Southforce said:
Na ovom forumu naucio sam da springerice lome optiku zbog bidirekcionalnog trzaja koje imaju prilikom ispaljivanja, a da je to izrazenije kod "magnumki" koje su u rangu od 16J-20J. Interesuje me da li su puske iz D kaegorije (ili cak menje snage od prosecnij 16J) manje podlozne ovom efektu lomljenja optike? A ono sto me najvise interesuje - postoji li neko pravilo po kome moze da se ocekuje da optika strada, tipa posle ispaljenih 2.000 dijabola, ili to uopste nema pravila?
Ono sto mogu da kazem za sebe je da ne ocekujem da cu ispaljivati vise od 100-150 dijabola nedeljno, sto samtram da je u poredjenju sa nekima od vas statisticka greska, pa bih hteo da znam sta mogu da ocekujem u pogledu trajanje optickog nisana koji budem namontirao.
Što se optika tiče, nikakvog pravila nema, niti se može unapred reći koja optika će izdržati, a koja neće. Ono što jeste poznato, to je da su puške manje snage ipak znatno "nežnije" prema oprtikama, pogotovo ako se koriste ili jednodelni nosači, ili Dianin ZR Mount. Na žalost i oko njega se lome koplja po pitanju efikasnosti, a mnogi tvrde da kvari preciznost puške, što ja lično nisam primetio. Problem kod ZR maunta je što zaista može praviti problem ako nije utegnut kako treba. Svi zavrtnji moraju biti pravilno dotegnuti i istom silom. Takođe, treba često proveravati gumene stopere, itd... Dakle, činjenica je da sa ZR mauntom treba eksperimentisati, ali na žalost, uz mogućnost da se pokaže kao neefikasan. Možda bi za puške male snage najbolje bilo koristiti jednodelne(magnum) nosače. Ovde mislim na puške maksimalne snage do 16J, a najbolje 7,5 do 10-12J okvirno.
Southforce said:
Primetio sam da vise kolega sa foruma istice da bi voleli da gadjaju sa daljina od 30-50m (izmedju ostalog), sto bih i ja svakako probao ali bez pritiska neke preciznosti i pravljenja nekih grupa pogodataka - gadajo bih neke random predmete. ALi, za moje neko laicko shvatanje to je skroz izazovno bez optickih nisana, u suprotnom pogodak u Yuga sa te daljine bih smatrao licnim uspehom.
Ovo je već tema za širu diskusiju, ali generalno, pogotovo za manje iskusne, gađanje slabim puškama na daljinama od 30-50m ipak zahteva malo (više) iskustva, naročito ako bi se koristili isključivo mehanički nišani.
Zato sam mišljenja i neka to bude moj predlog, za početak kupi pušku manje snage (u startu zanemari priče nekih o "probojnosti", supersoničnim brzinama dijabole i slično) i pucaj na daljinama od 10 do max. 15m mehaničkim nišanima. To je ono što zovemo "plinkanje". Dakle konzerve, jabuke, čepove, itd... Tako ćeš najlakše steći osećaj sa puškom, upoznaćeš je, shvatiti njene mogućnosti, vežbati preciznost. Onda kupiš jednu solidnu optiku, pa malo povećaš daljine, recimo 20-30m i tako polako korak po korak. Ako vidiš da uživaš u tome i ako ti lepo ide, porašće i zahtevi, ali za početak, ja bih uradio tako.
Naravno, ovo je samo moje mišljenje, a ovde ima mnogo iskusnijih strelaca koji imaju veliko iskustvo sa springericama, pa će i oni dati svoj savet.