Boca

Nesto nije bilo ispostovano , da sve jeste ne bi bilo pucanja boce , definitivno nije nesto valjalo ...

Jos jedna prica o pucanju boce. Pitao sam jedan ronilacki klub u KG da mi napuni bocu na 300b, prvo me je odbio da ljudi svasta donose, i navodi da mu je pukla nova boca kupljena u Austriji, kaze srecom prostorija u kojoj puni je od dobrog betona. Inace uzeo je Bauer kompresor od Delfina, verujem da mu je oprema dobra. Kad je cuo da je boca nova uzeta u Delfinu, hteo je da nabavi regulator na 300b da mi napuni, ali je na kraju odustao, skupo-ne isplati mu se, niko mu to nije trazio. Da jeste, javio bih da ljudi iz tog kraja mogu da pune normalno.

Hm opet ja , niko nije trazio da puni 300 bara a ipak je pukla i ipak su ljudi donosili svasta na punjenje , najpre tu mi nesto ne stima .
Sve i da je tako , nova kupljena u Austriji pa pukla , da li je boca bila atestirana na pritisak na koji je napunjena , prica tog lika mi je u najmanju ruku sumnjiva ...

Evo i ja nešto da napišem, iskreno postoje par stvari koje treba svi da znamo koji koristimo boce. Imamo karbonske i čelične sa različitim zapreminama, karbonsve imaju vek trajanja a čelične koliko ja znam nemaju vek trajanja, i jedne i druge podležu atestiranju i ako se prilikom atesta utvrdi anomalija iste treba da ispadnu iz upotrebe. Obe navedene boce koje se pune na 300bara fabrički su ispitane na 450 bara(stepen sigurnosti). Ljudi koji pune boce trebalo bi da su obučeni u smislu da znaju koja je koja boca i na koliki se puni, e sada ako sve to ide ispod žita onda i dolazi do navedenih problema.

Šta se tiče punjenja boca u MP Tropic po meni je to deranje, ali svako ima pravo na svoj izbor, u NS pune bocu do 500din, ali ajde sada šta da se radi ili uzmi ili ostavi.

skorpio said:
nova kupljena u Austriji pa pukla , da li je boca bila atestirana na pritisak na koji je napunjena , prica tog lika mi je u najmanju ruku sumnjiva ...

Gledao sam neke testove boca i nemoguće je da bešavna boca tako lako pukne. Te boce mogu da izdrže i znatno više pritiske od deklarisanih, pre nego što puknu. Zašto je ova konkretna boca pukla, ko zna? Ako je bila nova i punjena na deklarisani pritisak, šansa da pukne bi bila 0, osim neke neshvatljive fabričke greške koju niko nije video, što je opet skoro nemoguće.

Samo bih dodao da pričajući sa čovekom koji dnevno napuni i po stotinak boca na 200 ili 300bar da postoje karbonske boce koje nemaju rok trajanja i da moraju kao i čelične da idu na atestiranje na svakih 5 godina. Boce od 300bar su uglavnom dizajnirane da bez problema mogu da izdrže pritiske i do 800bar bez ikakvih fizičkih promena tj. oštećenja. Ventili su ti koji su dizajnirani da izdržavaju manje pritiske i oni su onda najslabija karika. Nisam stručan ali umem da pitam i da se informišem.

Druga je priča što ljudi boce različitih namena i radnih pritisaka žele da koriste i pune na 300-350bar.Tako da se na pojedinim mestima viralnog tipa vode polemike tipa da li može boca za co2 iz pp aparata da se puni i koristi za pcp... Gde kao i ovde svako(čak i neko ko nikada nije video, a kamoli koristio) može da napiše šta hoće i onda se ljudi dovode često u zabludu.

Ako mi kao korisnici već nismo dovoljno informisani (a morali bismo da budemo), onda bi makar oni koji pune boce trebali da budu obučeni i da odmah oteraju u tri lepe nekoga ko donese bilo šta što odstupa od standarda i traži da mu se napuni na toliko i toliko bara.

Evo nasao sam slike boce koju sam spomenuo:
sc1sas.PNG
sc1sa.PNG
sc1s.PNG
Morao sam malo da skratim slike sa strane jer ima dosta krvi i nije bas prijatno za gledanje. Nije mi cilj da ovim postavljanjem slika dokazujem sta je moguce ili nemoguce vec da se vidi kako to izgleda i ako sam nekog uvredio izvinjavam se.

Kolega Lale ovde konstruktivno diskutujemo, a svi smo saglasni da do havarije može doći, ali za to je u ogromnoj većini slučajeva zaslužan ljudski faktor.
Ja iz fotografija kao laik osim konstantacije da se raspala karbonska boca ne mogu da donesem nikakav drugi zaključak.
Sada da nagadjam da li je bila prilikom transporta oštećena........

Jeste karbonska boca. Mislim da je na njoj pisalo omega. Nisam siguran da li je proizvodjac ili model ili sta vec. Pocetkom sledece nedelje cu da vidim doticnog pa ce mi reci sta je tacno bilo jer je poslao fabrici na ispitivanje.

karbonska boca sigurno , kao sto je sigurno da nije nova , ima li slika gornjeg (citavog ) dela ...

Ako bese nova mozda joj se nesto putem transporta desilo... Tipa neki jak udarac po strani sto je doprinelo pucanju.

Omega su izuzetno kvalitetne boce koje koriste američki vatrogasci u najtežim uslovima eksploatacije. Zato je stvar još čudnija.

Na fotografiji se vide tragovi vlage (kamenca) unutar citavog dela boce , znaci nova nije....

Ako ima bilo kakvog taloga ili prljavstine znaci da nije skoro ni atestirana, jer boce se ciste ako ima potrebe prilikom atesta, snima se iznutra kamerom da se proveri stanje zida boce i da se primete eventualne anomalije.

Users who are viewing this thread

Back