zare said:
Palo mi je i to na pamet ali koliko vidim retko ko preporučuje čišćenje cevi. Inače u pitanju je Zastavina puška.
Čistio sam jednom cev, trebalo je 20-30 dijabola da se "vrati" preciznost ali ništa više od toga se nije dobilo.
Nista te ne kosta da je pazljivo opet ocistis. Lupam .... mozda druge dijabole, malo veci promer i tvrdji materijal, ociste cev od naslaga, pa se posle vrati preciznost. Ne znam da li je to mozda moguce, neka me neko ispravi ako gresim.
Ja jos uvek nisam cistio cev nijednom, puska je zadnjih mesec dva, sigurno ispucala 3000 kom. Pre toga mozda jos 2000. Znaci ukupno oko 5000 za 7 godina.
Ovo verovatno nema veze sa tvojim "problemom", ali to se i meni povremeno dogadja sa Hn sport, pucaju dobro 10 grupa, pa onda 2 budu dosta losije. Pa ponovo pucaju, tj pucam, kako treba. Mada mislim da je u mom slucaju, do strelca, tj mene

. To se dogadja najcesce sa optikom, vrv se u odredjenom periodu pogubim sa postavkom linije oka, uostrenjem koncanice, jer pucam bez naocara, a inace imam +1,+2 dioptriju. Prilicno mi se u odredjenom trenutku zamori oko.
Interesantno je da je to mnogo manje izrazeno sa mehanickim nisanom, jesu grupe u proseku slabije nego sa otptikom, ali tada se vrlo retko dogadja da odjednom sve ode u aut.
Sve ovo pricam za 10-15m sa osloncem, jer nisam jos uvek nasao priliku da kako treba probam na vecim daljinama. Sto zbog nedostatka vremena i adekvatnog prostora, sto zbog moje lenjosti

. U podrumu kuce kada komplet sve izotvaram, imam mogucnost za najvise 14m, ali mi je mnogo smorna ta varijanta zbog svega sto treba predhodno da uradim, te je skoro uvek na 10m, jer mi za to ne treba vise od 1 min vremena za postavku.
Sto se tice samih dijabola, posto sam u zadnje vreme sve i svasta kupio i probao, mogu da kazem sa mojim skromnim iskustvom da JSB Exact 0.547 najbolje radi sa mojom puskom. Posle toga HN sport. Ali to je toliko mala razlika, da mi se za 10m, ne isplati da kupujem dosta skuplje dijabole. Interesantno je sa Cometa Exact, koje su skuplje od HN Sport, nisam zadovoljan. Jednostavno, sa njima se najcesce desi neki nelogican flayer. Ajde da kazem, da sa Cometom grupe budu prosecno, skoro iste kao sa domacim Sport S Match... narandzasta kutija. Imam i H&N Field Target Trophy jednu kutiju (https://www.pirotehnika-mptropic.rs/proizvodi/lov/municija/dijabole/dijabola-hn-field-target-trophy-45mm-1500.html). Odlicna je to dijabola takodje, ali trazi mnogo vise paznje prilikom okidanja. Kao prvo, mnogo teze ulazi u cev, kao da je recimo 4.6mm (nisam merio), jaci je trzaj sa njima, ali kada se to prevazidje, grupe budu fantasticne. Mislim da je materijal kod njih bas bas tvrd, mnogo tvrdji nego kod JSB Exact 0.547.