kundak

https://www.bison.net/en/product.6305297
Za ovaj lepak sam imao uzorak, kvadratna štaflica 4x4cm zalepljena pod pravim uglom sa drugom 4x4cm onako kao vinkla, kao bumerang i svaki krak je bio 20cm dugačak. Kolaga koji nije baš u vinklu nije mogao polomiti sastav pa je udarao o bankinu i nakon nekoliko udaraca spoj je popustio a drugi deo mu je proleteo pored glave. Kada smo pregledali oba dela, skontali smo da lepak nije popustio već se rascepalo drvo nešto kao milimetar debljine drveta jednog dela i lepak su ostali na drugom delu. Znači da je lepak jači od drveta a drvo nije bila čamovina. Imam negde u podrumu još jedan uzorak pa ću slikati. Lepak je na poliuretanskoj bazi i na sve atmo uslove čak i slanu vodu je otporan. Traži kao i svaki lepak za drvo da se izvrši pritisak po lepljenu a to može biti problem zbog oblika kundaka. Ovaj dajem kao primer sa kojim sam se sretao a ima i drugih proizvođača takvih lepkova i bitno je da je na toj bazi.

wooyadeen said:
Šrafovi služe da spojiš kundak pri lepljanju (ako nema drugog načina). Zavrneš ih popreko kako su već bili zavrnuti. Kada se lepljenje završi, izvadiš šrafove probušiš lepu rupu, napuniš je lepkom i uglaviš tipl (tipl/rupa mora biti knap).

Kada se sve lepo osuši izbušiš rupu i postaviš navojnu šipku kao ojačanje potpuno isto (i na isto mesto) kao i na ovom snimku.
Sve mi je ovde jasno. Ali šta ako navojna šipka mora da zakači manje ili više neki od ubačenih tiplova, da li je to problem?
I koliki prečnik rupe se buši za navojnu šipku? Na onom snimku deluje da je rupa dosta veća od prečnika navoja. Da li se za M6 buši 6 mm ili više? Da li je bolje M8?

zare said:
Sve mi je ovde jasno. Ali šta ako navojna šipka mora da zakači manje ili više neki od ubačenih tiplova, da li je to problem?
I koliki prečnik rupe se buši za navojnu šipku? Na onom snimku deluje da je rupa dosta veća od prečnika navoja. Da li se za M6 buši 6 mm ili više? Da li je bolje M8?

Sandro je opisao lepak, sećam se još kako su mi se smejali kada sam prvi put pitao "hoće li to da drži" i kako vezuje. Nema nikakvih problema ako rupa zakači tiplove. Ako je moguće, ova rupa bi valjalo da ima sidrišta. Zabušiš malo u stranu sa tanjom burgijom, turelom ili sa šaberom/dletom napraviš udubljenje (kao kada zubar pravi sidrište za epoksi u zubu). Kada epoksi popuni navoj i sidrišta dobiješ armirani kundak.

Krenuo bi sa sređivanjem jedne stare IŽ 38 vazdušne puške. Oko metala se snalazim dobro, i oko sređivanja kundaka isto, ali sada se po prvi put susrećem sa jednim novim "neprijateljem" - žižak. Načeo lepo kundak, dosta rupica a ponegde i spolja kao kanalići. Neki savet kako bi mogao da saniram te rupe. Neki git u boji drveta, lepak pomešan sa sitnom drvenom prašinom od šmirglanja ili nešzo treće?

Imam odličan savet od jednog stolara koji kaže "kad čuješ da škripuće podloži vatricu i spali skota mamu mu maminu" 😅

MilošDamljanović said:
Krenuo bi sa sređivanjem jedne stare IŽ 38 vazdušne puške. Oko metala se snalazim dobro, i oko sređivanja kundaka isto, ali sada se po prvi put susrećem sa jednim novim "neprijateljem" - žižak. Načeo lepo kundak, dosta rupica a ponegde i spolja kao kanalići. Neki savet kako bi mogao da saniram te rupe. Neki git u boji drveta, lepak pomešan sa sitnom drvenom prašinom od šmirglanja ili nešzo treće?

Najpre treriraj bezinom vise puta pa ostavi preko noci da izvetri , nakon toga uzmi auto git obican a malo je svetliji od drveta ali ce proci

Zizak moze da prezivi, i najbitnije je biti siguran da si ga unistio… Imas neku hemiju kojom se tretira, ili visokom temperaturom.. Ja sam pre per godina jedan kundak od madjarice pekao u rerni cca 2 sata, i resio problem…
Posle ide gitovanje i farbanje…

MilošDamljanović said:
Neki savet kako bi mogao da saniram te rupe. Neki git u boji drveta, lepak pomešan sa sitnom drvenom prašinom od šmirglanja ili nešzo treće?

Svaki metod ima minuse i pluseve. Ako pomešaš prašinu od šmirglanja sa lepkom taj kundak može samo da se lakira, ako gituješ može samo da se farba.

Sad cujem informaciju da Heliosov kit za drvo prima boju kada se premaze sandolinom.

wooyadeen said:
ako gituješ može samo da se farba.

Ne bi da ga farbam, kundak ima beš lepe šare. Gledao sam neke tutorijale na YT, i najverovatnije ću da izmešam lepak i drvenu prašinu i da lakiram kundak.

zare said:
Koliko su te rupe velike? Možda neki drveni čep...

Rupe su oko milimetar, dva. Ne verujem da bi mogli neki čepići.

Ne mora da se farba , izaberes slicnu nijansu boje boji kundaka najbolje na nitro bazi , razredis je 3 puta vise nego sto treba krpicom utrljas preko gitovanih povrsina pa to sve blago tretiras vodobrusnim papirom granulacije 600 tek malo vlaznim I izgledace kao da je drvo takvo nakon toga tru oil ili neki kvalitetniji lak ...

Sve napisano je nakon nanosenja gita I formiranja povrsine tako da git ostaje kao ispuna rupicama ...

Truoil nije lak već ulje za drvo (na bazi lanenog). Drvo upija ulje. Farba, lepak i git na upijaju ulje. Idealno zalepljen spoj koji se ne vidi posle šmirglanja, istakne se nanošenjem ulja. Git bi ostao iste boje dok bi drvo menjalo boju i teksturu. Ako postoji potreba da se farba drvo pre truoila, onda je preporučeno koristiti akrilne boje.

p.s. može se tonirati truoil (akrilnim bojama ili pigmentom)

Nisam nnapisao da je lak , znam sta je truoil imam ga I radio sam sa njim nekoliko kundaka , nista nisam napisao napamet , sve napisano je iskustveno potvrdjeno , znam sta je akril , alkid , epoxy , poliuretan ,metalik itd .
Postoje I lomljeni kundaci koji se I dalje koriste na nekim pucama bas ovde na forumu a da sam ih licno tehnikom koju sam opisao uradio , necu da ih nabrajam da nekoga ne dovedem u nezgodan polozaj .
Naravno svako po svome ...

Ja bih prvo da ti se izvinim ako je zvučalo da te učim nešto. Znam da znaš šta je truoil, to i nije napisano tebi, potrošio sam malo više reči da dodatno objasnim svoj stav (ako neko to nekad bude čitao). Naravno da svako radi po svome, to nije matematika pa da 2+2 uvek bude jednako 4. Ti radiš tako, ja ovako i to u redu.

Pošto još nisam spojio kundak a ja sam pokrenuo celu priču mislim da nema "pravih" i "pogrešnih" rešenja već da treba naći optimalno za datu situaciju. I ono što je skorpio predložio i ono što je woyadeen predložio ima logike i radiće posao ako se dobro odradi, samo su pristupi različiti.

Još nisam rešio kojom "metodom" ću raditi kundak ali vrlo verovatno će biti neka kombinacija više predloga što ne znači da u toku rada neću promeniti plan ;) .
U svakom slučaju što više različitih iskustava daje nekom krajnjem korisniku više informacija i više načina rada pa svako može da odabere ono što misli da je najbolje ili ono što mu je (naj)lakše za rad.

Users who are viewing this thread

Back