DIJABOLE

Da li Vam se dešava da kada promenite dijabole prvih nekoliko dijabola budu nepreciznije nego što u stvari jesu?

Definitivno, ja se to izvlacim da je greska strelca da se navikne i da se cev “navikne”. Najvise kad prelazim sa JSB na SportS

JSB, H&N, Excite su nekako "prljave" dok su RWS, SportS, KG&KG, Geco "čiste" i ne prljaju ruke ni posle mnogo ispucanih dijabola. Nekako mi se čini da prelazak sa "prljavih" na "čiste" bude neprecizniji nego obrnuto.

I ja sam to primetio, valjda je i do materijala livenja. SportS mi ne lice na olovne (ne prljaju prste, druga je boja i vidi se da su livene jer im vidim "ivice" po bocnoj strani), pre bih rekao da su aluminijumske.

Mislim da cu da krenem da praktikujem da cesce cistim cev, makar da prodjem sa konopcem posle svakog treninga :D

mzdv said:
I ja sam to primetio, valjda je i do materijala livenja. SportS mi ne lice na olovne (ne prljaju prste, druga je boja i vidi se da su livene jer im vidim "ivice" po bocnoj strani), pre bih rekao da su aluminijumske.

Mislim da cu da krenem da praktikujem da cesce cistim cev, makar da prodjem sa konopcem posle svakog treninga :D

Nema tu aluminijuma.Olovu se dodaje antimon,posle u trakama ide na presu.Jedne od čistijih npr su HN Field Target Trophy Power,koje su presvučene bakarnim premazom.Za detaljnije,bar što se JSB-a tiče:https://www.youtube.com/watch?v=aXcGHf3dhI8

mzdv said:

To nema baš nikakvog smisla, čistiti posle svakog treninga vazdušnu pušku...

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Ja sam cuo da navodno vazdusne puske ne treba cistiti jer neispaljuju projektil iz pomoc barutnih gasova pa samim tim nema ni sta da zaprlja cev i da opet kazem navodno ciscenje moze cak da osteti zljebove jer su dosta nezni kod vazdusnog oruzja...a znam i coveka koji svoju malokalibarku brno 2 30 godina nije cistio i nista joj ne fali...e sad...???🤔😶

mzdv said:

Mislim da je to siguran put ka nepreciznosti. ;)

Zanimljivo... jer sam u knjizi "Sportsko Streljastvo" video da je ciscenje preporuceno posle oko 1000 dijabola, a slicno je opisano i uputstvu za Hatsan.

E sad, preterano ciscenje naravno da ne, to mislim da se slazemo, moja greska. Mislim da je ovo tema koja zahteva dosta eksperimentisanja i empirijskog istrazivanja kroz kontrolisane uslove i hiljade i hiljade dijabola - dakle ne cisti dok ne krene bas da bude sumnjivo haha.

Ja sam imao puške kojima nisam čistio cev godinama,a imam puške koje vole da se provuče koja krpica kroz cev periodično.To periodično se podrazumeva kada primetim da je puška počela da rasipa u konkretnom slučaju je to na nekih 2000 dijabola.Da naglasim da tada provučem par suvih krpica bez ikakvog sredstva za čišćenje.

mzdv said:
Zanimljivo... jer sam u knjizi "Sportsko Streljastvo" video da je ciscenje preporuceno posle oko 1000 dijabola, a slicno je opisano i uputstvu za Hatsan.

E sad, preterano ciscenje naravno da ne, to mislim da se slazemo, moja greska. Mislim da je ovo tema koja zahteva dosta eksperimentisanja i empirijskog istrazivanja kroz kontrolisane uslove i hiljade i hiljade dijabola - dakle ne cisti dok ne krene bas da bude sumnjivo haha.
Knjiga sportsko streljaštvo je prilično zastarela, i osim nekih osnovnih pojmova ne vredi se osalanjati na nju previše. Sto se tiče testiranja i istraživanja, to se odavno radilo, i reći ću ti da većina vrhunskih strelaca ne čisti vazdušnu pušku, konkretno znam višestruku prvakinju Evrope koja pušku nikad nije očistila.

Ja verujem da daljine na kojima se puca diktiraju ciscenje cevi , tesko ce neka puska da rasipa na 10 metara a da je za to kriva prljava cev ali na 50 , 75 I 100 ili vise metara moze tako nesto da bude razlog , pisem iz licnog iskustva bez da nekoga ubedjujem sta da radi sa svojom puskom .

I to ima smisla, ali opet ako se koriste dijabole top kvaliteta, svakako bude daleko manje potrebe za čišćenjem i na većim distancama

Poslednjih nekoliko meseci aktivno pucam 10m. Do sada nisam primetio rasipanje dijabola, mada na 10m teško možemo govoriti o istinskom rasipanju. Ali, kada pucamo u elektronsku metu na deseti deo poena, onda bi i to minimalno rasipanje bilo prilično vidljivo i moglo bi uticati na preciznost koja se traži kod ovakvih pucanja. Ako u budućnosti primetim da puška postaje manje precizna, svakako ću provući suvu krpicu nekoliko puta. Kod ovih gađanja na 10m pucam isključivo sa premijum dijabolama, tako da za sada nisam imao potrebe za čišćenjem, a u budućnosti ćemo videti.

I ja sam na 10m, tako da nisam primetio rasipanje ni pre ni posle ciscenja. Primetio sam talog ali to je od JSB-a.

Svakako mislim da je redundantno za “amatersko” gadjanje

Mislim da to zavisi od cevi do cevi, Na pr. visestruki sampion rusije Rus Bear cisti cev posle 50-60 dijabola jer mu kvari preciznost. Kod moje P35 sam primetio, da posle ciscenja, 1.6g idu mnogo bolje i nema flajera a sa 2.2g se pokvari preciznost i treba mnogo vise dijabola da se ispuca da se vrati.

Jsb jumbo heavy kupljene u mp tropiku tura iz 2022 godine
Pucao sam na 100m ,bukvalno vidim kako spinuju i sa manjom i vecom brzinom,ranije mi je heavy bio odlicna dijabola na 100m.
Da li neko ima slican problem ?

Konkretno spinovanje nisam primetio, ali da su prilično lošije po pitanju preciznosti od serija iz prethodnih godina to jesam.
I ja i još par drugara.

Sent from my RMX3370 using Tapatalk

Slicna situacija i kod mene. Sa Heavy dijabolama iz poslednjeg uvoza vrlo tesko ostvarujem grupe kakve sam imao sa tim dijabolama proizvedenim u 2020. i 2018. godini. Nisu ocajne, ne mogu da kazem, ali svakoko se vidi i oseti razlika, u korist onih starijih. Spinovanje nisam uocio, jer gađam na manjim daljinama, pa se to teze primeti. Ono sto je primetno jeste da mnogo cesce izlece flajer, onako bez ikakve logike😡. Desava se da 4 komada idu u jednu rupu, a jedna dijabola ode citav centimetar i vise u stranu. Pri tome nema vetra...

Users who are viewing this thread

Back