Artemis M16 5.5mm

beretta said:
izgradnja Mažino linije ;)

Znam da ne sme, ali sam morao :lol: :lol: :lol:
E jesi lud beretta :lol:

@Fileee
Brate pazari, nece 'se baci,
ako je uzmes u 5.5mm, mislim da ces je lakse prodati kasnije, naravno ako ti se ne svidi ;)

Fileee said:
Pih, sto me nervirate sada sa tim Artemisom m16... Samo me provocirate da ga pazarim ovih dana, jer me mnogo vuce da se igram sa njim, jer ja koliko vidim to je apsolutni best buy. Kolega Scorpio me je lepo posavetovao sve u vezi ove puce, ali ajde jos jednom, previse me vuce da pitam... Jel da zaboravim uopste razmatranje 6.35 kalibra zbog malog cilindra? Jel neko stvarno imao dodirnih tacaka sa tim kalibrom, koliko ima korisnih cvakanja? Kakvu su grupe? Mrva, ali mrvica mi fali da kupim m16 ovih dana, i za to cete svi vi biti krivi kada budem pricao devojci.
Ja imam u 6.35 M16. Svakako je bolja opcija 5.5 za artemisa ali ja sam megaloman al mi žena ne da budžet pa tako. Iskreno bila mi je nestabilan sa orginalnim regulator om pa sam stavio humu. Sad je mnogo bolje. Sa 1.64 dijabolom brzina je 244mps I ima oko 4 okvira korisnog pucanja. Za mene je ok

Može li savet oko regulatora?
Primetio sam da na svakih par hitaca imam jedan značajno različite brzine i naravno značajno mašenje mete na 50m.
Brzine su danas bile ovakve: 272,274,258,275,276,275,263,274,275,275,276,275,258,274,272,276,277,259,276,277,...
Pucano sa hevijem 5,5
Mereno kineskim hronijem koji sigurno nije sjajan, ali pad brzine se poklapa sa mašenjem na meti.
Regulator je podešen na oko 120 bara, ovo je pucano sa pritiskom u boci između 190 i 150 bara.
Čekić je namešten ˝na krivinu˝.
Da li je normalno da artemisov regulator ima tolika odstupanja? Šta može da ih uzrokuje? Šta mi je činiti?
Hvala!

Ja sam imao slican problem sa mojim artemisom posle 2 godine regulator je poceo da brljavi ali nije tako na par hitaca kao kod tebe vec se desava da regulator podesim na 135bara i da on posle mesec dana sam od sebe ode na 150-160bara. Artemisom regulator je dobar regulator spred brzine je mali svega 1-2m/s i ja dve godine nisam imao probleme sve do sada kada sam resio da fabricki zamenim. Kod tebe ce mozda pomoci da se samo podloske u regulatoru presloze i nakon toga ce biti kao nov ali svakako ima ovde strucnijih kolega koji su tu materiju doktorirali pa ce ti dati savet :)

Pre nego rastaviš pušku, proveri oring što zaptiva između cevi i pellet probe-a.
Da li si primetio na ručici za natezanje da drugačije ulazi dijabola u cev kada se dese te loše brzine?

Pedja said:
Nisam primetio razliku, ali obratiću pažnju sutra

Posebno obrati paznju da ti se bolt ne vraca. Ako se vraca onda je definitivno "fabricki" problem,kao sto je slucaj sa mojom puskom.

Nije bolt , m 16ka je u pitanju i nema slicnisti sa m 22 .
Sandro je objasnio , o ringovi , drzac cevi i onaj u cevi , najpre to proveri pa onda dalje .

O ringovi su izgledali ok, ali sam ih ipak zamenio (ove spolja), a onaj mali unutra deluje skroz dobro, pa nisam hteo da ga vadim jer bi ga verovatno pri tom oštetio.
Nisam stigao da pucam danas, pa rezultati slede sutra.

Attachments

• cev.jpg
    cev.jpg
    425.2 KB · Views: 1,429
Taj unutra testiras tako sto rukom ubacis jednu dijabolu u cev i preko zatvaraca stavis parce toalet papira okines i ako papir ne mrda oring je dobar .

Gumice deluju dobro, eksperiment sa toalet papirom uspeo :)
Onda merio brzinu (puška na 140bara)
275,260,259,275,274,272,272,260,271 ovde je pritisak došao na 120 bara, a regulator je tu negde.
Nastavio sam sa pucanjem:
269,267,266,265,251,250,260,259,258,243,254,253,252 i ovde sam došao na 100bara, nije bilo svrhr pucati dalje.
Elem, gumice na cevi nisu, i dalje ima padova pritiska, čak i kada sidje sa regulatora!

Onda sam napunio puškuna 200bara i odvrnuo oprugu na čekiću, da dobijem oko 250m/s sa hevijem, što Voja kaže da je fabrički za m16. Brzine su sledeće:
254,254,254,255,253,256,256,259,258,256,255,238,255,252,253,253,256,242,241,256,255,...
Deluje malo stabilnije, ali i dalje ima ispada.
Šta dalje da probam?

Pošto brzine nasumično variraju i kada se puca na pritisku ispod regulatora, nije do njega.
Ako su dijabole ok, nisu nasumično sa krivim suknjicama ili na drugi način oštećene, do puške je.
Od mene toliko jer nemam taj model i nikada mu nisam video creva.

skorpio said:
Nije bolt , m 16ka je u pitanju i nema slicnisti sa m 22 .
Sandro je objasnio , o ringovi , drzac cevi i onaj u cevi , najpre to proveri pa onda dalje .

Izvinjavam se,moja greska.

Pokusaj sortirati dijabole , da nema ni jedna ostecena , da li je pucano iz okvira ili jedna po jedna ?

Ja bih jos pregledao i ocistio ventil i sistem cekica, da nema nesto tu da potencijalno pravi problem, jer evo regulator ocigledno nije...

Ubacivao dijabole jednu po jednu, gledao da izgledaju savršeno. Sad, nisam ih prao i sortirao po težini...neću na takmičenje :)

Uzeh da joj pregledam creva (što bi Sandro rekao) i sve deluje ok. Čak bolje nego što sam očekivao. Lepo su kinezi to napravili. Bila je neka trunčiica u transfer portu, a možda je upala i dok sam rasklapao...
Jedino što je bilo sumnjivo je ona plastika na klipu regulatora, koja naleže na šraf za podešavanje regulatora. Bila je izlivena malo ukoso, mada je nalegala na onu pipu. To sam malo izbrusio da bude ravno.
Sve očistio, nežno podmazao, pažljivo sklopio, napunio pušku i rezultati...OČAJNI!
Podešavanja regulatora i čekića su sigurno pomerena, ali to nije ni bitno. Na oko 50 ispucanih hevija odstupanja velika. Min brzina 227m/s, max 254m/s!
Nemam više ideju šta bi moglo biti :?

Attachments

• m16 delovi.jpg
    m16 delovi.jpg
    38.9 KB · Views: 1,303
Regulator nisi trebao dirati a jos manje brusiti, sto se tice ventila i cekica, trebalo je pregledati sve da nema kakvih ostecenja. Ovako sa slike meni ovaj
igla ventila djeluje da ima ostecenja, moguce da zaglavljuje, mogla se npr ispolirati... Unutrasnjost akcije gdje cekic radi, vidjeti da nema spene slucajno... Ako vec ne nadjes rjesenje kolega Skorpio bi siguran sam mogao, pa se cuj sa njim.

Regulator je problem a posto si ga podesavao sad je jos veci problem , na artemisu je zaptivanje regulatora specificno , mislim da mu sada vise nema pomoci mora drugi reg po meni je altaros najbolji za artemisa , mada sam odluci , mozda nisi trebao otvarati ako je puska u garanciji , jbg , sada vise nije ...

Verujem da mora novi regulator, ali me samo zanima šta sam ja tu mogao da pokvarim?
Znam tačno kako radi taj regulator, nije to baš kvantna fizika.
Gumice su dobre, podloške (opruga) su dobre, nema nikakvih oštećenja. Jedino štelovanje je koliko je zavrnut vijak za štelovanje. Za to i služi.

Users who are viewing this thread

Back