DIANA 350 MAGNUM

Na vise stranih foruma sam procitao da se Diana 350 Magnum preporucuje iskljucivo u 5.5mm kalibru, ne znam razloge

Mene uzasno zanima preciznost tih najjacih Diana u kalibru 4.5 i 5.5, tojest koji kalibar pravi bolje grupe recimo na 40-50m. Kod 4.5 varijante da se koristi najtezi JSB od preko gram, a za 5.5 da se koristi takodje JSB slicne tezine, znaci nesto preko jednog grama. Jos kad bi i brzina bila identicna oko 230m/s za obe puske i oba kalibra priblizno iste gramaze... Pa me onda zanima po vetru na istoj udaljenosti, da se puca bukvalno u istom trenutku, e sad jos kad bi i strelca istog mogli da kloniramo... Ihhh sta me sve zanima, a ne mogu to da realizujem...

enzo said:
Na vise stranih foruma sam procitao da se Diana 350 Magnum preporucuje iskljucivo u 5.5mm kalibru, ne znam razloge

Kojih stranih foruma? Jel' to onih strnih foruma u čijim zemljama je lov vazdušnim oružijem zakonski dozvoljen?

Da, sad ima smisla.. Nisam to uopce povezivao sa lovom.
Da li ima razlike u dometu izmedju 4.5 i 5.5mm?

Diana 350 u 4,5mm kalibru sa težinom dijabole od 0,45g ima početnu brzinu 380m/s(1250 fps) i energiju od 32J.
Koliku početnu brzinu ima ta tvoja u 5,5mm kalibru?

https://ibb.co/q9JBprF

Uzasno me nervira kod svih magnum springerica sto ovde ne postoji lepo ozbiljan industrijski sraf koji povezuje stitnik okidaca, kundak i pusku, a ne samo obican sraf za drvo koji povezuje stitnik okidaca i kundak. Jos taj sraf oblajzne posle prvog skidanja, zato sto slepci nisu busili rupu u drvetu adekvatnom burgijom koja treba da bude tanja i da sam sraf napravi bolji navoj. Kod mene se sada vrti u krug zbog velike rupe... Magnum springerice trebaju na vise tacaka da se povezuju sa kundakom, ne samo u tri tacke. Plus iz fabrike sve puske preko 7.5j trebaju da izadju sa lepkom na srafovima...

Jos nesto vrlo bitno!! Magnum springerice NIKAKO ne smeju da imaju plastican stitnik okidaca, okidac moze da bude, ali stitnik nikako! Zato sto se ti srafovi urezu u tu plastiku, i srafovi ne smeju na tom mestu da se pretezu, zato sto se plastika stanjuje, a moze i da pukne. Znaci nema cvrste i ljute veze... Da li oni tamo imaju neke ljude sa mozgom, diploma nista ne znaci. Ja sam samo u osnovnu skolu regularno isao, a srednju sam ''zavrsavao'' kod Brankovog mosta na pecanju, pa opet kapiram kako treba...

Opet isti problemi sa Dianom. Danas tokom gađanja sam primjetio da mi kotacic na nisanu nije na broju na kojem sam ga namjestio, idem ga okrenuti kad ono opet nema klikova. I naravno opet se sam pomice prilikom gađanja.
Osim toga prilikom napinjanja mi je skoro cijeli cilindar izasao van drveta jer su popustili svi sarafi na pusci.

Preciznoscu mogu reci da sam zadovoljan, probao sam povecati udaljenost i uspijevam na 50m pogoditi limenku od 0,5L

enzo said:
Opet isti problemi sa Dianom. Danas tokom gađanja sam primjetio da mi kotacic na nisanu nije na broju na kojem sam ga namjestio, idem ga okrenuti kad ono opet nema klikova. I naravno opet se sam pomice prilikom gađanja.
Osim toga prilikom napinjanja mi je skoro cijeli cilindar izasao van drveta jer su popustili svi sarafi na pusci.

Preciznoscu mogu reci da sam zadovoljan, probao sam povecati udaljenost i uspijevam na 50m pogoditi limenku od 0,5L

..pa to nije ništa neobično i opšte poznato da se sa Dianom 350 obavezno na gađanje ide sa šrafcigerom... ;)

a je li moguce da se nisan strga od trzaja?
ja sam bas pazio da slucajno ne pritisnem nisan kako je trgovac napomenuo, tako da ne znam od cega drugog bi moglo biti.

Ispucao sam otprilike 500 dijabola, tako da zatezanje u takvim ili kracim intervalima nece biti problem

Naravno da je moguće.
Moguće je čak i kod mnogo slabijih pušaka između 7 i 16J, a kamoli kod Diane 350 koja ima 32J.
Koliko sam shvatio, ispuco si 500 dijabola i nisi za to vreme nijednom zatezao šrafove? :shock:

Naravno, posle svakih stotinjak proveri šrafove. Odvijeni šrafovi kundaka i puška ne može da grupiše, nešto slično ko raštimovana vijolina što ne miže da da lep zvuk.

A mehanički nišan na tako jakim puškama obavezno mora da se bar malo zalepi npr. ovim lepkom:

6250-k2-prolok-medium-6-ml.jpg

Users who are viewing this thread

Back