Zastava vazdusne puske

Jedno praktično pitanje...
Ako je Zastavina puška upucana na 10 metara a gađa se na 20 metara, koliko pogodak "pada" ispod centra mete? Interesuje me čisto teorijski, ako znate i za veće daljine, još bolje.

Sve zavisi od brzine kojom puska ispali dijabolu i tezine dijabole.
Niko ti ne moze dati odgovor na to sto si pitao za "Zastavinu pusku".

Naravno da će biti razlike u zavisnosti od brzine i težine dijabole (zaboravio si i oblik dijabole) ali Zastavina puška ima samo standardnu i duplu oprugu i ne puca 100 vrsta dijabola jer uglavnom nema snage za teže dijabole pa računam da se neki prosek može uhvatiti.

Ko je probao (a ne mogu da verujem da nije niko) znaće koliko odstupa i sa kojom dijabolom. Ne treba to meni da prenesem šablon da bih ja gađao, nego me jednostavno interesuje. Da imam gde da probam na 20 ili više metara ne bih ni pitao.

To nije nikakav problem, dovoljno je instalirati neku balističku aplikaciju za Windows, Android ili iPhone, uneti parametre i aplikacija sve sama izračuna, pa i pad. Ja imam jednu, ali je retko koristim, pa ako neko veštiji želi, može izračunati i postaviti ovde.

Tesko je reci precizno bez tacnih podataka, ugrubo Strelok kaze 6-7cm pada na 20m... Meni to zvuci puno, najbolje da probas.

Pokusaj sa aplikacijom balistika.
Je je nisam testirao ali verovatno je ok.
Evo primer za dijabolu jsb.
Kaze da je pad oko 2.8 cm.
Za tu tezinu dijabole i brzinu oko 170m/s

Attachments

• Screenshot_20220115-235519.jpg
    Screenshot_20220115-235519.jpg
    295.6 KB · Views: 1,300
Takođe, aplikacija ChairGun:
Screenshot_2022-01-16-08-53-26-754_com.hawke.chairgun.jpg
Screenshot_2022-01-16-08-53-54-057_com.hawke.chairgun.jpg

kao i program Putanja dijabole - kolege Bojana.ks
https://airguns-srbija.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=1513&p=41988&hilit=putanja+dijabole#p41988
pojednostavljulje nam posao.

Najbolje ti je da premeris brzinu da bi mogao bilo sta da racunas jer 170 ms i 150 ms nemaju istu putanju.
Ili tezi nacin postavis mete na 20 30 40 50m pa pucas i meris na papiru.

Da li zbog zaštite drveta potpuno nov kundak za M81 mazati nečim (ulje, Balsin...) ili ništa ne dirati?

Attachments

• IMG_2.jpg
    IMG_2.jpg
    313.4 KB · Views: 1,032
Na staru M56 nabačen nov M81A kundak ;) . Zimus urađen servis, od tada ispucano više hiljada dijabola bez ikakvih problema.

U međuvremenu sam koliko-toliko uspeo da nateram leđa da izdrže takmičarski stav ali sa ovim kundakom je puška potpuno drugačija pa opet navikavanje. U početku sa novim kundakom nisam mogao ništa da pogodim, sada se polako vraćam u "formu" :mrgreen: .

Attachments

• IMG_7190-.jpg
    IMG_7190-.jpg
    354.4 KB · Views: 981
imam sledeći problem. Podesim okidač da okida onako kako ja hoću (pomoću vijka na kraju cilindra/sanduka) ali posle 10-15 okidanja vijak popusti tj. malo se odvije. To malo znači dosta za okidanje pa me nervira.
Da li postoji neki način da se taj vijak fiksira da se od vibracija ne odvija?

Dužan sam ti samo sugerisati još nešto, nemoj slučajno da ti prodaju crveni, crveni i plavi niukom slučaju nisu isti, mada prodavci znaju da se prave pametni tipa "to ti je sve jedno", ovaj crveni ne preporučujem za korišćenje na vazdušnom oružiju!
Pozzz

K2-Prolok-W271.jpg

Nemam Bison nego Mannol :) .
Znam za razliku, crveni je obično kod svih proizvođača mnogo jači, neki ga deklarišu i kao trajnu vezu, mada sve može da se odvije ;) .

Sinoć stavio Mannol lepak, neću još da probam neka stegne dobro...

Ostao sam dužan neke informacije obzirom da sam "malo" smarao :D kada sam sam radio servis Zastave.
Pošto smo zajedno utvrdili da se dobar kožni dihtung klipa ne nalazi lako (ako se uopšte i nađe) ispostavilo se da je situacija sa oprugom potpuno ista, tj. očajna.

Dužina fabričke opruge je 39 cm (toliko je i dugačka "originalna" opruga iz Magnuma) a polovna koju sam skinuo sa puške je bila 36,5 cm, stara ko zna koliko godina. Uglavnim, "originalna" opruga iz Magnuma (oni tvrde da je Zastava proizvođač) je posle pola kutije dijabola stigla na 35,5 cm. Osetilo se i po snazi da nešto nije dobro a dužinu sam kasnije saznao. Ne znam sada tačno napamet ali prečnik opruge iz Magnuma je manji nego one koja je bila na pušci.

Pošto sam video da neću uspeti sam da uradim servis kako treba jer nema kvalitetnih delova, dao sam pušku poznaniku na servis, inače oružaru. Sam pravi dihtung klipa i cevi a opruge mu neko drugi radi. Kada je uradio servis probao je i sa oprugom iz Magnuma ali nije bilo neke snage pa je stavio svoju.

Uglavnom, posle urađenog servisa, ispucano do sada 7000 dijabola, puška redovno podmazivana posle pucanja i ne primećujem nikakav pad snage mada pretpostavljam da ga verovatno malo ima. Preciznost i dalje zavisi od mene a ne od puške :mrgreen: .

U principu loše vesti za one koji hoće sami da rade servis. Jesam naučio mnogo toga, to mi i jeste bio cilj, ali bez kvalitetnih delova to nema nikakvu svrhu. Ima nekih opruga po oglasima za koje ne znam kakve su i čije su a ostaje i ona dupla iz Magnuma, kao i onaj silikonski dihtung klipa i to je praktično sve što se može kupiti za najobičniji servis.
Van toga ostaje samo dati pušku oružaru koji ima kvalitetne delove.

Users who are viewing this thread

Back