Dakle, pošto sam ja moju lutku sinoć razgolitio, opšti utisak je sledeći. Kompletna mehanika je perfektno očuvana, to se vidi po zegerima, luftovima pinova, kočnici, sedištu kliznog mehanizma. Okidač podešen perektno, jasna prva faza, okidanje kao perce, sve u svemu utegnuta. Ako se može reći za pušku staru 50 godina (pronadjosmo da je '74) da je relativno malo korišćena,(npr manje od 1000000 dijabola) onda mi se čini da jeste.
Kundak je u perfektnom stanju, osmirglan, čeka ga šaftol.
Unutra je malo zapeklo, jedva sam izvadio cilindar klipa iz sanduka. Ćapalo se po delovima ko da je tudje, nije se štedelo, mislim da je grafitna, kako god, previše je...
Sada je sve to podmazano Vojinom mašću, samo fercera. Cevka i sanduk po površini imaju tačkastu koroziju, a najviše pri vrhu cevi, gde se obično hvata puška kada se spušta na podlogu (kad se ne tretira ko princeza) i dosta je oštećen brun. Pokušao sam blažom varijantom da regerenišem to, ali nisam zadovoljan, tako da će ići šmirgla, pa lagano i slojevito. Sve u svemu vrlo sam zadovoljan.
p.s. naravno, kako to uvek biva, pukla je opruga, odmah stavljena zamenska, dok ne stignu originalni delovi.
Kad sve završim, upoznaću sam sa old fashion nemicom...
Sportski pozdrav...