kundak

zare said:
Od babe devojka :mrgreen: . Pa dobro, nije baš devojka ali dobra raspuštenica u srednjim godinama :mrgreen: :mrgreen: .

Slikama baš i nisam zadovoljan, uživo izgleda neuporedivo bolje.

Svaka čast.Bilo je posla,ali vredelo je.

Hvala svima.
Da je imalo posla, jeste, mada nisam žurio pa se oteglo na skoro 2 meseca.

Izgledalo :evil: :evil: :evil: .

Posle 155 dijabola puklo kao trska. Da sam znao kako je slepački urađeno sam bih rasturio pa opet uradio ali verovao na reč, Obećanje ludom radovanje.
Vijak koji je na slikama sam tako lako izvadio da ne mogu da verujem. 3,2 mm dužine 35 mm, kao da kačiš goblen. Nigde nikakvog lepka. Onaj drugi obrušen da i ne mogu da ga izvadim. Puklo i gde je već lepljeno.
Kundak je praktično pukao na 2 dela ali ga drži onaj gornji vijak sa obrušenom glavom.

Attachments

• IMG_20221231_110412-.jpg
    IMG_20221231_110412-.jpg
    448.4 KB · Views: 525
  • IMG_20221231_110353-.jpg
    IMG_20221231_110353-.jpg
    531.3 KB · Views: 525
Ja ću biti "majstor" kao i do sada :D . Ma taj kundak sam prežalio čim sam ga dobio i služi mi da se igram i nešto naučim. Ail daleko od toga da ću da ga se odreknem.

Izvadio sam šraf sa gornje strane rukohvata, razbušio sam mu glavu i odvio jedan deo kundaka od drugog. Mislim da je on krivac za ovo jer je to crni šraf za rigips. Tanak, mekan, savitljiv, nije bio zalepljen nikakvim lepkom i popustio.

Drvo jeste lepljeno drvofiksom ili nekim sličnim lepkom za drvo. Kažu da kada se zalepi ne može da pusti... ne znam.

Lepiću dvokomponentim epoksidom (pre nego lepkom za drvo ali ako kažete da je lepak bolji onda lepak) i videću neku varijantu šrafljenja. Da li šraf za drvo, navojna šipka sa epoksidom ili neko šrafljenje mašinskim sa navrtkom mada je to teško izvodljivo.

Glavna stvar. Pošto je na polomljenim površinama ostao lepak za drvo, da li ga i kako skinuti pre sledećeg lepljenja? Da li će taj sloj smetati ako se lepi drugim lepkom/epoksidom preko njega?

Attachments

• IMG_7883-.jpg
    IMG_7883-.jpg
    437.8 KB · Views: 468
  • IMG_7889-.jpg
    IMG_7889-.jpg
    431 KB · Views: 468
Po meni, ako krenes da skidaš lepak sa polomljenih površina, ulaziš u problem. Nećeš moći više da idealno sastaviš delove. Ako se rešiš da skidaš (a ja bih to uradio) onda moras na nekoj mašini da dovedeš površine koje ćeš lepiti u idealno tj potpuno ravne, U svakom drugom slučaju, rizikuješ ponovo isti problem. Ako rešiš da ostaviš stari lepak, može to da legne jedno na drugo i sa novim slojem lepka, ali nije to to...površine koje se lepe su neravne i neće vakumirati, kad naneseš lepak...to je moje mišljenje....

Ocisti celicnom disk cetkom na biax,u lagano I osecajno a lepak po meni najbolji drvofix (moment fix) 2 vijka ( jos bolje 3) obavezno , klasicni za dvo sa predbusenjem , ja bih upustio glave 3 do 5 mm u drvo a sakrio ih fina piljevina I super lepak ...

Hvala, takav savet mi je trebao.

Koristio sam ranije Henkelov Moment za drvo otporan na vodu, imam ga i dalje. Sve što sam lepio nije se odlepilo ali ništa nije trpelo ni približno kao kundak. I lakši mi je za rad nego epoksid, još ako je bolji, odlično.

Dva vijka će ići sigurno, ne znam da li ću uspeti da ubacim tri. Najgore je što je drvo puklo (nova pukotina) baš tamo gde je bio jedan vijak a nema mesta da ga pomerim. Ima vremena da smislim kako ću i gde da provučem vijke. Glave vijaka ću da upustim to sam i planirao...

Iz iskustva, koja debljina vijaka za drvo?
Što veći prečnik, bolje će držati ali će glava biti veća pa će biti problem za smeštanje same glave.

Glavu mozes malo I stanjiti , stavis vijak ( navoj ) u aku busilicu , ukljucis I primices ukljucenoj brusilici glavu vijka , tako bude simetricna a precnik sam odaberes .

To mi je jasno. Još samo da li da vijke za drvo lepim epoksidom ili ne? Nekako mi je sigurnije da ih lepim, sigurno neće popustiti. Posebno jer ako ih zatvorim nečim više nema dotezanja.

Ja ih ne bi lepio , rupa do glave bi trebalo da je veca od rupe gde se uvrce tako da vijci trpe najveci teret a lepak da pomaze ...

Ako sam se dobro izrazio , znaci vijak prolazi kroz jedan deo kundaka a u drugi deo se uvrce , tako da stvori zateznu silu ....

Ja bih to samo malo drugačije, bez šrafova. Veza drvo metal je nikakva i drvo je tu osuđeno na propast. Sve bih uradio kako ste opisali sem što se šrafovi koriste samo za fiksiranje dok se suši lepak. Po sušenju lepka šrafove izvaditi, izbušiti pravilne rupa na njihovom mestu, napuniti ih epoksijem ili lepkom za drvo pa nabiti drveni tipl. Ovaj metod obezbeđuje i da se lepak potisne u preostale pukotine. Po završetku radova dobro bi bilo ubaciti i armaturu koja će dati čvrstinu.

Evo i linka da se ne mučim da objašnjavam.

https://www.youtube.com/watch?v=CuQxjCI8OdQ

Gledao sam taj snimak ranije i on mi je bio jedna od ideja vodilja.

Ali ako spojim kundak tiplovima gde da stavim navojne sipke kada bi one isle na isto mesto kao i tiplovi?

Šrafovi služe da spojiš kundak pri lepljanju (ako nema drugog načina). Zavrneš ih popreko kako su već bili zavrnuti. Kada se lepljenje završi, izvadiš šrafove probušiš lepu rupu, napuniš je lepkom i uglaviš tipl (tipl/rupa mora biti knap).

Kada se sve lepo osuši izbušiš rupu i postaviš navojnu šipku kao ojačanje potpuno isto (i na isto mesto) kao i na ovom snimku.

Ne mislim da je šraf jači... nisam još poludeo. Mislim da je šraf drastično tvrđi i nekompatibilan materijal. Mislim da šraf sam ne može držati kundak duže od dan dva a da se ne rasklima, dok lepak sam može držati večno bez šrafa (čak i bez tipla), tipl tu ima i funkciju zapunjenja zaostalih pukotina lepkom. Dodatni benefit je što ne ostavljamo šrafove u kundaku pa je moguće uzdužno ubaciti i onu armaturnu navojnu (koju takođe ne smatram obaveznom).

Users who are viewing this thread

Back