Artemis M16 5.5mm

Ako mi dozvolite da nagađam, kvar je verovatno lake prirode.
U okidackom sklopu se izvukla bolcna koja drži zub za natezanje čekića.
Vrati se na mesto zub i opruga, provuče bolcna na mesto i sve ok.
Da se ne bi ponovilo, malo slabog Loctite ili lak za nokte na ulaznoj strani bolcne.

Avijaticar said:
Ako mi dozvolite da nagađam, kvar je verovatno lake prirode.
U okidackom sklopu se izvukla bolcna koja drži zub za natezanje čekića.
Vrati se na mesto zub i opruga, provuče bolcna na mesto i sve ok.
Da se ne bi ponovilo, malo slabog Loctite ili lak za nokte na ulaznoj strani bolcne.

Slazem se kolega sa tvojim nagadjanjem iako se dosad nisam uopste sreo sa pcp puskom.
Sam mehanicki sklop ( cekic, opruge ,okidac itd.) je dosta jednostavan , ali za nekog koji to zna i ko razume princip rada.
Ipak sam za varijantu da se to odnese kod servisera da to sredi.
Ne treba se igrati sa 200 bari pogotovo ako je rezervoar ostao pun.

Moram da pohvalim Voju, puška je bila kod njega na tretmanu, i rezultat je na drugoj slici - rupa od 2-3cm na čepu na 75m. Svaka čast za Voju!
2ba1857c3d4f1f6edcb2a210aac89c8c.jpg
7cb45bd671ec3c3ba4f7c2308e60dd45.jpg

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

P.S. da li neko zna nekoga (ko zna nekoga) ko može da prepravi kundak u podesiv po dužini i visini obrazine i koliko okvirno to zadovoljstvo košta?

Ja bih teorijski mogao to da isečem, ušrafim, ali ne bih da se igram s ovim pa da budem pola jeseni bez puške

P.S. da li neko zna nekoga (ko zna nekoga) ko može da prepravi kundak u podesiv po dužini i visini obrazine i koliko okvirno to zadovoljstvo košta?

Ja bih teorijski mogao to da isečem, ušrafim, ali ne bih da se igram s ovim pa da budem pola jeseni bez puške

Ја сам питао Дејана, али не ради онако како сам ја замислио, већ би то био потпуно други кундак. Ја сам замислио да се преклапа на одређену копчу/шарку тик код дела где се шаком обухвата како бих лакше паковао за транспорт, без модератора би онда тако стала и у ранац

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

Ја сам питао Дејана, али не ради онако како сам ја замислио, већ би то био потпуно други кундак. Ја сам замислио да се преклапа на одређену копчу/шарку тик код дела где се шаком обухвата како бих лакше паковао за транспорт, без модератора би онда тако стала и у ранац

Ja sam više mislio ovuda kao na slici , da mogu malo da produžim kundak, kao i da podignem obrazinu
840ae04f1cd1f2ef48833b83e09c32a6.jpg

Ja sam više mislio ovuda kao na slici , da mogu malo da produžim kundak, kao i da podignem obrazinu
840ae04f1cd1f2ef48833b83e09c32a6.jpg

Да да, тако сам и схватио да желиш. Па што каже Српче најсигурније је сам или да видиш са тим Дејаном. Ја сам овде мислио да сецнем и ставим шарку са копчом за фиксирање док се користи.
П.С. Узео сам твоју фотографију као пример, не замери, нисам нашао своју у тел
34bc250e5fda8a5cf096266119ecba87.jpg

Tvoja je puška pa si jel slobodan da radiš šta god, ali ja to ne bih radio, mislim da to mora da bude urađeno ili savršeno, ili da se napravi poseban nov kundak koji ima tu opciju. Ja nisam video nikad drveni preklopni kundak, što ne znači da ne postoji i da ne valja.

Ne bih ja nista sekao - kundak je lako "produziti" nabacivanjem gumene navlake predvidjene za druge vrste pusaka (ne smem da napisem kojih, ljutice se woojadin). Time dobijamo 2-3 cm u duzini (pa i vise, ako postojeci gumeni "odbojnik" zamenimo duzim). Po istom principu, na "greben" se moze staviti neka "grba" od gume ili plastike (ili mozda sredinu kundaka omotati trakom i slicno).

Može se uraditi modifikacija obrazine i u kućnoj varijanti, kao što je autor posta
https://airguns-srbija.com/forum/threads/hamster-u-kucnoj-varijanti-ili-nekoj-boljoj.2316/post-54111 ,imao više sreće nego pameti. Kundak je prvo zaštićen molerskom trakom, pa zalepljen za ploču, da bi njena osa bila normalna u odnosu na rez. Korišćen je parkside-ov bansek (@sekretar), stavljen novi list testere zbog oštrine. Poželjno je malko vežbati na dvocolovnoj dasci, voditi rez bez guranja, samo koliko testera "grize".

IMG_20230402_155425.jpg

IMG_20230402_164229.jpg

Zalepljene dve paralelne ploče, ispod i iznad kudaka, koje su obezbedile, da rupe prilikom bušenja budu paralelne
IMG_20230403_181400.jpg
IMG_20230404_211531.jpg

Za odstojnike korišćen klip od gasnog(!) amortizera gepeka škode praktik (ili astra g).
IMG_20230404_211645.jpg

IMG_20230409_155644.jpg

Srećan rad i zabavu svakome!
P.S. Možda sam omašio temu, puška je cal.4,5mm

Može se uraditi modifikacija obrazine i u kućnoj varijanti, kao što je autor posta
https://airguns-srbija.com/forum/threads/hamster-u-kucnoj-varijanti-ili-nekoj-boljoj.2316/post-54111 ,imao više sreće nego pameti. Kundak je prvo zaštićen molerskom trakom, pa zalepljen za ploču, da bi njena osa bila normalna u odnosu na rez. Korišćen je parkside-ov bansek (@sekretar), stavljen novi list testere zbog oštrine. Poželjno je malko vežbati na dvocolovnoj dasci, voditi rez bez guranja, samo koliko testera "grize".

View attachment 15908

View attachment 15909

Zalepljene dve paralelne ploče, ispod i iznad kudaka, koje su obezbedile, da rupe prilikom bušenja budu paralelne
View attachment 15910
View attachment 15911

Za odstojnike korišćen klip od gasnog(!) amortizera gepeka škode praktik (ili astra g).
View attachment 15912

View attachment 15913

Srećan rad i zabavu svakome!
P.S. Možda sam omašio temu, puška je cal.4,5mm
Znam ja pušku, a ova optika je sada kod mene

Ovaj rad je..... Skidam kapu. Stvarno kad se čovek posveti može svašta da uradi. Javljam ovde ako se odlučim da se upustim u ovo sam

Pozdrav ljudi, imam ovu pušku nekih pola godine i veoma sam zadovoljan. Uglavnom je koristim za gađanje na razdaljini od 50 do 75m, mada u zadnje vreme pomisao modifikacije me polako priziva :) Ovde po forumu i po YouTube -u su uglavnom pozitivna iskustva vezana za modifikaciju povećanje snage, međutim od nekoliko servisera mi je reklo da to nije baš tako kako se predstavlja i da se lako može desiti da puška postane dosta neprecizna i neupotrebljiva nakon modifikacije. Elem, interesuju me ako je ko voljan da podeli iskustva kako pozitivna, tako i negativna vezana za modifikaciju

Pozdrav ljudi, imam ovu pušku nekih pola godine i veoma sam zadovoljan. Uglavnom je koristim za gađanje na razdaljini od 50 do 75m, mada u zadnje vreme pomisao modifikacije me polako priziva :) Ovde po forumu i po YouTube -u su uglavnom pozitivna iskustva vezana za modifikaciju povećanje snage, međutim od nekoliko servisera mi je reklo da to nije baš tako kako se predstavlja i da se lako može desiti da puška postane dosta neprecizna i neupotrebljiva nakon modifikacije. Elem, interesuju me ako je ko voljan da podeli iskustva kako pozitivna, tako i negativna vezana za modifikaciju
Ne znam sa kojim to majstorima si pricao ali mislim da oni nisu to nikad probali. Imam skoro istu pusku P35 i rezultat je odlican. Naravno povecanje snage jedino ima smisla ako povecavas tezinu dijabole i ostajes na brzini koja im prija (275-280m/s a za slagove nesto veca). I ako budes hteo kasnije da ponovo koristis lake dijabole, mora puska da se presteluje na manju snagu.
A modifikacija je mozda i teska rec jer se sve svodi na poliranje i uklanjanje coskova u pusci. Osim dodatka plenuma koji mora da se stavi (a i moze da se skine za 5min). Dobija se jednostavno mogucnost da se puska nasteluje na vecu snagu.
Uradio sam i nekoliko pusaka drugarima i svakoj se povecala efikasnost puske (smanjila potrosnja vazduha) i povecala preciznost.
Jedino ti ne bih preporucio da gledas YouTube i burgijom pocnes da povecavas sve otvore na pusci jer nije bas tako.

Ne znam sa kojim to majstorima si pricao ali mislim da oni nisu to nikad probali. Imam skoro istu pusku P35 i rezultat je odlican. Naravno povecanje snage jedino ima smisla ako povecavas tezinu dijabole i ostajes na brzini koja im prija (275-280m/s a za slagove nesto veca). I ako budes hteo kasnije da ponovo koristis lake dijabole, mora puska da se presteluje na manju snagu.
A modifikacija je mozda i teska rec jer se sve svodi na poliranje i uklanjanje coskova u pusci. Osim dodatka plenuma koji mora da se stavi (a i moze da se skine za 5min). Dobija se jednostavno mogucnost da se puska nasteluje na vecu snagu.
Uradio sam i nekoliko pusaka drugarima i svakoj se povecala efikasnost puske (smanjila potrosnja vazduha) i povecala preciznost.
Jedino ti ne bih preporucio da gledas YouTube i burgijom pocnes da povecavas sve otvore na pusci jer nije bas tako.
Pre svega hvala na feedback-u :) Još uvek sam nov i zelen u ovom pcp svetu da bih sam nešto probao da odradim, ali skupljam iskustva i predloge pre pokušaja modifikacije, kod nekog ko zapravo to zna i razume da radi. Moj neki budući cilj je povećanje snage da mogu da pucam na 100m , jer je to maximalna daljina za koju imam mogućnost. Takodje mislim da je za tu daljinu najbolje koristiti slagove, ali kao što rekoh još sam neiskusan , pa skupljam sugestije i predloge.

Users who are viewing this thread

Back