Danas nam je bio kolega Filip da upucamo njegovu M16-icu sa optikom koju mu je kolega Scorpio pozajmio kao privremeno rešenje, dok ne nabavi nešto kvalitetnije. Uslovi su bili loši, jer je konstantno duvao vetar od 1 do 3 m/s, povremeno i jače od toga. Glavni problem je bilo to što u Streloku nismo uspeli da pronađemo pravu končanicu (to će Filip u časovima dokolice

), ali smo i to prevazišli. Pušku smo upucali na 25 metara, budući da Filip (za sada) ne namerava da puca na LR i ELR distancama, pa sam smatrao da će ovako lakše moći da proveri nulu čak i kada ima vetra, kao danas. Nakon upucavanja, prešli smo na 50 metara. Na toj distanci ovaj M16 sa Hevijem od 1,175 g po vetru pravi odlične grupe koje su u proseku široke 20-25 mm. Meni se dešavalo da recimo četiri dijabole sabijem u 1 cm i onda mi peta pobegne i proširi rupu na skoro 2,5 cm, ali u proseku je to oko 20 mm. S obzirom na to da je puška potpuno nova i da su uslovi bili takvi kakvi jesu, ja sam prezadovoljan ostvarenim rezultatima, a svoje oduševljenje nije krio ni vlasnik. Imajte na umu, njemu je ovo praktično prvo iskustvo sa PCP puškom i bukvalno prvo ozbiljno gađanje na 50 metara, ali je bez problema pravio grupe uže od 2,5 cm.
Kolega Skorpio je odradio određene stvari na ovoj pušci i molim ga ovim putem da nabroji šta je sve sređivano. Ono što je upadljivo je da je okidač sada veoma mekan. Moj AT44-10 okida na oko 250 g i kada ga uporedim sa ovom M16-icom (nismo imali vremena da merimo okidanje vagicom) i svedem utiske, verujem da je okidanje 500-600 g. Sada se drugi stepen jasno i lepo oseti, a to nije bio slučaj kada smo prošlog vikenda prvi put gađali, jer je tada okidanje bilo nekako "muljavo" i nedefinisano, mada ni tada nije bilo tvrdo.
Nažalost, ovi rezultati ostvareni su umetanjem dijabole u cev, jedne po jedne. Kada se koristi okvir dijabola jako zapinje, deformiše se i to dovodi do toga da na 50 metara niste u stanju da svaki put pogodite papir formasta A4!!! Taj problem moraće da se reši kako bi puška mogla da se koristi normalno.
Moram da napomenem i da je hroni pokazao da je brzina sa Hevijem svega 225 m/s, iako je Skorpio pušku podesio na 260 m/s. Najpre smo posumnjali na hroni, pa smo proverili brzinu ispalivši par dijabola iz mog AT-a i uveriloi se da je tačan. Po svemu sudeći je u pitanju regulator koji je "pobrljavio" negde između Bačke Topole i Požarevca, pa će Filip morati da se poigra sa čekićem i uz Skorpiovu pomoć poveća brzinu na idealnih 260-265 m/s.
Na kraju, kada je već padao mrak i vetar se malo smirio, metu smo odneli na 100 metara i evo grupe, koja je po mojim merilima fantastična. Današnje druženje i gađanje ovekovečeno je video-zapisom koji ćete uskoro moći da pogledate.