Kako gađate springericama?

Kolega glage hvala na odgovoru, pogrešno sam formulisao pitanje pa sam dobio odgovor koji nisam očekivao. Na mojoj pušci su ‘taktički’ nišani koji prekriju čitavu metu na 25m, tako da je milimetarska tačnost nemoguća misija.
Ако нишан прекрива мету, велика је шанса да не нишаниш (и не упуцаваш пушку) правилно.

nisanjenje-3467480829.gif

Dodao bih samo Wooyadeenovom postu da je pozeljno stelovati nisan prema svakoj osobi posebno i da je bitno da znate koje oko vam je pratece a koje "glavno".

Takodje bi dodao da fokusna tacka oka treba da bude na prednjem nisanu (musici) .. bar ja tako uvek praktikujem (valjda tako treba ?). Shodno tome, sto je veca daljina mete - vece je i njeno zamucenje u odnosu na musicu. Sa dioptrijom od +1-1,5 na oba oka, prilicno me brzo umori pucanje mehanickim na recimo 25m. Ne znam da li postoji "lek" za to. Naocare koje inace nosim za citanje, tek prave problem .. jer su mi onda i musica i meta extra mutne, samo je kristalno jasan zadnji nisan. Ima li tu neka caka oko samog nisanjenja kao i koriscenja nekih stvari za poboljsanje grupa kao i smanjenje zamora ? Diopter recimo nikada nisam koristio.

Inace, neka najbolja grupa koju sam napravio sa 634 je bila mozda 15mm-5 dijabola. I to samo jednom-dvaput, u proseku su 25 pa sve do 50mm :). Stim sto ja gadjam kruzice od 50-60-70mm na 25m, jer mu otprilike dodje na isto kroz nisan, kao kada se gadja klasicna meta na 10m

Last edited:
Takodje bi dodao da fokusna tacka oka treba da bude na prednjem nisanu (musici) .. bar ja tako uvek praktikujem (valjda tako treba ?). Shodno tome, sto je veca daljina mete - vece je i njeno zamucenje u odnosu na musicu. Sa dioptrijom od +1-1,5 na oba oka, prilicno me brzo umori pucanje mehanickim na recimo 25m. Ne znam da li postoji "lek" za to. Naocare koje inace nosim za citanje, tek prave problem .. jer su mi onda i musica i meta extra mutne, samo je kristalno jasan zadnji nisan. Ima li tu neka caka oko samog nisanjenja kao i koriscenja nekih stvari za poboljsanje grupa kao i smanjenje zamora ? Diopter recimo nikada nisam koristio.

Inace, neka najbolja grupa koju sam napravio sa 634 je bila mozda 15mm-5 dijabola. I to samo jednom-dvaput, u proseku su 25 pa sve do 50mm :). Stim sto ja gadjam kruzice od 50-60-70mm na 25m, jer mu otprilike dodje na isto kroz nisan, kao kada se gadja klasicna meta na 10m
Uf, to sa dioptrijom je tesko resiva stvar. Ja imam -2 i sa socivima super vidim, ali, sada mi krece "staracka" dalekovidost, pa mi zadnji nisan postaje mutnjikav :), jer je blizu oka.
Dok ne izmisle bifokalne naocare gde ce jedan deo oka da gleda zadnji, a drugi deo oka prednji nisan :-D, gadjamo ovako dok moze. Kad ne bude moglo, zna se, ide optika, koja ce sve nase "probleme" da resi...

Zamor oka je prirodna posledica zamaranja očnog mišića prilikom nišanjenja. Kod mladih ljudi je to manje izraženo, ali vremenom se problem samo pojačava. Ja sam to relativno uspešno rešio ovako: prvo, primetio sam da mi dosta pomažu kapi za vlaženje i negu oka, ali na žalost samo kod kraćih pucanja. Drugo, uvek koristim takozvani eye blinder, tj. prekrijem neaktivno oko kako bi mi oba oka bila otvorena. Neuporedivo je prijatnije i manje zamorno gađati sa oba otvorena oka, samo je potrebno malo navikavanja. Treće, postoji specijalni upaljač kojim se malo nagaravi prednji nišan, tj. mušica, što znatno olakšava uočljivost nišana. Zvuči šašavo, ali deluje. Naravno, nikako ne pokušavajte ovo sa običnim upaljačem!
Sve ovo napisano se u mom slučaju pretežno odnosi na nišanjenje vazdušnim pištoljem, ali pošto je ono po mom iskustvu još zahtevnije od nišanjenja vazdušnom puškom, verujem da će ovi saveti pomoći. Sve napisano se odnosi i na pucanje diopterom, koje je, opet po mom iskustvu, manje zamorno za oko od otvorenih nišana.

Zamor oka je prirodna posledica zamaranja očnog mišića prilikom nišanjenja. Kod mladih ljudi je to manje izraženo, ali vremenom se problem samo pojačava. Ja sam to relativno uspešno rešio ovako: prvo, primetio sam da mi dosta pomažu kapi za vlaženje i negu oka, ali na žalost samo kod kraćih pucanja. Drugo, uvek koristim takozvani eye blinder, tj. prekrijem neaktivno oko kako bi mi oba oka bila otvorena. Neuporedivo je prijatnije i manje zamorno gađati sa oba otvorena oka, samo je potrebno malo navikavanja. Treće, postoji specijalni upaljač kojim se malo nagaravi prednji nišan, tj. mušica, što znatno olakšava uočljivost nišana. Zvuči šašavo, ali deluje. Naravno, nikako ne pokušavajte ovo sa običnim upaljačem!
Sve ovo napisano se u mom slučaju pretežno odnosi na nišanjenje vazdušnim pištoljem, ali pošto je ono po mom iskustvu još zahtevnije od nišanjenja vazdušnom piuškom, verujem da će ovi saveti pomoći. Sve napisano se odnosi i na pucanje diopterom, koje je, opet po mom iskustvu, manje zamorno za oko od otvorenih nišana.
Hvala gospodine Joco na savetu, ovo za eye blinder ima smisla, moram da probam.
Verovatno je dobro da se pojaca vidljivost i musice, ali nju za sada vidim, ali kad se zmuri na jedno oko, a na drugo gleda, jeste pomalo zamarajuce...

Uf, to sa dioptrijom je tesko resiva stvar. Ja imam -2 i sa socivima super vidim, ali, sada mi krece "staracka" dalekovidost, pa mi zadnji nisan postaje mutnjikav :), jer je blizu oka.
Dok ne izmisle bifokalne naocare gde ce jedan deo oka da gleda zadnji, a drugi deo oka prednji nisan :-D, gadjamo ovako dok moze. Kad ne bude moglo, zna se, ide optika, koja ce sve nase "probleme" da resi...
Isti problem. Sa Zastavom i njenim debelim nišanima, posebno prednjim i nije neki problem ali Slavia sa njenim tankim nišanima mi je sve veći problem. Sve duže mi je nešto mutno a sve kraće mi se dešava da vidim kako treba. E tada slažem kako treba ali to ne potraje.

Napisano je već, ali vredi ponoviti: fokus je uvek na prednjem nišanu!
Treba zapamtiti sledeće: ako izoštrimo zadnji nišan, prednji nišan će biti zamućen, dok će meta biti skroz mutna. Ako izoštrimo prednji nišan, zadnji će biti više zamućen, a meta manje. Ako izoštrimo oko na metu, prednji i zadnji nišan će biti potpuno mutni.
Na žalost, oko ne može fokusirati sve tri tačke istovremeno, tako da je izoštravanje na prednji nišan najbolje rešenje.

“Eye blinde” napravite od bilo cega. Npr ja sam savijao metu, to mi je uvek bilo pri ruci. Samo je naravno odmaknite od oka jedno 15-20mm.
Ako hocete da nagaravite musicu i nisan a nemate upaljac, uzmite bilo koju svecu i predjite sa njenim plamenom preko musice i nisana, bice potpuno crni i nece biti refelksije svetlosti.

“Eye blinde” napravite od bilo cega.
Da, to je svakako najbolje rešenje. Samo bih napomenuo da, ako neko poželi da se takmiči, treba da ima na umu da su dimenzije ovog dodatka precizno definisane. Ako nekoga zanima, evo ih:

ISSF rules for front eye blinders and side blinder shields:
  • Attach these side eye blinder shields to the hat, cap, shooting glasses or to a headband, not exceeding 40 mm deep. This eye blinder must not extend further forward than to a line from the centre of the forehead.
  • A piece to cover the non-aiming eye not larger than 30 mm wide.
Naravno, ovo je bitno takmičarima, nama amaterima je nebitno, ali čisto informacije radi, nije loše znati. Možda zatreba nekom.

Ja kao pokrivku za levo oko koristim parce kartona i slabolepljivu krep traku :). Sto se tice samog nisanjenja imam neki svoj ..nazovi ritual ... Dok sredjujem disanje bar jednom ili dva puta naizmenicno fokusiram metu, pa potom musicu, ali ne kristalno jasno i sa velikim opterecenjem za desno oko. Onda, neposredno pred opaljenje, gledam da mi musica bude maksimalno ostro fukisirana .. i opalim. Medjutim, kolko god se trudio, rezultati su samo na mah dobri :). Bitno da mi ponekad to bude prilicno zabavno :), a moracu da probam i diopter.

Dopuna .. i verujte mi, ukapirao sam da to kristalno jasno fokusiranje musice, uvek moze mnogo bolje nego sam mislio. Samo treba bas napregnuti oko i ona bude kao zilet ostra. Mislim da su i grupe tada mnogo bolje. Ali, ne mogu to dugo da izdrzim.

Last edited:
Bio je lep dan danas, a firma proglasila radnu subotu, svi se mislimo "e jebiga, ako je u pitanju još 8 sati kancelarijskog posla dolazim u trenerkama".

Ja naravno poneo svoju prelamaču-toljagu, pošto mi je P35 na popravci (...ne pitajte...), i reko jednom svom kolegi, zamajotini "ako pogodiš plastičnu bocu od pola litra sa 15 metara imaš pljesku od mene".

Naravno, svi smo ispogađali sve na pauzi i onda otišli da radimo još 3 sata. Ja sam ondak sišao dole u dvorište, namestio mete koje sam sveže odštampao, uzeo ranac kao postolje na haubi Golfića i krenuo da gađam.

Prvo gađanje, đene-đene, ali OK mi je, počinjem da kontam okidač i vidim da mi sve pada malo desno, pa preštelujem optiku ulevo nekoliko klikova...
...ono što se potom dogodilo je moj najbolji rezultat sa 15m ovom puškom (druga po redu slika). Širina jedne linije je 6mm, tako da je grupa od 20 dijabola 4.5mm, računajući i flajere, oko 36-37mm.
Odsad pa nadalje samo ranac i samo hauba, VW je zakon.

Attachments

• viber_image_2024-03-16_17-06-40-255.jpg
    viber_image_2024-03-16_17-06-40-255.jpg
    202.9 KB · Views: 45
  • viber_image_2024-03-16_17-06-40-240.jpg
    viber_image_2024-03-16_17-06-40-240.jpg
    156.2 KB · Views: 45
  • viber_image_2024-03-16_17-06-40-220.jpg
    viber_image_2024-03-16_17-06-40-220.jpg
    217.7 KB · Views: 45
Vazno je da si se lepo proveo. Grupa pokazuje da tacku pogadjanja treba pomeriti za jos jedno 6 - 7 klikova u levo (ukoliko nije "do tebe", to jest, ako ne vuces pusku u desno, tokom pritiskanja okidaca).

Super. A koja je puška, optika?
Pozdrav, puška je "Norica" Black Ops Benning 4.5mm, sa gratis 4x32 optikom koja je došla uz pušku za 110 evra: https://www.specshop.pl/product-eng...irgun-with-scope-4x32-4-5mm-Black-CA0142.html
(Capriolo je pred novu godinu 2022. imao žestoko smanjenje cena, pa sam se upecao)

Pretpostavljam da je ovo neka kineska fabrika koja proizvodi jeftine prelamače za Noriku, ali ja od njihovog imena ni N nisam video, tako da ili je jeftina kopija, ili je negde prodaju pod njihovom firmom a negde ne.

Kolega glage hvala na odgovoru, pogrešno sam formulisao pitanje pa sam dobio odgovor koji nisam očekivao. Na mojoj pušci su ‘taktički’ nišani koji prekriju čitavu metu na 25m, tako da je milimetarska tačnost nemoguća misija.
Intersovalo me kolika bi trebala da je grupa da znam do kad da pomjeram klikove na nišanu radi upucavanja. Jer ako je preširoka grupa, onda i nema smisla da je upucavan na toj daljini, itd…

Sent from my iPhone using Tapatalk

Moram da se pohvalim da sam posle nekih 1500diabola “drastično” napredovao i sveo grupu na nekih 20mm (25m, sa prednjim naslonom, mehanički fabrički tricijum nišani). Po pravcu sam veoma dobar, međutim po visini imam variranje, mislim da je u pitanju ograničenje u vidu, odnosno dioptriji, da baš precizno odredim visinu. Ostupanje po pravcu je recimo 10mm dok po visini do 20mm.
Ima li još ko taj slučaj da su mu grupe izdužena po visini? Uspijevam da je grupa od 10 dijabola u krugu 9-ke (veća malikalibarska meta), sa recimo po jednim flajerom.
Drugo što sam primijetio je da pucanje svakog novog dana zahtijeva podešavanje zadnjeg mehaničkig nišana, po 1-2 klika, čak i ako su skoro isti uslovi.

"pucanje svakog novog dana zahtijeva podešavanje zadnjeg mehaničkig nišana, po 1-2 klika"
Ne stradaju na magnum springericama samo "optike" (teleoptike) nego se i pokretni delovi na "otvorenim" nisanima pomeraju zbog trzaja. U principu, ako bi covek hteo da u to investira, valjalo bi ukloniti te plastikanere/fibere (i prednji i zadnji) i staviti nesto sto je 100% metalno a sto "fabricki" ide na m48 i slicno...

"pucanje svakog novog dana zahtijeva podešavanje zadnjeg mehaničkig nišana, po 1-2 klika" - sad mi je lakše, pomislio sam da se ovo samo meni dešava.
Svaki novi dan kad započnem gađanje moram da ponovo "upucam" fiber nišan. Ovo mi se nikad nije desavalo sa Slavijom i Zastavom!
Nisu mi uopšte jasni proizvođači današnjih pušaka što stavljaju fiber optičke nišane na puške koje realno imaju potencijal da budu sasvim prihvatljivo precizne? Prvo, suviše su grubi/krupni, a drugo nisu stabilni.
Da li je moguće da su drastično jeftiniji od metalnih ?
@zare - gde kupiti mehaničke nišane? Ni diopterski nišan ne mogu više da pronađem...

Moram da se pohvalim da sam posle nekih 1500diabola “drastično” napredovao i sveo grupu na nekih 20mm (25m, sa prednjim naslonom, mehanički fabrički tricijum nišani). Po pravcu sam veoma dobar, međutim po visini imam variranje, mislim da je u pitanju ograničenje u vidu, odnosno dioptriji, da baš precizno odredim visinu. Ostupanje po pravcu je recimo 10mm dok po visini do 20mm.
Ima li još ko taj slučaj da su mu grupe izdužena po visini? Uspijevam da je grupa od 10 dijabola u krugu 9-ke (veća malikalibarska meta), sa recimo po jednim flajerom.
Drugo što sam primijetio je da pucanje svakog novog dana zahtijeva podešavanje zadnjeg mehaničkig nišana, po 1-2 klika, čak i ako su skoro isti uslovi.

Prvo pitanje je gde i kako nisanis,pa onda sve ostalo...

Users who are viewing this thread

Back