Koja optika i gde?

Bitno da je bilo lepo druženje!
Ako je to Zoranova puška, on mi je rekao da su mu se odlično pokazale JSB dijabole 1.175g (ne znam kako se zovu u kalibru 5.5mm) i domaće Sport S, zaobljene od 1.07g, ali da je podosta veliki pad bio na 70m. Ne znam šta se sa mojom puškom dešava, dosta je oslabila u odnosu na pre, a to ne bi smelo da se desi sa gas pistonom. Videću šta će Chrony da kaže. Od početka mi je bio sumnjiv onaj dim iz mehanizma koji se pojavljivao. Pre je probijala drvo od 4-4.5cm, a sada iz blizine ne može da probuši običnu dasku od 2.2cm ili alu lim 0.5mm... Nije mi toliko bitna probojnost, ali sigurno je da je brzina dosta opala, pa mi ovako nema smisla stavljati optiku za gađanje na nekim većim daljinama.

StefanS said:
Bitno da je bilo lepo druženje!
Ako je to Zoranova puška, on mi je rekao da su mu se odlično pokazale JSB dijabole 1.175g (ne znam kako se zovu u kalibru 5.5mm) i domaće Sport S, zaobljene od 1.07g, ali da je podosta veliki pad bio na 70m. Ne znam šta se sa mojom puškom dešava, dosta je oslabila u odnosu na pre, a to ne bi smelo da se desi sa gas pistonom. Videću šta će Chrony da kaže. Od početka mi je bio sumnjiv onaj dim iz mehanizma koji se pojavljivao. Pre je probijala drvo od 4-4.5cm, a sada iz blizine ne može da probuši običnu dasku od 2.2cm ili alu lim 0.5mm... Nije mi toliko bitna probojnost, ali sigurno je da je brzina dosta opala, pa mi ovako nema smisla stavljati optiku za gađanje na nekim većim daljinama.

Da Sport S i JSB Exact Heavy su daleko bolje od ostalih, JSB posebno na vecim daljinama, ali i dalje to nije u kill zoni. Sa AT44 je na 70 metara pravio grupe veličine kovanice od 5 din.

Verovatno ti je popustio gas ram.

Ne verijem da je do pistona, to ne može da se shebe tako lako, verovatno je čep na klipu probio od dizelinga.

Video sam slike tih grupa i stvarno grupacije sa Hasom odlične! To je pucano sa tim JSB dijabolama? Vidim da ima zadovoljnih korisnika tih Sport S dijabola u kalibru 5.5mm, i planirao sam da ih probam, ali čujem da se u kalibru 4.5mm i nisu nešto pokazale.
Hvala na savetu drugari, mislim da je nešto od ta dva. Prvo me je bunio taj dim koji se pojavljuje iz mehanizma, tj iz dela kundaka gde se nalazi gas piston, ali se taj dim ne oseća na ulje, za razliku od onog dima iz cevi koji ima specifičan miris. Napominjem da nisam ništa sipao u cilindar, a do sada sam ispalio nešto malo više od kutije dijabola. Pomislio sam da to ima veze sa popuštanjem gas pistona. Upoređivao sam ovaj model, 350 N-tec i 34 koji imam od ranije. Sada 34 ima veću probojnost, iako se 350 N-Tec dosta teže nateže. To me je asociralo na to da ona možda ima snage u tom gas pistonu kako treba, ali da nije potpuno iskorišćenje vazduha iz cilindra. U svakom slučaju, puška će biti testirana na Chrony-ju i servisirana. Čujem da do sada nije bilo nikakvih problema sa ovim puškama. Hvala na savetima! :)
A da se sada vratimo na temu, kakvi su utisci sa tom Diana optikom koja je bila montirana na ZR mount?

Moji utisci nisu realni nazalost....
Odvikao sam se od springerica tako da i najmanji trzaj izaziva jezenje kod mene
Puska se dosta tesko nateze i realno nemoze mnogo da se gadja sa njom.
sto se tice same izrade dosta je dobro napravljena kao i kundak.
Okidac je relativno mekan ali ne po mom ukusu jer za moj ukus drugi stupanj je dugacak i ima ono "skripanje" koje me izludjuje (svi znaju kolikio sam zaludjen za okidace) mada sam siguran da sa malo cackanja moze dosta bolje da se podeis.
Sto se tice snage merena je na hroniju i bila je oko 800fps-a sa mislim sport s dijabolama.
Grupe nisam ni pokusavao da pravim jer sam opalio koju cisto da se podsetim sta to bese springerica.
Nikako ovu pusku neih preporucio pocetnicima jer je mnogo zahtevna za gadjanje i realno unistava optike kao i nosace (provereno)
Ja licno je nikada nebih pazario jer ne vidim svrhu takve puske i generalno svrhu magnum springerica.

StefanS said:
Video sam slike tih grupa i stvarno grupacije sa Hasom odlične! To je pucano sa tim JSB dijabolama?
Da sa "JSB Exact Heavy", za dve klase su bolje od svega ostalog. Mislim da će to da bude još puno bolje kad se Zoki navikne na pušku i kad ubacimo regulator. Ipak je to bilo prvih 20 dijabola koje je opalio sa hasom.

StefanS said:
Vidim da ima zadovoljnih korisnika tih Sport S dijabola u kalibru 5.5mm, i planirao sam da ih probam, ali čujem da se u kalibru 4.5mm i nisu nešto pokazale.
Rado bih probao ali ne prave ih trenutno u 4.5mm, trebalo bi da počnu ponovo sledeće godine.

StefanS said:
A da se sada vratimo na temu, kakvi su utisci sa tom Diana optikom koja je bila montirana na ZR mount?
Meni se dopada, jasna, čista sa tankom lepom končanicom ali da ja sad treba da kupim optiku uzeo bih pre onog AirKing-a za 18.000.

Hvala na obaveštenju... mislio sam da je možda ostalo tih domaćih dijabola u zalihama po radnjama. Po slikama mi se dopao taj Air King, možda čak i više nego Dianine optike. Još nisam imao prilike da uživo pogledam te Norica optike jer nisam išao na tu stranu. Ne znam još uvek ništa o toj optici jer na Norica sajtu ne piše ništa od podataka, a iz Trofeja mi niko ništa nije rekao iako sam postavio pitanje da li je to Air King serija iz Nikko Stirlingovog proizvodnog programa. S obzirom na to da je izbor optika za vazdušnu pušku kod nas jako loš, ovo mi se čini kao odličan izbor (to je samo prvi utisak, ne znam da li grešim jer nisam video uživo). Izvini ako sam ti oduzeo vreme ovim pitanjima. :)

Pozdrav drugari!
Video sam temu koju je Bull otvorio, pa bih voleo da čujem odgovore na neka od onih pitanja. Razmišljao sam nešto o kupovini kvalitetne optike za Dianu 350 N-tec Magnum, koja bi mogla da izdrži trzaj i koju bih montirao na fiksni jednodelni nosač (odustao sam od ZR Mounta). Gledao sam po našim radnjama kakav je izbor optika, i ono što sam video da je za vazdušnu pušku su Diana, Gamo, Walther, Norica Air King, Nikon, Delta Titanium i možda neki Hawke modeli. Da li kod nas ima da se nađe još nešto od optičkih nišana, koje nisam naveo ovde, a koji bi odgovarali za ovu pušku i koje bi vredelo pogledati? Ovde je spominjana Hawke Airmax serija, ali ne znam da li ima nešto od toga kod nas, kakve su cene i kvalitet. U uži izbor su ušli Nikon Prostaff Target EFR 3-9x40 AO, koji mi je trenutno namontiran na MK pušku ili Norica Air King (koji bi trebao da je isto što i Nikko Stirling Air King). Nikonova optika je namenjena baš za vazdušno oružje, ima AO, klik je 7mm/50m i ima posebnu končanicu koja na sredini ima tačkicu jer je namenjena za gađanje u metu. Da li mislite da bi ova optika bila dobar izbor za Dianu? Druga opcija je Norica Air King. Kakvi su komentari za ovu optiku po drugim forumima, da li to jeste sigurno Nikko Stirling Air King rađen za Noriku, kakav je kvalitet sočiva, mehanike i ostalo šta bi se moglo reći o tome? Što se nosača tiče, koristio bih Diana Single Block Mount koji već imam, ili u slučaju da uzmem Norica optiku, možda bih je ostavio na fabričkim nosačima. Svaki savet je dobrodošao... :)
Ovo mi je zapalo za oko:

http://en.deltaoptical.eu/products/closer-to-the-target/riflescopes212/titanium-sport-shooting2/delta-optical-titanium-4-16x42ao-duplex87-en/

http://www.airriflesnorica.com/visor_norica_air_king_3_9_42_ao.html

http://www.nikonsportoptics.com/en/nikon-products/product/null/prostaff-target-efr.html

Izvinjavam se što sam postavio više pitanja od jednom... spominjano je nešto od toga ranije, ali nije pisano detaljnije. Malo sam čitao po netu i našao odgovore na neka pitanja, ali i dalje imam nedoumica. Gde se proizvode Nikko optike, tj Norica Air King i kakve su po kavlitetu (nisam mogao ništa o tome da pročitam)?

koliko se secam da sam video na mojoj kutiji od Nikko mountmaster optike je bila kina..
a mislim da su i norica isto to samo sto se salje njima da udare ime i pakovanje..

Da ponovimo ono sto i ptice na granju znaju....
A to inje pzaite se vazdusnih pusaka :D vec na sring puske pogotovo magnim springerice samo i iskljucivo air king serija optika...
Nema potrebe da se eksperimentise jer su mnoooogi pre vas to uradili.
takodje vrlo bitno moraju biti kvalitetni nosaci pogodno jednodelni.
Od proizvodjaca nikko i hawke. TACKA

Hvala drugari, mislim da su stvarno to i ptice naučile! :D
Čitao sam na Amazonu komentare o Nikon Prostaff Target EFR 3-9x40 AO optici i skoro svi su pozitivni. Vidim da ima dosta zadovoljnih korisnika koji su ovu optiku montirali na MK pušku, nekoliko korisnika koji su montirali na vazdušnu pušku i koji tvrde da se odlično pokazala na magnum springericama i da je ta optika baš za ovakve puške i mislim da je bio jedan korisnik kome je magnum springerica "rastresla" optiku (ne znam o čemu se tu radi). Pomislio sam da bi izdržala na mojoj Diani jer opet ona nema oprugu već gasni klip i da to malo ublažava trzaj. Što se tiče onog slabljenja puške o kome sam pre pričao, klip i mehanizam su u redu, Putin je bio u pravu, bilo je više ulja/masti u cilindu (koje nisam ja sipao), i zbog dizelinga je pukao dihtung klipa (đon), pa nije bilo potpuno iskorišćenje vazduha. Puška je servisirana, a sada je na testiranju da bismo videli kako se ponaša. Mislio sam odmah da stavim neku od ove dve optike. Negde sam pročitao da se kvalitetnije serije Nikko optika rade u Japanu, a ove manjeg kvaliteta u Kini. Pošto smo zaključili da trzaj magnum springerice može skoro samo Airking da izdrži, može li neko ko se susretao sa ovim optikama da napiše utiske i kako su se pokazale? Zanima me kakva je slika, kvalitet sočiva, premaza, končanice, da li ima magljenja, kvalitet tureta i ostalih mehaničkih delova, preciznost klikova i ostalo što se može reći... (već sam postavio pitanje o tome jer nije ranije pisano na tu temu). :)

Big niko se pravi u Kini optika od 1300+e
sta je tu cudno.
Kvalitet se mora zadovoljiti bilo gde u svetu da je fabrika..
Stefane mnogo tebi informacija prolazi kroz glavu, mnogo citas ne valja to toliko ;)
Stefan ima iskustva sa airking optikama tako da bi on mogao da ostavi komentar(ako ga ne bude mrzelo)
ne moras ti da brines toliko o klikovima i cemu vec ne gadjas ti grupe na 300+m da bi se brinuo za to+ magnum springer
Taj sto je napisao za tu Nikon Prostaff Target EFR 3-9x40 AO da je stradala sigurno je bio u pravu i jedino je mogla od magnumice da strada.
Trzaj na mk i magnumici je skroz druga prica i netreba ih poredjivati.
Mada po tvojim postovima sam primetio da i dalje navijas za te neke bezvene optike koje ce ti skrcati ta diana stoga ti predlazem da poslusa samog sebe i pazaris tu optiku koju si zacrtao i da nam ubrzo preneses svoja iskustva, Samo sacekaj da to bude posle kutiju do 2 dijabola :D

Mislim da si u pravu Bull! ;)
Trudio sam se da što više pročitam o tome dok ne vidim optiku, da bih znao šta tačno mogu da očekujem od nje. Očekujem onda da Stefan napiše nešto detaljnije o tim optikama ako može. Po snimcima na jutjubu mi izgleda skroz ok, a to što si rekao za klikove i grupe, naravno, ne očekujem ja takvu preciznost i to, nego samo da bude čista i oštra slika, tanka končanica, da se ne menjaju slike pogodaka sa promenom uvećanja ili podešavanjem objektiva... Navijao sam ili za tog Norica Air Kinga ili Nikona. Pisalo je i u nekoliko komentara za Nikona da je to prava optika za springerice i da se dobro pokazala, mada opet ne bih da eksperimentišem. Naravno, trzaj MK puške je približniji PCP pušci nego springerici sa duplim trzajem ali sam mislio da može to da izdrži. Nadam se da ću što pre moći da prenesem ta iskustva sa optikom, i da ne smaram više o tom Air Kingu. :D Samo šteta što ovi iz Magnuma nisu uvezli Baracuda Match dijabole.

Ahahah svaka ti je na mestu! :D
To smo već ustanovili.
Može li to malo opširnije, jer bih hteo da čujem odgovore na neka od onih pitanja koje sam postavio u nekoliko mojih prethodnih postova... ako te to ne mrzi? Izvini zbog oduzimanja vremena, ne bih voleo da napravim pogrešan izbor pri kupovini optike. Voleo bih da čujem tvoje mišljenje jer si koristio ove optike i nosače. ;)

Evo i ja nesto na tu temu...
Treba da kupim nekakav PCP pa sam gledao i optiku.
Nisam nikad ni video opticki nisan al mogu malo da pametujem :D
Kako sam ja shvatio najbolji su FFP nisani, za one kojima pare nisu problem (ne u smislu da ih nema, vec da ih ima :D )
E sad oni su od 1000e pa na gore, mada ih ima i od 200. Mene interesuje ova druga kategorija, a verujem i ostale, pa sam tu gledao..
Ima za 250e BSA 4-14 ako se ne varam, dok je Falcon isti takav 350e. Meni zapao za oko Falcon 5.5-25x50. 500e. Ima nekoliko review-a na yt i sve u svemu nije los.
Svidja mi se koncanica koja ima samo crte, bez tacaka.
http://www.uttings.co.uk/images/diagrams/falcon_reticles/b20.jpg
Ima li neko kakva iskustva sa Falcon nisanima?

koncanica je odlicna baz za vazdusaru.
ta bsa je kinez cistokrvan tako da predlazem da zaobidjes.
Falkon koji si pomenuo je odlican ali ta cena nije kod nas to valjda ne treba da ti pominjem :?
ako si procitao ranije postove znas o cemu prican.
Mislim da te FFP optike treba gledati samo u visem cenovnom rangu i za ozbiljne puske.
jedino samo ako kao sto si i napisao imas para na pretek.

Users who are viewing this thread

Back