Long range /pucanje na 100+ metaraa

Mislim da je greška Streloka najmanja. Mnogo tu faktora ima. Vetar ume da utiče i na visinu POI, a ne samo na pravac levp-desno, pogotovo kada je neujednačen i duva različitim intenzitetom i pravcem na liniji od puške do mete. I temperatura značajno utiče na odstupanja po visini, da ne spominjem činjenicu da nulu uopšte nisam proverio. Naime, vrlo je moguće da bih i na 50 m bio nisko par centimetara, a ne tačno u centru, što bi se svakako odrazilo i na pogotke na 150-160 metara. Ali, verujem da je najveći problem bilo to što brzine slagova nisu merene odavno. Hroni koiji trenutno imam nikako ne mogu da postavim tako da meri dok gađam (zaklanja mi optiku ili daje jak odsjaj), a ne troše mi se skupi slagovi koje teško nabavljam samo da bih merio brzinu. Čak i 2-3 m/s manje ili više od onoga što je uneto u Strelok mogu da dovedu do značajnog odstupanja na LR i ELR daljinama. Da bi se strelac zaista oslonio na Strelok i računao da će već prvim hicem pogoditi metu svi parametri moraju veoma pažljivo da se unesu i svi moraju da budu tačni, naročito brzina projektila. E sad, ako se gađa na dobrom terenu, dovoljno je da nam Strelok makar približno pokaže gde smo, pa ćemo na osnovu prvog promašaja lako korigovati nišanjenje i početi da pogađamo. Moja ideja je da sledeće ozbiljno gađanje posvetim relativno maloj meti i njenom pogađanju, a ne veličini grupa. Da recimo na 200-250 m postavim gong od 10-15 cm i da vidim koliko puta sam u stanju da ga pogodim bilo gde, iz recimo deset pokušaja.

Hvala na opširnom objašnjenju…video sam na YT da ste pucali sa Artemis M16 na 100m…da li može ona da puca na većim daljinama kao tvoj Hatsan?150-200?

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Naravno, verovatno i bolje, pod uslovom da cev voli slagove. Ima na forumu ljudi koji su ozbiljno eksperimentisali na tom polju, pogotovo sa FX Hibridima (i M16), možda će se javiti.

Dijabole u kalibru .22 nisu za dostance preko stotinak metara, osim kada je sasvim mirno. Meni se.jednom desilo da na oko 200 m pri promenljivom vetru od 1 do 3 ms nisam nijednom uspeo da pogodim gong prečnika 25 cm Hevijem, da bih ga par minuta kasnije Hibridom bez problema pogađao skoro svaki put.

@zoric kolega ja pucam sa artemismom m16 lR od 100 do 200 metara samo nemam dara da to docaram video snimkom kao kolega Ledeni ☺️ moj cevi najbolje leze fx hibrdi pri brzini od 275m/s imas u temi Artemis m16 5.5mm postavljao sam slike grupa a mogu da ti posaljem i u pp. Imam jos dosta slika sa skorasnjeg LR pucanja na 100, 150 i 200m ali nikako da nadjem vremena od posla da to lepo postavim na forumu i detaljno opisem😔

Edit: kao sto je kolega Ledeni rekao sa dijabolom mozes gađati do nekih 100 -150m maksimum i to u uslovima kad je dan bez vetra ili kad je vetar do 1m/s sve preko toga mnogo pomera dijabolu i tesko je pogađati metu konstantno a da ne govorimo o pucanju grupa. :)

Hvala na odgovoru,bilo bi lepo da podeliš malo svoje rezultate da vidimo i M16 na delu u LR…nemam iskustva u LR gadjanju,tako da mnogo učim iz snimaka pogotovo kolege Ledenog…upravo zato polako kupujem svu dodatnu opremu dok ne dodje M16 pa da i ja uplivam u LR vode…:)

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Users who are viewing this thread

Back