DIJABOLE

"jer dobijam rezultate VEOMA SLICNE onima koje sam dobijao sa Gamo Match modelom. Verovali ili ne...za sada."

..pojasni Dragane ovu tvrdnju,ljubi te brat, cisto da razumemo o cemu pricas...

Da pripomognem:
1/ o kakvim rezultatima se radi (sta i kako gadjas).
2/ na kojoj distanci,
3/ iz svih pusaka koje imas ili samo nekih...
...neka slichka,ako je imas, znacilo bi meni licno,a verujem i vecini, da uporede sa svojim utiscima, ako gadjaju na isti nacin kao i ti...

Sent from my SM-A336B using Tapatalk

Bez želje da se pravim pametan, već čisto ilustraciije radi, otprilike ovako bi trebalo uraditi i onda bi situacija bila jasnija svima koje zanima neka dijabola:

2024-01-10_141939.jpg

Naravno, nemaju svi elektronsku metu uvek pri ruci, ali i sa papirnom metom je moguće odraditi skoro isto.

Skoro sam po ko zna koji put radio amatersko testiranje dijabola koje odgovaraju mojoj pušci.Naravno ja odavno jurim dijabolu koja u 4.5 kalibru može sa snagom do 16j da napravi za mene adekvatnu grupu.Odavno mi test grupe nisu od 5 komada već 10.Oni koji poznaju materiju da nisu samo marka i tip dijabole bitniji već i podkalibar i serija.
Uslovi testiranja su bili tunel 50m sa klimavog stola i ne baš dobrog resta.Puška je walther lg400 sa nešto modifikacija.Naravno ni ja kao strelac nisam baš najbolji i iz adekvatne stege rezultati bi bili bolji.Na žalost nisam napravio više slika i imam samo jednu,ali dovoljno je da se vidi razlika.
Donji red je ista jsb dijabola po 10 komada po meti.Zadnje 2 mete sam ja uglavnom rasuo.
P.S. na primer dosta više vrsta dijabola je u stanju da pravi jednu rupu na 25m dok sa povećanjem daljine se priča daleko menja.

20231223_160920_copy_1389x482.jpg

Skoro sam po ko zna koji put radio amatersko testiranje dijabola koje odgovaraju mojoj pušci.Naravno ja odavno jurim dijabolu koja u 4.5 kalibru može sa snagom do 16j da napravi za mene adekvatnu grupu.Odavno mi test grupe nisu od 5 komada već 10.Oni koji poznaju materiju da nisu samo marka i tip dijabole bitniji već i podkalibar i serija.
Uslovi testiranja su bili tunel 50m sa klimavog stola i ne baš dobrog resta.Puška je walther lg400 sa nešto modifikacija.Naravno ni ja kao strelac nisam baš najbolji i iz adekvatne stege rezultati bi bili bolji.Na žalost nisam napravio više slika i imam samo jednu,ali dovoljno je da se vidi razlika.
Donji red je ista jsb dijabola po 10 komada po meti.Zadnje 2 mete sam ja uglavnom rasuo.
P.S. na primer dosta više vrsta dijabola je u stanju da pravi jednu rupu na 25m dok sa povećanjem daljine se priča daleko menja.

View attachment 17043
Ovo na 10 metara?

Šta ovo u stvari znači? Dobar 3? koji su kriterijumi iza tih reči. Ovakve reči često dovode ljude u zabludu. Kad vam se nešto učini dobrim slikate grupu napišete na koliko metara sa kojom brzinom, puškom, naslon ili bez... što više podataka kako bi drugi mogli da upoređuju rezultate.
-Meta o kojoj je rec pogodjena je sa 5 hitaca.
-Fotografija koje tu metu prikazuje obradjena je programom "My shooting" i sadrzi sve podatke koji su potrebni za procenu grupe. Jasno i glasno sam naveo da se radi o stojecem stavu bez oslonca.
-Dobar 5 - eto sta ovo u stvari znaci... Za mene. Ne mora da bude tako i drugima.

Evo fotke opet, pa ako je neko zainteresovan da je vidi, neka za svaki slucaj obrise djozluke:

Attachments

• NoricaTitan.jpg
    NoricaTitan.jpg
    268.1 KB · Views: 42
Ovo je više prikaz odličnog strelca nego puške i dijabola ;) . Meni je za stav ovo odlična grupa ali za testiranje dijabola mislim da ipak treba pucati sa oslonca da bi se što više izbegao uticaj strelca.

Ništa i nikada nisam napisao, kako ovde tako i na drugim forumima zbog želje da nešto/nekoga zloupotrebim. Ako sam ''širio nebuloze'' ili napisao nešto netačno, to je bilo slučajno - nije bilo uzrokovano zlim namerama ni prema kome, naprotiv - rukovodio sam se isključivo željom i namerom da nekome nekako pomognem (mišljenjem, sugestijom, zapažanjem...).

Last edited:
Prilikom testiranja puske, optike ili dijabole ja uvek gadjam sedeci sa oslonca da bih odmah eliminisao najveci potencionalni uzrok nepreciznosti (mene, loseg strelca)
Ovo su moji rezultati sa Anschutz 335, 10m, fabricki nisan, sedeci, po 5 dijabola.

Najvece pozitivno iznenadjenje je preciznost sa Webley Accupell i Webley Mosquito. (Pricacemo kasnije o JSB I za koga oni sve proizvode dijabole)

Najvece razocarenje obzirom na cenu i reputaciju je RWS R10 (ali ruku na srce, to je vise u vezi zamora sterlca nego loseg kvaliteta dijabole, jer je dodatni test to dokazo)20231003_115756_copy_756x1008.jpg
20231003_120720_copy_756x1008.jpg
20231027_132131_copy_756x1008.jpg
20231027_132317_copy_756x1008.jpg

Last edited by a moderator:
Webley Mosquito Express, koji je iscrtao prelepu detelinu I sasulo 5 komada kroz istu, je naravno nista drugo nego JSB Exact Express, pa I nije preveliko iznenadjenje, jer ta dijabola odavno na dobrom glasu.

Jedino sto je ta presa (ne cela masina nego samo odredjena alatka) rezervisana ekskluzivno sa Webley, kao I sto Air Arms Diabolo Field ima svoju, I Falcon Accuracy Plus.

Znaci da JSB proizvodi dijabole za renomirane proizvodjace oruzija, ponekad po odredjenoj tehnickoj specifikaciji a ponekad identicno postojecoj JSB konfiguraciji sa drugacijom etiketom I nalepnicom.

P.S.
Hvala Adminu na brisanju duplikata

Hvala ti na izvanrednom prilogu - trebalo je tu investirati puno strpljenja i vremena. RWS-ov super h point odlican; Geco Diablo - ja bih tu grupu napravio sa 5 olovnih kuglica za sacmaru, svih 5 odjednom ispaljeno iz pracke;).

Last edited:
Ja sam ti Tortojed u beskrajnoj potrazi za svetim gralom, preciznom a ujedno i jeftinom dijabolom, sto je naravno nemoguca misija, pa tako probam svasta, I staro I novo, renomirano I fus, evropsko I kinesko (QYS nisam jos ali cu uskoro).

I cini mi se da sto vise probam da su sve bolje I bolje, cak I one stare sto sam nekad otpisao, kad ih probam po drugi ili treci put one se nekako popravile i postale preciznije....

E sad, ili su dijabole kao francuski Bordeux, pa su bolje sto su starije, ili mozda sve zavisi od vezbe I hiljade ispaljenih hitaca ....

Potpisujem sve sto si napisao u #1292. Sto se tice njihove "promenljivosti" ("one se nekako popravile i postale preciznije"), to delom mozda dolazi od neujednacenosti proizvodnje. Njuskajuci, tokom dugog niza godina, po nekim evro-americkim forumima, zapazio sam da tamosnji strelci primecuju razlike u pojedinim serijama pojedinih modela, cak i najcenjenijih proizvodjaca. Medjutim, da bi nam zivot bio otezan :)unsure:) postoje i cepidlake i teraci maka na konac. Elem, pre neki dan, svrljajuci po jutjubetu naidjoh na test koji je uradio neki Englez. Tema: u kojoj meri deformisanost dijaboline suknjice utice na konzistentnost doticnog modela? Covek je otvorio nekoliko kutija raznih modela, napravio izbor utoliko sto je izdvojio one koje su bile deformisane dovoljno jako da bi se ovo golim okom moglo primetiti. I gle, testovi pokazase da bas i nema nekih narocitih razlika (izmedju deformisanog i "idealnog" primerka tog i tog modela)...

Mislim da se tu radi i o necem drugom osim razlike u presama. Imam dve vrste JSB Heavy u 4.5mm.
I razlikuju se golim okom iako su iste godine proizvodnje. Jedne imaju mnogo dublju suknjicu od drugih i to da je ocigledno.
Te sa plitkom suknjicom lete kroz istu rupu a te sa dubokom kao da si ih ispalio iz sacmare.
Ako neko zna o cemu je rec i eventualno kako da ih razlikujemo pre kupovine, pomogao bi mnogima.

Konkretno ako su iste serije dijabole onda nema razlike.Mislim da imam JSB exact preko 10 različitih serija dijabola I svaka serija je priča za sebe na papiru.Papir najbolje pokaže stanje stvari.Čak neki od nas imaju i tzv. ,,pellet resizer'' u više potkalibara....Da ne pametujem previše I ne otkrivam kuda ova ,,bolest'' može da ode🤣
Jednostavno kada nađete dijabolu koja vašoj pušci i mozgu godi probajte da kupite tu istu seriju u što većem broju.Barem ćete onda imati stavku manje da krivite za loše rezultate.
Ovo iz mog ličnog iskustva pišem🤣

Mislim da ovaj video otkriva mnogo toga, a Hajncu Rajnkemajeru treba verovati:

Ovde vidimo da čak i prilično deformisane dijabole pogađaju dovoljno precizno. Ali... (uvek to ali), kada se teži vrhunskim rezultatima, pogotovo u gađanju iz stava gde razlika od 1/10mm donosi razliku između pobede i gubitka, onda ovo ima uticaja. Za naše amaterske potrebe i uslove, jasno je da razlika između oštećene i ispravne dijabole i nije velika.
Međutim, kao što sam shvatio iz ličnog primera, ali i slušajući šta naši iskusni treneri govore, mi često zanemarujemo jednu mnogo važniju činjenicu: previše pažnje obraćamo na neke druge stvari, a manje na suštinu. A suština je u veštini i umeću strelca.

@TorTojed

Kupim JSB 5.5mm Express, mozda RS, definitivno nije Heavy (cudi me da nisam zapisao) preko poste, I to stigne urnisano, bukvalno nagnjeceno kao da su ga gazili u transportu, I posto nisam mogao da reklamiram, uzmem I sortiram u 3 kategorije:

A - odlican 5
B - dovoljan 2
C - da te moje oci vise ne vide, ni za pecanje te ne bi na najlon okacio
20230117_133757_copy_1032x774.jpg
20230117_133917_copy_1032x774.jpg

I ispalim seriju po 10 na 23 metra, I ostanem sokiran rezultatima jer je I najgora kategorija grupisala vise nego zadovoljavajuce po mojim standardima (ispod 20mm na 23m).
20230117_143817_copy_774x1032.jpg

JSB koristi mekanu leguru I tanku suknju, pa se lako deformisu ali ocigledno I lako isprave jos u cevi kad ih potera pritisak od 15ak dzula. (Znam da se pritisak meri drugim jedinicama, ali kapirate sta hocu da kazem)

Druge marke nisam probao na testu deformisanosti jer mi H&N , RWS i Crosman nikad nisu stizali tako urnisani.

A ko je koristio H&N FTT zna kakva je muka ugurati dijabolu u cev, kao da je pogresan kalibar, sve palac boli.

Users who are viewing this thread

Back