Ledeni
Active member
Mislim da je greška Streloka najmanja. Mnogo tu faktora ima. Vetar ume da utiče i na visinu POI, a ne samo na pravac levp-desno, pogotovo kada je neujednačen i duva različitim intenzitetom i pravcem na liniji od puške do mete. I temperatura značajno utiče na odstupanja po visini, da ne spominjem činjenicu da nulu uopšte nisam proverio. Naime, vrlo je moguće da bih i na 50 m bio nisko par centimetara, a ne tačno u centru, što bi se svakako odrazilo i na pogotke na 150-160 metara. Ali, verujem da je najveći problem bilo to što brzine slagova nisu merene odavno. Hroni koiji trenutno imam nikako ne mogu da postavim tako da meri dok gađam (zaklanja mi optiku ili daje jak odsjaj), a ne troše mi se skupi slagovi koje teško nabavljam samo da bih merio brzinu. Čak i 2-3 m/s manje ili više od onoga što je uneto u Strelok mogu da dovedu do značajnog odstupanja na LR i ELR daljinama. Da bi se strelac zaista oslonio na Strelok i računao da će već prvim hicem pogoditi metu svi parametri moraju veoma pažljivo da se unesu i svi moraju da budu tačni, naročito brzina projektila. E sad, ako se gađa na dobrom terenu, dovoljno je da nam Strelok makar približno pokaže gde smo, pa ćemo na osnovu prvog promašaja lako korigovati nišanjenje i početi da pogađamo. Moja ideja je da sledeće ozbiljno gađanje posvetim relativno maloj meti i njenom pogađanju, a ne veličini grupa. Da recimo na 200-250 m postavim gong od 10-15 cm i da vidim koliko puta sam u stanju da ga pogodim bilo gde, iz recimo deset pokušaja.