DIJABOLE

HN Baracuda FT, HN Baracuda 8, QYS Domed, QYS Streamline... toliko toga treba probati od onoga što nisu sve moguće field target JSB dijabole...
RWS R10 u tunelu prave 250/250 na 25 metara ali se ne bih usudio da pucam sa njima takmičenje napolju, wadcutter jednostavno nije namenjen takvom streljaštvu.

Код мене је слична ситуација, Баикал МП512 (7Ј) отприлике најбољу групу на 25m прави са Геко 0,45g.

Te Geko jednostavno ne stigoh da kako treba isprobam, ali su na prvu loptu prilicno bile ok i kod mene. Nisam zadnja 2 meseca nijednom pucao zbog nekih obaveza.

Iskreno probao sam sa meč dijabolama BR25 i bio sam prijatno iznenađen,međutim godinama su mi bile bolje dijabole sa zaobljenom glavom.Pošto je dosta pcp pušaka prošlo kroz moje ruke najkonstantnije su bile Jsb express,Heavy i pojedine QYS i to pričamo za BR25m dok se sa povećanjem daljine situacija menja.

Mnogo stvari ima uticaj na preciznost diabole. Cev, podkalibar, twistrate, brzina diabole, serija, uticaj vetra na diabole različitog oblika..... Mislim da je najbolje smisleno probati što više diabola i naći onu koja najbolje leži za predpostavljenu namenu.

Da li neko zna za još neke dijabole sa vrlo kratkom suknjom kao što su JSB RS ?
Moja kineska puška najvise njih voli, ali ih kod nas nema u prodaji. Ispucao sam svih 75 komada iz JSB testera, pa bih da pronađem potencijalnu alternativu koje ima kod nas...

Da li neko gađa benchrest 25 m sa match dijabolama ?
Koliko sam pročitao do sada, na forumu preovladava stav da se koriste isključivo field target dijabole za daljine veće od 10 m.
Na 27 m bencrest, ja sam isprobao sve moguće field target JSB dijabole, posle njih sve JSB match dijabole.
JSB Match heavy 0.535 g su mi se pokazale najkonzistentnije.
Onda sam isprobao H&N sport 0.530 g i one su ubedljivo najpreciznije.
Puška je Hammerli 850 konvertovan u PCP i ima oko 12 J u proseku. Čak i sa blagim vetrom match dijabole su mi preciznije od field target.
Da li neko ima slično iskustvo ?
Skoro sam imao odlične rezultate sa jsb simply koristeći fwb 603 i tx 200; Moram da napomenem da sam ubo 2 dana bez ikakvog vetra.Sa vetrom od 2 m/s se situacija drastično menja u korist domed dijabola(zaobljen vrh kao kod jsb exact).

Evo nešto što nema svaki dan. Bakarne Norica diabole. Ne mogu na pištolju da procenim al ostaviću stotinak komada za Bukovu jarugu pa javljam kakve su.
dd2fc7e3d24a02c2dc4f0f004198ce67.jpg
09fba85345478ce0a85880b45b01058e.jpg

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Da ne bi razvodnjavali temu o Weihrauch 57 sa pričom o nabavci dijabola, prebacujem svoj komentar na objavu @BurekUSvemiru:
"Ko nije iz BG nabavka JSB je malo komplikovana :) I ja koliko sam gledao i na hw97 je baš podeljeno, nekome više odgovara jsb express nekome hn ftt... Tako da razumem korišćenje HN, i ja je mogu uzeti u roku od 5 min od stana a JSB samo neka porudžbina... Zanimljivo deluje ova Baracuda 8"

U Novom Sadu retko mogu da se nabave JSB dijabole i delim frustraciju novosadskih kolega na ovu temu. Zemunska firma je počela da se ponaša vrlo monopolistički po pitanju JSB-a i ja sam rešio da koliko god da je nešto bolje, više ne kupujem ništa što nije dostupno u prodavnicama u Novom Sadu. Dijabole nisu skupa roba da bi finansijski nešto drastično opterećivale lager u prodavnicama i ne vidim razlog zašto asortiman ne bi bio bolji.
Još jedan argument protiv kupovine JSB-a u Beogradu ili Požarevcu - skoro sam bio u prilici i kupio JSB u Mađarskoj, a imao sa na zalihi i dijabole kupljene kod nas. Postaviću fotografije kao dokaz - nama "uvaljuju" robu van klase. Mađarske dijabole su sve sjajne i istog oblika, a kupljene kod nas su mešavina sjanih i crnih i ko zna još kakva mešavina podkalibara.

Iskreno ja sam prinuđen da nabavljam dijabole koje mi odgovaraju za pojedine puške iz inostranstva,ali kada naletim na seriju i vrstu koja mi odgovara kod naših uvoznika onda uzmem malo veću količinu.
Primera radi JSB express od pre par godina koji je nabavljen ovde je fenomenalan bio iz par cevi tako da sam nabavio par kartona istog....
Inače u cilju testiranja serija I dijabola kada nabavim novu cev nabavka ide i iz inostranstva i mogu reći da nisam primetio neku razliku između jsb I HN dijabola kupljenih ovde ili nabavljenih iz inostranstva po pitanju kvaliteta izrade.Primetan je pad kvaliteta kod jsb u zadnjih otprilike 2 godine,ali mislim da je to na globalnom nivou.
HN za sada je korektan i u poslednje vreme za pojedine discipline njega koristim.
20240912_084911_copy_739x1600.jpg

Attachments

• 20240912_085315_copy_739x1600.jpg
    20240912_085315_copy_739x1600.jpg
    222.3 KB · Views: 34
skoro sam bio u prilici i kupio JSB u Mađarskoj, a imao sa na zalihi i dijabole kupljene kod nas. Postaviću fotografije kao dokaz - nama "uvaljuju" robu van klase. Mađarske dijabole su sve sjajne i istog oblika, a kupljene kod nas su mešavina sjanih i crnih i ko zna još kakva mešavina podkalibara
Ovo si verovatno u pravu, necu da kazem 100% da jesi, posto ja to licno nisam uporedio i nisam imao priliku da vidim kako je kod Madjara, ali sam video da nije bas sjajno kod nas sa JSB-em, ali mi smo se navikli na to i nase cevi vole skart :). Elem, zasto ovo pisem uopste, da li si ti, ili bilo ko drugi, uporedjivao druge proizvodjace dijabola/slagova, sa onim sto je kod nas u ponudi i u zemljama u okruzenju? Pitanje je, ukoliko je kod svih ista prica, da nama "uvaljuju" II klasu, a ostalima I, onda razumem bojkot JSB-a i ja bi ih bojkotovao, ali, ako je kod svih ista prica...onda ne razumem bojkot jednih, a uzdizanje drugih?! A sto se tice nemanja JSB-a u radnjama, osim u pojedinim, to jeste frustrirajuce, ali, to su po meni jedini krivci te radnje koje ih nemaju, jer kao sto si rekao, nije to neka kinta, pa ce im opteretiti mesecni/godisnji budzet, vise mi lici na nemar i nezainteresovanost rukovodstva tih objekata.

Utisak mi je da su sve to zamršena creva. Mislim da ide ovako:
uvoznici kod nas uvezu određenu količinu diabola i slagova nekog brendiranog proizvođača. U uvezenom kontigentu ima odličnih, dobrih i lošijih serija. Svako od nas pazari od pristigle robe po neku vrstu, jednu kutiju i ide na strelišze da testira. Kada naiđe na seriju koja je odlično legla za njegovu cev, e tada kao kolega Goksi, izvuče sve novce iz šteka i pazari sve što ima od nje. Uvoznicima ostaje lager lošijih serija koje niko ne želi da kupi. Mislim da nemaju mogućnost dopune samo jedne vrste, već moraju da povuku šarenu ponudu ili im se ne isplati nabavka samo jedne sorte zbog troškova uvoza.
Što se tiče Jsb i h&n, i kod jednih i kod drugih ima serija koje su mi se pokazale odlično. I to baš kažem serija a ne modela jer sam nailazio na to da isti model, isto godište a druga serija sasvim drugačije leže mojoj cevi.
Ostaje nam da jurimo što bolju diabolu,testiramo, pa u krug. Ponovo za još boljom

Јуче сам купио H&N Finale Maxx Heavy 0,53 gr, 4,5мм дијаболе пробе ради. Нисам их до сада користио. Каква су искуства са њима?

Utisak mi je da su sve to zamršena creva. Mislim da ide ovako:
uvoznici kod nas uvezu određenu količinu diabola i slagova nekog brendiranog proizvođača. U uvezenom kontigentu ima odličnih, dobrih i lošijih serija. Svako od nas pazari od pristigle robe po neku vrstu, jednu kutiju i ide na strelišze da testira. Kada naiđe na seriju koja je odlično legla za njegovu cev, e tada kao kolega Goksi, izvuče sve novce iz šteka i pazari sve što ima od nje. Uvoznicima ostaje lager lošijih serija koje niko ne želi da kupi. Mislim da nemaju mogućnost dopune samo jedne vrste, već moraju da povuku šarenu ponudu ili im se ne isplati nabavka samo jedne sorte zbog troškova uvoza.
Što se tiče Jsb i h&n, i kod jednih i kod drugih ima serija koje su mi se pokazale odlično. I to baš kažem serija a ne modela jer sam nailazio na to da isti model, isto godište a druga serija sasvim drugačije leže mojoj cevi.
Ostaje nam da jurimo što bolju diabolu,testiramo, pa u krug. Ponovo za još boljom
Mislim da je @nesaceh dao odličnu analizu situacije sa dijabolama kod nas! Ne ostavlja više prostora za bilo koji komentar...

I ja bih se slozio sa @nesaceh i @goxy da nema razlike u kvalitetu i da nama niko od proizvodjaca ne salje skart i niko nam ne radi o glavi nama Srbima. Trziste je takvo kakvo je. Moja nabavka se uvek svodi na narucivanje iz drugog grada i prevoz kurirskim sluzbama. Tako je kako je.
Sto se tice brendova meni je se uvek ali uvek bolje pokazao JSB naspram H&N. Ne kazem da ce neko imati vise srece sa H&N. Jos jedan problem kod nas je sto nema biranja podkalibara pa da se i to proveri. Moja neko vidjenje je da treba za svaku cev proveriti sto vise varijacija dijabola i tako zasigurno znati koja dijabola najbolje pase.
Isto tako treba dijabolu birati po disciplini u kojoj zelimo da pucamo primera radi ima dijabola koje ce malkice bolje pucati na 25m ali na vecim daljinama ce se grupa raspasti i pobednik u tom slucaju bi bila ona druga dijabola ali ako je koristimo za benchrest 25 onda ce se uzeti dijabola koja na toj daljini ima najbolje performanse ali ako budemo pucali FT onda ce se ipak odluciti za drugu dijabolu jer na vecim daljinama ostaje konstantna i zadrzava bolje grupe.. Ali ni tu nije kraj jer je i balistika bitna kao i sama tezina dijabole pa ce spoljni uticaji imati manje dejstva na istu. I tako na kraju neznas sta vise da gledas i koje parametre sve da uzmes u obzir ali meni to pricinjava zadovoljstvo i nadam se da ovaj moj post nikoga nece da uplasi. Ovo su moji neki pristupi biranju dijabola za neku cev.
Nisam jos pomenuo da sve moje testove dijabola radim na 50m jer je to uglavnom daljina do koje ja koristim vecinu moih pusaka.

Users who are viewing this thread

Back