Zbunjeni Weihrauch HW79 :-) za jeftin HFT

Primetio sam kroz prorez klipa da je unutra nesto metalno koje je davalo klipu vecu tezinu od ocekivane, pa sam cackao, grebao, kucao srafcigerom dok nije ispala sajbna m10.
Screenshot_20250114_191353_Gallery_copy_122x166.jpg
Stelovana je snaga dodavanjem sajbne ili u fabrici, kod uvoznika ili prethodnog vlasnika? Ko zna..
U svakom slucaju meni ne treba pa je bacena.
Kao I stari, beli Vajrauh dihtung jer imam nesto drugo na umu.

Ova puska je sasvim fino I relativno precizno (za tu vrstu opreme) grupisala I kod prethodnog vlasnika.

Nekih 15mm na 25m sa JSB exact I Baracuda 8.

Na vecim daljinama je vise rasipala, sto ja mislim da je zbog ovih vec otklonjenih par stavki, pa se nadam I boljim rezultatima.
A skoro sigurno sa nekom drugom dijabolom jer cim se uradi i servis, a tek tjuniranje I promene unutrasnje specifikacije, promenice se I dijabola...

Stigao crveni Britseal dihtung, navodno efikasniji od Vajrauh.. (20 evra)
Ne znam , videcemo...
Screenshot_20250112_074832_Chrome_copy_268x264.jpg

A I jos nesto, sto je visoko preporuceno a to je Rowan obarac, sa drugacijom geometrijom (pomeren unazad 5mm I sa boljim rollerima)
20250107_130206_copy_756x1008.jpg
Screenshot_20250103_090308_Chrome_copy_270x600.jpg

Super zadovoljan sa polovnim Hawke Panorama 3-9x40 sa mil-dot koncanicom (nisam uspeo da nadjem Kahles za 50 evra... 😂)
20250117_105653_copy_363x349.jpg

I najbitnije stari, koristeni kundak od HW97 za 60 evra. Ja zadovoljan jer konacno mogu da pustim projekat kroz testove.
20250117_122834_copy_1008x368.jpg

Budget 350
Trosak 390
Razlika (40)

Gledajuci da sam Super prosao sa optikom jer mi se Panorama bas svidja, odnosno odgovara mojim ocima, nisam zalio da neplanirano potrosim na okidacu jer se vidi osetna razlika.

A mozda je I budzet bio nerealan, pa ako vlada prihvati amandman, necu da se nerviram 😉

Druze kakav ti je okidac? To mi izgleda kao super dodatak za sve HW koje imam. Iskreno svaka cast na projektu izgelda vrh i sto je najvaznije ima dobro da se zabavis!

SM Spring-meister

Rekord okidacki sklop je medju najboljim u tom rangu (neki kazu i najbllji) pa kad se lepo ispolira I nasteluje mozda i nema potrebe za dodacima.
Ja sam hteo da probam ovaj Rowan Engineering obarac (ostatak mehanizma je Rekord) jer mi je interesantna geometrija. Ide pravo bez luka, kao i na takmicarskim puskama, pa ne Forsira prst da se prilagodi krivulji, nego gde prst stavis tu i ostaje.
ja sam zadovoljan

Rekord okidacki sklop je medju najboljim u tom rangu (neki kazu i najbllji) pa kad se lepo ispolira I nasteluje mozda i nema potrebe za dodacima.
Ja sam hteo da probam ovaj Rowan Engineering obarac (ostatak mehanizma je Rekord) jer mi je interesantna geometrija. Ide pravo bez luka, kao i na takmicarskim puskama, pa ne Forsira prst da se prilagodi krivulji, nego gde prst stavis tu i ostaje.
ja sam zadovoljan

Ne bi ja menjao celu sklopku vec mi se jedino menja obarac jer to sto ti kazes licno meni geometrija standardnog obaraca i neodgovara nesto posebmo pa mislim da bi ovaj vise bio za mene. Preko koga si ga porucivao?

SM Spring-meister

Crveni dihtung lepo zaptiva kad se zapusi rupa na cilindru i klip povuce unazad, pravi jak vakum i vraca se u pocetnu poziciju. Kao sa spricom i vodom sto se deca igraju.

A kad se pusti da kliza na dole sa otvorenim cilindrom, klip lagano pada pod sopstvenom tezinom.

Takodje daje brzinu nekih 20m/s vise od belog Vajrauh, mozda samo sto je nov, a Vajrauh je bio malo izrabovan ? To nikad necu znati.

Trenutna konfiguracija je prejaka i moracu jos malo da isecem oprugu. Mozda pola navoja.

Crveni dihtung lepo zaptiva kad se zapusi rupa na cilindru i klip povuce unazad, pravi jak vakum i vraca se u pocetnu poziciju. Kao sa spricom i vodom sto se deca igraju.

A kad se pusti da kliza na dole sa otvorenim cilindrom, klip lagano pada pod sopstvenom tezinom.

Takodje daje brzinu nekih 20m/s vise od belog Vajrauh, mozda samo sto je nov, a Vajrauh je bio malo izrabovan ? To nikad necu znati.

Trenutna konfiguracija je prejaka i moracu jos malo da isecem oprugu. Mozda pola navoja.

Можда да се малко израубује са којом стотином дијабола па тек онда сецкај кад се устали, ако је већ циљ буџетлија са 14 џула.
Ако већ толико добро заптива и одржава брзину лако ће се скратити. 😃

Мислим, није проблем купити него ако се жели одржати буџетски дух пројекта. 😃

Slazem se.

Najbitnije da nije preko 16J, jer je onda ilegalna i tretira se kao vatreno oruzije, pa ne bih da objasnjavam sudiji da sam se zaigrao i zaneo...

Na 15 je OK, a na 13.5 - 14.0 su vec neki takmicarski parametri.

Mada iz nekog mog iskustva, kad sve lepo nalegne snaga obicno skoci, retko da padne...
U svakom slucaju, necu da zurim sa seckanjem, da ne bih posle morao da nadoknadjujem sa pre-loadom, jer ce onda biti teze da se prelomi i nategne.

Igranka u najavi...

Slazem se.

Najbitnije da nije preko 16J, jer je onda ilegalna i tretira se kao vatreno oruzije, pa ne bih da objasnjavam sudiji da sam se zaigrao i zaneo...

Na 15 je OK, a na 13.5 - 14.0 su vec neki takmicarski parametri.

Mada iz nekog mog iskustva, kad sve lepo nalegne snaga obicno skoci, retko da padne...
U svakom slucaju, necu da zurim sa seckanjem, da ne bih posle morao da nadoknadjujem sa pre-loadom, jer ce onda biti teze da se prelomi i nategne.

Igranka u najavi...

Iz koje si ti drzave pa se preko 16J smatra vatrenim?

SM Spring-meister

Engleska.

Zato se ta brojka 16J odnosno 12 foot pounds (12 stopa po libri, ludnica sa jedinicama za meru! Pa se stalno preracunavam) koristi kao maksimum snaga na FT / HFT takmicenjima.

Puno pisem o mehanickim delovima VP, poliranju i glacanju, oprugama u osi, lepo obradjenim krajevima opruge i kvalitetnim mazivima ali se do sada nisam osvrtao na staklo, odnosno optiku.

Najlakse bi bilo da sam uzeo neki prvi rang kvaliteta (Sightron, Meoptu, Leicu ili Leupold) ali ne ima se para, a nema se ni za drugi rang (Bushnell, Burris ili Nikon) pa je odluka pala na Nikko Sterling, Simmons ili Hawke.

Najradje bih Hawke Airmax 2-7x32AO ili Optisan EVX 10x44, zato sto zbog malog objektiva imaju veliku dubinu slike (pricamo za potrebe i pravila HFT, nema stelovanja niti kakvog diranja optike), ali nisam mogao da nadjem polovno a novo mi je van budzeta, pa je odluka pala na Hawke Panorama 3-9x40.

Panorama vise nije u prodaji, jer su je podcenili i prodavali mnogo jeftino za kvalitet stakla koji ima (neke moje teorije zavere), pa su ih preimenovali u nesto drugo tako da je uzeta polovna bez stelovanja objektiva za daljinu.

Hawke staklo je gradirano od H7 do H2, tako da veci broj = bolji kvalitet.

Najbolji na vrhu:
Frontier (H7)
Sidewinder (H5)
Endurance (H5)
Airmax (H2)
Vantage (H2)
Fastmount (H2)

Prozirnost stakla na Panorami je H5 minimum, a prodavali su je u rangu Fastmount H2, zato je vise i nema nove u prodavnici.

Uzeta je povoljno zato sto se prethodni vlasnik zalio na "mrljavost" slike i bio je u pravu jer je svako ciljanje na 25mtr je bilo mutno cim bih prelazio x5 pojacanje, a na 10-15 mtr, i minimalna x 3 magnifikacija bi bila ocajna.
Nije problem u staklu nego u fabrickom podesavanju paralaxa na 100 mtr, a nema AO podesavanje.

Bez problema reseno, ali samo ko ima gumene rukavice da lepo stegne objektiv i odvrne (ja sam i malo zagrejao fenom)

1737466584948.png
Prvo se skine spoljasnji prsten, a onda
20250121_120400_copy_648x684.jpg
A onda steluje distanca da bude cista na 25m na max magnifikaciji, u mom slucaju x9
20250121_125653_copy_462x625.jpg

Paralaks spusten na daljinu koja odgovara VP i gotovo za 5 minuta.
Slika bombona, ali vrlo tesko uslikati kroz optiku, pa cete morati da mi verujete.

Last edited:

Users who are viewing this thread

Back