DIJABOLE

Mislim da ne postoji prizvodnja - fabrika koja nema odredjeni procenat skarta. E sad .. kod nekih proizvoda je pustanje skarta u prodaju bas bas nezamislivo i svedeno na slucajnost ili nedovoljnu trenutnu zavrsnu kontrolu, ... a kod nekih to nije slucaj. Misljenja sam dijabole spadaju u ovu drugu grupu, tj da se ipak i slabije uradjene serije ponude kupcima. Da li po redovnoj ili neredovnoj ceni, to vec zavisi od renomea proizvodjaca.

Sto se tice uvoznika kod nas,barem ovih vecih,apsolutno niste u pravu,da li iko od vas zna da su Jsb dijabole narucene 2022,planirane tek 2024 da stignu,a cene su astronomske,i tako u krug,sve su veci rokovi isporuke,po dve godine u proseku.Konkretno ima uvoznika koji daju i 50000 i 100000e za nabavku,ali jednostavno dijabola nema. Sto se Jsb tice njihov kvalitet je od rata u Ukrajjni ozbiljno narusen i nema veze sa trzistem.HN se vraca iz zimskog sna posle 20 godina i polako prave sve bolje dijabole.Generalno je kriza i kad testiramo dijabole po fabrikama sve teze ide da se nadju adekvatne serije. Videcemo dokle ce tako biti, a da bi se nekoj cevi nasla dobra dijabola,mora se testirati na adekvatan nacin,i onda se trazi serija,cak kalibar nije presudan,pa brzina na kojoj radi itd.puno faktora ima.

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

U tom slučaju naši veći uvoznici ili ne umeju da isplanirajju goods flow ili nisu veliki kupci kod poznatih proizvođača. U Holandiji i Češkoj diabola svih renomiranih firmi ima konstantno u svim modelima i podkalibrima. Redovno poručujem pa znam. Kada kod nas ne mogu nešto da nabavim, poručim ili od Krala ili sa gun.cz. Ko želi može da proveri. Tako da diabola ima. Možda samo kako za koga.

Naravno da ce Krale uvek imati prednost u odnosu na nekog naseg uvoznika,uostalom potrosnja dijabola kod nas je smesna,tako i da uvoznike u neku ruku razumem,jer je uvoz kod nas procedura,a ozbiljnih kupaca nema,sem tako poneko kao Goxy recimo koji uzme par kartona kad nadje dobru seriju,ostali kupuju po par kutija sto je smesno,klubovi koji su veliki potrosaci ne kupuju dijabole u radnji,nego direktno od proizvodjaca,tako da racunica na kraju je jasna. A ja licno znam da je sto se celokupne opreme za streljastvo od oruzja pa do municije doslo do anomalije na trzistu jer su rokovi isporuke oruzja od 6 nedelja pa do 6 meseci cak,sto pre 2 godine je bilo nezamislivo,a cene su astonomski porasle.

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

Iako svi "bežimo" od poručivanja dijabola kuririma, moram ovom prilikom javno da pohvalim MP Tropic Inđija, drugi put poručujem od njih dijabole i oba puta je bila fantazija od pakovanja.

6f337134890e672d214ecba643c3a8f7.jpg

89350022e63687caafec6399daee57dd.jpg

337289c69d5c054daae2914e1c0542d3.jpg

03052961de7af05b59071bf29035e066.jpg

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

Да ли је неко иоле озбиљније упоређивао подложност утицају ветра на путању лакших и тежих дијабола?
На 4:15 Гари прича о две теорије:
1. лакша дијабола брже лети и мање времена проведе у ваздух
2. тежа дијабола има већу масу, па је стабилнија
Ја сам се увек водио логиком да је тежа дијабола боља за ветровите услове, али ово ме је заинтригирало да урадимо пар упоредних тестова у пракси. Аризона нам је идеална за ово тестирање, јер само у изузетним случајевима буде баш без ветра.

Iskreno i mene je ovo uvek interesovalo. Brze , ali lakse ili teze ali sporije.. Kontam da je teza dijabola stabilnija i zbog inercije manje podlozna uticaju vetra.. Sta kazu iskusniji ovde?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ја сам се увек водио логиком да је тежа дијабола боља за ветровите услове, али ово ме је заинтригирало да урадимо пар упоредних тестова у пракси.

Бојим се да није тако једноставно, тежина је само један од параметара и сама за себе не значи ништа. Мора се рачунати и са брзином, пречником, дужином, балистичким... Морају се и параметри цеви узети у обзир.

Бојим се да није тако једноставно, тежина је само један од параметара и сама за себе не значи ништа. Мора се рачунати и са брзином, пречником, дужином, балистичким... Морају се и параметри цеви узети у обзир.
Što govori da je Nenadov empirijski pristup problemu jedini moguć - Arizona i uporedni testovi...

Mene interesuje i ponašanje špicastih (hunting) dijabola. Mislim da su zapostavljene u FT / HFT svetu...zato sam kupio nekoliko vrsta da ih istestiram prvom prilikom u surovim balističkim uslovima Mužljanskih ritova....

Ako gledaš grupu moja iskustva su pokazala da će teža dijabola biti sigurno bolja, tj grupa će biti manja. Vetar obično ima oscijalacija i pošto su one generalno stabilnije grupa će biti manja jer vetar iam manji uticaj. Probati po vetru od 3-4ms u Arizoni i siguran sam da će skoro sa svakom puškom heavy mnogo bolje proći u odnosu na RS, express a verovatno i exact.
Ali ako pričamo o nekoj drugoj vrsti preciznosti, na primer HFT, važnija je sigurno što ravnija putanja, bar po meni.

I moja iskustva govore da teze dijabole bolju grupu prave po vetru, za distancu nisam siguran. Vise puta sam pucao na 25 i 50 metara, po ceono-bocnom 45 i 90 stepeni vetru, jacine oko 10m/s.

Sigurno je da ima tu jos dosta faktora koji mogu uticati na grupu pogodaka po vetru, kao sto neko rece, ali moja iskustva su ovakva kakva sam i napisao.

Ne iskljucujem i suprotna iskustva pri vecim brzinama, duzim cevima, itd.

Kada je vetar 10ms mislim da ne pomaze nista sem kalibra .50 tj 12,7mm sa jedno 450J. Šalu na stranu, Ima tu mnogo promenljivih, oblik dijabole, početna brzina, ali kada je u pitanju 16j , dužina cevi i nije tako važna. Kod muškaraca je 10cm sasvim dovoljno a kod cevi je 28.7cm dovoljno, sve preko je sam určenje. Koliko sam razumeo tema se više odnosi na ove sitne kalibre i ograničenu snagu.
Mada jednom kad sam gađao u arizoni sa 7.62 sa 120J vetar je nosio i po 7cm ako se dobro sećam.

evo ga i taj post

Ма да, о 4,5mm причамо, нећемо залазити у екстреме. И снага око 16Ј, који мање-више (нисмо Енглези 😁 ), и да су сви остали параметри исти, иста пушка и што сличнији облик дијаболе, само различита тежина. Рецимо H&N FTT и H&N Baracuda, или JSB RS и JSB Heavy...

Users who are viewing this thread

Back