanja samog dihtunga koji sve bolje naleze na cilindar.

Pitanje za Vincester kako ti se pokazao taj crveni dihtung za klip na m56? razmišljam da ga kupim pa ako moze neka informacija u vezi dihtunga. Čisto da ne gubim vreme ako se nije pokazao dobro

Sasvim se slažem sa tobom kolega Vincester smatrao sam da Zare vec zna da mu dihtung klipa nije dobar ako ga je obradjivao tj smanjivao prečnik. Pa sam mislio dok ja ovako nevešt ovo iskucam vec ce mu neko to reci a sledeca stvar koju bi svakako trebao da proba je test sa puderom. Inače test se još bolje uradi ako se opali na PRAZNO!!! a palcem jace ruke ili uz pomoc prijatelja zapuše usta cevi. voditi računa o bezbednosti!!!

Ma ja kada zapušim usta cevi, skoro ništa se ne događa :D . Prst ostane bez problema na cevi a kada ga sklonim čuje se šištanje, pad pritiska. Ako prst zadržim par sekundi pa ga sklonim, nema nikakvog pritiska. Čini mi se kada smo kao klinci to radili, osećao se lep udar vazduha u prst.

Dihtung cevi sam stavio neki gumeni koji sam imao a da veličina odgovara. Dihtung je iznad nivoa metala ali ne mnogo. Verovatno ni on nije 100 % dobar. Hvala za test sa puderom, probaću.

I ja tipujem na dihtung klipa, mnogo lako ide. Jesam vrlo verovatno pogrešio što sam ga tanjio ali je stvarno bio predebeo, nema šanse da uđe u cilindar.

Jeste najveći pad dijabole na prvom opaljenju ali se dešava i kasnije da podbaci 4-5 cm bez ikakvog razloga a onda prebacuje po nekoliko cm. Ne možes da uhvatiš ni za rep ni za glavu.
Sve sam pucao sa naslona, ne bi smelo da ima odstupanja po visini, mada ni po pravcu nije savrseno, baca više nego Slavia ali tu sam ja kriv. Mada sam posle Slaviom naređao 4 dijabole po horizontali u 10 mm kao lenjirom da si povukao liniju. To je sa Zastavom nemoguće.
Pretpostavljam da slab pritisak utiče i na preciznost po pravcu, mada manje nego po visini?

Kolega bane meni se ovaj crveni solidno pokazao mada ono sto sam trazio nisam dobio.
Evo i par fotografija sta sam dobio a i nekoliko fot. sta sam zeleo.
Dobio sam ovaj sto je na klipu ali sad cu se baciti u potraznju za ovaj drugi model.
Razlog sto smatram da je ovaj drugi model bolji je , sto na samom zidu dihtunga postoji prorez u koji kada dodje do kompresije vrsi pritisan na sam cilindar puske, a samim tim dolazi do potpunog zaptivanja,
A evo i dihtunga cevi koji odlicno dihtuje
I izvinjavam se sto nisam bas vest da svako fotografiju obrazlozim posebno

Attachments

• Screenshot_20211024-212150.jpg
    Screenshot_20211024-212150.jpg
    287.3 KB · Views: 795
  • Screenshot_20211024-212113.jpg
    Screenshot_20211024-212113.jpg
    257.8 KB · Views: 795
  • Screenshot_20211024-212106.jpg
    Screenshot_20211024-212106.jpg
    240.9 KB · Views: 795
  • Screenshot_20211024-212102.jpg
    Screenshot_20211024-212102.jpg
    232.8 KB · Views: 794
Ja bih ti preporučio da pušku odneses u neki servis koji se bavi vazdušnim oružjem i tako lagano rešiš problem

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Zare ako drzi pritisak na prstu (da tako se to nekad radilo) definitivno menjaj dihtung klipa. Ali dobar dihtung cevi ne bi smeo za 2 sec. da pusti pritisak. tako da možda baš i ne drži najbolje najblaže rečeno. Za kolegu Vincester hvala na dobrim informacijama i po slikama sve mi je definitivno jasno. Pozdravljam vas!

Mane kouč said:
Ja bih ti preporučio da pušku odneses u neki servis koji se bavi vazdušnim oružjem i tako lagano rešiš problem

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Kolega mane izvini cenim tvoje znanje ali ovo je jace od mene nocu se razmislja danju se radi. Sve ovo sto radim , radim na mojoj pusci , dok kad radim za nekog prijatelja porucim novi deo zamenim i to je to a ako smatras da sve sto sam napisao je pogresno nek bude tako.
Inace ja ovde u mojoj blizini nemam nikakav servis.

Mane predlaže kako najlakše rešiti problem i to je u redu. Jedino što ja volim da radim mnoge stvari sam, dosta toga znam, imam dosta alata...
Ovo radim prvi put pa sam i očekivao da negde bude problema. Uz put sam naučio da rešim neke probleme koje ovde niko nije ni pomenuo, otkrio neke cake pa ako baš i ne budem uspeo da uradim sam, nije problem naći majstora. Bar ja imam Zastavin servis na dohvat ruke ako ništa drugo.

zare said:
Mane predlaže kako najlakše rešiti problem i to je u redu. Jedino što ja volim da radim mnoge stvari sam, dosta toga znam, imam dosta alata...
Ovo radim prvi put pa sam i očekivao da negde bude problema. Uz put sam naučio da rešim neke probleme koje ovde niko nije ni pomenuo, otkrio neke cake pa ako baš i ne budem uspeo da uradim sam, nije problem naći majstora. Bar ja imam Zastavin servis na dohvat ruke ako ništa drugo.

Jel za drvce umesto gajke zadnjeg nisana :D :D :D .
Izvini cisto jedna sala ne mislim ozbiljno i uvek sam tu da dam neko misljenje a i da prihvatim savet strucnijih kolega.
Nadam se da te nisam uvredio i veruj mi da mi to uopste nije bila namera poz. sve najbolje.
I jos jedno bas mi je drago sto se i sam zalazes da resis nesto sam.
A meni je bas problem kundak koji je u bas losem stanju, prosto sam ljubomoran kad vidim da neki od kolega bez ikakvik problema odrade tako lepe kundake.
Drvo mi nije jaca strana a i ne posedujem ama bas nikakav alat za obradu drveta

A drvce je istorija, danas je plastika moderna :D . Ma našao sam neko parče plastike, malo ga doradio i eno ga stoji. Naći će se valjda originalna gajka.

Ne ljutim se, taman posla, ne može sve uvek da bude ozbiljno. I ne treba ;) .

Inače, Zastavin servis neće da prodaje delove tako da gajku i ako imaju neće da prodaju. Pitao sam, kažu da je to mnogo staro i pitanje je da li bi se našla neka.
Kako sam čuo neku priču rade nove vazdušne puške ali samo ako je naručeno par hiljada komada. Verovatno tada urade gomilu rezervnih delova ali M56 ima drugačiji nišan od M81 tako da ga sigurno ne prave.

Kundak ti je bar najmanji problem. Ošmirglaj do drveta i posle biraj nijansu neke zaštite za drvo (Sadolin, Belton...). Šmirglanje posle svakog sloja i posle nekoliko slojeva nećeš ni prepoznati kundak.
Ima i komplikovanijih varijanti ali ja ću tako uraditi sebi zimus kada mi bude dosadno.

Kundak ti je bar najmanji problem. Ošmirglaj do drveta i posle biraj nijansu neke zaštite za drvo (Sadolin, Belton...). Šmirglanje posle svakog sloja i posle nekoliko slojeva nećeš ni prepoznati kundak.
Ima i komplikovanijih varijanti ali ja ću tako uraditi sebi zimus kada mi bude dosadno.
[/quote]

Drugi je problem , pusku sam dobio na poklon bez originalne cevi i sa kundakom od slavije.
Neko je na kundaku rucnim alatom produbljivao kanale da bi se telo same puske uklopilo.
Tako da sto se tice preciznosti sumnjam malo i na sam kundak, jer je vrlo moguce da prilikom opaljenja dodje do nekog malog pomeranja a to je sasvim dovoljno za lose rezultate.
Pritegnem ja lepo srafove ali to nije to.

Users who are viewing this thread

Back