Artemis pcp

Поздрав добри људи! Пре пар месеци после две кутије дијабола скинуо сам цев ради чишћења (боље речено јер ми је било досадно) скинуо сам је и поново намонтирао релативно лако с обзиром на моје знање о пцп пушкама... Потом сам испалио пар комада на 70 М очекујући да ће се сигурно нешто померити међутим на моје велико одушевљење тачка поготка је остала иста...После тога сам се драо по куђи како сам велики мајстор... 😁Како и због чега се то десило не знам,али сигуран сам да није због мог мајсторства, ето да поделим лично искуство са м16.

Naravno da se POI nije pomerio kad genaral cisti pusku😀.Mada i da je malo pobegao na Pardu 2 klika levi jedan desno i opet je bulleays

Наравно и то не било који генерал веђ "РМ"-генерал 😉 е имаш право за парда лако се упуцава мада мислим да је интегрисани даљиномер чиста победа

Danas nam je bio kolega Filip da upucamo njegovu M16-icu sa optikom koju mu je kolega Scorpio pozajmio kao privremeno rešenje, dok ne nabavi nešto kvalitetnije. Uslovi su bili loši, jer je konstantno duvao vetar od 1 do 3 m/s, povremeno i jače od toga. Glavni problem je bilo to što u Streloku nismo uspeli da pronađemo pravu končanicu (to će Filip u časovima dokolice :) ), ali smo i to prevazišli. Pušku smo upucali na 25 metara, budući da Filip (za sada) ne namerava da puca na LR i ELR distancama, pa sam smatrao da će ovako lakše moći da proveri nulu čak i kada ima vetra, kao danas. Nakon upucavanja, prešli smo na 50 metara. Na toj distanci ovaj M16 sa Hevijem od 1,175 g po vetru pravi odlične grupe koje su u proseku široke 20-25 mm. Meni se dešavalo da recimo četiri dijabole sabijem u 1 cm i onda mi peta pobegne i proširi rupu na skoro 2,5 cm, ali u proseku je to oko 20 mm. S obzirom na to da je puška potpuno nova i da su uslovi bili takvi kakvi jesu, ja sam prezadovoljan ostvarenim rezultatima, a svoje oduševljenje nije krio ni vlasnik. Imajte na umu, njemu je ovo praktično prvo iskustvo sa PCP puškom i bukvalno prvo ozbiljno gađanje na 50 metara, ali je bez problema pravio grupe uže od 2,5 cm.

Kolega Skorpio je odradio određene stvari na ovoj pušci i molim ga ovim putem da nabroji šta je sve sređivano. Ono što je upadljivo je da je okidač sada veoma mekan. Moj AT44-10 okida na oko 250 g i kada ga uporedim sa ovom M16-icom (nismo imali vremena da merimo okidanje vagicom) i svedem utiske, verujem da je okidanje 500-600 g. Sada se drugi stepen jasno i lepo oseti, a to nije bio slučaj kada smo prošlog vikenda prvi put gađali, jer je tada okidanje bilo nekako "muljavo" i nedefinisano, mada ni tada nije bilo tvrdo.

Nažalost, ovi rezultati ostvareni su umetanjem dijabole u cev, jedne po jedne. Kada se koristi okvir dijabola jako zapinje, deformiše se i to dovodi do toga da na 50 metara niste u stanju da svaki put pogodite papir formasta A4!!! Taj problem moraće da se reši kako bi puška mogla da se koristi normalno.

Moram da napomenem i da je hroni pokazao da je brzina sa Hevijem svega 225 m/s, iako je Skorpio pušku podesio na 260 m/s. Najpre smo posumnjali na hroni, pa smo proverili brzinu ispalivši par dijabola iz mog AT-a i uveriloi se da je tačan. Po svemu sudeći je u pitanju regulator koji je "pobrljavio" negde između Bačke Topole i Požarevca, pa će Filip morati da se poigra sa čekićem i uz Skorpiovu pomoć poveća brzinu na idealnih 260-265 m/s.

Na kraju, kada je već padao mrak i vetar se malo smirio, metu smo odneli na 100 metara i evo grupe, koja je po mojim merilima fantastična. Današnje druženje i gađanje ovekovečeno je video-zapisom koji ćete uskoro moći da pogledate.

Attachments

• 20210123_152735 - kopija.jpg
    20210123_152735 - kopija.jpg
    843.1 KB · Views: 1,318
  • target_image.jpg
    target_image.jpg
    100.5 KB · Views: 1,318
Evo da se javim po pitanju artemisa , Filip je imao peh sa puskom , nova puska nakon 50ak dijabola (ne znam tacno) prestala da zabravljuje usled pucanja vijka koji povezuje cekic i sam zatvarac , da ne navodim kako i zasto ,posto je vec imao zelju da je dotera u smislu povecanja brzine rada okidaca i samog sistema repetiranja .
Puska je stigla kod mene i uradjeno je sledece , kompletan put vazduha je otvoren za 1 mm i ispoliran , pin koji gura dijabolu u najtanjem delu je stanjen za 1 mm ispoliran je cekic i njegovo leziste iznutra i spolja , ispoliran je i sam zatvarac ispolirano je leziste dijabole , regulator je podesen na 110 bara , ispolirani su i svi delovi okidaca i dve opruge u okidackom mehanizmu su zamenjene , pusku sam setovao na 272 m.s. e sad sto se tice pada brzine , posto smo se culi telefonom ne znamo da li je brzina pala pre upucavanja ili posle upucavanja i pucanja posto nakon merenja brzine puska nije probana na meti , Filip ce sutra da proba na meti i jos jednom premeri brzine , desavalo se na novim artemisima da reg ima te velike oscilacije ali to je dok se proteta 500tinjak dijabola kroz cev (dok ne legne reg) naravno oprugom cekica moze da se digne brzina i to na artemisu poprilicno ali vise o tome sutra kada se ponovi meta i merenje brzine 😃
U svakom slucaju jos 1 zadovoljni vlasnik artemisa M16

Kolega Škorpio, krivo mi je što mi si podaleko inače bih ti rado doneo i moju pušku da je blago doteraš. Ali ako uskladimo obaveze nekad, neću žaliti kilometre. :)

Послато са POCO F2 Pro помоћу Тапатока

Rax032 said:
Kolega Škorpio, krivo mi je što mi si podaleko inače bih ti rado doneo i moju pušku da je blago doteraš. Ali ako uskladimo obaveze nekad, neću žaliti kilometre. :)

ista prica...

Puska je odlicna za taj cenovni rang. Pruža mnogo i u fabrikom izdanju, a nakon ovih dorada postaje konkurentna 2x skupljim puskama.
Ja svoju nisam jos cackao, osim opruge čekića koji sam malo zavrnuo i okidaca koji je sad san snova.
Ja okidac nisam polirao, ali sam menjao oprugice i uz par eksprimenata sa tvrdocom došao do nekih 105gr. Fabricki je bio 590gr. Stigle su mi od brata Sija još mekše opruguce, pa tu očekujem da sila bude oko 70gr kad zamenim.

Hvala na savetu, toga sam se i plašio najviše, pa sam bas obazriv dok dobro ne istestiram obarac... Sada kako je, mogu da kažem da je svršeno bezbedan. Podrazumeva se da je uvek puska u bezbednom pravcu kada je repetirana....nikad se ne zna kad se traži krajnja granica.

Gledam ovaj snimak i pitam se da li se Ledenom pokvario mikrofon ili šta li je. Kad ono Škorpiov moderator zvuka čini čuda, ponovo me čovek oduševi. Moraću da stanem u red i ja za jedan.

Ledeni said:
Nažalost, ovi rezultati ostvareni su umetanjem dijabole u cev, jedne po jedne. Kada se koristi okvir dijabola jako zapinje, deformiše se i to dovodi do toga da na 50 metara niste u stanju da svaki put pogodite papir formasta A4!!! Taj problem moraće da se reši kako bi puška mogla da se koristi normalno.

Zaista neverovatno. Koja onda poenta korišćenja okvira?! :roll:

Bte: Vlasniku čestitam na kupovini u zdravlju da ga služi. 👏

skorpio said:
Artemis m 16 u 5.5 kal je jedna odlicna puska kojoj bi cena po meni trebala da bude x 2 ali mora makar solidna optika da bi puska pokazala sta moze , ajde druze i ovde da ti cestitam na prinovi , znam da si zadovoljan ali sa boljom optikom i malo tuninga ces biti prezadovoljan
Hvala druze ! Bice to odlicno sa pristojnijom optikom.

Послато са SM-N985F помоћу Тапатока

Zahvaljujem se svima. Danas cu ako mi vreme bude dozvolilo,da ponovim gadjanje i merenje brzine. Nadam se da cu stici dan je idealan

Послато са SM-N985F помоћу Тапатока

Users who are viewing this thread

Back