NACRT NOVOG ZAKONA O ORUŽJU I MUNICIJI

jos jedan update - na sajtu mup-a je okacena nova verzija predloga zakona

ono sto nas interesuje, prepisali su od komsija - kategorija C i D - limit 10,5J odnosno 4,5mm odnosno 200m/s

dobro je da su se rešili mnogih budalaština.
+ sad može da se kupuje municija normalno, uz oružni list, kako i treba da bude. a pošto je ovo srbistan, municija u prodavnicama će odmah poskupeti a već je skupa
+ slabije vazdušne se slobodno kupuju, jače se samo prijave
+ koliko mi se čini slobodno je nositi vazdušnu pušku, slabiju (vikendica, šuma...)
+ sada će policija preuzimati oružje preminulog lica iz kuće. u sadašnjem zakonu piše da predate oružje policiji, što znači da ga nosite u stanicu, a prenos oružja koje pritom i nije vaše, je ilegalno. nažalost, i taj deo zakona sam morao da isprobam :(

- i dalje se ne dozvoljava nošenje vatrenog oružja, bez posebne dozvole za nošenje. dok se to ne vrati kao što je i bilo dok je ovde bilo Države, smatraću zakon manjkavim.

od kada stupa nov zakon na snagu, taman slavija 364 ne upada bez dozvole, al sad ...

jos nije usao u skupstinsku proceduru tako da nemamo pojma... izmenjeni predlog je na sajtu mupa od 17.7 gde je vazdusno u C i D kategoriji. mislim da svi nestrpljivo cekamo da se to usvoji.

da. i da ako je, po trenutn om mup-ovom predlogu kalibra veceg od 4,5 i/ili brzine vece od 200 m/s imas obavezu samo da prijavis kupovinu nadleznoj stanici, umesto kao sto je do sada bio slucaj da moras da podnosis zahtev za nabavku

mislim da će prvo morati da prođe medijski linč ovog zakona, zbog onih moralizatora koji kažu da VP treba zabraniti skroz...pa tek onda usvajanje

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/522210/Vlada-usvojila--Tamarin-zakon

evo konačno, Vlada usvojila predlog novog ZOM-a. Valjda će uskoro biti u proceduri.

http://www.mup.gov.rs/cms/resursi.nsf/001%20Nacrt%20zakona%20o%20oruzju%20i%20municiji%2016.12.2014.pdf

Po nacrtu Zakona, da razjasnim kako ja to tumačim, svo vazdušno oružje će se kupovati uz ličnu kartu. Podeljeno je na kategorije C i D.

Za kategoriju C imate obavezu da u roku od 8 dana od dana kupovine odete u MUP i prijavite da ste nabavili vazdušno oružje, gde će vam tete dati neki papir da ste registrovali kupljenu vazdušaru. Za to će vam biti potreban račun od prodavca, ili kupoprodajni ugovor sa drugim licem koje vam je prodalo VP (ako kupujete od fizičkog lica to u prevodu znači da on mora imati uredno prijavljenu VP na svoje ime).

Za kategoriju D ne postoji obaveza prijavljivanja kada je kupite.

U kategoriju D spadaju vazdusne puske koje su snage do 10,5J, kalibra isključivo 4,5mm i izlazne brzine do 200 m/s (ja sam shvatio da je 10,5J i 4,5mm obavezno, ovih 200 m/s se prepliću sa snagom od 10,5J jer postoje ultra lake dijabole koje mogu imati preko 200 m/s a snaga da bude npr 9J).
Sve ostalo podpada pod C. Kalibar 5, 5.5, 6.35 i veći, sve snage.

Poenta je da nam po usvajanju novog Zakona neće trebati nabavna dozvola - to da li se mora registrovati u MUP ili ne smatram samo dodatnim korakom, ali je za sve nas ovaj zakon dobar. Dijabole nisu svrstane u municiju, te i to olakšava život nama zaljubljenicima u sportove vezane za vazdušno oružje.

Pazite, ovo je i dalje u fazi nacrta, videćemo za nekoliko dana dok prođe Skupštinu, kako će na kraju izgledati, mada verujem da se neće nešto menjati.

Šta je još bitno u nacrtu - kaže da zakon stupa na snagu 8 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, a sa primenom se počinje za godinu dana - meni je to rastumačeno kao to da je rok od godinu dana prelazni rok, u kom se trebaju uskladiti silne stvari koje donosi novi Zakon - lekarski pregledi i sl. Što se nas tiče, znači da važi odmah.

Ako neko ima drugačije tumačenje, neka ga iznese. I u nekom od predloga je bilo napisano i gde se vazdušno sme koristiti (gde je bezbedno) ali sad nisam siguran da li ta stavka postoji i u najnovijem nacrtu, pa iščitajte i vi molim vas :D

Taso, zakon je u skupstinskoj proceduri, ima nekih vesti da ce vec 22.1 biti razmatran i usvojen, ali to je nesigurno. U svakom slucaju smatram da ce biti ubrzo donesen.

Danas, 21.1. predlog je potvrđen na Sednici odbora za odbranu i unutrašnje poslove, tako da je realno očekivati da bude usvojen na nekom od sledećih Vanrednih zasedanja Skupštine, do kraja meseca. Samo da vidimo kada će sazvati to Vanredno zasedanje. Konkretno, sutra je Treće zasedanje gde će se (hvala Bogu) konačno usvojiti Zojin zakon (a koji je bio na Sednici odbora 17.1 ako se ne varam)

jos jedno dosadno pitanje, ako usvoje do kraja meseca do kad krece da se radi tako, tj da odem u prodavnicu i kupim VP na LK.

taso, koliko sam ja razumeo, sa primenom se počinje od osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku. Ali da sačekamo, pa da vidimo kako će se to tumačiti.

Nadam se da ce stvarno tako biti. Gledam forum hr ljudi narucuju puske iz cele eu jer su u eu, znaci nadju sta zele i to po najpoovoljnijim cenama a mi imamo dva prodavca i 6 puske u izboru i to po duplim cenama. Kod nas bukvalno dijabole nece da posalju postom :) Ali sada ce biti valjda malo drugacije.

Taso,u pravu si, kada stupi na snagu, biće nam daleko lakše da se bavimo omiljenim hobijem/sportom.

Users who are viewing this thread

Back