DIJABOLE

niti Skoda moze biti Audi :mrgreen:
realno, nemoze se za tu cenu ocekivati takmicarska dijabola. Niti blizu. Odlivak je predpostavljam najlakse resiti alatom. Ali nije sve ni u odlivku - ispravite me ako gresim - veliku ulogu igra dizajn, ali isto tako veliku ulogu igra i sastav olova od kog se "otkivaju" dijabole.

E kad onda proizvođač sredi alat, pa sredi leguru od koje se pravi dijabola, pa ovo pa ono, dijabola onda bude duplo skuplja, i onda prosečan Srbin kaže "skupo ti je to, ima na pijaci za 100din", i onda se prodavac zamisli i aže "što da pravim kvalitet, kada 99% ljudi samo cena interesuje". ;) :D

Ajde kažite da nisam u pravu :lol:

OK, ko je raspolozen da mu posaljem ovih 200 target dijabola i 40 istih takvih samo "beskrilaca" glatkih i probranih, na testiranje naravno besplatno. Rezultati bi mogli da se objave na forumu. Naravno, ne ocekuje se extra preciznost, ali da vidimo gde smo u poredjenju sa turskim i ostalim u tom cenovnom rangu. Opet napominjem da je ova cena samo za clanove foruma :D

Krajnje fer ponuda! Ja mislim da bi Srđan to odradio najbolje jer jedini ima vremena i živaca za 10m stajaći stav :lol:

"Ako ne postoji masinski nacin, i ako bi
to mogao da odradis rucno". To ne bi bilo nikako isplativo (barem za rucncno poliranje) za to treba imati volje i sprpljenja,ipak je 4,5mm mala velicina........

Test ako se i radi (preciznosti), sigurno se ne radi stojeci i bez naslona.
Ono sto se testom zeli pokazati je preciznost same dijabole u kombinaciji
sa nekom puskom a ne vestina strelca, taj faktor nije isti kod svakoga,
normalno, i u testu (eksperimentu) je varijabla koja se zeli iskljuciti.

Cak i moja preciznost u standardnom gadjanju varira od mete do mete
i od dana do dana, a kamoli preciznost razlicitih strelaca. To nas ovde ne zanima.

Dakle, ako bih i radio test, radio bih ga sa naslonom na 10 metara, i eventualno
ako bih negde imao priliku na 15 i 20.

Sto se cene tice, nju formira prodavac na osnovu ponude i potraznje na trzistu,
i to je potpuno njegova stvar, moje je da potrazujem nesto, a na prodavcu je
da to nudi i da odredjuje cenu, na koju ja pristajem ili ne. Cena od 100 din za 250
komada ovih 4,5mm dijabola koja je ponudjena je vrlo dobra cena, ako se ispostavi
da su te dijabole zadovoljavajuce preciznosti, vrlo dobra ponuda.

Ali zasto ne unaprediti kvalitet svog proizvoda, ako je to moguce, a koliko sam
shvatio ovog clana njemu jeste stalo da "ispita trziste" i da svojom ponudom
maksimalno izadje u susret trzistu. Ako ja pitam da li je moguce da odlivak bude
precizniji - to je samo na prodavcu da kaze, kao i koliko ce takve dijabole biti
skuplje jer njihova izrada trazi dodatno vreme ili sredstva, sto je sasvim jasno.

@standza61 - to da li je isplativo iskljucivo je stvar prodavaca.
Isto tako, ne mozes reci da je isplativo ili ne, kada covek nije rekao
ni cenu tih dijabola (recimo 100 komada) koje bi bile probrane i dodatno ispolirane :)
Ako bi recimo stavio cenu 160 ili 180 din za 250 komada, mozda bi mu se isplatilo da to radi,
a opet je dosta jeftiniji od Geca koji kosta 225 dinara za 250 komada :)
To samo on zna :)

Moje kao kupca je da izvoljevam sta hocu, a na prodavcu je da ponudi ili ne i formira cenu :)

Sve zavisi kako bi polirao dijabole,na masinski nacin bi mu se to verovatno isplatilo,ali da to radi rucno sigurno mu se ne bi isplatilo,na osnovu same logike se to moze zakljuciti....uzmi alat i probaj ispolirati 10 dijabole, pa pogledaj vreme za koje si to uradio....a onda razmisli o ceni za koju bi to radio.....

Hehe... ja sam inace zubni tehnicar po srednjoj struci (pre nego sto sam
zavrsio faks, radio sam 3 godine u Domu zdravlja kao zubni tehnicar), i
radio sam sa metalom, lio razne legure, pravio vostane zube, ulagao u mase
za livenje, topio metal, lio, posle peskirao, obradjivao... nije mi to bas tako
strano, ali konkretno ne znam kako se radi sa olovom i prave te dijabole.

Jedino sto znam je da je olovo meko i da su olovne pare otrovne
izrazito i da ih je vrlo opasno udisati. Mozda bi i rucno bilo dovoljno brzo
ako se nadje neki nacin da se to radi brzo sa nekim alatom, 100 komada
zavrsis brzo, a sto da ne ako se moze dodatno naplatiti a da opet bude isplativo.

Recimo, zubotehnickim motorom za obradu metala, ta nesavrsenost odlivka
bi se adekvatnim nastavkom sredila za recimo 10 sekundi kada se neko izvesti malo.
puta 100 dijabola... eto, malo vise od 15 min za skuplju kutiju na kojoj pise "special" :)

Zapravo bismo se iznenadili kada bi vecinu skupljih dijabola zumirali odredjeni broj puta. "Krilaca" i ostalih tehnickih nesavrsenstava ima na sve strane. Evo kako to izgleda na 4.5 Diana High Power, konkretno (s'tim sto ona strana koja nija slikana nema krilca sto garantovano rezultuje disbalansom).

dianahk.jpg

diana2ra.jpg

Dijabole said:
Target 4.5 mm, kvalitet je zadovoljavajuc s'obzirom na cenu. Kolicine su ogranicene, ali ima ih dovoljno, pa ko je zainteresovan, moze me kontaktirati ;)
target2.jpg

targeta.jpg

Glupo je da repliciram sebe, al' ajd sad.. :D

Target mogu da se dorade, ukoliko bi postojala potraznja istih!

Dijabolo (šta ćeš, takav si nadimak izabrao :lol: ), tebi svaka čast na entuzijazmu, jer pretpostavljam da to nije posao od koga se mogu napraviti pare. Mnogo posla sa malom zaradom, ali to je druga priča.

Kada bi ti imao dijabole koje su bolje od vrhunskih, opet bi mnogi kupovali brendirane, jer je psihološki momenat kod ljudi jaka stavka. Npr, kada bi kod Geca (koji je opet ništa posebno, jer i on ima klase) bio flajer to bi mnogi pripisali sebi, a sa tvojim dojabolama bi pripisali dijaboli. To je ona priča "žena mož' da bude iz selo al' auto mora da je iz Nemačku" :lol:

U svakom slučaju, podizanje kvaliteta dijabole je i u tvom interesu i u interesu potrošača, samo što je naše tržište specifično, i velika većina gleda cenu a ne kvalitet.

@Put-in

Nick je podrazumevan i Shumachera su zvali bolid pa gle' dokle je dogur'o. Takva mi sudbina, sta ces ;)) hehe
Salu na stranu...

Apsolutno se slazem sa tobom, to je cinjenica. Ali to je inicijalna kapisla za entuzijazam. Moj cilj je kvalitet slican baracudi i FTT u cemu cu nadam se, uspeti, bar priblizno (za mesec, dva bice dostupne za testiranje). U svakom slucaju, FT takmicenje kod nas jos nije uslo ni u pubertet, ali ako kvalitet vremenom postane prioritet, a ne prestiz, onda bi u buducnosti moglo da bude mesta i za domace brendove koji bi, generalno, imali sta da ponude, ali za uzvrat i mesto na kojem bi opstali.

Ali da ne bismo isli u off, rezultati su mnogo bitniji od filozofije, pa za sada mozemo da pricamo samo o onome sto nam je dostupno za koriscenje, po sopstvenoj zelji ili potrebi.

Da, tako se najbolje vidi, kada se dobrim aparatom naprave
fotke iz nekoliko uglova u tzv. "macro" modu.

Naravno, i na skupljim dijabolama se mogu primetiti nesavrsenosti, samo je pitanje kog su stepena na kojim dijabolama.

Ovo kad Dijaninih dijabola nije problem, več najviše odljev od klupa koji strši i pravi debalans nakon što dijabola izađe iz cijevi, to je problem s Gamovim dijabolam.

Što manje olova strši izvan dijabole putanja je boja tj. dijabola ima bolji balans. A Diana je ostatak od probranih Baracuda dijabola.

Evo čisto da stavim i ja neku sliku. MaR Dynamic dijabole 1.32g-20,3gr. I ovde se vide nesavršenosti (naravno kada sam ih slikao skoro pa mikroskopom), a kada se uzmu u ruku tada izgledaju dosta bolje nego što slika to pokaže. Test sledi... kad okrečim stan, a još nisam ni počeo :lol:

Attachments

• dijabole.jpg
    109.6 KB · Views: 5,476
Koliko vidim ove mar dijabole nemaju tragove kalupa,al su nejednakih duzina,obratite paznju na one u drugom redu...

Naspram Gamovog Promagnuma ove dijabole su premija. Neizgledaju tako loše samo su vrhovi malo oštečeni(ako ja dobro vidim) ali to se može popraviti u daljnjoj proizvodnji. Jako je bitno i koliko je olovo tvrdo.

krky said:
Naspram Gamovog Promagnuma ove dijabole su premija. Neizgledaju tako loše samo su vrhovi malo oštečeni(ako ja dobro vidim) ali to se može popraviti u daljnjoj proizvodnji. Jako je bitno i koliko je olovo tvrdo.

Koliko bi trebalo da bude tvrdo?

Users who are viewing this thread

Back