Zastava vazdusne puske

Joco budi jasniji. U kom smislu su ravne glave preciznije,kad si malo pre napisao da na vecim distancama se koriste zaobljene,jer su preciznije... ne zbunjuj narod...

Sent from my SM-A336B using Tapatalk

Pa ne zbunjujem, pišem za daljinu od 10m. Na većim su svakako domed preciznije. Tako bar kaže moje skromno i malo iskustvo amatera.

Sta mislite, dali je to do dijabole ili kombinacije ravnoglave sa puskom slabije snage?

Iz licnog iskustva sam primetio da slabije puske (u principu 10m stav) imaju mnogo bolju preciznost sa ravnoglavim, nego jace puske, gde dolazi do vertikalne roatcije (tumbanja) dijabole u letu, pa kad udari u metu kao da je poprecke izletela iz puske.

Lično mislim da je do puške, tj. cevi. Kod takmičarskih pušaka sve je podređeno ultrapreciznosti. Od konstrukcije, ergonomije, snage, cevi...

Konkretno ja od početka pišem za 10m. :D Nekako mi je 10m jedino razumno za Zastavice koje su i glavna tema, ali i wadcutter dijabole i moja interesovanja.

Dijabola sa ravnom glavom se tumba u letu zbog velike brzine kod jakih pusaka. Prosto je takva aerodinamika da ce se dijabola prevrnuti. Nema tu veze ni cev ni dijabola ni bilo sta drugo sem velike brzine.
Iz tog razloga se za vece snage koriste zaobljene dijabole ili slagovi.
Sve se svodi na aerodinamiku.

Ima veze i cev, čak i kod pušaka male snage. Jer da nema, onda bi i slagovi išli bar približno jednako precizno, a oni rasipaju kao sačma. Praktično sve ima veze, jer je to jedan multidisciplinarni pristup (da tako kažem) problemu peciznosti. Ja sam priličan bolesnik kada je ultrapreciznost u pitanju, pa pišem iz svog ugla, naravno.

Da dodam i ja nesto, vrlo poucni podaci , dobro je sve ovo znati.
Mada se malo sve ovo udaljilo od teme ZASTAVA ali vredelo je.
A ja bih imao jedno pitanje za iskusnije kolege , isto tako vezano za kretanje dijabole u vazduhu i njeno ponasanje prilikom ispaljenja.
Na netu postoje aplikacije poput Streloka , Balistika i tome slicno.
Tu se verovatno prirodnim naukama proracunava sta se sve desava sa dijabolom prilikom ispaljenja, pad dijabole , temperatura , tezina dijabole , brzina itd.
Moje pitanje je , jesu li te aplikacije poprilicno tacne , a najvise me interesuje pad dijabole na odredjenoj daljini?
Ako je neko voljan da kaze svoje misljenje hvala.

Nesto mi se od juce motaju neke ideje po glavi , pa rekoj ajmo jos jedan test .🫣 🫣 🫣
Sto se rice ovih aplikacija za balistiku to je u sustini jedan kalkulator.
E sam posto ja ne posudujem hroni i golica me brzina zastave , razmisljam moze li se ova jednacina sa jednom nepoznatom nekako resiti.

Dijabola HN FIELD TARGET TROPHU 0.56g

Zero range 20m ? ( upucana puska)?

Jedna meta.

Prvo gadjanje na 19 metara .

Drugo gadjanje na 35 metara.

Pad dijabole 4.5cm

KOJOM SE TO BRZINOM KRECE DIJABOLA ???

Ne tvrdim da je neko moje racunanje brzine tacno i necu ni reci da se ne izblamiram.:unsure::unsure::unsure:
AKO MI NEKO MOZE OVO RAZJASNITI HVALA.

I znam da opet nece biti bas merodovno jer sam ispalio samo po jednu dijabolu.
Ali eto cisto neka znatizelja.
Hvala.

Attachments

• 20240821_164638_copy_1248x1664.jpg
    20240821_164638_copy_1248x1664.jpg
    148.8 KB · Views: 12
Last edited:
Dragi kolega ukoliko budete u mogućnosti da izmerite vreme od trenutla izletanja diabole iz usta cevi i vreme pogodka u metu na 19m, znaćete i brzinu projektila. Ako pak izmerite i vreme od trenutka izletanja diabole iz usta cevi i vreme pogodka u metu na 35m, pa zatim uporedite razlike vremena između usta cevi, meta na 19m i 35 m dobićete BC projektila. E sad, ako sve ovo ubacite u neki kalkulator ( težinu, brzinu projektila na ustima cevi, bc i kretanje i brzinu vetra), dobićete i neke prilično relevantne podatke i potrebnu elevaciju, odnosno precizan pad diabole na većim daljinama.
A sve to može i lakše. Nabavi se kinez hroni za male novce, na netu se nađe bc za odteđeni projektil, sve se to unese u kalkulator i provereno solidno radi.
Želim puno uživanja u ovom našem hobiju sa zastavicom👍

A sto se ovog bar modela dijabole , mislim da ovo bas lepo pokazuje da sam bio solidno koncetrisan.
Na 19 metara dijabola je otisla u desno od tacke nisanjenja za oko 11mm , a na 35 za jos toliko.
Valjda je to logicno jer je 35m skoro dupla daljina.
Ali ovo nije ni toliko bitno , samo sam jteo da to sa nekim podelim.

Attachments

• 20240821_171430_copy_1248x1664.jpg
    20240821_171430_copy_1248x1664.jpg
    126.9 KB · Views: 6
Nabavi se kinez hroni za male novce, na netu se nađe bc za odteđeni projektil, sve se to unese u kalkulator i provereno solidno radi.
Želim puno uživanja u ovom našem hobiju sa zastavicom👍
Hvala kolega to cu verovatno i uraditi , samo sto cu morati da zamolim da nekog od kolega ko bude zeleo izaci u susret .
Ja cu poslati novac a da neko poruci umesto mene.
Ja sa ove pozicije ne mogu.

Ne retko se pojavi na oglasima u okviru foruma korišćen hroni. Treba samo pratiti oglase a prodavac će već sam poslati na adresu

Jos samo da pitam , ima li u srbiji u nekoj od sportskih prodavnica da se kupi hrony i koja bi to bila cena.
Kao sto rekoh ja iz mog mesta ne mogu poruciti sa Alija.
Jos malo ce nam se ukinuti i voda i vazduh a sve ostalo je vec ukinuto ako se razumemo.
A ako neko ima viska za prodaju , ne trazim kvalitet vec da samo vrsi posao i da nije gabaritno..
Moze poruka u pm.

Last edited:
Vredi li neki model slican ovome , mislim da nije preveliki i kao da bi bio praktican.( ne kazem zbog cene)
Jedino me plasi zbog prednjeg nisana , hoce li tu biti neke smetnje.
Ima li ko od kolega nesto slicno ovome.
Ili moze li bar neka preporuka.
Opet ponavljam ja to ne mogu poruciti vec samo misljenje i neki predlog, a ja cu se nekako snaci

Attachments

• Screenshot_20240821-232011_Chrome.jpg
    Screenshot_20240821-232011_Chrome.jpg
    257.2 KB · Views: 14
Ima u panimu neki kineski hronograf i kosta 8200 dinara. Identican kao i oni sa alija samo 2x skuplje ali se ne ceka 2+ meseca da stigne (pod uslovom da ga imaju u radnji). Ja sam moj kupio sa alija dok je burazer kupio u panimu i isti su sto se tice konstrukcije i brzine dijabola. Decimale ne pokazuje tacno vec su nekako fiksne vrednosti ali ona glavna vrednost je poprilicno tacna. Npr. u mom slucaju 240 m/s ce ovaj hronograf pokazati kao 240.0, 240.1, 240.9 i uvek te 3 vrednosti. 230 m/s ce pokazati kao 230.1, 230.3 i 230.7... Jednom prilikom sam poredio sa onim fx i jos jednim kineskim koji je po izgledu malo bolje konstrukcije i razlike u vrednostima skoro da nije bilo (sem decimala). Mana je sto dosta varira u odnosu na osvetljenje. Ako je u prostoriji neka sijalica koja blinka ili treperi, hronograf ce konstantno nesto da meri iako nista nije ispaljeno tako da je idealno da se testira u nekoj prostoriji gde su diode hronografa jedini izvor svetlosti ili da u blizini hronografa nema neke sijalice koja bi uticala na njegov rad. Podrum ili tavan je meni dosad bilo najbolje mesto za merenje :ROFLMAO:. Postoji opcija da se prebaci sa m/s u fps mada ja to nikad nisam probao.

Vredi li neki model slican ovome , mislim da nije preveliki i kao da bi bio praktican.( ne kazem zbog cene)
Jedino me plasi zbog prednjeg nisana , hoce li tu biti neke smetnje.
Ima li ko od kolega nesto slicno ovome.
Ili moze li bar neka preporuka.
Opet ponavljam ja to ne mogu poruciti vec samo misljenje i neki predlog, a ja cu se nekako snaci
Imam ja ovakva 2 sa Aliexpresa
Rade dobro ali moraš da paziš kad ispucavaš dijabolu da ne otkine diodu na donjoj ploči.
To se meni desilo jel me mrzelo da fiksiram hroni za cev.Pomerio cev na dole o puče dioda
Za 2200 din odličan...
Ako možeš moj da popraviš poslaću ti ga džabe,samo plati poštarinu

Users who are viewing this thread

Back