Po nacrtu Zakona, da razjasnim kako ja to tumačim, svo vazdušno oružje će se kupovati uz ličnu kartu. Podeljeno je na kategorije C i D.
Za kategoriju C imate obavezu da u roku od 8 dana od dana kupovine odete u MUP i prijavite da ste nabavili vazdušno oružje, gde će vam tete dati neki papir da ste registrovali kupljenu vazdušaru. Za to će vam biti potreban račun od prodavca, ili kupoprodajni ugovor sa drugim licem koje vam je prodalo VP (ako kupujete od fizičkog lica to u prevodu znači da on mora imati uredno prijavljenu VP na svoje ime).
Za kategoriju D ne postoji obaveza prijavljivanja kada je kupite.
U kategoriju D spadaju vazdusne puske koje su snage do 10,5J, kalibra isključivo 4,5mm i izlazne brzine do 200 m/s (ja sam shvatio da je 10,5J i 4,5mm obavezno, ovih 200 m/s se prepliću sa snagom od 10,5J jer postoje ultra lake dijabole koje mogu imati preko 200 m/s a snaga da bude npr 9J).
Sve ostalo podpada pod C. Kalibar 5, 5.5, 6.35 i veći, sve snage.
Poenta je da nam po usvajanju novog Zakona neće trebati nabavna dozvola - to da li se mora registrovati u MUP ili ne smatram samo dodatnim korakom, ali je za sve nas ovaj zakon dobar. Dijabole nisu svrstane u municiju, te i to olakšava život nama zaljubljenicima u sportove vezane za vazdušno oružje.
Pazite, ovo je i dalje u fazi nacrta, videćemo za nekoliko dana dok prođe Skupštinu, kako će na kraju izgledati, mada verujem da se neće nešto menjati.
Šta je još bitno u nacrtu - kaže da zakon stupa na snagu 8 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, a sa primenom se počinje za godinu dana - meni je to rastumačeno kao to da je rok od godinu dana prelazni rok, u kom se trebaju uskladiti silne stvari koje donosi novi Zakon - lekarski pregledi i sl. Što se nas tiče, znači da važi odmah.
Ako neko ima drugačije tumačenje, neka ga iznese. I u nekom od predloga je bilo napisano i gde se vazdušno sme koristiti (gde je bezbedno) ali sad nisam siguran da li ta stavka postoji i u najnovijem nacrtu, pa iščitajte i vi molim vas