Kosi hitac ili kako da pucam prema gore-dole, kad mi dodje...

Evo mene opet....uočio sam razliku u instaliranoj verziji na kučnom laptopu i računaru na poslu i neke stvari su se promenile. U medjuvremenu sam uočio još neke detalje. Npr, na računaru na poslu, centralna slika je drugačija, tj končanica mi je u centru mete. Drugo, parametra "daljina" u gornjem levom delu unosa podataka, može da se unese samo jednom, posle toga nemam mogućnosti da je menjam. Ja sam stavio 50m i ona više nije dostpuna promeni sa svakim novim otvaranjem programa. PRtpostavljam da je to "Profil" na početnim opcijama programa. Dakle, jednom se unese željena distanca i to se zapamti kao "Profil *"....

1691991097945.png
MIslim da sam sve shvatio, ali ako ti nije teško, onih nekoliko pitanja pojasni...ako se ne varam, ovo je proračun za 10stepeni ugla do distance od 50m. I tako uradim za sve uglove koji me zanimaju...

1691993409817.png

Za gornju tabelu, ako sam dobro razumeo, pod uglom od 10stepeni, moja puška upucana sa jsb exact na 25m imaće prebačaj mete od 2,20 MOA, tj dota na mojoj končanici. Da li sam dobro razumeo? Ako je to tako, nešto mi se ne gadja u realnim uslovima, jer pod tim uglom, kada gadjam na 25m, moj prebačaj ili podbačaj je negde 1/2 dota. Ili ja nešto ne tumačim dobro?
Da li se ovaj proračun odnosi na sve končanie u MOA podeli bez obzira na vrstu optike?...udavio, al šta ću..prvi si počeo...;)😄

FORMULA: CALCULATE 1 MIL SIZE AT ANY DISTANCE (CM)
Distance / 10 = 1 mil size at that distance

For example: 1250 meters / 10 = 125 cm
1 mil at 1250 m = 125 cm
Mozak mi se raspada, a Bokija nigde...aj još malo...novo tumačenje gledajući istu tabelu..na 25m pri uglu od 10stepeni, moja puška upucana na 25m sa JSB exact prebacuje metu 16mm. Na 100 metara vrednost mildot-a je 10cm na MOA končanicama. Po gornjoj formuli vrednost mildot na mojoj končanici za 25m iznosi 25mm. Ako je prebačaj na 25m 16mm, onda je korekcija koju treba da uradim na kočnaici negde oko 0,6mila (16mm u 25mm izadje oko 0.6, tj oko 1/2 mila ...da li je ovo pravi model razmišljanja. Ako jeste, onda se poklapa sa mojim uživo iskustvom, koji sam gore izneo...ako nije, odustajem...btw iz matematike sam se vazda provlačio u školi, a da budem iskren i iz fizike...završavam diskusiju dok se Bojan ne javi...ako se javi...

Srpche brate moj, mnogo je bre vruće da se tolki brojevi lome po glavi stanovnika. Ne stigoh sve lepo da razložim ali mi se javlja da sam negde pročitao da je mil/moa tačna vrednost na sto meteri pri uvečanju od 10x na optici. Ovako laički mi se javlja da ti je model razmišljanja iz poslednjeg posta ispravan i držaćemo te za isti :cool:

Alaj ste ga zakomplicirali. Stvar je vrlo jednostavna. Kako su mene poucili, konkrento jedan Portugalac,Sergio mi je rekao najjednistavnije sto se tice kosih hitaca.
Ako je udaljenost do 25 metara, pucas u sredinu, nista ne kalkuliras.
Udaljenost ne mjeris do mete, nego mjeris udaljenost do drveta, do debla, ako me shvacate. I ta udaljenost je ona po kojoj treba podesiti optiku za hitac.
Jer ako mjerite udaljenost do mete, ona ce recimo biti 23 metra, a udaljenost do drveta je 20 metara.
Znaci vi optiku postavljate na 20 metara a ne na 23 metra. Onda nemate sta racunat parabole i ostale pizdarije.

A pod kojim uglom je taj model procene, sta je rekao Sergio? I ako je preko 25m,a znas da se u HFT puca do 45m,kako onda, jel isto na drvo ili...

Sent from my SM-A336B using Tapatalk

Nije on ovo propratio od pocetka. Treba biti oprezan sa drvecem: sta ako je medved(ica) na drvetu (najeo-la se krusaka/jabuka/sljiva/oraha, pa sada mirno drema i racuna da mi znamo da ne valja cackati mecku...)?;)

Bojane.KS, kad sam postavio ovu temu, javio se u roku od jednog dana da preporučiš svoju aplikaciju. Pohvalio sam tvoje aplikacije koje koristim, a onda sam se bacio u analizu aplikacije Putanja dijabole, za koju su te mnogi ovde na forumu zdušno pohvalili, ali čisto sumnjam da su se udubljivali u analizu kao korisnici iste, što je potpuno ok po meni. Postavio sam ti neka pitanja, da bi meni, a možda i drugima koji ovo prate bilo jasnije korišćenje tvoje aplikacije. A tebe nema, a tebe nema, a tebe nema..odgovor da daš...pa jel to lepo Boki, Bojane, jel misliš da je kolegijalno. Ili ideš onom narodnom, ja sa vam napravio, a vi sad j...te se radite šta oćete, od mene toliko. Podji od pretpostavke da nismo svi nadareni matematičari, niti familijarni sa balistikom, gde prvo ubrajam sebe. Ali iskazao sam dobru volju da nešto naučim u šesdeset godina, pa budi fer, majku mu, pojasni ako ti nije teško....evo dani idu, proći će mi život u čekanju....;)

Evo dok čekamo odgovore, još malo zdravorazumske analize, pošto drugu nemam na raspolaganju. Pretvorio sam Bojan.Ks tabele za odredjene distance i uglove u meni razumljivu tabelu, koju bi mogao da zalepim na pušku i da počnem po šišarkama da pletem. Ali samo pod uslovom da je sve ovo tačno protumačeno..Dakle, dragi moji, tabela..
Tabela korekcije BojanKS.png
Objašnjenje: vrednosti su izražene u delovima jednog celog mila. Na primer, ako je u Bojan.Ks tabeli za ugao od 10 stepeni na 10 metara vrednost POI -4mm, a znamo po gore napisanoj formuli da je na 10m vrednost mila na mildot končanici 10mm, tada je tačka pogadjanja 4mm ispod stvarnog centra mete (odstupanje ima predznak „-„). U tom slučaju, 4mm je oko pola mila na mojoj končanici (ceo mil je 10mm na 10m) i zato sam ga u tabelu uneo kao 0,5 (pola celog). Kada je vrednost mila 2/3, upišem ga kao 0,75. Ako je vrednost 1 ceo i ½, upišem ga kao 1.5. Dakle, to je ključ brojeva u tabeli. Predznak „–„ ili „+“ odnosi se na pad ili prebačaj u milimetrima prema POI, a to znači da za predznak -, podižem končanicu za tu vrednost iz tabele, a ako je predznak „+“, onda spuštam končanicu za tu vrednost iz tabele. Tako ispada da pri distanci od 25metara, pod uglom od 30 stepeni, treba da spustim oko 1,3 mildota (1 i 1/3 celog) na mojoj končanici tačku gadjanja (pošto je predznak ovoj korekciji +, koji je prepisan iz Bojan.Ks tabele , gde stoji da je vrednost +32mm (na toj daljini vrednost mila je 25mm), što bi trebalo da je vrednost prebačaja.
U tabeli su "x" vrednosti odnose na centar mete kao pri horizontalnom gadnjanju, dakle gadja se u centar mete, (bar tako ispada o celom ovom modelu računanja).
Ove vrednosti mila odnose se na FFP končanice, na SFP se ovo primenjuje pri uvećanju od 10x, bar je to standard, za druga uvećanja, mora da se dodatno preračunava.
Naravno ovo sve pada u vodu ako pogrešno tumačim ove milimetre pada prema POI u Bojan.Ks tabelama i ove predznake, odnosno ako sve pogrešno tumačim. I ako nam Bojan ne objasni, neću nikada saznati :(...i umreću u neznanju...:cry:

Ja cu ici linijom manjeg otpora i koristicu ono sto je rekao Sergio a preneo Tiho. Nekako vise volim tu neku logiku nego da nosam logaritamske tablice sa sobom i da obnavljam i onako bedno znanje matematike.

Jer ako mjerite udaljenost do mete, ona ce recimo biti 23 metra, a udaljenost do drveta je 20 metara.
Znaci vi optiku postavljate na 20 metara a ne na 23 metra. Onda nemate sta racunat parabole i ostale pizdarije
Senhor Sergio je hrabar čovek. Treba se popeti na 12m i postaviti i fiksirati metu, ne kao na ilustraciji. Pucano na 20m od drveta, meta 23m.

IMG_20230815_132815.jpg
dodatnih 7m izkorinđao od komšije. Hvala komšija.

Po Tihovom receptu, visina bi trebala biti 11,3578167m, ali grančica je bila ma 12, uz to blago povećana visina bi više pasovala inicijatoru ove teme.

IMG_20230815_133255.jpg
LG400, Wülf hurrcane na x20, qys 4,49mm 0,55g, vetar odasvud, stav: gerilski sa kolskog prilaza na fotografskom stativu, poluklečeći - otud samo 3kom. Ciljan u sredinu mete.

Svaka cast csaba za inicijativu.
O hrabrosti ne bih trosio reci
utesno je i da si pao na glavu sa drveta ne verujem da bi se puno promenio. zato se valjda i slazemo

Čini mi se ono što sam napisao tj. preneo pije vodu.Mislim kod mene u praksi pije vodu.Sada zamisli da si gađao u dno crnog gde bi završili pogodci.
Naravno razumem da neki vole programe,a neki tablice i proračune...Možda i ja to zavolim kada savladam dovoljno osnove FT.

Given a=12 and b=20,
c = 23.32381
∠α = 30.964° = 30°57'50" = 0.54042 rad
∠β = 59.036° = 59°2'10" = 1.03038 rad
h = 10.28992
area = 120
perimeter = 55.32381
inradius = 4.3381
circumradius = 11.6619

Hvala Bojane! Predpostavljam, srećan izbor brojki, ugao je aproksimativno 30 stepeni, te podatke sam gledao u Srbinoj tabeli.
Zapravo, upao sam u temu đonom, pa uvod pišem ovom prilikom:
Pozdravljam inicijativu da se napravi tabela korekcija poi u zavisnosti od ugla i daljine gađanja do 50m. Prvenstveno je korisna za sve strelce koji nemaju alpinističke sklonosti, a zanima ih taj podatak. Zašto 50m? Za ljude koji se bave disciplinom FT, ali to je i neki smisleni domet opruge u slučaju napuštanja atomskog skloništa. U tom slučaju nam šiber za preračun svakako ne gine.
Prava putanja dijabole, trebalo bi da donekle prati tabelu iz početka teme, samo što je ona u blagom offsetu za tu težinu i brzinu dijabole. Sin mi je lepo objasno. Kad sam upitao za detaljnu kalkulaciju, da bih se na cenjenom forumu pravio važan, njegov odgovor je: Vrati se u drugi razred srenje škole...
Današnja omladina

Ok Csabo...ako ti je meta bila na 23m realne daljine (na tom drvetu) i pod uglom od 30 stepeni, po onoj prvoj tabeli prostog kosinusa ugla, trebao si pucati u centar mete kao da ti je meta po horizontali na 20m. Da li si tako gadjao ili drugačije? Pitam, jer si ti prvi koji je ovo proveravao u real mode, ja još nisam stigao...

Users who are viewing this thread

Back