Zastava vazdusne puske

M48 je svima salivena. Kao da je deo tela, neverovatno kako su je napravili.
Zar M48 nije blago modifikovani M 24 (Mauzer sistem)? Promenjena oznaka, ručica zatvarača... Slicno kao i nož za istu pušku, umesto oznake VTZ, Vojno-tehnički zavod Kragujevac (za model 24), stavljan je natpis Preduzeće 44 za u principu istu pušku samo sa nazivom M48. Kažem, u principu istu pušku. sa kozmetickim izmenama u odnosu na original M24.

You
Zdravo, imaš li neke podatke o istorijatu i modelima vazdušnih pušaka Crvena zastava?

ChatGPT
Zdravo! Nažalost, nemam specifične informacije o modelima vazdušnih pušaka crvena zastava, jer moj podaci imaju prekid u januaru 2022. godine, a do tada nisam imao pristup detaljnim informacijama o svim modelima pušaka. Takođe, nisam u mogućnosti da pretražujem internet u realnom vremenu da bih došao do najnovijih informacija.
Međutim, ako imate konkretna pitanja o opštem istorijatu crvena zastava ili želite informacije o vazdušnim puškama općenito, mogu vam pomoći koliko god je moguće. Ako imate specifične informacije o modelima koje tražite, preporučujem da proverite najnovije izvore ili kontaktirate proizvođača direktno kako biste dobili najtačnije informacije o trenutnim modelima.

You
Konkretno me zanima model M56

ChatGPT
Nažalost, nemam specifične informacije o modelu M56 vazdušne puške crvena zastava jer mi trenutno nedostaju detalji o tom konkretnom modelu. Moguće je da je model M56 puška koja nije široko poznata ili da su informacije o njoj ograničene.
Ako želite saznati više o modelu M56, preporučujem da kontaktirate proizvođača direktno ili proučite resurse specifične za puške crvena zastava, uključujući zvaničnu veb stranicu proizvođača, forume ili stranice posvećene vazdušnim puškama. Tamo možete pronaći ljude koji dele svoja iskustva sa ovim modelom ili informacije koje ste tražili.

--------------------------------------

Eto, zna sve, a sa Zastavicama se ne snalazi. Ali dobro, bar je iskren i nije počeo da halucinira i daje lažne odgovore kao što ume kada nešto ne zna.

Samo je velika šteta što ni u Kragujevcu nemaju sortiranu i sređenu arhivu, a bilo bi više nego zanimljivo saznati šta znače oni silni žigovi utisnuti u sanduk, cev, mehanizam za preklapanje, okidački mehanizam i kundak. Ima ih bar deset.

Zar M48 nije blago modifikovani M 24 (Mauzer sistem)? Promenjena oznaka, ručica zatvarača... Slicno kao i nož za istu pušku, umesto oznake VTZ, Vojno-tehnički zavod Kragujevac (za model 24), stavljan je natpis Preduzeće 44 za u principu istu pušku samo sa nazivom M48. Kažem, u principu istu pušku. sa kozmetickim izmenama u odnosu na original M24.
Ima vise varijanti M48, ali u sustini sve je to Mauzer, samo zavisi kako su krajnje oblikovani kundak i telo, od vojnicke varijante do modernih 'sporting' varijanti.

Ima vise varijanti M48, ali u sustini sve je to Mauzer, samo zavisi kako su krajnje oblikovani kundak i telo, od vojnicke varijante do modernih 'sporting' varijanti.
Naravno. Mislio sam na klasičnu, psadijsku varijantu. Jer i M24 ima tri varijante, klasični vojni karabin, konjički karabin i M24 Ck, četnički karabin, (uz prelepi vrlo retki nož bajonet). Poslednji M24CK je bio predviđen za 3 novo osnovane vojne četničke jedinice, tadašnje specijalce, oko 1939.g ako se ne varam, i zato nosi naziv Ck četnički karabin. Pricam o zvaničnoj vojnoj formaciji Kraljevine Jugislavije. Izvinjavam se svima zbog opsirnosti jer ovo je ipak forum za vazdusno oruzje, a ne istorijat naoružanja.

Jutros malo šminkao i umivao Zastavicu. Očistio kundak, prešao zaštitnim uljem celu pušku i prosto je sinula. Malo Balistol, malo Birchwood protective i razlika je drast'ćna. :)
Plus, setih se da mi je moj drugar Ledeni odavno poslao ovaj gumeni dodatak za kundak koji do sada nisam imao potrebe da koristim, a sad mi skoro savršeno odrađuje posao. Taman sam dobio nešto na dužini kundaka. Bolje ležanje u ramenu, lakše nišanjenje, prirodniji položaj glave...

zastavicasm.jpg

Mало историје, можда ће неком бити интересантно.
На првој слици су приручници за руковање и одржавање ваздушних пушака.
Остале слике су из доле наведене књиге.

"Kolevka srpske industrije: sto šezdeset godina Fabrike oružja u Kragujevcu"
Branko Bogdanović, Dragoljub Grujović, Dragislav Rosić
Kragujevac: Zastava oružje, 2013

Attachments

• image0.jpeg
    image0.jpeg
    125.3 KB · Views: 50
  • Str. 1..jpeg
    Str. 1..jpeg
    83.2 KB · Views: 49
  • Str. 2..jpeg
    Str. 2..jpeg
    76.9 KB · Views: 50
  • Str. 3..jpeg
    Str. 3..jpeg
    59.6 KB · Views: 53
Last edited:
Poštovanje kolege, nov sam na forumu a vec neko vreme jurim zastavu m56 da kupim da je okej, ili mi se ne javljaju online prodavci ili iskuliraju poruke. Nasao sam neku M97 ne znam da li vredi kao zamena za M56?
Inace imam 5.5mm Noricu Mavric 2.0 koja je dosta jaka i odlicna ali bih nesto slabije u 4.5mm, kad sam saznao za m56 ona mi se bas svidela jer se uklapa potpuno u ono sto mi treba plus koliko vidim ima delova ako eventualno treba da je popravim malo.

Postovanje Petre
Prvo molim te procitaj pravila foruma i predstavi se u sekciji foruma Novi clanovi pozdravljaju
pa onda da krenemo i tu zastavu da trazimo

Ја сам био јуче и пазарих једну, међутим мораће код Воје на сервис, мислим да јој је ђон капут
"Moraće kod Voje na servis".... Može li neki info o Voji (gde se nalazi, kontakt tel i t.d.)
Imam dve M56, bar jednu da sredi majstor a drugu ću ja pa da vidimo dalje šta i kako...

Danas smo spojili staro i novo - stara zastavica i elektronska meta. :) Baš zanimljiva kombinacija. Elektronika ima u memoriji i metu za serijsku pušku, a tako i boduje. Dakle, nema decimala kao kod standardne puške, ali to kod pucanja iz stare springerice nikako nije mana, Naprotiv. 10 je teško pogoditi svakako. :)
Nisam baš totalno zarđao, ali nije ni loše dok sam u crnom. Zastavica se svakako pokazala boljom od strelca. Sve u svemu - čista uživancija sa sjajnom ekipom ljudi.

viber_slika_2024-02-21_17-02-10-886a.jpg

Koga zanima, evo i šeme modela M76 sa spiskom delova:

zastava-delovi.jpeg

Jel moguce da nema one dve podloske sa strane gde se spaja cev sa cilindrom ili ja ne vidim dobro?

Gesendet von meinem Power Armor 18 mit Tapatalk

Imam problem sa okidanjem na zastavi M81, u toku gadjanja se menja dužina prvog stepena i težina okidanja.Recimo počnem gadjanje i sve je ok, predvidivo okidanje, obarača staje na istom mestu svaki put i svaki put ista težina okidanja, posle odredjenog vremena okida na dodir, onda ponekada bude zaista dugačak prvi stepen i teže okidanje, i tako svo vreme gadjanja.Šraf za podešavanje se ne pomera, okidač je konstrukcijski vrlo jednostavan i nije mi jasno šta uzrokuje ta odstupanja na okidaču.Ako neko zna šta bi to moglo biti bio bih mu zahvalan ako podeli znanje jer je ovo vrlo frustrirajuće, pogotovo u streljani.

Users who are viewing this thread

• Back