Završio sam kupovinu prve puške Cometa 220 Galaxi

GoranSrdanovic said:
Joca said:
Na osnovu napisanog zaista nije moguće baš jasno zaključiti o čemu se radi. Probaj da još jednom uradiš sve testove gađanja i upucavanje. Menjaj daljine i obavezno puška neka bude na stalku. Takođe, neka proba još neko da gađa iz te puške odmah posle tebe, na istom mestu i odstojanju. Ako i dalje vuče, onda može biti kriva cev, loše postavljeni nišani, itd...
To bih ja uradio u prvom delu cele priče. Ako sa sigurnošću utvrdiš da je greška u puški, pravac prodavnica sa fiskalnim računom i garancijom, pa kažeš da ćeš se obratiti za pomoć tržišnoj i poreskoj inspekciji, kao i Udruženju za zaštitu prava potrošača, a sve na osnovu aktuelnog Zakona o zaštiti potrošača.

Na fotografiji možete videti kako mora stajati nišan da bi dobijao pogotke na 10-15m.

view

Ovo po meni ništa ne valja!
Na 10m da zadnji nišam po pravcu bude setovan skoz desno i da pored toga pogodci idu i dalje levo to po meni ne moze biti nikako dobro. Eventualno za 10m na zadnjem nišanu klik 2-3 levo desno od ose cevi, ali ovoliko nikako, toliko da pomeriš i da pored toga ne dobiješ centar to stvarno je bezveze. Još mi je tužnije to što sam pročito da si devojčici kupio puškuku za streljaštvo i dete je bilo oduševljeno, a deca su najbitnija i ne bi ih trebalo razočaravati, niko pa ni prodavci, tako da vraćaj im to i ako treba doplati za neki Peruni 731 i sl.
Slikaću ti malo kasnije kad ugrabim malo vremena moje nišane, da vidiš kako to treba da stoji i da na 10m ide sve direktno u centar.

Mozda je ovde problem u montazi prednjeg nisana, odnosno one plastike koja imitira "kompenzator". Kao sto sam imao slucaj sa onom GSG SR1200S.

Proka said:
Mozda je ovde problem u montazi prednjeg nisana, odnosno one plastike koja imitira "kompenzator". Kao sto sam imao slucaj sa onom GSG SR1200S.

Jaoooo plastika fantastika...@#$% :roll:

I dalje mu predlažem da vrati ili zameni, jer to iako se sredi neće biti dugoročno rešenje, a montirati optiku i pucati na deset metara s optikom, klasično vazdušno streljaštvo na 10m tako gubi svaki smisao.

:) Dragi kolega,bilo bi bolje da slikate zatvorenu pusku , po pravcu.Ovako zbog ugla snimka izgleda kao da je cev drasticno iskrivljena

Ako je cev ravna u odnosu na telo,odnosno ako je sve fizički u pravcu.Kako je @Proka rekao,vidi da li možeš plastiku na cevi sa prednjim nišanom da zarotiraš,malo...
P.S.
Kolega @Givan je u temi o Cometi 220 pokazao sliku kako izgleda cev kad se skine ta plastika

GoranSrdanović said:
Ne izgleda ništa krivo. Ugao fotografisanja možda malo vara.
Samo je podešavanje nišana na max vrednosti.

Ovako treba da izgleda zadnji nisan ako je sve u redu, klik ili dva levo desno od ose cevi i to je to.
Ne znam da li me je posrecilo pa su mi se zalomili dobri primerci, ali kod mene je na obe weihrauch puske kad se zadnji nisan setuje tacno na sredinu onda dobijam na meti na 10m tacno centar, sto znaci da je cev sa zadnjim nisanom i musicom tacno u osi. Odstupanja mogu da budu naravno, ali ne toliko drasticno kao na tvojoj cometi.

hw30:
20201125_131303.jpg
hw30:
20201125_131750.jpg
hw35:
20201125_130015.jpg

Moram da bacim komentar da to baš i nije tačno, a razlog je sledeći, laičkim jezikom rečeno svako oko vidi drugačije, tako da mikrometarski nišani ili podešavajuće nišanske sprave baš zato i postoje, da bi se mogle prilagoditi svakom strelcu pojedinačno, tj. oružje se upucalo prema svakom strelicu individualno. Jedan deo mog diplomskog sam radio na tu temu u kampu sa 60 strelaca, prosta tehnika ista puška isti uslovi za sve i 60 različitih strelaca, odprilike ako se dobro sećam nekih 50 % je imalo iste ili slične grupe, ostali dosta odstupanja.

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Sve to stoji , nego zadnji nisan naspanovan u jednu stranu do kraja , jbg , mislim da tu nesto ne valja , ili je ptednji pomeren ili je cev kriva , kakav god bio strelac ne moze bas toliko da odstupa pa jos da konstantno odstupa , siguran sam da tu nesto treba raditi ...

skorpio said:
Sve to stoji , nego zadnji nisan naspanovan u jednu stranu do kraja , jbg , mislim da tu nesto ne valja , ili je ptednji pomeren ili je cev kriva , kakav god bio strelac ne moze bas toliko da odstupa pa jos da konstantno odstupa , siguran sam da tu nesto treba raditi ...

Upravo tako.

skorpio said:
Opet kažem zavisi od strelca do strelca, evo juče sam servisirao jednu Zastavicu, Puška takmičarka, dete lepo puca, ali mi se trener zalio da ne može da pomeri više prednji nišan po pravcu jer je stigao do kraja i stvarno bi tako, kad sam pogledao mušica skroz do kraja u jednu stranu, njoj je to recimo puna 9 levo kao i meni, ali recimo dam i mom pomoćniku da proba kad njemu daje 4 levo
Zastava m81 u pitanju.
Elem slazem se da ovde treba proveriti par stvari i verovatno jeste problem u samoj pušci.
I još jedna stvar, koliko vas je zapravo stvarno video krivu cev, posebno na relativno novoj pušci? Da vam dočaram, kolega @BadmintonBoy mi je doneo jednu izmučenu Zastavu m56 da probam da je spasim, žao mi je što je nisam slikao pre intervencije, ali recimo kod te puške vidno kriva cev na dole u drugoj polovini cevi bliže prednjem nišanu, bio sam skeptik kad je sredim kako će to izgledati, međutim evo rezultata i to samo na pola gajke nišana po visini, sto je za zastavu i normalno na 10m.
f93eac262edf0c1f40f1a9f9264c20b8.jpg
31281f8744d545f1950b181329c0c861.jpg

Ja sam video vise krivih cevi i na novim i na kotistenim puskama , a krivinu sam merio u strugu , kombinacija glava , srce , lineta , siljak i 2 komparatera , sta vise mogu i da napisem koliko su bile krive ako treba neke u mm neke u desetima , nekad krivina igra ulogu a nekada ne , sve zavisi u koju stranu je deformacija i kolika je ...

Nažalost,, stoji ona moja da od novih pušaka retko sta valja, a pritom i sama krivina je upitna gde je zapravo, da li baš cev to jeste nažljebljena unutrašnja površina cevi ili spoljni deo cevi tj. obloga. Imao sam ja primer na jako skupoj fwb model 700 pušci koja mi je nova stigla da je unutrašnji deo pod određenim uglom urađen, ali nismo nikakav problem imali, čak sta više taj moj strelac je dugo bio u reprezentaciji.

Knife said:
Da li ima napredka u rešavanju problema?

Ne još. Nisam je izvadio iz gepeka. Ne mogu da nađem nikog blizu ko se razume više od mene i ko bi mi pogledao pušku tako da budem 100% siguran da me zavitlavaju u servisu. Ponudio se član ovog foruma ali ne možemo da se uskladimo.

Ako možeš kde posudit neku optiku, odmah bi rešio, šta ne valha... Sa optikom eliminiraš pogrešku montiranih otvorenih nišana... ako ni sa optikom ne uspeš da upučas, oda bi trebala bit kriva cjev, ako nagadjam, kladio bi se da je prednji nišan stavljen krivo....

el se meni čini il ova tabla stoji malo ukrivo 😀, šalim se al ovde na slici ja koji se ne razumem vidim da beži dal kundak il cev, ovo pri kupovini bi morao da vidiš 100% i zaobidješ u širokom luku

Ra ovde na slici je to optička varka, jer je puška prelomljena i fotografisana pod uglom, plus objektivi mob telefona imaju zakrivljene tako da i to može da utiče na fotografiju. najbolje bi se videlo da je puška zatvorena i fotkana pod libelom tako da zadnji nišan bude u libeli i da se vidi da pri tom prednji ne beži. što se meni čini po ovoj gornjoj fotografiji.

ja bi stavio shaft u cev i zaklopio,kad je cev zatvorena i ako je u pravcu onda je ok tj po sredini,isto tako ako shaft ne moze da stane posle vrha cevi pa nadalje videlo bi se i tad da je kriva,shaft je karbon od strele i ima ga u raznim dimenzijama sto se tice precnika,verovatno serviseri ovde mogu to jos lakse da provere da ne lupam bezveze

Users who are viewing this thread

Back