Weihrauch springerice

Hvala Nemanja...sve jasno

Sent from my SM-A336B using Tapatalk
I da, cilindar je dovoljno dugacak da kad se napne opruga klip ne izlazi ceo tako da oba ova prstena imaju smisla, inace bi zadnji ostao bez jaja posle 2-3 dijabole. Izlazi samo osovina koja ide u okidac, prolazi kroz vodjicu, kao na svim normalnim puskama. Sto nije slucaj kod komete 220 npr ili kod drugih koje imaju gasnu oprugu ili u koje moze gasna opruka da se pakuje. Kod njih nema sredine klipa tj osovine nego okidac kaci na telo klipa spolja.

Gesendet von meinem Power Armor 18 mit Tapatalk

Evo je i opruga
b737d9821900e61a5cc00f4f50a6bbc4.jpg

Imaš li baš link gde si kupio oprugu :D jako mi se sviđa kako su urađeni krajevi gde je sečena.

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

Ja sam je skratio posto sam jurio 8J, pa sam nekako sam budzio kraj brusilicom i brenerom. Nije bas ispalo fabricki, alinaleze dobro. I secen kraj sam okrenuo ka strelcu, naleze na metalnu podlosku na vodjici. Vrv ne bi bilo razlike i da sam je okrenuo drugacije, al eto, neki moj trip...

8mm zbog toga sto tbt tunig kit sadrzi bas toliki adapter. Zbog cega bas 8mm ne znam
E sad krece igranka, pa cu ja da krenem od Kulina Bana...

UPOZORENJE – Sadrzaj je suvoparan, pa ko hoce kratak odgovor nek procita zadnji pasus, a koga zanima fizika i formule nek nastavi !

Ako su cev i okidac, kao dva najbitnija faktora za preciznost puske, dobri, onda nam preostaje treci faktor, a to je shot-cycle (lock time) sto u Srbiji zovemo impuls? (ispravite me ako gresim u terminilogiji). O strelcu, kao super-faktoru cemo kasnije :)

Sto je brzi impuls i sto pre dijabola izleti iz cevi, to je puska manje osetljiva na drzanje, pa je i preciznija, narocito u varijabilnim disciplinama poput FT & HFT. Za BR nije toliko kriticno jer smo staticni.

Najbrze ce da izleti ako je cev najkraca (extremno resenje, ali sta bi sa onom FWB300 sa 19cm cevkom), opruga najjaca (limitirani smo zakonski i takmicarskim pravilima) ili najlaksom dijabolom (ali koja nije uvek najpreciznija ili najkonstantnija u nasem slucaju), pa nam preostaje impuls i sva ona mehanicka kretanja dok je dijabola jos uvek u cevi.

Ako smo ograniceni sa jacinom opruge i duzinom cevi, ostaje nam pritisak, a pritisak je Djuro sta?

Pritisak = Sila / Povrsina

Zato su stare HW77/97 sa 25mm klipom toliko cenjene, jer nam ne treba jaka opruga, nego veci pritisak sa manjim klipom, da bi smanjili trzaj i dobili "sladju" pusku (brzi impuls, manje osteljivu na drzanje, pa i precizniju)

Naravno Weihrauch, pod ekonomskim pritiscima, je presao na veci 26mm klip da bi zadovoljio USA trziste gladno za sto jacom puskom, koje su nazalost uglavnom van zakonskih i definitivno van takmicarskih normi u Evropi.

Evo tacnog proracuna:

25mm klip x 81mm hod = 39.77CC
26mm klip x 81mm hod = 43.02CC

Samo cu reci da ta zapremina od 39.8cc, sa transfer portom od 3.1mm daje jedno idealno stanje za puske jacine 12ft/lb (16J), pa vise necu da dubim u termodinamiku jer sam laik I nesum skolovala 😊

Gde nema ogranicenja za snagu, ta “slatka tacka” je drugacija, ali za FT/HFT ispod 16J, to su neke idealne proporcije.

Ko ima stariji model sa 25mm klipom – gotova prica ! Spreman je za takmicenje (kad bi ignorisali spomenuti super-faktor)

A ko ima noviji model (26mm), pokusava da iskopira stari, sto je upravo TBT kit uradio sa short-strokom I produzenjem na klipu. Skracenje hoda se isto moze ostvariti I sa produzenjem klipne sipke, po mom misljenju inzinjerski bolje resenje, ali seci, vari, brusi, koncentricnost ose…. pa je ekstenzija mnogo pristupacnija amaterskom korisniku, narocito kad stigne u pakovanju.

Evo konacno I odgovor na skracenje hoda od 8mm u 26mm pusci, jer se da izracunati:

80mm hod = 42.3 cc
78mm hod = 41.4 cc
76mm hod = 40.3 cc
75mm hod = 39.8 cc PERFEKTNO

Ali 81mm – 75 mm = 6mm, zasto je ekstenzija onda 8mm ?

Pa zato sto je lakse da se digne, nego da se spusti… 😊 I zato sto zavisi od dihtunga, a I sto se lako izbalansira sa minimalnim pre-loadom I tvrdjom oprugom (od Ox cetvrtaste, tvrdje nema), pa mi se zato I svidja Nemanjino resenje. Ali bilo koja tvrdja zica ili deblja od 3.1mm bi dala slican rezultat.

znaci copy/paste nemanjinog resenja i mirni smo :D
tbt + ox cetvrtasta opruga, malo secenja, poliranja i divota :D

auh, zasto ne postoji jednostavnije od toga, da li jje moguce da sam tbt kit sa oprugom ne radi kako treba, a kircan kaze da ne radi...

E sad krece igranka, pa cu ja da krenem od Kulina Bana...

UPOZORENJE – Sadrzaj je suvoparan, pa ko hoce kratak odgovor nek procita zadnji pasus, a koga zanima fizika i formule nek nastavi !

Ako su cev i okidac, kao dva najbitnija faktora za preciznost puske, dobri, onda nam preostaje treci faktor, a to je shot-cycle (lock time) sto u Srbiji zovemo impuls? (ispravite me ako gresim u terminilogiji). O strelcu, kao super-faktoru cemo kasnije :)

Sto je brzi impuls i sto pre dijabola izleti iz cevi, to je puska manje osetljiva na drzanje, pa je i preciznija, narocito u varijabilnim disciplinama poput FT & HFT. Za BR nije toliko kriticno jer smo staticni.

Najbrze ce da izleti ako je cev najkraca (extremno resenje, ali sta bi sa onom FWB300 sa 19cm cevkom), opruga najjaca (limitirani smo zakonski i takmicarskim pravilima) ili najlaksom dijabolom (ali koja nije uvek najpreciznija ili najkonstantnija u nasem slucaju), pa nam preostaje impuls i sva ona mehanicka kretanja dok je dijabola jos uvek u cevi.

Ako smo ograniceni sa jacinom opruge i duzinom cevi, ostaje nam pritisak, a pritisak je Djuro sta?

Pritisak = Sila / Povrsina

Zato su stare HW77/97 sa 25mm klipom toliko cenjene, jer nam ne treba jaka opruga, nego veci pritisak sa manjim klipom, da bi smanjili trzaj i dobili "sladju" pusku (brzi impuls, manje osteljivu na drzanje, pa i precizniju)

Naravno Weihrauch, pod ekonomskim pritiscima, je presao na veci 26mm klip da bi zadovoljio USA trziste gladno za sto jacom puskom, koje su nazalost uglavnom van zakonskih i definitivno van takmicarskih normi u Evropi.

Evo tacnog proracuna:

25mm klip x 81mm hod = 39.77CC
26mm klip x 81mm hod = 43.02CC

Samo cu reci da ta zapremina od 39.8cc, sa transfer portom od 3.1mm daje jedno idealno stanje za puske jacine 12ft/lb (16J), pa vise necu da dubim u termodinamiku jer sam laik I nesum skolovala

Gde nema ogranicenja za snagu, ta “slatka tacka” je drugacija, ali za FT/HFT ispod 16J, to su neke idealne proporcije.

Ko ima stariji model sa 25mm klipom – gotova prica ! Spreman je za takmicenje (kad bi ignorisali spomenuti super-faktor)

A ko ima noviji model (26mm), pokusava da iskopira stari, sto je upravo TBT kit uradio sa short-strokom I produzenjem na klipu. Skracenje hoda se isto moze ostvariti I sa produzenjem klipne sipke, po mom misljenju inzinjerski bolje resenje, ali seci, vari, brusi, koncentricnost ose…. pa je ekstenzija mnogo pristupacnija amaterskom korisniku, narocito kad stigne u pakovanju.

Evo konacno I odgovor na skracenje hoda od 8mm u 26mm pusci, jer se da izracunati:

80mm hod = 42.3 cc
78mm hod = 41.4 cc
76mm hod = 40.3 cc
75mm hod = 39.8 cc PERFEKTNO

Ali 81mm – 75 mm = 6mm, zasto je ekstenzija onda 8mm ?

Pa zato sto je lakse da se digne, nego da se spusti… I zato sto zavisi od dihtunga, a I sto se lako izbalansira sa minimalnim pre-loadom I tvrdjom oprugom (od Ox cetvrtaste, tvrdje nema), pa mi se zato I svidja Nemanjino resenje. Ali bilo koja tvrdja zica ili deblja od 3.1mm bi dala slican rezultat.
Ai, brate moj

auh, zasto ne postoji jednostavnije od toga, da li jje moguce da sam tbt kit sa oprugom ne radi kako treba, a kircan kaze da ne radi...
Bukvalno svaka sitnica igra ulogu. Vrlo lako da se napravi losije nego sto je bilo. Samo eksperimenti do besvesti, i kad taf mora da naleti fobitna kombinacija

Naravno da nije :) :)

Jer Ox opruga zna da krza vise jer ima ostrije zidove zice, od krtijeg su materijala (nisu elasticne kao neke druge), dosta su eksplozivnije (to je do umetnickog dojma, nije sve u fizici).

Ali Nemanji se lepo uklopilo i zdravo da ga sluzi !!

Bukvalno svaka sitnica igra ulogu. Vrlo lako da se napravi losije nego sto je bilo. Samo eksperimenti do besvesti, i kad taf mora da naleti fobitna kombinacija

e zato je €5 za ovaj deo, najbolje potrosene pare na HW pusci.
100 puta skini, sklopi, rastvori, zaklopi, dok se ne nadje dobitna kombinacija.
1719921179619.png
1719921152125.png

Nisam siguran jer nije moja, ali covek pravi i prodaje te srafove za brzo skidanje natezne sipke, za 50/99/35/85/95/80/90/98
Celicne, kaljene i brunirane za £10 poslate.
Omanuo sam za cenu.

Inače, ova 50 u D kategoriji je strašna puška. Prezadovoljan. Ovo sam bukvalno ispucao po jednom u metu od svake vrste. Nisam Geco ispucao 5kom da vidim koliko je usko ali ovo su sve nijanse u pitanju. 10m, mehanički nišani, sa stola. Prezadovoljan puškom.

c82395f28a0e30b78341113cbc092d5b.jpg

Hw30 je stvarno super, ali hw50 je ipaktaman za sve, taman duza i teza, nista preterano, mozemnogo lepo da se operise, na ovim novijim modelima i ono grebanje od ispod resili onom plastikom, kako-tako ali reseno. Bas prava springerica za sve namene. Posto sam se rastavio od moje hw30, ovo mi je sledece na spisku. I samo diopter

E vidiš, meni diopter nije legao ali za 2 dana mi stiže ovo pa ću javiti utiske :)

77sight.webp

Izvinjvam se sto idem u off-topic ali ovako konstruktivni razgovori na forumu davno nisu bili.
Informacija o puskama do najsitnijih detalja! Svaka cast samo nastavite da lijete ovu temu. Rado bih se prikljucio razgovorima ali ovo je ipak van mog znanja. Temu pratim regularno i nosim se mislju o nabavci jedne springerice bas ste mi probudili zelju za povratak korenima💪

Users who are viewing this thread

Back