Boca

Ne postoji co2 boca sa atestom na 300 bara , sve se atestiraju na oko 170 bara , od tehnickih gasova a lako dostupnih jedino argon se atestira na 300 bara ...

Uh, sreća pa niko nije bio povređen. Ljudi, pre kupovine ili korišćenja boce uvek, ali uvek, proverite koju bocu i ventil kupujete. To su ozbiljne stvari. Molim sve da pročitaju tekst na ovom forumu "Saveti za bezbedno korišćenje boca"
Edit: iz nekog razloga ne mogu da iskopiram link?

ja nisam vidio messer ventil za 200 300 bara, možda ima ali oni su specijalizovani za kiseonik koji se ne puni na te pritiske

Igrate se ljudi sa tim bombama. Ko li ti uoste puni bocu kad si napisao "nznm jel punio preko tog pritiska,valjda je gledao"

Ma najezim se kad cujem da kupuju jeftine karboske a nemaju atest... Jeste li svesni koju stetu napravi bojler kad rokne :shock:

Ovo dole je link ka našoj Facebook stranici, pa se tekst može i ovde pročitati (isti je kao i ovde na forumu)
https://www.facebook.com/airguns.srbija.official/posts/112209737046993

skorpio said:
Ne postoji co2 boca sa atestom na 300 bara , sve se atestiraju na oko 170 bara , od tehnickih gasova a lako dostupnih jedino argon se atestira na 300 bara ...

Ne razumem se u to, ali na boci pise 10 kg CO2 i PH 300 BAR.
Punjena gde i vecina iz bg-a puni. Nisam ni upoznao coveka, ali sam ubedjen da zna to sto treba da zna. A zna i ovaj kod koga ostavimo boce pa cekamo punjenje. Jedino ako je covek nekim cudom,zaboravio pogledati podatke, pa da je preterao i nabio prevelik pritisak, a to bi bio tezak amaterizam. Tesko mi je zamisliti da je to moguce. Ja kao potpuni laik, ne mogu zamisliti da bi ja tako nesto radio bez prethodne provere.
Niko mi ne odgovori, moze li se nabaviti samo crevo za fil?

Hansa-Flex, odneseš fill i oni ti naprave crevo dužine koje želiš sa odgovarajućim priključkom, NPT konkretno u mom slučaju, kineski fill za oko 23 Eura.
https://rs.hansa-flex.com/index.html
Ja sam kod njih napravio 1,5m crevo za oko 4000,00 RSD, microbore, 600bar radni pritisak.
Opcija 2 je naručivanje sa Aliexpress-a

fox said:
skorpio said:

Ne razumem se u to, ali na boci pise 10 kg CO2 i PH 300 BAR.
Punjena gde i vecina iz bg-a puni. Nisam ni upoznao coveka, ali sam ubedjen da zna to sto treba da zna. A zna i ovaj kod koga ostavimo boce pa cekamo punjenje. Jedino ako je covek nekim cudom,zaboravio pogledati podatke, pa da je preterao i nabio prevelik pritisak, a to bi bio tezak amaterizam. Tesko mi je zamisliti da je to moguce. Ja kao potpuni laik, ne mogu zamisliti da bi ja tako nesto radio bez prethodne provere.
Niko mi ne odgovori, moze li se nabaviti samo crevo za fil?
Daj neku fotku , sertifikovan sam za tehnicke gasove a za tako nesto cuo nisam , sve i da boca moze izdrzati taj pritisak vetil je druga prica , pojma nemam ko puni ali taj neko se igra ljudskim zivotima , ja to radio ne bi ...

CO2 boca, messer ventil- tesko da moze za pcp. Odes lepo u Messer i pitas. 95% sam siguran da je Zvezdan u pravu.
Jos jedna stvar, ako si laik treba da pitas iskusnije. Tako bih ja postupio.
Izadje u novinama naslov da se desilo nesto bas lose u vezi sa bocom za punjenje nekih tamo pcp pusaka?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ja tu bocu ne bih uopšte koristio za pcp t.j.ne bih je onda uopšte koristio. Bezbednost je na prva tri mesta, pa tek onda uživanje u svemu ovome. Samo uzeti u obzir da nije šala kada dodje do havarije boce sa visokim pritiskom tu su ugroženi životi.
Ovo što se desilo kolegi je samo opomena da ovakve stvari ne treba uzimati zdravo za gotovo.

hvala sandro.
hvala joco.
@skorpio - ne ide mi postavljanje slika ovde. nikako. :( ako te bas zanima, daj broj poslacu ti na viber. bocu vise necu koristiti, ne sto je nebezbedna, vec sto je nezgodna za punjenje. proslo punjenje je bilo bez ikakvih problema. ovaj ima (kako sam saznao) aparaturu na kojoj moze podesiti samo punjenje na 300 b a ako treba manje, onda mora otprilike... zato se ovo i desilo. znaci, preterao je i sigurnosni ventil se aktivirao i pustio vazduh.
nasao sam vec drugu bocu,da kupim i sad kapiram da mi trebaju dve, pa ako neko prodaje, javite. samo celicne!

Svaka aparatura koja moze puniti na 300 moze i na bilo koji manji pritisak.
Ako iskljucivanje nije automatsko potrebno je pratiti manometar i manuelno iskljuciti kompresor.
Pre bih rekao da je u pitanju nemar onoga ko je punio.
A sa druge strane svega toga ne bi bilo da je Pera (fox) odmah otisao u policiju (koristio adekvatnu opremu).

fox said:
ovaj ima (kako sam saznao) aparaturu na kojoj moze podesiti samo punjenje na 300 b a ako treba manje, onda mora otprilike... zato se ovo i desilo. znaci, preterao je i sigurnosni ventil se aktivirao i pustio vazduh.
nasao sam vec drugu bocu,da kupim i sad kapiram da mi trebaju dve, pa ako neko prodaje, javite. samo celicne!

Ja sam bas zbog boce kupio sef kako bi bio siguran koliko toliko. Evo jednog klipa sta moze da se desi ako se nedaj boze ne rukuje kako treba:
https://www.youtube.com/watch?v=a1hrms0i2LU&t=1s
Doduse ovaj lik nije ispraznio pusku pre nego sto je poceo rad pa je zavrsio gadno, ali ako se uzme u obzir da je boca uvek pod pritiskom (u vecini slucajeva i pod vecim pritiskom nego boce pcp oruzja) onda ovako nesto ili jos gore moze svakom da se desi. Zato pamet u glavu i bocu uvek sto dalje od ljudi :D .

Ne bih išao u krajnosti, ali ako su svi faktori ispoštovani od ateista, punjenja, načina upotrebe, temperature skladištenja.... verovatnoća da nešto krene po zlu je skoro ravna 0.

Koja je idealna temperatura skladištenja? To mi nikad nije palo na pamet. Ja moju držim u podrumu, gde je zimi recimo između 8 i 12 stepeni, a leti maksimum 20-22 stepena.

Au Ledeni , ne valja ti to , mora biti tacno 23 . 75 °C nikakvo odstupanje vece od 0.00001 °C ne sme biti 😂😂😂

I ja sam pricao da ako je sve ispostovano da nema sanse da nesto krene naopako dok nisam iz prve ruke video kako nova tek kupljena (atestirana, pravilno koriscena i napunjena) boca puca. Nisam video eksploziju ali sam dobro cuo i video rascvetanu bocu i da gospodinu koji je nosio fale 2 prsta. Necu da napisem u kojoj se streljani to desilo (jer su neki korisnici ovog foruma) ali mogu da napomenem da posle tog dogadjaja ne dozvoljavaju unos boca i vazdusnog oruzja. Sanse jesu male ali ako se to desi ispred vas onda svaki pogled na to postaje drugaciji. Nije mi cilj da plasim ljude koji ovo citaju ali takve stvari nisu za igru pogotovo ako se cuvaju u stanu ili kao sto se kolegi desilo u toaletu.

Users who are viewing this thread

Back