Prelaz na MK

kircan said:
Nije mi jasna jedna stvar, ti ispunis zahteve za oderdjenu vrstu puske , na primer mk, i sad svaku put za istu vrstu oruzja ti trazis opet istu dozvolu. totalno idiotski. kao da polazes vozacki opet za svaki auto i ides na medicinski pregled i sve...
dozvola je jedno a registracija drugo.
po meni kad jednom dobijes dozvolu za posedavanje, rukovanje posle samo treba registrovati nove primerke.
debilna drzava koja samo gleda da uzme pare svaki put

Sva besmisao ovog zakona je tu ... podneses papire za nabavku oruzija , posle nedelju dana ti dodje policija na kucu , obavi proveru i sve sto treba... ti dobijes tu nabavnu dozvolu, kupis oruzije, registrujes ga i sve po ps-u. U tom trenutku odlučis da kupiš još jedan komad oružija. ono šo ti se priznaje je Lekarski koji vredi 5 god i papiri da si položio za tu vrstu oržja, ono sto ponovo rade je .... Ponovo vadiš papire iz Sup-a da nisi terorista ( 500 dinara ) i vadiš potvrdu da nisi osudjivan ( oko 500 din ) posle toga ponovo dolaze na kuću u proveru ( moliš boga da budeš kući u tom trenutku, inače ti neće javiti da su bili tu i postupak će biti na čekanju dok ne skontaš sam da su bili ) i nakon svega toga čekaš nekad i do pola godine da ti odobre nabavnu dozvolu :O ali vredi !!!! :D :D :D :D :D

zuxbg said:
Lekarsko uverenje ne se da bude starije od mesec dana prilikom podnosenja zahteva.
To samo prilikom nabavke prve puške ( mnogi su tu zakasnili i ponovo morali da odrade lekarski ) posle toga ti vazi lekarski 5 god ;)

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Ne pričam samo o lekarskom pregledu. Po meni kada neko dobije dozvolu za određenu stvar tu je pitanje rešeno. Da li ja imam 1 ili 150 komada istog nije bitno. Ja imam dozvolu za tu klasu i to je to.
Da li je neko opasniji ako ima 5 pištolja od nekog ko ima 1. Po meni verovatno nije, pre će biti da je kolekcionar nego neko ko planira da zloupotrebi.
Kod nas se nazovi "briga za narod" najčešće svodi na uzimanje para.

Kolega sekretaru mesne zajednice, apsolutno se slazem da je ovo otimačina para i ništa drugo.
U predizbornim kampanjama se pričalo kako i porez na luksuz koji je uveden na oružije treba ukinuti, jer se krši sa ustavom zagarantovano pravo na samoodbranu....ali eto dodjosmo do tačke da teraju ljude da predaju oružije, a oni to isto oružije prebacuju u streljane bivših pandura kao što je Trofej i Muš (ili za izvoz u USA).
Prodavnica Balkan Hunter otkupljuje oružije, sad više neće zastavino, ali svo ostalo hoće. Kazu stala prodaja totalno....pa šta onda rade sa tim oružijem, prodaju u inostranstvu ili imaju neku informaciju da kad se zavrsi ova otimačina, da će pustiti da ljudi kupuju, ali ovoj put ane od fizičkog lica za male pare, nego od njih 3x skuplje. Videćemo uskoro koji epilog će biti.

Otimacina ce da stane kada xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, i to se lepo sve oladi.
Dodate dve stavke:

Polaganje: 6000 dinara
Lekarski: nije vise od 3000 dinara
Neka puska oko 30000 za pocetak Zastava koja je odlicna.
Ormar sa atestom:6000
Uclanjenje u neki klub 2000 dinara na godisnjem nivou.
200 komada municije: 2800 dinara
5000 dinara nabavna dozvola za olučene cevi.
5000 dinara registracija istog kad ga kupiš.

Ko kaze da ce otimacina da stane .Kolega molim te ne ubacuj pricu o Kosovu u ovu temu .
Neke od nas to pogadja ...

Pa zato svi guramo da bide registrovano kao sportsko, gde se ne placa porez. Doduse meni stigao da platim i evo posle 2 god jos se borim sa vetrenjacama... 2 puta im nosio sve papire da sam sportski strelac, a oni 2 puta kazu da su u selidbi izgubili dokumentaciju i da zato stize porez... Da se prekrstis i levom i desnom.
U kakvoj zemlji zivimo ne bi me cudilo kad shvate koliko je vazdusnih prodato u poslednjih par godina da nam uvedu obavezan porez.

Sve dogovreno, sutra radim doobuku za MK, MK pistolj revolver i karabin. Posle toga, idemo na nabavku.

Na sportsko nema porez. Ne bi trebalo da ga bude al' neko može i drugačije da protumači zakon... Takođe sportski strelci koji se aktivno takmiče (sa vatrenim oružjem) ne moraju prilikom nabavke da prilažu potvrdu o obuci.

Mislis da ako odem u streljanu, mogu da pucam iz njihovog oruzija bez obuke? Odem na streljanu i kazem, dajte mi magnum 357 malo da pucam.. vezbam jer zelim da budem sportski strelac i da se takmicim?

Naravno da mozes u streljani da pucas bilo kojim oruzijem koje poseduju u streljani. Za to ti ne treba polozena obuka. Ima tamo instruktora, koji ce ti objasniti osnovne stvari i paziti da li sve radis bezbedno. Ne moras ni da budes clan da bi pucao njihovim oruzijem, samo ti je municija onda malo skuplja. Obuka ti treba da bi aplicirao za nabavku oruzija za licnu bezbednist ili za sportskog strelca.

beretta said:
Naravno da mozes u streljani da pucas bilo kojim oruzijem koje poseduju u streljani. Za to ti ne treba polozena obuka. Ima tamo instruktora, koji ce ti objasniti osnovne stvari i paziti da li sve radis bezbedno. Ne moras ni da budes clan da bi pucao njihovim oruzijem, samo ti je municija onda malo skuplja. Obuka ti treba da bi aplicirao za nabavku oruzija za licnu bezbednist ili za sportskog strelca.

Tako je, kao sto je beretta napisao, bar ja nisam naisao na streljacki kljub (streljanu) gde nije tako kao sto je on objasnio.

Dakle, ipak treba obuka. Citiram beretta: Obuka ti treba da bi aplicirao za nabavku oruzija za licnu bezbednist ili za sportskog strelca.
Siguran sam da treba obuka, bez obuke ni jedno oruzije ne moze da se dobije. Dakle, danas polaganje :)

Ne mozes da udjes u proceduru nabavke oruzja ako nemas uverenje o obucenosti za tu vrsu (pistolji i revolveri, puske sa olucenim cevima, puske sa glatkim cevima i malokalibarska puska). To je za nabaku oruzja, a za rekreativno gadjanje u streljanji ti ne treba takva obuka, mozes da odes slobodno sa licnom kartom i kupis municiju.

Koliko znam bez potvrde o obuci rukovanju određenom kategorijom oružja, može se takmičiti.Ako ste aktivan takmičar onda ste i rangirani kao takmičar tj. Na takmičarskoj tabeli zauzimate neko mesto.
Onda dokumentacija koja dokazuje da ste aktivan takmičar u nekoj disciplini u streljaštvu vam zamenjuje potvrdu o rukovanju te kategorije oružja.
Mislim da je Voja hteo reći da u takvom slučaju nije potrebna potvrda o rukovanju...

goxy said:
Koliko znam bez potvrde o obuci rukovanju određenom kategorijom oružja, može se takmičiti.Ako ste aktivan takmičar onda ste i rangirani kao takmičar tj. Na takmičarskoj tabeli zauzimate neko mesto.
Onda dokumentacija koja dokazuje da ste aktivan takmičar u nekoj disciplini u streljaštvu vam zamenjuje potvrdu o rukovanju te kategorije oružja.
Mislim da je Voja hteo reći da u takvom slučaju nije potrebna potvrda o rukovanju...

Tako je

Član 13. ZOOM

Obuke za rukovanje vatrenim oružjem oslobođeni su zaposleni i penzionisani pripadnici državnih organa koji po službenoj dužnosti nose ili su ranije nosili oružje, profesionalna i penzionisana vojna lica, rezervne vojne starešine i sportski strelci koji nastupaju u disciplinama sa vatrenim oružjem.

Users who are viewing this thread

Back