DIJABOLE

@aircgun
Evo boksera ovde:

Ima spicastu glavu (poput nase "Sport Hunting").

Nude i preuzimanje pouzecem, za sve zemlje clanice EU (ali mozda i ove "pridruzene" uzimaju u obzir).

Inace, dijabola veoma slicna modelu "Standard" - zaobljena glava, "knurled" design, to jest uzduzni useci, meko olovo - je Norikina "Hammer" (Norica Hammer) kojih ima i u nasim prodavnicama (ja sam, jesenas, kupio par kutija u Balkan Hunter-u i dobro su mi se pokazale sa N-TEC-om od 5.5 mm). Link:

Spicasta varijanta se zove "Pointed" (Norica Pointed). I njih ima u nasim prodavnicama.

Last edited:
Da, ako nema nekog drugog izbora, onda njih, jer su dovoljno teške, a nisu tvrde. U svakom slučaju, preporuka je jednostavna: probaj da nabaviš što više različitih modela različitih proizvođača i onda testiraš. Drugog načina za utvrđivanje nema.

A ako imam izbora, neki predlog?

Sent from my iPhone using Tapatalk

@aircgun
Evo boksera ovde:

Ima spicastu glavu (poput nase "Sport Hunting").

Nude i preuzimanje pouzecem, za sve zemlje clanice EU (ali mozda i ove "pridruzene" uzimaju u obzir).

Inace, dijabola veoma slicna modelu "Standard" - zaobljena glava, "knurled" design, to jest uzduzni useci, meko olovo - je Norikina "Hammer" (Norica Hammer) kojih ima i u nasim prodavnicama (ja sam, jesenas, kupio par kutija u Balkan Hunter-u i dobro su mi se pokazale sa N-TEC-om od 5.5 mm). Link:

Spicasta varijanta se zove "Pointed" (Norica Pointed). I njih ima u nasim prodavnicama.
Isto sam ih nasao samo u inostranstvu, ne znam koliko bi mi se isplatilo kao hobisti. Za noriku sam cuo da su ok, valja isprobati, da vidim kako ce puska da primi.

Ne znam da li si isprobao domace "Sport" dijabole - meni su se pokazale odlicnim, kako one "paper target" tipa (pljosnatog vrha) tako i one "lovacke" (spicaste), u kalibrima .177 i .22. Isprobao sam ih na pucama: Artemis M16, Snowpeak PP750, Diana N-TEC 34 i Norica Titan i (nedavno kupljenoj) GSG WF600P. Uglavnom, "plinkovanje" (razne flase i konzerve i slicno) >40 metara i papirne mete na 10 metara. Rezultati solidni, slicni onima sa pomenutim modelima firme Norica.
@Joca ti je dao dobre predloge - radi se pouzdanoj municiji koju koristi vecina "zahtevnih" strelaca. Medjutim, ti si sebe ocenio kao "hobistu" i pomenuo si "isplativost". Modeli (firmi Sport i Norica) koje sam pomenuo su znatno jeftiniji od Dzej Es Bi-jevih, pa bi ti mozda vise odgovarali ako se mnogo raspucavas a hoces da te ovo kosta sto je moguce manje...

Smucajuci se po forumu a i po sajtovima, vidim da su SportS na dosta dobrom glasu a cene su smesne. Probacu, posto nisam imao pusku duze vreme, nisam ni bas bio u toku sa ponudom peleta. Za sad idem sa H&N, excite spike i sport. HN sport se pokazuju bolje, tj bolje je grupisanje. Pucam od 10m pa do 30m u metu.
Evo jos jedne vintidz varijante, trosio sam ih na tone i bile su odlicne. Nema ih na nasem trzistu, u to vreme je sve dolazilo preko Madjarske na crnjaka.

Attachments

• 177_Champion_Challenger_Air_Rifle_Pellets-removebg-preview_200x200@2x.png
    177_Champion_Challenger_Air_Rifle_Pellets-removebg-preview_200x200@2x.png
    90.5 KB · Views: 22
Svojevremeno sam ovde, na Forumu, izneo svoje (veoma povoljne) utiske o kvalitetu modela Gamo Match. Pucao sam ga samo iz prelamaca MALE snage (D kategorija), iz stojeceg stava, na 10 m. Taj model je izrazito lagan (0.48 - 0.49 g) u poredjenju sa drugim "olovnjacima". Avaj, odmah me docekase "na noz" ("kako to, pa znamo da se NIKOME nije pokazao kao dobar..."). :giggle:
Takodje mi se VEOMA dobro pokazao Gamo Pro Magnum (ali, testirao sam samo 5.5 milimetarski od jednog grama) u kombinaciji sa N-TEC-om (a pokazao se dobro, kasnije, i sa Artemis-om M16). Sa springericama, najlosije rezultate imao sam sa jednim modelom marke COAL (made in Slovenia, ako se ne varam) i sa modelima cije je telo/kosuljica od zelene plastike a jezgro od tvrdog, zasiljenog metala (Skenco) - ovi probijaju kao ludi, ali isto tako (ludo/rasipno) grupisu. Za izbegavanje!

-Ako ti je probojnost imperativ, ne trazi nista osim H&N Hornet - boli glava koliko je precizan i "materijalno ucinkovit". Ali i skup! Isto vazi za Gamo Red Fire. Izbegavaj (neprecizne a skupe) Polymag i Metalmag - bacanje novca.
-Pomenuti Gamo-vi modeli su nesto jeftiniji od slicnih JSB-ovih i H&N-ovih modela, pa, ako ih nadjes, probaj i njih... Javi utiske.

Last edited:
Jeste, Gamo je generalno na forumu ispljuvan pa ga zato nikada nisam ni probao. Ali se dobro sećam da je najviše pljuvanja bilo za Pro Match a da je Match važio za precizniju dijabolu. Cena im je koliko se sećam bila skoro ista oko 600 din.

Uvek treba probati sve što ti dođe pod ruku, nikada se ne zna kako će se pokazati sa tvojom puškom.

Ali se da suziti, u praksi. Kako? Uporednim testovima. Probas jednu, probas drugu, trecu... Ista meta isto odstojanje, ista puca, dobro "neutralisana"... Da, to kosta, pa i nije za svakoga...

Svojevremeno sam ovde, na Forumu, izneo svoje (veoma povoljne) utiske o kvalitetu modela Gamo Match. Pucao sam ga samo iz prelamaca MALE snage (D kategorija), iz stojeceg stava, na 10 m.
Takodje mi se VEOMA dobro pokazao Gamo Pro Magnum (ali, testirao sam samo 5.5 milimetarski od jednog grama) u kombinaciji sa N-TEC-om (a pokazao se dobro, kasnije, i sa Artemis-om M16).

Ljudi, ja jesam dosadan, ali dajte malo slika tih vaših grupa, ilustrujte svoja zapažanja, tako ćete još bolje pomoći onima koji pitaju.

Prikazao sam rezultate (10 m stojeci stav) nekoliko puta do sada, to jest tokom protekle godine. Eno ih u odgovarajucoj "temi". Sledece nedelje cu, nadam se, biti na prvoj trecini godisnjeg odmora, pa cu svrnuti do Manetove streljane (goxy mi rece da se tamo okuplja vas nekolicina, sredom predvece), da pripucamo zajedno... Ponecu 5-6 modela dijabola i GSG WF600P, da malo i testiramo i vidimo kojoj se pusci koji model najvise "svidja" i slicno...

Last edited:
Ja sam koristio Gamo dijabole u 5.5mm velicini ali su mi se bolje pokazale SportS. Cena im je ista. Gamo ima dosta defekata i skoro svaka druga tesko ulazi u cev. Mozda me je samo tako palo.
SportS je svaka ista, ne nadjem mozda ni 10ak losih iz cele kutije, svaka upada perfektno u cev, ni pretesno ni previse labavo.

Prikazao sam rezultate (10 m stojeci stav) nekoliko puta do sada, to jest tokom protekle godine. Eno ih u odgovarajucoj "temi".
Ako misliš na ovo, ja samo to nadjoh...al to nisu Gamo dijabole o kojim se ovde vodi diskusija, već Sport, one malo zašiljene, kako ti reče...ili ja ne nadjoh te grupe...
Pozdrav od Dragana iz Zrenjanina. Za Prvi Maj, svratio sam do komsije, lovca. Rostiljada i kanonada. Belo (kvadrat od 10cm) sam ja, a lovac je na zutom (14sm stranica). Norica Titan 4.5mm, dijabole "Sport" (one sto su malo zasiljene). Po 5 komada, 10m stojeci stav bez oslonca, otvoreni nisan (open sights). Za ogled - ostalo je bilo plinkovanje. Komsa se vadi da je pio vise piva nego ja, uz pljeskavice...;)

Attachments​

• ja i komsija.jpg
    ja i komsija.jpg
    248.8 KB · Views: 36

SportS je svaka ista, ne nadjem mozda ni 10ak losih iz cele kutije, svaka upada perfektno u cev, ni pretesno ni previse labavo.
A meni SportS Match idu teško u Slaviju 631 i Zastavu. To im je jedina mana što se mene tiče.

Hvala @Joca, ja nemam baš tolika tehnička znanja, pa sam molio da to uradi mesto mene...mislim da bi bar slike grupa, ako ne filmići, bili ilustrativni kada se priča o kvalitetu dijabola. (Pojašnjenje videa-gore levo JSB exact, gore desno HN sport, dole centar Sport S.)
Ali!...nemojte da dajete sebi preveliki značaj dragi moji. Džabe vam dijabole ako ne znate da pucate, ko ja na primer. Evo na ovom videu se lepo vidi efekat grupisanja iz iste puške od istog strelca sa dve "vrhunske" i jednom domaćom vrstom dijabola. HN su dale najbolju grupu-dijabole sa ravnom glavom, koje zbog aerodinamike nisu predvidjene za veće distance ( u proseku do 12 13m ako težite perfekciji). Exact je nešto bolji, sport s je tu negde...opet, ali!!! to je samo po tri dijabole ( da ne bi film bio prevelik za učitavanje). Medjutim, moje isksutvo je sledeće. HN sport za preko 10 metara možete da pucate, ali ne da grupišete, ako vam je serija do 10+ hitaca. JSB će tu biti mnogo bolji, a Sport S je plač majke Božije. Ali!!!...ko kaže da sam ja u pravu. To je iz HW 35. Kada sam ubacio u Streamline Sport S, to je bilo kud koji mili moji, JSB dominirao, isto i iz FWB 300S. Neki će možda pomisliti da sam razmažen, što koristim najskuplje...e pa nisam..sve ovo je prošlo kroz moje ruke..
D 1.jpg

D2.jpg
D3.jpg
Ovde dodajem još i Baracuda Field Target Trophy, Baracuda Match ( koja je je užas blagi, btw) i Baracuda Light ( koja je perfektna). Takodje, za JSB express, koji mnogi jako vole, kao i za JSB Heavy takodje, nemam, nikakvo specijalno pozitivno mišljenje, iako se kotiraju kao najkvalitetnije.
Kao što vidite bilo je tu svačega, ali na kraju se selekcijom dodje do one vrste, koja se pokazala efikasnom u najvećem broju cevki iz kojih sam pucao. A to znači-želim da na 25m pogodim centar BR mete iz sedećeg položaja, želim da na 50m pogodim svraku sa otvorom od 40mm sedeći na zemlji u FT stavu, želim da na 20m napravim grupu do 10mm iz sedećeg (tako testiram dijabole), da bih mogao da postignem prethodne dve stvari. I onda tragam za dijabolom koja to može da uradi u pušci kojom trenutno pucam. I tako se priča svela na JSB exact i Baracuda Light (ALI SAMO ZA MOJE PUŠKE!!!). Dok sam došao do ovog modela razmišljanja, obeutio sam...možda je pogrešan, ali ja se toga držim. Mislim da isto može da se primeni i na ostale zahteve drugih strelaca-npr. želim da probijem vrata od Lade Nive na 50m i onda tragam za dijabolom koja će mi to omogućiti sa svakim pogotkom, ili: želim da pogodim metalnu ploču 10x10cm na 80m svaki put kada pucam i onda tragam za tom dijabolom. Uostalom, ovo je manje više već rečeno u ovim ranijim diskusijama.
Suma sumarum, mislim da nema najbolje dijabole, ima samo "odgovarajuće" dijabole....
Ako sam nekom pomogao, ili bio interesantan, blagodarim, ako nisam....izvinte na smetnji...

Last edited:
@SrpcheTheGreat
Tacno je da sam "okacio" mete gadjane Sport-ovim dijabolama, jer, u vreme kada sam OVE gadjao, nisam vise imao Gamo Match-a (to sam objasnio, dodavsi nekoliko detalja u vezi nabavke istih, cinjenicu da ih tokom duzeg vremena nisam nalazio u prodaji itd.). A naglasio sam moje zadovoljstvo istim modelom i dodao (ne samo u okviru ove teme) da sam prijatno iznenadjen Sport-ovim kvalitetom jer dobijam rezultate VEOMA SLICNE onima koje sam dobijao sa Gamo Match modelom. Verovali ili ne...za sada. Nameravam da ih ponovo istestiram (sa springericama i sa Snowpeak 750) kada/ako ih budem ponovo nabavio.

Last edited:

Users who are viewing this thread

Back