Benchrest takmičenje

Kao što Pani reče April će brzo da dođe i lagano treba da pripremamo sve.

PS: Strelište je 100 m max na žalost. Tako da veće daljine ostavljamo za neki drugi put.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Uf , bravo Joco , ko sto je Sas napisao ovo je bas bas , nista ne diraj , Joca umetnik , svaka cast ...

A sad ozbiljno
Vrh ideja,mnogo mi se sviđa da dođem do kumova braće i učestvujem na 91 m takmičenju.Vas ima dosta i ako ko može da organizuje možete vi u Srbiji.Mi sa strane koji dođemo poštovaćemo uslove i bićemo dobri gosti kao što je Voja uvijek bio dobar domaćin.Prava stvar je druženje i razmjena iskustava a malo viteškog nadmetanja nije na odmet.Ja se naravno šalim na svoj panijev i rajkov račun uvijek ali ovo nam je svima trebalo.U zdravlju da se vidimo družimo pucamo provedemo i da bude makar 2-3 puta godišnje.Ako treba neka pomoć bilo koje vrste Zveki je tu kao i uvijek

Joca said:
U nacionalnim bojama... ;)

Da li bi bilo lepše da ima poravnanje sa obe strane (ceo tekst ili samo zadnji red)?

Sebic said:
I razgovoru sa Vojom došli smo do zaključka da bi nam 10 mesta bilo dovoljno naravno sve zavisi od broja prijavljenih ljudi.

To treba još malo razmisliti. Ako nas bude 20-30 a puno kategorija, neće biti popunjeni stolovi. Možda za prvi put da se napravi manje kategorija i možda da bude na 5 stolova? Imamo li springer klasu u 25 ili 50m (hoće li biti više od 5 prijavljenih), da li ćemo pucati i 25 i 50m u 16j klasi ili da za prvi put napravimo samo jednu disciplinu? Moramo napraviti dogovor o kategorijama i imati neku približnu procenu o broju prijavljenih.

Sebic said:
Neki od predloga:

Mislim da treba da se napravi neka tehnička kontrola pre gađanja sa kronijem pred svaku disciplinu čisto da se zna koja je jačina pušaka.

Trebali bi da organizujemo bar jednog sudiju koji bi kontrolisao, situaciju.

To bi takođe trebalo da regulišemo pravilima.

Sebic said:
Možda čak da se i napiše neki mali pravilnik o ponašanju i pravilima i to da ide kao prilog uz poziv.
Pravilnik da bude sačinjen od naših predloga i sugestija u ovoj temi.

Odlični predlozi. Pravilnik bih ja preuzeo sa već postojećih takmičenja i eventualno dodao ako nešto fali. Cilj da budemo i uporedivi sa ostalima a i da se jednog dana uključimo i u međunarodne saveze. Kolega Kircan (koji je i najstručniji za to) se ponudio da prevede WRABF i EBR pravila. Ako u pravilima nema... (ispravite me ako grešim) ja bih voleo da svi koji ne pucaju imaju markere u cevi.

Sebic said:
Trebali bi uskoro da odredimo datum i polako da se spremamo.
Po meni bi bilo najbolje da to bude prva polovina Aprila.

Što se organizacije takmičenja i opšteg iskustva oko toga tiče, tvoja nam je glava najmudrija.

Sebic said:
Važna napomena: Na strelištiu ima dosta fazana, pataka ponekad zečeva koji slobodno šetaju i niko ih ne dira.
Ako neko kojim slučajem ustreli bilo šta od životinja biće novčano kažnjen i doživotno suspenovan što se tiče strelišta Careva Ćuprija.

Takav zlikovac bi bio doživotno diskvalifikovan i sa svih budućih takmičenja.

wooyadeen said:
Da li bi bilo lepše da ima poravnanje sa obe strane (ceo tekst ili samo zadnji red)?

Mali problem nastaje zbog dužine reči i uklapanja. Zato je ideja bila da reč "benchrest" namerno izlazi iz okvira, asocirajući na puščanu cev. Čak sam probao da Benchrest stavim u itallik, da naglasi brzinu, ali mi se nije dopalo kako izgleda. Kvari sklad. Prvi i treći red se lepo uklapaju.
Ali, imamo još vremena, pa ćemo kada se vidimo na licu mesta da isprobamo. Ponesem laptop i odmah sredimo.
Razmislite i o onoj prvoj varijanti (crna, sa EBR crvenim) jer mi neki rekoše da je da možda i bolja.
Malo dotetrana i uravnata varijanta:

@wooyadeen, koji bi pravilnik da radimo ebr ili wrabf?
@Zvezdan, mudro zboriš starino vrla
@joca, super je logo
Što se tiče same organizacije spreman sam da pomognem us vakom smislu mogućem, čak i po cenu da ne mogu zbog toga da i sam učestvujem. Termin je malo nezgodan jer onda i najveća gužva oko posla, ali ću nadam se uspeti da se izvučem zbog ovoga. Spreman sam čak i da ponudim rođenog brata da peče roštilj.
Sad mojih par pitanja
1. Hoće li biti neke kategorije za nas sa 7.5J, tj za cz 200t, moju zuzanu halupovu
2. Da li je moguće da se ista puška takmiči u više kategorija, time što se menja podešavanje snage_
3. Da li mogu 2 takmičara da koriste istu pušku? (ako na primer dođe i moj brat pa hoće i on da se oproba)
4. Da li ima veze koji je kalibar ili se gleda samo snaga u J?

Pitanja verovatno deluju smešno, ali reko bolje da pitam nego da 2 puta ispadnem glup.

Kircane pitanja na mestu.
Ja na royalu danas prvi put merio snage na sva tri setovanja. Tako da bi trebalo da royale u 5.5 ima oko 12j na najslabijem, zatim oko 22j na 2 i 44j na 3.Što bi trebalo da znači da royale može u svim kategorijama da se takmiči :lol:

Moje skromno mišljenje je, da za prvi put ne treba biti previše strog sa pravilima, pogotovo zato što kod nas vlada prilično šarenilo kada su u pitanju puške koje većina ljudi ovde poseduje, a srazmerno najmanji broj istih je baš prilagođen ovakvom pucanju. Drugo, ne verujem da će nas biti baš mnogo (voleo bih da nisam u pravu) i treće ipak je ovo prvo ovakvo takmičenje na našim prostorima, koje bi trebalo da bude samo odskočna daska za dalja takmičenja.
Dakle, pravila svakako da, ali ipak malo liberalnija, bar za prvi put.

Svakako Joco, po meni pravila moraju biti stroga samo po pitanju bezbednosti.
Sve ostalo bi trebalo da bude prilagođeno uslovima u kojima živimo.
Zato i pitam za te neke stvari, cilj nam je i da bude što više takmičara a ne da njih 10 ispunjavaju uslove.
Treba da bude nešto za svakog

nikako se ne slažem(mada ko mene jebe ja sam stranac)
ako se pravi nešto to treba da bude svetski
da bude po pravilima koja je već neko napravio u svijetu
da ovo takmičenje uđe kao zvanično u kalendar evropskih ili svjetskih takmičenja i da sa njega ide video takav kao što mi gledamo tamo neđe i idu nam bale da odemo tamo i da učestvujemo
da sve bude po strogim pravilima i da se jednom naučimo da nismo mi nešto izmislili i da od svega pravimo vašar
super stroga pravila, super definisano sve i molio bih da bude donja granica u godinama za učestvovanje
možda to neko i hoće ali ja zaista ne bih učestvovao u nekoj sprdnji, ili je zvanično i krajnje ozbiljno ili nemojte u ovo ulaziti
jbg rekoh a oću li ostati živ viđećemo..........

Extreme Benchrest Rules:

Any pellet gun up to .30 caliber may be used
No solid slugs or cast bullets allowed (mass production diabolo pellets only)
No power restrictions
No weight restrictions
Target distance will be at 75 yards and 100 yards
One piece rest are allowed
Tethered tanks are not allowed
Total air cylinder volume limited to 580cc
Fill as many times needed during shooting relay. Note…for safety, rifles may not leave bench during a relay
Match Format:

25 targets per shooter
1 shot per target
4 sighter targets
30 minute time limit
40 shooters per relay
All scorecards will be plugged equally
Sight in time will be a part of 30 minute relay
Weekend Format:

Each Shooter will shoot 2 cards for a total of 50 shots (Card 1 on Friday and Card 2 on Saturday for a combined total score
There will be 40 Shooters per relay (4 Relays Total), competitors will compete against the same 40 shooters on Card 1 on Friday and Card 2 on Saturday (This allows all shooters to have the same shooting conditions against the same 40 shooters in each of the 4 relays)
The top 10 combined scores from the two cards per relay will make the finals on Sunday to shoot one final card for the championship (40 Shooters)
The “Finals” Extreme Benchrest score is the only score that will count for placing (All 40 shooters will be in the same relay and same shooting conditions)
There will be a Finals Relay both for Pro Class and Sportsman Class
Target:

Sample Target – Practice Target
Sample Target – Official Extreme Benchrest Target
Target Size Measures:
X ring ……… 0.200
10 ring……… 0.475
9 ring………. 1.250
8 ring………. 2.000
7 ring……… 2.800
6 ring……… 3.580
5 ring……… 4.36
4 ring……….5.125
Scoring:

Highest shot per target is scored
Targets will be inward scoring
Anything outside of the target rings will be scored a 3
Any shot above the sighter line will be counted as a competitive shot
Any additional competitive shots over 25 will have a 10 point penalty per shot
Maximum score of 250 with twenty five 10X
Shooting the wrong target card/lane is an automatic disqualification
Disputes: The standard Dispute challenge fee of $20 will be applicable, and challenge rules apply
Classes:

Pro Class – Any person associated with any company, promoter or manufacturer of airguns or airgun accessories. Also, any competitor who has placed higher than 3rd in any EBR competition. Also, any person who wishes to declare themselves as a Pro Class Shooter may do so.
Sportsman Class – All other competitors who are not classified in the Pro Class for this event.

50 y- benchrest rules
Unlimited Class
(USARB Class)
Calibers allowed: 177, .20 and .22.
Any power level is allowed
Any weight rifle is allowed
Rifles using electrically actuated or powered components, or computer processors and applications are allowed.
Wind flags or anemometers sensing and transmitting data to a computer device or display are allowed.
Front rests using electrically actuated or powered components are allowed.
One piece rests are allowed.
Scopes transmitting or receiving data from a computer device are allowed.
Scopes may utilize illumination.
Tethered tanks are not allowed.
International scoring rules will apply.
Target distance: 50 yards
Springer Class (This is a Phoenix Benchrest specific class)
Calibers allowed: 177, .20 and .22.
Any power level is allowed
Any weight rifle is allowed
International scoring rules will apply.
Target distance: 50 yards
One piece rests are allowed.
Junior Class
Unlimited Class rules apply
Ages under 18
Classes listed above reflect Phoenix Benchrest’s standard shooting class format. What’s listed above is the abbreviated versions. For details see the below links.

http://www.wrabf.com/WRABF%20Rules.htm

http://www.usairriflebenchrest.com/rules/

***Generally all other rules including scoring practices are followed as per WRAFB Official Rule Book. Or, USARB Rules as applicable. ***

Targets:

Sample Target – 50 Yard Benchrest Target
Scoring:

Scoring will be done onsite.
There will be full transparency and viewing of your targets available after the match.
Disputes: See WRABF rules section C-16. The standard Dispute challenge fee of $20 will be applicable, and challenge rules apply.

zvezdan said:
da od svega pravimo vašar
možda to neko i hoće ali ja zaista ne bih učestvovao u nekoj sprdnji, ili je zvanično i krajnje ozbiljno ili nemojte u ovo ulaziti
jbg rekoh a oću li ostati živ viđećemo..........

Odakle ti ideja da ovde bilo ko želi da bude neozbiljan, da pravi vašar i sprdnju time što je nešto predložio ili pitao?

Moje sugestije,
Prvo, bez ograničenja u godinama, zašto i najmlađi se ne bi okušali u ovom sportu , naravno u pratnji staratelja i sa plaćenom korizacijom, a to je druga stvar- kotizacija.

Kotizacija, kod amera je 20$, kod nas bi onda trebalo da bude manja; na većini raznih takmičenja u Srbiji iznosi 1000 do 1500 dinara, ali najrealnije je da ona pokrije troškove organizacije takmičenja, odnosno dela troškova jer biće valjda tu i nekih sponzora, istih onih od kojih kupujemo naše igračke, aseksoare i municiju za iste. Red je da se i oni otvore. To će već sama ekipa organizatora izkalkulisati i odrediti cifru za seniore i juniore.

Treće, slažem se da nema potrebe
za ograničenjem snage kada je to već limitirano kalibracijom do 5,5mm , posebno na 50m.

I poslednje,sa moje tačke gledišta, bez upotrebe "stege", odnosno jednodelnih stalaka. Sedim i povlačim okidač, tako američki, gotovanski bi naši stari rekli.
Naravno da svako od nas bi voleo da pobedi u nekoj klasi, ali na prvom mestu je DRUŽENJE, ja ću biti presrećan da tog dana budem tamo sa celom AGS Ekipom, od svitanja do sumraka, to će mi biti najveća nagrada, bez lažne skromnosti.

To je moj stav i predlog, naravno odlučiće oni koji su kompetentni odnosno organizatori glavom, bradom i toljagom👍
Podrazumeva se da ako mogu pomoći , spram svojih mogućnosti u bilo kom smislu, rad sam i voljan kao i većina ovde.
Ovo je nešto što me zaista raduje, jedan veliki dogadjaj koji će nas okupiti na jednom mestu da, da se uživo upoznamo i uz druženje razmenimo iskustva, isprobamo mnogo modela pušaka i naravno, ubacimo malo holesterola i triglicerida u organizam 👌
Dobar pogled.

napraviti nešto po pravilima znači držati se toga , svi ih možemo pročitati, liberalnija pravila ne postoje, biti strog ili blag ne postoji takođe
sve osim toga je neozbiljno po meni

Users who are viewing this thread

Back