Zastava vazdusne puske

Ja sam kupio 2 nove zastavine puske pre 2 nedellje i obe izbacuju crni dim kada se puca. Rekli su mi u servisu do je to normalno i da ce vremenom da se izgubi. Valjda od nekog ulja... Nisam bas najbolje razumeo. Doduse ova sto je vec ispucala oko 500 dijabola je sada skoro pa ok, vrlo malo crnog dima izlazi. Generalno ako si radio servis to je verovatno od podmazivanja i proci ce vremenom.

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Ovaj što mi je prodao mi je rekao da je servisirana. Da je zamenjen đon i opruga. Ono što sam mogao da vidim spolja je da opruga deluje kao da je nova i izgleda neobično napravljena je od neke žice koja je upredena...nzm kako bi to objasnio. Viđao sam takve povratne opruge na pištoljima.

Našao sam neku sliku na netu

https://images.app.goo.gl/jVPgwsWQsCKrq8w46

Ovako to otprilike izgleda

To druze servisa pravog nije videlo verovatno neki fb majstor, stavio pletenu oprugu, nepotrebno od zastave praviti nešto sto nije, da bi razbijala flaše i crepove. Sta reći...

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Sve puške na oglasima su servisirane i ispravne, dok ih ne doneseš kući i otvoriš. Napunjene mašću i uljem da bi dihtovale po sistemu drži bure vodu dok majstori odu. Moja M56 je bila puna tovatne masti da sam samo iz kundaka izvadio za supenu kašiku masti. Klip, đon, opruga, okidač praktično konzervirani, ne vide se od masti.
Nego ti to lepo ako znaš radi sam, ako ne znaš daj nekom ko zna i rešiš problem. Moja posle servisa pre neki dan ispucala 12000 dijabola.

E tacno ce me isterati sa posla, satima citam forum trazim informacije da resim cudesni problem sa okidanjem moje puske.
Do kakvog sam zakljucka dosao, a vi me ispravite ako gresim.
Problem: Na hladno se u potpunosti izgubi prvi stepen pri okidanju i puska opaljuje odmah nakon dodira obaraca, na sobnoj temperaturi toga nema. Razlika je drasticna izgubi se par 1-2 mm hoda obaraca i puska opaljuje isnenada.
Uzrok: Bice da je puna neke neadekvatne masti koja je prikupila i prljavstinu narocito u zoni obaraca na hladnoci se ta mast stegne i ne dozvoljava elmentima okidanja da funkcionisu kako treba.
Resenje: Da je rastavim ocistim i da okidanje ne podmazujem uopste :geek: :?:

Jos jedna stvar koju sam primetio je da se oring na kraju cevi potpuno poravnjao sa metalom tako da bi i njega verovatno trebalo zameniti. Ima li nesto na sta bi trebao da obratim paznju prilikom ovog zahvata. Mislim na sve ovo u kompletu. Ovako pisano ne deljuje komplikovano.

Izuzev ovog problema sa okidanjem puskica je generalno OK iz stava na 10 m jako lepe grupe na sobnoj temperaturi.
Kakva je uopste razlika izmedju M56 i M56/76.

Ja sam na ovo natrcao sasvim slucajno, drugar ima Perun i ja sam hteo isto neku springericu ali mi se nisu davale pare a nemam ni vremena i evo sad sam sebi nabavio glavobolju i zanimaciju za ovu zimu :D

Najlakse je da skines obarac, ocistis ga dobro, prelomis pusku do kraja pa koliko mozes ocistis i klipnjacu na mestu gde kaci za obarac. Ne podmazujes nista od toga.
Pola sata posla, ne skidas oprugu a verovatno ces resiti problem.

Ako ne resis jer je mnogo prljavo onda moras kompletno da rasturis.

Tako cu i da probam nadam se da ce upaliti. I ovaj dihtung na cevi mi deluje da vise nema nikakvu funkciju.

:lol: tek sad na ovoj slici vidim koliko je masti i prljavstine unutra. Ovo definitivno zahteva detaljno ciscenje i sredjivanje.
Koliko vidim za zastavu je i on kozni kao i djon. Ne znam da li da stavim kozni ili sinteticki i da li uopste da ga menjam.

Dihtung cevi je skoro svuda praktično u ravni sa metalom pa deluje da ne dihtuje ali svi kažu da dihtuje :D .
Po slici čini mi se da ni moj nije ništa bolji ni kada je bio nov. Kanal u koji ide kožni dihtung je različite dubine po obimu i dublji je nego što mu je širina tako da mi nije jasno kako gumeni O ring tu lepo legne. Nije da nisam probao ono što mi je došlo pod ruku. Mada ih ima po oglasima ali nemam iskustva sa njima.

Za prvu pomoć možeš taj dihtung da premažeš uljem da ga malo upije.

Da, gotovo da su identične. Razlika je da na novoj umesto štifta između cevi i sanduka postoji dupli šraf (kao na m56) i kundak nije lakiran, kvalitetnije izgleda na staroj. I da, oznaka je m97 a u garanciji m81a.

Можете ли помоћ, код кога у Београду бих могао да сервисирам Заставу М56, да се види у каквом је стању и шта је потребно урадити?
Хвала!

Da mi je neko pricao ne bih mu verovao ali sam se uverio licno i krivo mi je sto nisam slikao da vam pokazem i mozda dokazem :) prva vazdusna puska koju je Zastava napravila nije M56 vec M52. Imala je kako mi rekose 2 serije. Prva serija je imala kruznom cirilicom napisano na cevi "crvena zastava kragujevac" a u sredini tog kruga ugravirano M52. Takodje je imala kocnicu na mestu gde se na novijim modelima podesavala tvrdoca okidaca. Ovde smo par puta postavili pitanje za cudan zadnji nisan na M56 verziji za koji niko nije tacno znao ali smo spekulisali da je u pitanju prva serija M56 medjutim to je zapravo druga serija M52 pusaka :) zadnji nisan izgleda kao na slici. Iskreno iznenadio sam se ali i odusevio sto imam bas taj model :)
9b9fe05e08c43cb9cf992439a3262d18.jpg

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Pominjalo se vise puta da je bio model pre M56 ali ne i tacna oznaka.

Da li je tacno da su neke prve serije imale neolucenu cev?

zare said:
Pominjalo se vise puta da je bio model pre M56 ali ne i tacna oznaka.

Da li je tacno da su neke prve serije imale neolucenu cev?

Za neolucenu cev sam cuo da su imale i prve serije M56 pusaka.

Users who are viewing this thread

Back