Anschutz 335

Pogledaj slike sa takmičenja...

Iz nekog suludog razloga, levoruki ljudi nekako gravitiraju ka sličnim stvarima i onda u njima naprave totalno neprirodan brojčani odnos... Evo čist primer kod mene nas poslu nas 4orica kolega koji sedimo i radimo zajedno u timu embedded Linux - 3/4 levoruki. Totalno nerealno.

Čestitke čika Joco. Biće ti to super spravica za vežbanje i uživanje u streljani na 10m. Moja je prošla servis i štelovanje kod našeg Voje i trenutno je na estetskom sredjivanju. Jedva čekam kad se završi kundak , da sve sklopim pa onda ovde u temi detaljno napišem i dokumentujem

I želeo bih i ovim putem da se puno zahvalim jednom našem članu na nesebično i neizmerno utrošenom vremenu i trudu da dovede par mojih pušaka do estetskog maksimuma i vrati ih skroz u život. Znaš ko si, hvala ti

SM Spring-meister

Slično kao i sa FWB 300, tako sam isto iznenada i bez najave, došao u posed jedne od ovih Anschutz lepotica.
Na prvi pogled je vidljiva neverovatna nemačka preciznost i kvalitet izrade. Sve na ovoj puški je neverovatno kvalitetno, uklopljeno u mikron, utegnuto i prosto odiše kvalitetom.
Naravno, puška koja je stigla do mene ima tragove korišćenja, ali je i dalje savršena mehanički, što je meni bilo najvažnije, dok ću se estetikom baviti polako i popravljati sitna oštećenja nastala tokom decenija upotrebe.
Svi koji imaju iskustva sa ovom puškom mogu ih ovde deliti i dalje.

View attachment 20477
View attachment 20478
View attachment 20479
View attachment 20480
Moje čestitke na prinovi i da dobro služi 💪 ;)

Anschütz 335 magnum spreman i sredjen za 10m takmicenja. Hvala drugaru mom puno na ulozenom trudu i vremenu da dotera kundak kao sto je uradio i sa Zastavicom. A nas poznati Voja je uradio servis i podesio okidanje.

f31adfe2f4aa0ee49433b3ef2bfadcd5.jpg

79cd6461e486c43b592852a8936832be.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Zanimljiva mi je baš M97 pošto si u oglasu naveo da je Zastava preuzela koncept Anschutz-a. Nisam nikad video M97 do sada, pa me zanima baš koliko je slična 335-tici.
Na fotografijama koje si postavio ne vidi se jasno, da li M97 ima sličan sistem bravljenja cevi kao 335?

Zanimljiva mi je baš M97 pošto si u oglasu naveo da je Zastava preuzela koncept Anschutz-a. Nisam nikad video M97 do sada, pa me zanima baš koliko je slična 335-tici.
Na fotografijama koje si postavio ne vidi se jasno, da li M97 ima sličan sistem bravljenja cevi kao 335?

Pa bre bih rekao da je slicna Zastavi M81a nego 335-ici. Napravljena je da bi se "bolje" takmicila sa 335-icom, preuzevsi neka njena resenja( bravljenje cevi, prednji tunel i zadnji podesivi nisan), a sve ostalo je maltene isto kao na Zastavi M81A. Osim sto M97 ima ti neku duplu oprugu da bi imala tu neku jacu brzinu, ali ja savetujem kod Voje da se one izbace i stave te koje on ima sto inace idu u M81a.

Ovde na slici kada se uvelica se najbolje vidi ta polugica sto viri iz bloka(ispod cevi) koja se povuce unapred da bi mogao da se mehanizam prelomi.

Zanimljiva puskica, relativno retka (pogotovo u ovom mint stanju) . Svakako cu uzeti sebi jednu za kolekciju..

62c648dd11a27098d7a1c610734a5e53.jpg

M97 je jedan od većih promašaja Zastave,nažalost nijedno poboljšanje te puške nije adekvatno urađeno. Počev od otežane cevi koja nema nikakvu primenu sem narušenog balansa ,do kopije bravljenja i nišana. Puška je predstavljena 97 na državnom prvenstvu u Pančevu,gde sam i ja bio prisutan tada kao najmlađi trener u Yu kao zamena za m81 i A335,neki klubovi se zaleteli pa kupili,kasnije su bile masovno poklanjanje na takmičenjima,ali već do 2000-te je nijedan klub nije koristio ozbiljnije jer se pokazala katastrofalno. Jedinu vrednost koju ima može biti kolekcionarska,i ove Fatime jesu mint iz prostog razloga sto nisu ni korišćene,ili su vrlo malo,tako da neko oduševljenje tom puškom nije realno. Da se okači na zid i ponekad puca je ok,za bilo kakvo ozbiljnije takmičenje,stara dobra M81 je top.

Послато са 24115RA8EG помоћу Тапатока

Mane lepo si sve rekao i u pravu si oko mnogo toga, ali da razjasnimo par stvari bez drame.

Da, M97 nije bila „zamena“ koja je zamenila M81 po kvalitetu. Neke ideje su bile pokušaj modernizacije (otežana cev, promena balansa, kopija bravljenja i nišana) i iskreno delovi dizajna nisu ispali najbolje. Neću da branim ono što je loše uklopljeno: nije bila savršeno rešenje i to svako ko traži ozbiljan takmičarski komad brzo primeti.

Međutim katastrofa? Ne bih preterivao. Ove vazdušne puške koje prodajem su u MINT stanju upravo zato što nisu bile mnogo korišćene; to im daje kolekcionarsku vrednost.

Ne tvrdim da su danas konkurentan takmičarski izbor i ne prodajem ih takmičarima da idu po medalje. Prodajem ih zato što su kvalitetan primer domaće vazdušne industrije (pa i pokušaja inovacije), deo naše vazdušne istorije koja lepo sedi pored M56 i M81 u kolekciji, a i zaslužuju da budu očuvane, a ne zaboravljene.

Cenim kritike i slažem se da M97 nije dostigla ambicije M81, ali nije ni „kompletna sramota“. To je pokušaj Zastave da napravi novu zastavicu. Možda nije najbolja verzija, ali je i dalje Zastavica. Ako neko hoće komad te priče , evo ga.

Ja nisam ulazio u prodaju tih pušaka niti me to zanima,ja samo pišem činjenice bez drame vezano za taj model Zastave,a na osnovu iskustva od 30 godina. Ja sam lepo napisao da je kao kolekcionarski primerak ok,ali da se od nje ne očekuje ništa spektakularno u takmičarskom smislu. A katastrofa je relativan pojam u ovoj situaciji,nekome je prelamača sa pijace skroz ok za njegove potrebe,a ova puška je trebalo da zameni nešto sto je dobro napravljeno,pa je usrano sve i u tom smislu i za potrebe koje je napravljena,jeste realno katastrofa.

Послато са 24115RA8EG помоћу Тапатока

Users who are viewing this thread

Back