Pozdrav svima, evo ja da podelim svoje iskustvo prilikom nabavke oružja(u mom slučaju pištolja ali procedura je ista za bio koji komad oružja). Ovo moje iskustvo je od aprila ove godine, tako da je relativno sveže. Napominjem da se tumačenje Zakona razlikuje od policijske uprave do policijske uprave i dapostoje varijacije najčešće oko opravdanog razloga za nabaku, ali o detaljima kasnije. Ovako izgleda kako bi tebalo da se radi u praksi i tako kaže Zakon, a isto je bilo i u mom slučaju pa evo kraći vodič:
1. UVERENJE O OBUČENOSTI RUKOVANJA ORUŽJEM
Prvo što treba se uradi jeste polaganje za tu vrstu oružja za koju trazite nabavku. Polaže se na ovlašćenom strelištu koje može da izda ovo Uverenje. Spsak strelišta koje daju uverenja postoji na sajtu MUPA-a. Cene polaganja se razlikuju od strelišta do strelišta.
2. LEKARSKO UVERENJE
Zatim se ide kod izabranog lekara gde se uzima IZVEŠTAJ IZABRANOG LEKARA O ZDRAVSTVENOM STANJU FIZIČKOG LICA ZA DRŽANJE I NOŠENJE ORUŽJA tzv. "Obrazac 1", gde izabrani lekar uvidom u zdravstveni karton nalazi (ili ne nalazi) istorije bolesti, lečenja, terapije itd i upisuje ih u ovaj izveštaj. Sa tim obrascem odlazite u zdravstvenu ustanovu (bilo državnu ili privatnu) koja je ovlašćena od Ministarstva za izdavanje ovih uverenja (spisak zdravstvenih ustanova se može naći na sajtu Ministarstva zdravlja). Nakon pregleda neuropsihijatra, psihologa, oftamologa i lekara medicine rada dobijate uverenje da ste zdravstveno sposobni ili niste sposobni za držanje i nošenje oružja. Ukoliko ste sposobni, ovo lekarsko uverenje se izdaje na maksimum pet godina važenja, a moža i na manje od pet. Vodite računa jer ovo uverenje vam važi MESEC dana za podnošenje zahteva i ako zakadnite sa podnošenjem zahteva moraćete ponovo na lekarski.
3. UVERENJE IZ OSNOVNOG SUDA
Potrebno je uverenje iz Osnovnog suda da se protiva vas ne vodi postupak i da niste osuđivani.
4. OPRAVDAN RAZLOG ZA NABAVKU ORUŽJA
Da bi se podne Zahtev za nabaku, u policijskoj stanici će vam tražiti opravdan razlog za nabavku vatrenog oružja. Postoje tri vrste opravdanog razloga a to su, članstvo u lovačkom udruženju (ili lovna karta ili položen lovački isipit) za lovačko naoružanje, zatim ugrožena lična bezbednost (za pištolje i revolvere) i članstvo u streljačkoj organizaciji ili klubu koji se bavi nekom vrstom streljaštva za malokalibarsku pušku ili sportsko naoružanje. E sad tu postoji kvaka, jer za svako oružje može da se podnese kao opravdan razlog članstvo u streljačkoj organizaciji i da se to oružje koristi kao, uslovno rečeno sportsko (ja sam tako dobio odobrenje za nabavku pištolja) postoje tu još neke sistnice ali da ne davim ovde ispisaću na kraju, uglavnom kod mene gde ja živim može kao opravdan razlog članstvo u streljačkom klubu (proveriti u svojoj PS da li priznaju)
5. PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA NABAKU ORUŽJA
Kada smo sve ovo gore pobrojano pribavili konačno krećemo u proceduru za nabaku oružja. Odlazimo u policijsku stanicu i nosimo uverenje o obučenosti za rukovanje, uverenje da smo zdravstveno sposobni, uverenje iz osnovnog suda i opravdan razlog za nabavku oružja, za ovo zadovoljstvo plaćamo oko 5250,00 dinara za olučene cevi (karabin , pištolj, revolver i MALOKALIBARSKA PUŠKA)jer i MK spada u oružje sa olučenom cevi, plus uverenje iz suda i lekarsko uverenje (mislim da je mene lekarsko izaslo oko 3500 a uverenje iz suda oko 1500.) Taksa za oružje sa glatkim cevima je uplola manja (oko 2600,00 RSD). Kad smo to uplatili i podneli zahtev dobijamo potvrdu da smo, jel, podneli zahtev
Sada sledi čekanje...........
A za to vreme se u pozadini dešava ovako nešto, posle nedelju dana kod vas kući dolazi terenska provera. Kod mene su došli u nedelju oko podneva. Tražili su da vide mesto gde ću čuvati oružje i da vide sef. Nakon toga postavili su mi par pitanja (da li sam služio vojsku i gde, zašto nabavljam oružje, gde radim, da li imam još neko registrovano oružje). Ova terenska provera prema mojim saznanjima nosi 80% za uspešno dobijanje traženog oružja, jer u izveštaju koje dostave ovi policajci se vidi sa lica mesta u kakvim odnosima je podnosioc zahteva sa članovima porodice, sa kim živi, kakvi su odnosi i jos mnogo toga što je njima bitno. Nakon toga oni po službenoj dužnosti pribavljaju od okružnog suda da li ste osuđivani i da li se vodi postupak protiv vas. Zatim se sve to šalje za Beograd gde vas proverava odeljenje za organizovani kriminal.
Ukoliko su svi ovi koraci do sada ocenjeni pozitivno po vas, sve to dolazi kod nacelnika policijske uprave na odobrenje i to je zavrsni korak. Nakon toga dobijate poziv da ste dobili odobrenje za nabavku te vrste oruzja i imate 6 meseci da ga iskoristite inače morate sve ponovo ako prođe 6 meseci.
Kada kupite oružje plaćate opet taksu za registraciju oružja plus taksu za izradu biometrijske isprave za oružje.
Tako je bilo u mom slučaju i suštinski ako su sve provere u sudu (osnovnom, okružnom), odeljenje za organizovani kriminal i lekarskom pregledu u redu onda ostaje kao najznačajnija ona terenska provera jer suštinski načelnik policijske uprave potpisom se samo slaže sa onim što je već obrađeno do tada.
Praksa isto kaže da se MK oružje dobija najlakše od svih drugih vrsta oružja, pa zatim ide lovačko a najteže je dobiti oružje za ličnu bezbednost. Mene su savetovali da prvo podnesem za MK pa posle za pištolj ali ja sam išao odmah na pištolj i eto prošlo je sve kako treba tako da verujem da će za MK ići još jednoatavnije.
Zaboravio sam da kažem da je vreme čekanja od podnošenja zahteva do poziva iz SUP-a da sam dobio odobrenje je oko 2 meseca, mada to sve zavisi od policijske stanice i prebukiranosti i da vudete spremni da izdvojite izmedju 150-250 eura za sve ovo.
Eto to je to, ako nekog interesuju pojedini detalji neka slobodno pita jer ne mogu sad da se setim svega što je možda bitno a i da ne dužim mnogo sa potencijalno nebitnim informacijama. Nadam se da će ovo koristiti nekom.
Kucao sam na brzinu pa se izvinjavam ako postoje greške.....
Srećno!