FX Impact .22 silver

Izvinjavam se sto upadam na temu ali sam je pazljivo pratio i evo da pokazem kako je izgledao C3 sa mog impacta... za sad sam stavio obican o-ring koji paše dok ne nabavim delirn.

C3 = slika C; deo broj 3

https://fxairguns.com/wp-content/uploads/2019/12/impact-MkII-191220.pdf

Iskren da budem od kad sam ga uzeo nisam menjao aj da kazem oko 4-5000 dijabola. Zainteresovao sam se tek kad mi je nastao problem da nisam mogao da dobijem 260m/s sa Jsb MkII. Inace na toj brzini Impact mi kolje na 100-120m. Sve sam pokusavao, otvarao-zatvarao ventil podizao pritisak, na tockicu oprugu takodje odvijao-zavijao... nikako preko 240 m/s... kutiju sam sasuo i nista nisam uradio.... i citajuci ove postove shvatim koliki uticaj ima C3 i za krenem da ga rasturam i imao sam sta da vidim. Zamenio i sad lagano 260m/s i to na fabrickim podesavanjima hamera i ventila, regulator mi je sad na 140bar. Kad vudem imao vise vremena probacu da smanjim pritisak a da dobijem tu brzinu.

mrle88 said:
Izvinjavam se sto upadam na temu ali sam je pazljivo pratio i evo da pokazem kako je izgledao C3 sa mog impacta... za sad sam stavio obican o-ring koji paše dok ne nabavim delirn.

Pošalji mi adresu u privatnoj poruci, poslaću ti par delrin podloški i miran si dok imaš pušku.

Hteo bih javno da se zahvalim Sandru sto mi je nesebicno poslao C3 delirn i jos par gumica. danas mi je stiglo postom sutra ide montaza :)

Hajde pakuj to! Pa da vidimo taj monster rds na 100bar kako hefta.

Montirano nešto davno nabavljenu i nešto novo.
guica.jpgsina1.jpgsina2.jpgsetup 1.jpgsetup 2.jpg
Butpad ko butpad, nema neku ozbiljniju funkciju, nabavljen pre godinu dana iz razloga što mi onaj gumeni nekako ne ide na oko. Malo bolje pozicionira pušku u ramenu i to je sve.
Šina iz jednog dela sa "trigger guard"-om je već druga priča. Povećava dužinu oslonca puške i smanjuje pomeranje tačke nišanjenja. Bipod je izbačen napred za dobrih petnaestak cm i skoro da dobijam geometriju kao na klasičnoj pušci što za gađanje sa osloncem dosta znači. Ako tako pokaže testiranje kojem se nadam uskoro, mislim da će to biti ozbiljna nadogradnja i da će opravdati ulaganje. U pitanju je duraluminijum dobre debljine koji jedva da fleksuje tek kada se puška pritisne toliko jako koliko se u normalnoj upotrebi nikada ne dešava.
Blok za repetiranje mi se dopao na prvu i pošto sam imao problem sa izvlačenjem pina na polugi za repetiranje u original bloku i pojavom oderotine na glavnom bloku bio je plan da ga nabavim čim se pojavi negde u Evropi za kupiti. Taj pin sam sanirao epoxy lepkom zauvek ali neizdrž je bio jači. Probao sam i sa polugom na levoj strani ali svako malo je desna ruka natezala na prazno nakon okidanja pa sam vratio polugu na desnu stranu dok ne probam u praksi i ne naviknem se.
Plenum od oko 60+ccm sam ostavio poljski, to je druga serija sa poboljšanom osnovnom i završnom obradom. Nije mi se dalo da stavljam ovaj FX-ov jer me mrzi da rasklapam do kraja nešto što, da ne ureknem, radi odlično. Na 100 bara ide sve od kalibra 5,5 i 6,35 što imam od municije na brzinama koje god želim a da su razumne bez dodatnih tegova u čekiću. Verovatno ću iskombinovati poljski plenum sa sistemom kontrole ventila power plenuma jer je izbačena gumena kuglica i ubačena opruga. U nekom narednom postu ću objasniti zašto tako i zašto ostavljam staro kućište ventila u zadnjem bloku a sve ima veze sa kvarom delrin zaptivke pre par meseci i uzrokom istog. Cela priča se složila i došla na mesto.
Čekam priliku da testiram u realnim uslovim i odlučim kuda dalje.
Živeli.

P.S. od Hume ostala samo nalepnica :) Kod našeg servisera nabavio vijak za štelovanje regulatora iz AMP serije i razlika je što mu je vrh kontaktne površine sa klipom sada sfernog oblika i ne urezuje se tako lako u čelo istog za razliku od kupastog na starom. Živote lutalico, gde spičih dvesta ojra :roll:

Okidač kod Impact-a je voćka čudnovata. To je veoma jednostavan sistem koji se sastoji od dva pomična dela i opruge.
Jedan deo sadrži vijak u koji je ubačena opruga i nabijena kuglica na vrhu i on glumi drugi stepen. Sila stiskanja kuglice se ne može menjati. Kompletnu težinu povlačenja određuje jedna opruga koja nema štelovanje i njen otpor se oseti u oba stepena. Bilo je pokušaja da se skrati ta opruga i ništa se nije dobijalo ili je bilo zanemarljivo a u najgorem slučaju dešavalo se da kada se okidač dovede do drugog kolena i ako se odustane od gađanja, opruga nema snage da okidač vrati u početni položaj. Prisustvovao sam gađanju iz jedne puške gde se u toj situaciji prilikom odustajanja od opaljenja i puštanja okidača dešavalo da puška tada opali svaki put što je bilo uzrokovano lošim podešavanjem a sve u želji da se ikako olakša taj drugi stepen. Površina delova C22 i C38 je komplet nekako gruba, materijal je tvrd, zaštićen nečim crnim i pod prstom jako fino rapavim nanosom. Za početak sam te dve kontaktne površine ispolirao vodobrusom od 2000 pa 25000 i na kraju 3000. Slikao sam samo deo C22, drugi sam zaboravio. Kakav je tu dobitak bio i da li jeste teško je reći mada zakon fizike nalaže da glatke površine lakše klize. C23 je ta mala opruga koja stalno učestvuje u sili otpora a C25 je bucko vijak sa oprugom unutra i kuglicom na vrhu.
poliranje.jpg
Ovako je izgleda površina "trigger sear" dela C22 nakon poliranja
skroz.jpg
Tu dolazi ponovo fizika za šeti razred osnovne škole gde je jedan pametan bradati Grk rekao "dajte mi polugu i pomeriću svet". Razlog nedavne nabavke kompletnog kućišta okidača sa produženom šinom je bio mala kocka. Po slikama sam utvrdio da je donji deo nekoliko mm dublji i sam prozor odnosno "trigger guard" je veći. Nadao sam se da me slike ne varaju i ispostavilo se da nisu. Zašto... Standardan donji deo kućišta je limitirajući faktor za spuštanje pločice okidača ili kako se već kaže za "trigger blade". Prilikom repetiranja okidač se pomera prema napred i blago ka dole zbog pivot tačke dela C22. Ako se spusti pločica niže ona zakači u donji okvir i ne može se repetirati. Sada mogu spustiti okidač nekih 4-5mm niže što povećava efektivnu dužinu poluge za oko 20% i trebalo bi toliko da olakša drugi stepen. Nemam onaj đavo za merenje sile okidanja i pošto sam sve to radio u dve etape, izgubio sam osećaj kakav je okidač bio pre svih zahvata. Činilo mi se da je drugi stepen lakši ali placebo je opasna stvar... Juče smo Milan, Fric i ja uporedili Fricov netaknut okidač na Impact-u sa ovom mojom budževinom i sva trjica se složili da je okidanje mekše. Koliko je u gramima ili kilogramima to neki drugi put ako se ikada sretnem sa tim sokoćalom za merenje.
Sve u svemu, ja zadovoljan, dve muve jednim udarcem :geek:

Generalno gledano sigurno je znacilo poliranje ali definitivno duza poluga od tih par mm je bila kljucan faktor. Da Sandro, bas je osetno omeksan okidac jer mi je ostalo u secanju kakav je bio.
Sada sa produzenom sinom imas stabilniji oslonac a sa svojom snalazljivoscu i znanjem i mnogo bolji okidac.
Moram da kazem da je celo to kuciste sa sinom bas perfektno i tacno uradjeno i lepo se uklopilo na pusci! Svaka cast na dobroj investiciji i uradjenom okidacu👌

Definitivno je produzena sina sledeca stvar koju kupujem, sto zbog ubedljivo boljeg oslonca i posebno zbog okidaca koji je stvarno postao meksi onim spustanjem

Users who are viewing this thread

Back