Izbor puske nizeg cenevnog ranga-saveti

Očigledno nisi pročitao (skoro) ništa sa foruma, zato ti mnogo toga nije jasno. Odvoji (dosta) vremena pa polako kreni sa čitanjem. Možda ti neće sve biti jasno ali će ti mnogo toga biti jasnije. Kad posle toga koliko-toliko vidiš šta bi moglo da ti odgovara možda će neko i uspeti da ti reši neke dileme. Ovako sa milion pitanja na koje ćeš vrlo brzo prestati da dobijaš odgovore, nećeš daleko stići ;) .

Овде на форуму имаш све лепо објашњено по више пута, и шта треба радити и шта треба избегавати, само стрпљења и читај што више!
Води рачуна о постовима из које су године, јер као што Воја рече, време пролази технологија напредује, појављују се нове и боље ствари...
Немој брзати, информиши се и пусти да идеја сазри. А жива реч и доживљај неког скупа/дружења, даје сасвим другу димензију! 😉

Iskreno mislim da sam više nego jasno objasnio koje su ti realne opcije, ako želiš da poslušaš ljude koji zaista imaju iskustva sa ovim hobijem.

Ako ti je cilj samo destrukcija i što veća brojka na hronu, onda si verovatno na pogrešnom mestu, jer većina ljudi ovde prvenstveno juri preciznost, dobar osećaj pri pucanju i kvalitetan ciklus opaljenja.

Nažalost, veliki broj YT klipova i recenzija danas je ili sponzorisan ili dolazi od ljudi koji nisu dovoljno duboko u materiji. Neko će do neba hvaliti gasni klip i predstavljati ga kao vrhunsku stvar, a ovde teško da ćeš naći ozbiljnog ljubitelja springerica koji bi to preporučio za precizno pucanje. U teoriji sve to lepo zvuči, ali praksa uglavnom pokaže nešto sasvim drugo.

Zato gledaj klasičnu oprugu.

Za čistu mehaniku i najmanje uloženog novca, Zastava M81A je po meni i dalje jedna od najboljih kupovina.

Za srednji budžet i pušku koja može lepo da se upakuje sa optikom, Cometa 220, 300 ili 400 su odličan izbor.

A već sledeći ozbiljan korak je Weihrauch, koji je po meni i dalje neprevaziđen kada su springerice u pitanju.

I to pričam čak i za polovne primerke. Pre bih kupio 60 godina star Weihrauch, poput mog HW55T, nego većinu novih opcija koje su ti ovde predlagane. Te stare nemačke puške su pravljene neverovatno kvalitetno i često su preciznije i prijatnije za pucanje čak i od mnogih modernih modela.

Dobro očuvan polovan Weihrauch je po meni daleko bolja kupovina nego bilo koja nova puška nižeg ili srednjeg budžeta.

Dragi ljudi, hvala za info. Sajt je obiman, često kontradiktoran, jer vidim puno entuzijasta i profesionalaca, a samim tim i različitih pogleda.
Kao totalni duduk, koji prvi put u 40 leta čuje izraze ,,kvalitetan ciklus opaljenja", stvarno ne razumem ni izbor marke, ni delimično izraze, a ponajmanje tehnologije, i sve se to prilično razlikuje od vatrenog oružja.
Sa nejači i starima na leđima, sat dva nedeljno je nešto što najviše mogu da izdvojim za sebe, tako da mi neko višečasovno druženje za ispitivanje, kao daleko najbolja opcija, ipak potpuno nedostupna.
Probao sam prošnjuvati po sajtu, više tema detaljno pročitati, razrešiti par nedoumica ako ih bude, ali ovo je daleko kompleksnije nego što sam mislio.
Polovno oružje ne želim u principu, pa spmomenuti Weihrauch i Zastava nisu opcija.
Vidim da ima dosta podrške za Cometu, pa će mi verovatno ona biti izbor. Javiću šta sam rešio i nadovezati se na pripadajućoj temi.
Btw Žare, jesam proveo podosta vremena na forumu pre nego što sam pisao. Mislio sam da ako jasno definišem potrebe moći da dobijem preciziniji odgovor. No kao što rekoh ovo je prilično opširno

Не бој се половних пушака, нема ту никакве сличности са аутомобилским тржиштем, сигурно да нећеш наићи на ''ушминкану лешину''.
Већина овде продаје оружје које је чувано, одржавано и унапређивано, а разлог продаје је углавном прелазак на нешто још боље, а не јер му је душа извађена. Доста пушака је овде ишло из руке у руку, а неке су се и враћале код старг власника. То се зове кружење материје у природи! 😁
Видећеш и сам само кад једном уђеш у овај свет, увек ти треба нешто мало боље, или још нешто мало другачије, иако немаш времена ни за то што тренутно поседујеш, али жеље и нових идеја никад не мањка! ;)
571197471_1240772621430758_3677540790173681626_n.jpg

Мало скретања са теме:
која је то оптика увећања у распону од 9 до 12 тренутно актуелна и квалитетна за спрингерице до 12-14 џула?
Нешто као што је 2019-2020 Mountmaster био први пик на драфту већини форума у том периоду?

Годину и јаче, можда и две, баш сам скроз ван приче, пипнуо дијаболе само кад сам донео две кутије из продавнице јер, ето, чекао такси па ај да улетим на брзину да узмем нек се нађе. 🤣
(Нови хобији и интересовања што једу паре и време, јбг, 24 сата мало за све), па бих да се ажурирам, а нисам приметио да се неки модел истиче на форуму као Mountmaster тада.

Имам Вејрон 6-24х44, нисам му замерке нашао ал' FWB300 са 7.5 џула не би требало ништа да скрца тако да није меродаван.

Само ме занима неки кратеж за на HW30s да метнем.
Већ имам 3-9х40 Mountmaster, чучи у фиоци, мислим да ће ми радити посао, него ме чисто 'вако занимало шта је то што народ цени и воли, и може да ми избије паре из џепа. 😃

Dragi ljudi, hvala za info. Sajt je obiman, često kontradiktoran, jer vidim puno entuzijasta i profesionalaca, a samim tim i različitih pogleda.
@1212arci idi u neku radnju (ne znam odakle si, ali ako si iz Bg, onda Snajper, MP tropic, Panim ili GrenSport) kaži prodavcu za šta ti treba puška, on će da ti preporuči, ti ćeš videti da li ti se uklapa u budžet i kupi. Isto tako kupi neku optiku, bilo u pomenutim radnjama ili preko KP, prema svom budžetu, namontiraj i ispucaj jedno pet kutija dijabola. Tako ćeš prekinuti ovu agoniju "kontradiktornih" saveta i krenuti od nečega. Pa već prema potrebi, nastavićeš da lutaš kroz bekrajna polja vazdušnog streljaštva ili će te zadovoljiti to što si kupio. Drugog recepta nema.
P.S. nije samo ovaj forum kontradiktoran, svi forumi su kontradiktorni, kako ti to kažeš. To je proizvod različitih mišljenja. Tvoj znoj na čelu je produkt opredeljenja do koga ne možeš doći nikada, jer taman kad pomisliš da je to pravi izbor, pojavi se drugačije mišljenje. Prema tome, ne ostaje ti ništa drugo nego da sam prodješ kroz sopstveno iskustvo...jer smo tako svi...jbg

Krenuh priču sa jednim komšijom, sa drugim, reč po reč, i eto par ispucanih dijalola sa nekom Dianom bez optike, ne znam kojom, i sa Galaxy 220 sa nekom navodno opasnom optikom, Bušel ili tako nešto. Obe 4.5.
Pa, ono što je činjenica, metu sam i pogađao i mašio. Išlo je i ovako i onako. I jedna u drugu i šetaj na sve strane. I nikakvu razliku nisam primetio. I ukapiram jednu stvar, kad ne znaš da voziš, gasi ti se i Mečka i Jugo. Da ja vidim razliku trebaće mnogo vremena, a do tad, bolje da uživam, pa da li ću neku slabiju i da gađam na tavanu, ili nešto još veće na PCP, ili će ovo skupljati prašinu, vreme će pokazati...
I odem i uzmem Gamo Big Cat sa oprugom, 5.5, kao neka zlatna sredina, i još je bila mnogo jeftinija. Ispalio sam dvadesetak dijabola, i bilo mi je zabavno. Na +četrdesetak metara dvolitra je pala iz prve bez optike, i pored prilično jakog vetra. Što je za mene uspeh, dodatno uzevši u obzir koliko sam ćorav. Khm lucky shot khm.
Posle sam gađao manju metu na nekih desetak metara, i zadovoljan sam. Koristio sam neke budžet dijabole, uzeo sam neke kvalitetnije tupog vrha, kako mi reče prodavac za gađanje u metu. Nudi mi i neke šiljatog vrha kao idealne za plinkovanje, ali 2500 za kutiju dijabola je previše. Sledećeg vikenda se nadam malo više slobodnog vremena pa se nadam i malo više pucanja.

Svakako hvala svima na savetima!

Imam jedno dodatno pitanje.
Zašto blog nije zaživeo? Ima samo par, vrlo interesantnih tekstova.

Drago mi je kada ljudi ovako iskreno i lepo prenesu svoja zapažanja i iskustva, bilo da su pozitivna ili negativna. Nije ni bitno da li je neko početnik ili ozbiljan strelac, svako iskustvo može nekome da znači i pomogne. 🙌🏼

Jedino me sada baš zanima koje su to kutije dijabola od 2500 Rsd 🤣 Molim te prosledi informaciju i nama da znamo šta se sve danas nudi hahaha.

Što se bloga tiče, iskreno nemam neki konkretan utisak. Delovalo je zanimljivo i imalo je potencijala, ali mi je nekako ostao osećaj da je to bio više Jocin lični projekat i da nije baš bilo ni ponuđeno ni traženo da se i drugi ljudi uključe i doprinesu. Ispravite me ako grešim?

Jedino me sada baš zanima koje su to kutije dijabola od 2500 Rsd 🤣 Molim te prosledi informaciju i nama da znamo šta se sve danas nudi hahaha.
Tražio sam dve tri vrste dijabola, pošto sam i njima najmanje čitao i nisam ni znao da imaju različiti oblici. Dao mi je 2 vrste Gamo dijabola, i HN dijabole sa tupim vrhom kao idealne za mete, i sve su koštale oštale oko 500~700 rsd. Te HN imaju neke kupaste koje se zovu hornet koje koštaju 2500, sad sam baš pogledao.

Nemaju duše… Uvaliće sve što mogu samo da uzmu pare. Taj Hornet možda Ameri koriste za neki “lov” i to je otprilike to. Niti je nešto posebno precizan, niti je dobar za tvoju pušku.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ne znam, meni je cena sama po sebi izgledala kao porez na budale.
Dodatno, šta bre može da se ulovi sa oprugom? Svraka neka ili u najboljem slučaju pacov. Možda grešim ne znam, ali ovo zeca ili fazana na 30 metara ako pogodi može samo da rani i da se muči i ugine od sepse osim ako ne ide u glavu. Varvarski.

Ameri sa tim love kojote, vukove...pa cak i medvede! Mi, mi ne mozemo da pogodimo spiner kako valja na 30+ metara, pa ti vidi koliko smo mi "zaostali"za njima :ROFLMAO:

Ameri sa tim love kojote, vukove...pa cak i medvede! Mi, mi ne mozemo da pogodimo spiner kako valja na 30+ metara, pa ti vidi koliko smo mi "zaostali"za njima :ROFLMAO:
Oni I sa kopljem love... Iskoci iz hrastove krosnje sa nekom srednjevekovnom Helebardom, dikertno na kudravog vepra od 200 kila, a nece sa 9mm vazdusarom.

Users who are viewing this thread

Back