E sad krece igranka, pa cu ja da krenem od Kulina Bana...
UPOZORENJE – Sadrzaj je suvoparan, pa ko hoce kratak odgovor nek procita zadnji pasus, a koga zanima fizika i formule nek nastavi !
Ako su cev i okidac, kao dva najbitnija faktora za preciznost puske, dobri, onda nam preostaje treci faktor, a to je shot-cycle (lock time) sto u Srbiji zovemo impuls? (ispravite me ako gresim u terminilogiji). O strelcu, kao super-faktoru cemo kasnije
Sto je brzi impuls i sto pre dijabola izleti iz cevi, to je puska manje osetljiva na drzanje, pa je i preciznija, narocito u varijabilnim disciplinama poput FT & HFT. Za BR nije toliko kriticno jer smo staticni.
Najbrze ce da izleti ako je cev najkraca (extremno resenje, ali sta bi sa onom FWB300 sa 19cm cevkom), opruga najjaca (limitirani smo zakonski i takmicarskim pravilima) ili najlaksom dijabolom (ali koja nije uvek najpreciznija ili najkonstantnija u nasem slucaju), pa nam preostaje impuls i sva ona mehanicka kretanja dok je dijabola jos uvek u cevi.
Ako smo ograniceni sa jacinom opruge i duzinom cevi, ostaje nam pritisak, a pritisak je Djuro sta?
Pritisak = Sila / Povrsina
Zato su stare HW77/97 sa 25mm klipom toliko cenjene, jer nam ne treba jaka opruga, nego veci pritisak sa manjim klipom, da bi smanjili trzaj i dobili "sladju" pusku (brzi impuls, manje osteljivu na drzanje, pa i precizniju)
Naravno Weihrauch, pod ekonomskim pritiscima, je presao na veci 26mm klip da bi zadovoljio USA trziste gladno za sto jacom puskom, koje su nazalost uglavnom van zakonskih i definitivno van takmicarskih normi u Evropi.
Evo tacnog proracuna:
25mm klip x 81mm hod = 39.77CC
26mm klip x 81mm hod = 43.02CC
Samo cu reci da ta zapremina od 39.8cc, sa transfer portom od 3.1mm daje jedno idealno stanje za puske jacine 12ft/lb (16J), pa vise necu da dubim u termodinamiku jer sam laik I nesum skolovala
Gde nema ogranicenja za snagu, ta “slatka tacka” je drugacija, ali za FT/HFT ispod 16J, to su neke idealne proporcije.
Ko ima stariji model sa 25mm klipom – gotova prica ! Spreman je za takmicenje (kad bi ignorisali spomenuti super-faktor)
A ko ima noviji model (26mm), pokusava da iskopira stari, sto je upravo TBT kit uradio sa short-strokom I produzenjem na klipu. Skracenje hoda se isto moze ostvariti I sa produzenjem klipne sipke, po mom misljenju inzinjerski bolje resenje, ali seci, vari, brusi, koncentricnost ose…. pa je ekstenzija mnogo pristupacnija amaterskom korisniku, narocito kad stigne u pakovanju.
Evo konacno I odgovor na skracenje hoda od 8mm u 26mm pusci, jer se da izracunati:
80mm hod = 42.3 cc
78mm hod = 41.4 cc
76mm hod = 40.3 cc
75mm hod = 39.8 cc PERFEKTNO
Ali 81mm – 75 mm = 6mm, zasto je ekstenzija onda 8mm ?
Pa zato sto je lakse da se digne, nego da se spusti…

I zato sto zavisi od dihtunga, a I sto se lako izbalansira sa minimalnim pre-loadom I tvrdjom oprugom (od Ox cetvrtaste, tvrdje nema), pa mi se zato I svidja Nemanjino resenje. Ali bilo koja tvrdja zica ili deblja od 3.1mm bi dala slican rezultat.