Kral Arms Bigmax X

Glock17 said:
zvezdan said:
_Ra said:
https://www.youtube.com/watch?v=IeGgH_od4iM

Počeo si čak i da zvučiš kao ledeni :D :) :D

Hahaha...pazi stvarno... :lol: :lol: :lol:

Jedina razlika je što se na videu ne čuje živina i šmrcanje nosa...:D :D :D

Kolege, krenuli smo znači sa prozivkama? Dobro ondak!

:lol: :lol: :lol:

SMD said:
Milan said:
@Ra nije su tu Leshiy nista obrukao. Sa duzinom cevi 265mm i brzinom od mozda 260m/s ako nije i manja. Vetra kod Voje fala Bogu "nikada" 😄.Mozda je i troduplo laksa puska... A mozda te je domacin malo i pustio😉
Bitno da je tebi puska sada dosla na pravi put, a grupe ce ti biti sve bolje i bolje 👌👍

Jos manje se obrukao ako nije pucao Voja, svaka cast svakome ali Leshiy trazi poseban pristup, to nije puska od 120cm i 5kg nego 70cm i 1.5kg...

Ti kolega po meni Krala moras bolje podesiti da bi mogao dalje, tih 10-15 komada sto imas je premalo za neko iole kvalitetno testiranje...

slazem se al ja ga ne znam podesiti,a izgleda da ni ostali,a sto se tice leshiy-ja,ma kakvai obrukao,j mismo tamo bili da se zezamo al jbg bigmax poludeo bio,salim se,voleo bih bi ono rado da vidim u svojoj kolekciji,a opet kazem setup bigmaxu ja ne znam da uradim a niko se ne javlja da zna

Glock17 said:
_Ra said:
gledacu,zavisi i od finansija,i Voja mi je objasnio sta i kako da trazim,hvala na savetu

Na tržištu ima zaista dobrih, što kažeš pitanje je samo finansija... ;)

Btw: Grupe su odlične, svaka čast. 👏
hvala na podrsci

Na kojoj brzini je pravio dobre grupe?
Ja kada sam kupio SPA P12 prije nekih 6 godina, neregulisana, sa 70J u 5.5 kalibru na max, otisao sam na 100m streljanu, pucao grupe i mjerio brzine istovremeno... Na nekih 270ak sa JSB Jumbo Heavy pocela je slagati grupe velicine cepa od flase i znao sam sta dalje...
Kod tebe je donekle problem kolicina zraka, sporo je za napuniti a i za isprazniti.

SMD said:
Na kojoj brzini je pravio dobre grupe?
Ja kada sam kupio SPA P12 prije nekih 6 godina, neregulisana, sa 70J u 5.5 kalibru na max, otisao sam na 100m streljanu, pucao grupe i mjerio brzine istovremeno... Na nekih 270ak sa JSB Jumbo Heavy pocela je slagati grupe velicine cepa od flase i znao sam sta dalje...
Kod tebe je donekle problem kolicina zraka, sporo je za napuniti a i za isprazniti.
najbolje grupe pravi sa kingom od 2.2 grama i na brzini oko 275 m/s odprilike ,gore dole neki m/s

SMD said:
Imas li kakvo podesavanje opruge cekica, transfer porta, na kom pritisku ti imas tu snagu?!

na oko 120-130 bara kad se spusti ima tu brzinu od mogucih 250 bara,ja se u ta podesavanja ne razumem,na njemu nista spolja kao kod fx itd da se moze odvrtati spustati i dizati sto se kaze na dugme

_Ra said:
na oko 120-130 bara kad se spusti ima tu brzinu od mogucih 250 bara,ja se u ta podesavanja ne razumem,na njemu nista spolja kao kod fx itd da se moze odvrtati spustati i dizati sto se kaze na dugme

Ti ako ne znaš, ondaK mora da nađeš nekoga ko zna i voljan je da čačka oko podešavanja. Ja sam siguran da se sa tom zapreminom cilindra može izvući barem 30ak komada i bez regulatora, na toj snazi koju spominješ, izborom odgovarajuće opruge, podešavanjem hoda, i možda težine čekića...

SMD said:
_Ra said:

Ti ako ne znaš, ondaK mora da nađeš nekoga ko zna i voljan je da čačka oko podešavanja. Ja sam siguran da se sa tom zapreminom cilindra može izvući barem 30ak komada i bez regulatora, na toj snazi koju spominješ, izborom odgovarajuće opruge, podešavanjem hoda, i možda težine čekića...
ovako izgleda... i ne deluje nesto komplikovano al ja se sam ipak, ne bih usudio da tu nesto cackam, ne lezi mi ta, materija a koga sam pitao ne moze da izvuce to što pričaš tih 30-ak https://youtu.be/dTSpmv6qjpA

Ne bih da budem onaj koji ruši sneška drugoj deci ali ako je kod tebe slična situacija sa brzinama kao na ovom videu, na 6:05 je tabela, onda je teško gađati na nekim ozbiljnijim daljinama koje želiš, 100-150 ili više metara jer nema deset u nizu a da je brzina u 10m/s osim eventualno od oko 165 do 145 Bar. I taj spred od 10m/s je veoma upitan na tim daljinama.
Video:https://www.youtube.com/watch?v=HhNQQpTd8jo
Gledajući video koji si postavio gde je puška rasklopljena vidi se da su dve boce spojene bakarnom cevčicom, na prvom bloku je i fill port i ventil (ono burence koje ulazi u blok) što znači da ugradnja regulatora nije moguća bez ozbiljnih zahvata. Ispred koje god boce da uvrneš regulator, ista se mora kroz njega puniti i kroz njega prazniti a to neće da može, nažalost. Regulator je jednosmernog protoka. Takav spred brzina rezultira čekićem podešenim na maksimum da bi mogao otvoriti ventil na pritisku od 250 Bar ili koliko se već pune boce na pušci. Padom pritiska kako se puca, udar čekića postaje prejak a brzina konstantno pada. Delimičan lek za to može biti u popuštanju opruge čekića, to je veliki vijak, na tvom videu se vidi u 0:44, dole pozadi na bloku sa širokim usekom za odvijač i igranje sa podešavanjem TP porta, to je ono što je Turčin pokazao na 1:20 na tvom videu. Ne da ga bušiš već da ga podešavaš i empirijski probaš da nađeš na nekom pritisku neko zaravnjenje krive u brzinama.
Iskreno, da sam na tvom mestu i da hoću da imam regulisanu pušku sa 1L zapreminom boce uzeo bih linijski regulator, onaj što ide između velike, ronilačke boce i fill porta. Crevo od metra iz Hansa Flexa jer su njihova atestirana na 600 ili 700 Bar radnog pritiska i udri. Podesio bih reg na oko 150 Bara, zaključujem na osnovu podataka iz videa i čekić podesio da ide oko 270-275 m/s sa King heavy za početak. Kada dođu slagovi ide drugo štelovanje pa testovi itd...
Da se ogradim donekle, sve ovo sam zaključio gledajući ova dva videa tako da možda grešim, možda je Bigmax X drugačije konstrukcije.

ista konstrukcija je i na bigmax x-u,koliko sam shvatio resenje je da stalno bude na boci?

DR Sandro, svaka cast.
Ra , kao sto je Sandro i preporucio , najjednostavnije resenje trenutno je duze crevo od Fila i spoljni regulator.

ako je tako jednostavno onda bih to i da uradim jer me interesuje samo Benchrest i lezeci ..... el ima neko info gde sve to nabaviti?

Iako se u većini napisanog slažem sa kolegom Sandrom, moje mišljenje je da se može ugraditi regulator bez problema.
I Huma i Altaros imaju modele koji se šarafe direktno na bocu od puške, e sad, s obzirom da su kod njega dvije boce spojene tom nesretnom cjevčicom, regulator bi išao na zadnju bocu i produžio je istina malo nazad al bože moj, svakako je glomazna.

Regulator ima na sebi niplu za punjenje, naravno potrebno je da se blokira ova originalna na prednjem bloku da se ne bi oštetio regulator kontra punjenjem.

E sad, dalje podešavanje čekića, opruge, transfer porta bi išlo zasigurno puno lakše sa regulatorom, ali više nema 1l zraka u cilindrima/bocama nego 0.5l bocu i 0.5l plenuma na određenom pritisku, s obzirom na veličinu "plenuma" vjerujem da bi to išlo i sa puno manje od 150 bari. Treba vidjeti i ventil kakav je, da li ima kakvo usko grlo. Ima tu posla svakako, ko hoće da se uhvati u koštac...

@SMD Voja mi je isto to rekao da bi regulator isao na zadnju bocu i tamo se i punio, a da bi prednja kao plenum dala pusci vecu brzinu samim tim i efikasan rad na manjim pritiscima u regulatoru,takodje kaze da bi prepolovio broj pucanja al boze moj i 30 da imam po punjenju bio bih zadovoljan

@scorpio u kom smislu kako bi sve leglo,unutar bloka ili napolje van bloka,el mislis samo na duzinu boce?

Spoljnji delovi , da li bi nesto smetalo necemu , veci razmak izmedju boca i veca kompletna duzina , kako bi se sve uklopilo ...

Složićete se da reruting vodova sa visokim pritiskom u verziji sa cevčicama i nije baš mali zahvat. Što kaže Skorpio, a gde sve to upakovati da ne remeti raspored u kundaku. Ne zaboravimo da je glava na 7-8 centimetara od tih stvari.
Još jedna stvar je i promena geometrije puške odnosno udaljenost ramena od okidača, (zaboravih stručan naziv za tu veličinu) komfor, ergonomija, postoje valjda neki standardi a 5-6 cm tela regulatora + nekakav priključak, ode dužina okidač-kundak na laganih +10cm.

na 3d stampacu mi je u planu da napravim kundak(ili ti poklopac boce) koji je skroz do kraja boce jet pozadi od boce do kraja kundaka ima nekih 8-9cm na slici zaokruzeno crvenom bojom,taj deo sam i ovako hte da resim da mi kundak bude do kraja boce tj da ne strci kao na originalu

Attachments

• IMG_20201210_185229_resized_20201210_072555616.jpg
    IMG_20201210_185229_resized_20201210_072555616.jpg
    243.5 KB · Views: 1,613

Users who are viewing this thread

Back