brendirana vs kineska optika, veliko vs malo uvecanje

Naravno, ne očekujem ja ništa spektakularno, već da za taj novac izaberem najbolju moguću opciju.
Biće nekad i kvalitetnija optika nadam se, ali za početak dok ja uopšte uđem u taj svet završiće posao i ova nadam se.

Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока

Uvek sam za opciju da se malo saceka i prikupi para i kupi koliko toliko zglavna optika nego dva puta placati..kineza za koji ce se ispostaviti da ne radi kako treba i posle za neku solidnu.

ja sam za pocetak imao optiku carl zeiss kinesku sa kupujem prodajem za 7000 dinara i bila mi je skorz ok za pocetak. koncanica nista ne valja, to nisu mil dotovi nego ne znam ni ja sta ali mi je u pocetku sluzila i sad je imam. montiram je ponekad i nije lkosa
4-16x56 sasvim ok za taj novac

Da li je i dalje zabranjen uvoz optike iz inostranstva, odnosno treba li dozvola da bi kupila optika na eBay-u, AliExpress-u i slicno?

Uvoz nije zabranjen, ali je zvanično potrebna dozvola, tj. saglasnost ministarstva trgovine, a treba imati i predračun koji se prilaže, pa onda taksa od nekih 100e, pa carinske formalnosti... zna to Goxy detaljno bolje.
E sad, neko naruči i ide na sreću, pa mu stigne bez problema, a nekome ne. Čista sreća.

Ponekad mi nije jasna ova naša država. Omoguće kupovinu vazdušnog oružja bez dozvole konačno, i onda postoji neko glupo pravilo za uvoz optike i bespotrebni troškovi kao da se kupuje haubica...

Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока

Tema je postavljena medjutim kad sam sve procitao, nema bas uputstva
Posto vecina nas ovde puca iz hobija to jest cistog zadovoljstva a da ne odvoje bas puno iz kucnog budzeta
Moje misljenje je
1. Sto tanja koncanica
2. da ima tacke i crtice na koncanici
3. sto vise okreta na turetima
4. sto vece uvecanje
5. I naravno paralaks
Mislim da je to to, A ko kolko para ima tolko da odvoji
Ako gresim molim za ispravku ne samo zbog mene nego i zbog drugih koji isto neznaju i nemaju iskustva.

prokat01 said:
Tema je postavljena medjutim kad sam sve procitao, nema bas uputstva
Posto vecina nas ovde puca iz hobija to jest cistog zadovoljstva a da ne odvoje bas puno iz kucnog budzeta
Moje misljenje je
1. Sto tanja koncanica
2. da ima tacke i crtice na koncanici
3. sto vise okreta na turetima
4. sto vece uvecanje
5. I naravno paralaks
Mislim da je to to, A ko kolko para ima tolko da odvoji
Ako gresim molim za ispravku ne samo zbog mene nego i zbog drugih koji isto neznaju i nemaju iskustva.

i još + da to sve super radi?

A zaboravih sve to nije nista ako nemate stvarno dobre dijabole koje leze bas vasoj puski
Dzaba sve pare ako gorivo ne valja

Suštinski da, mada džabe dobro gorivo ako je mašina loša. Ako je optike loša, neće mnogo pomoći ni najbolje dijabole.
To je praktično jedan krug u kojem jedna karika zavisi od druge. Puška, optika, dijabole, strelac...

Znaci Joco ko nema 2000 eura za pusku i jos 2000 za optiku nista od vazdusnog streljastva , jel ?🤓
Zadovoljstvo kod pucanja je najbitnije svako ce kupiti nesto naspram mogucnosti najpre a i ako ima mogucnosti mozda (kao ja) prosto ne zeli dati ogromne pare na hobi ...

Do sada je prošlo kroz moje vlasništvo šest optika. Od toga 4 su bili kinezi :
Swiss arms 4x30
Nikko stirling mount Master 3-9 AO
BSA
MTC Viper pro 5-30(kinez sa Engleskim pedigreom)
Naravno I dva Japanaca koja su čini mi se braća po fabrici proizvodnje:
Swfa ss 16x
Big Nikko
Pogledao kroz još 10ak optika i to je to. Nemam neko znanje na tom polju, ali sam posle par godina i puta koji sam do sada prešao skontao da sam možda odmah trebao da uzmem neku optiku srednje(više) klase kao Big nikko ili pak nešto malo skuplje.
U datom trenutku svaka optika mi je završavala posao, ali ugođaj slike, ulazak u fokus paralaksom i uveličanje ne mogu se porediti među tim optikama međusobno.
Mislim da swfa ima odličan odnos slika, tureti i paralaksa sa dobrom končanicom u tom cenovnom rangu, ali onda kada probaš nešto bolje to sve pada u vodu...
Jednostavno treba poslušati savet iskusnijih kolega da ne treba gledati kroz tudje optike, pogotovo ako su skuplje :lol:

Naravno ne znači da sada svi treba da imamo vrhunske optike da bi se bavili ovim hobijem.
Znam ljude koji sa puškama i optikama koje poseduju ne predju vrednost veću od 600-700 eur, pa opet su u stanju da naprave vrhunske grupe sa takvom opremom.
Najbitnije je uživati u ovom hobiju i naravno za budžet koji smo spremni da izdvojimo za njega da izvučemo maksimum.

skorpio said:
Znaci Joco ko nema 2000 eura za pusku i jos 2000 za optiku nista od vazdusnog streljastva , jel ?🤓
Naravno da ne. :) Pa ja prvi imam puške ekonomske i optike neke srednje klase. Poenta onog što sam hteo da kažem je, da je bitno imati usklađenu opremu, naučiti njene mogućnosti i steći određeno iskustvo. Ništa drugo. A svako će odabrati prema svojim mogućnostima ili afinitetima.

Da se neponavljam ali koje dete ne uziva da se igra sa igrackom od 5 eura nece ni sa onom od 500
Ako pratite forum, a pratite najvece zadovoljstvo su Ledeni i Aleksa oni se zabavljaju i sa Zastavom i Hatsanom
Svejedno im je da li je u pitanju 15 96 ili 170 metara Osim toga Ledeni je jedini koji je opisao svoju optiku takvu kakvu ima
i prilozio slike i iskustva a na nama je da se odlucimo da li nam odgovara ili ne. Mislim da je to smisao ove teme

prokat01 said:
koje dete ne uziva da se igra sa igrackom od 5 eura nece ni sa onom od 500
Može da bude, ali ne mora da znači. Indiviualno je. Ja bih više uživao u optici od 500e nego onoj od 5e. Ali to ne znači da bilo koga ubeđujem da kupuje samo skupe optike. To je moj lični stav, na osnovu onoga što sam video kada sam gledao kroz jeftine i kroz skupe optike.
prokat01 said:
Svejedno im je da li je u pitanju 15 96 ili 170 metara
Ledeni i 15m? Teško to zamišljam. :D
prokat01 said:
Ledeni je jedini koji je opisao svoju optiku takvu kakvu ima i prilozio slike i iskustva
Priličan broj članova ovog forma je opisao detaljno svoje optike, mada istini za volju ne baš u ovoj temi.

Na kraju, ne zameri, malo sam bio ozbiljan, a malo se šalio. ;)

1. ko nezna da uziva i netreba mu , a ko uziva i voli taj i gura sto bolje moze
2. 15m sa zastavom po nekoj magli i zimi ima njihov klip na forumu
3. ima toliko toga opisano ali treba sedeti i traziti

prokat01 said:
1. ko nezna da uziva i netreba mu , a ko uziva i voli taj i gura sto bolje moze
2. 15m sa zastavom po nekoj magli i zimi ima njihov klip na forumu
3. ima toliko toga opisano ali treba sedeti i traziti

Potpisujem

Sve ste u pravu, ali nešto ste svi ispustili. Ima još jedan bitan faktor, a to su afiniteti samog korisnika, što je vrlo subjektivno. Na primer, Sash voli LR kao i ja, ali sam siguran da njemu ni uvećanje od 40x ne bi bilo preterano, a za mene koji gađam gongove i "poslužavnike" 20-25x je puna kapa i kada pucam na 250+ metara. Ili recimo Kircan, za koga mi se već javlja da će uskoro pazariti neku zver 50-60x i gađati na 19 metara :D Svi smo različiti, ali sam istovremeno siguran i da bismo svi, nezavisno od povećanja, tipa končanice, promera objektiva itd, uvek kupovali najkvalitetnije optike koje možemo da priuštimo. Meni se recimo opasno dopada Vortex Razor Gen2 :cool:

Ledeni said:
Sve ste u pravu, ali nešto ste svi ispustili. Ima još jedan bitan faktor, a to su afiniteti samog korisnika, što je vrlo subjektivno.
Upravo sam ja to isto napisao.
Ledeni said:
Svi smo različiti, ali sam istovremeno siguran i da bismo svi, nezavisno od povećanja, tipa končanice, promera objektiva itd, uvek kupovali najkvalitetnije optike koje možemo da priuštimo.
Eto i to sam napisao :)

Users who are viewing this thread

Back