Izbor puske nizeg cenevnog ranga-saveti

Stoeger Industries
Компанија

Надређена организација: Benelli Armi S.p.a.
Седиште: Сједињене Државе
Основано: 1924., Акокик, Мериленд, Сједињене Америчке Државе
Подружнице: Stoeger Publishing
Стоегер Индустриес је произвођач и увозник ватреног оружја у Сједињене Државе. Компанија Стоегер Публисхинг такође објављује књиге и видео записе о ватреном оружју, лову и риболову. Седиште компаније Стоегер Индустриес је у Аццокеек-у, Мариланд, Сједињене Државе.
e sad dal se ovi modeli sto se prodaju kod nas prave u kini ko i gro svega drugog,ja ne znam,ovo su podatci koje sam ja nasao kad sam sebi trazio

Hvala puno na odgovorima. Još se lomim ali mislim da će na kraju da padne Stoeger. Kad kupim javljam

Gersh said:
Hvala puno na odgovorima. Još se lomim ali mislim da će na kraju da padne Stoeger. Kad kupim javljam
ja isto mislim da uzmem Stoeger-a , nego em moram da malo sacekam neke pare em kod nas nisam nasao S3 verziju vec Sport. Ajde de ,nije neka razlika, jedna ima prigusivac ugradjen u cevi a druga ima 10cm duzu cev, Spolja gledano cevi su iste duzine ali cev unutar spojlnog "oklopa" je u verziji S3 kraca za duzinu prigusivaca,sve ostalo je 100% isto. Malo sam popizio kad sam video da u prodavnici gde je prodavan za oko 20.000 din vise ga nema na stanju, sad ima za oko 25.000-28.000 i blizu 30.000 sa optikom sto mi je skupo a i necu optiku.

Ako te dobro razumem gledaš x20. Ja merkam x5 što je slabiji model. Ako pazarim postovaću slike ovde i malo amaterskih komentara, čisto da ti dam neki reper. Sad nisam siguran ali cenim da bi x20 u odnosu na x5 trebalo da bude u svemu bar za nijansu bolji.

Obzirom da se Stoeger rasprodao, ipak sam uzeo Dijanu 21. Dizajn kočnice je malo drugačiji nego što sam video u opisima ove puške ali nije loš. Kundak nije loš, ali bi mogao da bude malo bolje finiširan na spoju leve i desne polovine. Ipak ne utiče na funkcionalnost niti smeta. Sam dizajn kundaka mi malo smeta, obzirom da podkundak ima neku izbočinu za nijansu preblizu (po mom ukusu) težištu puške. Nateže se ni prelako ni preteško. Ispalio sam samo jednu dijabolu u novine na terasi (neka glorija ili tako nešto). Očekivao sam da neće da prođe ali ipak jeste, i zadržala se na zimskoj gumi iza. Razdaljina nekih 4m. Okidač je metalni i nije pretežak, ali je nekako labav (moguće ga je pomeriti iz nultog položaja jedno milimetar levo i 3-4 mm desno). Sve u svemu srećan sam ko kuče u liftu.

Cestitam kolega. Zelim vam lepo druzenje!
Daj predstavi pusku posebno, obavezno neke slike. Zanima nas... :lol:

E sad... Blam. U predstavljanju sam napisao da možda mogu da pomognem nekome ako ima problem sa računarom, ali ovde nisam uspeo da se snađem sa postavljanjem slika. Ako može mala pomoć... + Da je predstavim u posebnoj temi?

Pretrazi forum, ako nije pisano otvori novu temu. Ja za postavljanje slika koristim Tapatalk.

Koliko vidim Diana 21 nema posebnu temu, ali sama reč Diana izlazi na 94 strane rezultata pretrage. Bez ljutnje, ali ne mogu baš sve da pogledam, tako da ću postovati ovde, za svaki slučaj. Prva slika govori sama za sebe, i vidi se izbočina koju sam pominjao. Druga slika je made in Germany što me iznenadilo jer sam mislio da se pravi u Kini. Treća slika je dizajn kočnice. Imajući u vidu moje dosadašnje iskustvo sa VP i nemam baš mnogo da dodam (što ide u prilog neotvaranju nove teme :)
aaebb33b11802325f86b0ffd6ad02a84.jpg
4c56d7f31258eae67533783c5b6a9560.jpg
95710e56e1af78fa9fc4befa58acd0de.jpg

Sent from my moto g(7) power using Tapatalk

Evo drugari da podelim sa Vama moja prva iskustva sa ovom puškom. Uopšte uzevši puška nije loša, posebno ako se imaju u vidu moje potrebe, ali bih želeo da navedem par detalja koji bi mogli da zasmetaju nekome. Kao prvo nišani su odlični. Jako pregledni i nemam problem da dovedem oko na nišansku liniju. Što se preciznosti tiče (a ovo uzmite sa krajnjom rezervom obzirom na koje streljačke "sposobnosti") nije loša. Pravim oko 5cm grupe na 10m postolja improvizovanog od ćebeta, i oko 12cm iz stojećeg stava. Izbočina na rukohvatu, koju sam ranije pominjao, zaista ne bi trebalo da bude tu jer mi prilično smeta prilikom pokušaja da držim pušku na njenom težištu. Samo okodanje bi moglo da bude malo bolje. Okidač nije baš lagan, a i vibracija opruge prilikom opaljenja nije zanemarljiva. Sa druge strane, kol'ko para tol'ko muzike. Na dnu gripa iza okidača postoji nekakav plastični čep, koji "izađe" 1-2mm iz svog ležišta nakon nekih 50ak ispaljenih dijabola. Još samo jedna stvar: Kočnica bi trebalo da se aktivira prilikom prelamanja i to je tačno ali uz malu napomenu. Kada se prelama cev i kada se dođe do momenta kada klip zabravi, potrebno je povući cev još par stepeni kako bi se kočnica aktivirala.

Kolega,
mislim da je 12cm iz stojećeg stava izuzetno loše na 10m (ili je do tebe ili do puške), a i 5cm sa improviyovanog postolja je izuzetno loše. Pozovi nekog da proba pušku osim tebe, a da je malo iskusniji. Ako je i kod njega ili nekoliko njih isto, ... znaš šta ti je činiti.

Podešavanje puškice, ...
Mada mi se čini da je pre do tebe. Dijana lepo radi i laka je.

Srećno.

Rade said:
Kolega,
mislim da je 12cm iz stojećeg stava izuzetno loše na 10m (ili je do tebe ili do puške), a i 5cm sa improviyovanog postolja je izuzetno loše. Pozovi nekog da proba pušku osim tebe, a da je malo iskusniji. Ako je i kod njega ili nekoliko njih isto, ... znaš šta ti je činiti.

Podešavanje puškice, ...
Mada mi se čini da je pre do tebe. Dijana lepo radi i laka je.

Srećno.

Kolega Gersh,

da li si nasao odgovarajuce dijabole koje prijiju toj Diani?

Rade, prvo hvala ti na savetima. Ipak, ja sam prilično svrstan mojih sposobnosti u ovom delu i mogu odgovorno da tvrdim da je bar 90% do mene. Mora da se vežba još mnogo.

Koristio sam neke "Sport" dijabole koje sam dobio na poklon. Ne razumem se posebno ali mi ne izgledaju baš najbolje, tj. često je ona suknjica malo deformisana. Probaću neke bolje kad nađem vremena, ali i dalje mislim da neće biti mnogo bolje dok ne navežbam malo

Sent from my moto g(7) power using Tapatalk

Da malo osvežim temu.I ja sam ciljao na Stoeger RX5 ali ga nešto slabo ima u zadnje vreme.U međuvremenu sam našao i kaparisao Dianu 21 fbb takođe sa optikom, uzimam je za nekih nedelju dana, pa kad ispucam koju diabolu, javljam utiske.Nisam od onih zahtevnijih strelaca, to što nađem od dijabola, to koristim.Mrsko mi je da pazarim i naručujem preko neta, pazarim kod nas u ZR kad nađem nešto povoljno i da se uklapa u neki budžet.Malo nas sad i ova nametnuta nam situacija ometa u mnogim stvarima, a utiče i na prodavnice i na nabavku proizvoda, pa je nestašica mnogih proizvoda i stanje se menja iz dana u dan.Trenutno imam diabole domaće, pa će testiranje biti prvo sa njima.To su Sport S Hunting pellets, špicaste.Nedavno sam ih uzeo, a eto, opet ih nema na lageru u Zrenjaninu u Capriolu.Druge radnje nisam stigao da obiđem zbog prirode posla, pošto radim turnuse i povremeno menjamo smene, ali da ne dužim sa tim.Uglavnom, Diana stiže sa nedelju dana pa da vidimo kako se ponaša, pa kad stigne proleće, malo će valjda biti i više vremena da umesto tavana mogu u dvorištu i bašti da se zezam i da probam još neke druge dijabole....

Pozdrav, gospodo! Kao sto sam naveo u predstavljanju, planiram da kupim svoju prvu VP, koja bi mi sluzila iskljucivo za zabavu i neobavezno gadjanje predmeta na razlicitim daljinama. Sto se izbora same puske tice, imam nekoliko favorita u svi su u D kategoriji - za pocetak bih izbegao cimanje po SUPu. Ne bih sada nabrajao puske koje su mi u opticaju, ali ono sto im je zajednicko jeste da su cenovno do 20.000din - budzet nije fiksan, ali smatram da je potrebno videti kuda ce me ovaj zanos odvesti u buducnosti, pa ne zelim da ispucam 500 dijabola i da puska od 300e skuplja prasinu po kuci. Ono sto bih vas zamolio za pomoc jeste detaljnije pojasnjenje u vezi optike.
Primetio sam da vise kolega sa foruma istice da bi voleli da gadjaju sa daljina od 30-50m (izmedju ostalog), sto bih i ja svakako probao ali bez pritiska neke preciznosti i pravljenja nekih grupa pogodataka - gadajo bih neke random predmete. ALi, za moje neko laicko shvatanje to je skroz izazovno bez optickih nisana, u suprotnom pogodak u Yuga sa te daljine bih smatrao licnim uspehom. :D
Na ovom forumu naucio sam da springerice lome optiku zbog bidirekcionalnog trzaja koje imaju prilikom ispaljivanja, a da je to izrazenije kod "magnumki" koje su u rangu od 16J-20J. Interesuje me da li su puske iz D kaegorije (ili cak menje snage od prosecnij 16J) manje podlozne ovom efektu lomljenja optike? A ono sto me najvise interesuje - postoji li neko pravilo po kome moze da se ocekuje da optika strada, tipa posle ispaljenih 2.000 dijabola, ili to uopste nema pravila?
Ono sto mogu da kazem za sebe je da ne ocekujem da cu ispaljivati vise od 100-150 dijabola nedeljno, sto samtram da je u poredjenju sa nekima od vas statisticka greska, pa bih hteo da znam sta mogu da ocekujem u pogledu trajanje optickog nisana koji budem namontirao.

Verujem da je ova tema nacinjana milion puta, ali forum citam u proteklih nedelju dana i nikako nisam uspeo da donesem neki zakljucak.
Hvala puno svima na pomoci.

Pozdrav. Evo i ja se tek zalećem sa ovim hobijem, takođe ciljam na neku budžet varijantu, ali imam nameru da na proleće uzmem Bullseye ZR nosač za optiku koji kompenzuje trzaj.Do proleća sigurno neću ispucati toliko dijabola da bi se nešto "raskantalo", dotle će optika izdržati sigurno.Ide zima pa će sve manje biti gađanja puškom, malo više pištoljem, mada ni CO2 kapsule ne vole hladnoću pa nemaju tu snagu, ali ok, malo da ipak bude neke zanimacije sa nečim kad budem raspoložen za gađanje u metu.Puška mi stiže za nedelju dana, malo ću da je isprobam i da proverim kako je optika upucana, pa ću da je spakujem na sigurno dok ne dođe malo lepše vreme da mogu napolju da se zezam bez zimske garderobe.Taj nosač optike košta 10.799 RSD, ima ga u Capriolo prodavnicama.Ima ga na stanju i kod mene u Zrenjaninu ali kao što rekoh, uzeću ga tek na proleće.Evo i linka:
Code:
https://www.capriolohunting.com/lovacka-oprema/nosac-optike-diana-zr-mount

Southforce said:
Na ovom forumu naucio sam da springerice lome optiku zbog bidirekcionalnog trzaja koje imaju prilikom ispaljivanja, a da je to izrazenije kod "magnumki" koje su u rangu od 16J-20J. Interesuje me da li su puske iz D kaegorije (ili cak menje snage od prosecnij 16J) manje podlozne ovom efektu lomljenja optike? A ono sto me najvise interesuje - postoji li neko pravilo po kome moze da se ocekuje da optika strada, tipa posle ispaljenih 2.000 dijabola, ili to uopste nema pravila?
Ono sto mogu da kazem za sebe je da ne ocekujem da cu ispaljivati vise od 100-150 dijabola nedeljno, sto samtram da je u poredjenju sa nekima od vas statisticka greska, pa bih hteo da znam sta mogu da ocekujem u pogledu trajanje optickog nisana koji budem namontirao.

Što se optika tiče, nikakvog pravila nema, niti se može unapred reći koja optika će izdržati, a koja neće. Ono što jeste poznato, to je da su puške manje snage ipak znatno "nežnije" prema oprtikama, pogotovo ako se koriste ili jednodelni nosači, ili Dianin ZR Mount. Na žalost i oko njega se lome koplja po pitanju efikasnosti, a mnogi tvrde da kvari preciznost puške, što ja lično nisam primetio. Problem kod ZR maunta je što zaista može praviti problem ako nije utegnut kako treba. Svi zavrtnji moraju biti pravilno dotegnuti i istom silom. Takođe, treba često proveravati gumene stopere, itd... Dakle, činjenica je da sa ZR mauntom treba eksperimentisati, ali na žalost, uz mogućnost da se pokaže kao neefikasan. Možda bi za puške male snage najbolje bilo koristiti jednodelne(magnum) nosače. Ovde mislim na puške maksimalne snage do 16J, a najbolje 7,5 do 10-12J okvirno.

Southforce said:
Primetio sam da vise kolega sa foruma istice da bi voleli da gadjaju sa daljina od 30-50m (izmedju ostalog), sto bih i ja svakako probao ali bez pritiska neke preciznosti i pravljenja nekih grupa pogodataka - gadajo bih neke random predmete. ALi, za moje neko laicko shvatanje to je skroz izazovno bez optickih nisana, u suprotnom pogodak u Yuga sa te daljine bih smatrao licnim uspehom. :D

Ovo je već tema za širu diskusiju, ali generalno, pogotovo za manje iskusne, gađanje slabim puškama na daljinama od 30-50m ipak zahteva malo (više) iskustva, naročito ako bi se koristili isključivo mehanički nišani.
Zato sam mišljenja i neka to bude moj predlog, za početak kupi pušku manje snage (u startu zanemari priče nekih o "probojnosti", supersoničnim brzinama dijabole i slično) i pucaj na daljinama od 10 do max. 15m mehaničkim nišanima. To je ono što zovemo "plinkanje". Dakle konzerve, jabuke, čepove, itd... Tako ćeš najlakše steći osećaj sa puškom, upoznaćeš je, shvatiti njene mogućnosti, vežbati preciznost. Onda kupiš jednu solidnu optiku, pa malo povećaš daljine, recimo 20-30m i tako polako korak po korak. Ako vidiš da uživaš u tome i ako ti lepo ide, porašće i zahtevi, ali za početak, ja bih uradio tako.
Naravno, ovo je samo moje mišljenje, a ovde ima mnogo iskusnijih strelaca koji imaju veliko iskustvo sa springericama, pa će i oni dati svoj savet.

Kolega Joca je objasnio samu suštinu i nema tu šta puno da se doda, osim da postoje puške sa jako dobrim i veoma kvalitetnim mehaničkim nišanima sa kojima može jako lepo i precizno da se puca na 20, 30 pa čak i 50m.

Users who are viewing this thread

Back